Пубертетът при момичетата - как да подготвим децата ? - 17

• 47 294
  • 751
  •   1
Отговори
# 600
Аз да попитам бг майките и чужбинските. Организират ли от училищата на децата ви екскурзии в чужбина?
Не знам какви са тия училища, в които попада дъщеря ми, но досега никога не е ходила на лагер или зелено училище и това много я измъчва. Отделно в други училища им правят екскурзии в чужбина. На един от шефовете ни сънът му беше в Италия, сега на кумата ми детето заминава за една седмица в Швейцария и ще обиколят и още някоя държава... При дъщеря ми дума не обелват. Или класната не им казва... Чак пък нищо да няма не ми се вярва и ще поставя въпроса есента на родителската среща.

ahoney, дъщеря ми много се дразни разбира се на разни сексуални шегички, подвиквания... На нея вече често й се случва - докато върви по тротоара, докато се вози в автобуса. Тя игнорира, слага си слушалките, но после ми се оплаква и ми казва какво са говорели. Простаци има навсякъде и не можеш да ги спреш.
Да, имаха екскурзия до Испания-5 дена

# 601
  • Mediterraneo
Моите чужбински деца никъде не ходят. Т.е. ходят, ама наоколо. Всеки триместър имат по една екскурзия, последно онзи ден малката ходиха на един остров наблизо за цял ден. Тези екскурзии са в рамките на около стотина км, нищо просто.
По традиция при завършването на началното училище правят 3-4 дневна екскурзия, моите и двете ходиха в Мадрид, племенникът ми- в Барселона. Толкова, за жалост. Такива зелени училища и подобни- изобщо.

# 602
Барселона е магия. Мадрид също е прекрасен. Екстра са им били на децата разходките, според мен.

# 603
За да се организира такава екскурзия се иска голяма инициативност от учителя, да не говорим за бумашината с документите, а и с отсяването на "послушните" ученици.

# 604
Няма отсяване. Екскурзиите са задължителни за всички при нас. Снощи подписвах последните документи за Залцбург. 16 годишни са - 30 човека и 2 учители, задължително мъж и жена. Пътуват с влак с 2 прекачвания на отиване и 1 на връщане. Като не слушат- трябва да си ги приберем за наша сметка по-рано, ако се наложи. Екскурзията е 5 дни.

# 605
Представям тук какъв вой ще настане, ако учител се обади на родител, че детето му не слуша и трябва да си го прибере за собствена сметка Joy

# 606
Дъждец,
по принцип това са крайни случаи. Трябва много да не "слушаш", за да те приберат. Учителите са наясно, че не тръгват с група монахини. Но въпреки това и ние, и децата подписахме декларация, че сме запознати със закона за защита на подрастващите и знаем, че не могат да употребяват дрога, алкохол и цигари. Законът разрешава пиенето на вино  и бира над 16 г., но ако има под 16 г. в групата - не може. Което не означава, че няма да има опити, но си е вид  застраховка за учителите.

# 607
Между другото, има и лагери (не училищни) в Бг, за които се подписват такива декларации. Както и правилник за поведение, който се подписва от децата.

# 608
Здравейте,
Преди няколко седмици ви открих и ми подействахте доста успокоително. Имам момиченце на 9 1/2.. Преди 2 седмици забелязах, че едното й зърно е леко подуто, не тъканта, а самото зърно, другото си е като на бебе .. И то след плаж. После се разчетох и реших, че може би са започнали промените. И много се ошашках тя е много слаба, спортна натура e, a  се води дребосък.И много се притесних как ще приеме новите промени. Тя знае всичко за развитието.. Но до колко го осъзнава не знам.. Притеснявам се да не започнат да й се подиграват в училище.. Тъй като е доста емоционалнаи има склонност да се затваря  в себе си. Засега няма никакви други признаци - няма окосмяване, омазняване на косата или пък да се поти. Та исках да попитам при вашите момичета кога започнаха най-първите "симтоми" и колко време след това започнаха следващите етапи в развитието.  Като реален растеж на гърдите, окосмяване и прочие...
Просто искам да си сверя часовника, тъй като и аз не съм подготвена и много притеснена... Струва ми се, че е рано.. Аз нямам никакви спомени за първите промени.. Само, като ми дойде.. Но преди това колко време са траели физиологичните промени..нямам идея разбира се, осъзнавам, че всеки организъм е индивидуален Simple Smile ..Благодаря!

# 609
Хелена, ако се разровиш в старите теми ще видиш много различни отчети за пубертетното развитие при момичетата ни. При някои става бързо и бурно, при други скокообразно, при трети бавно и плавно. При някои започва с гърдите, при други с кожни проблеми,  настроения или окосмяване. Разбира се има някакви рамки за възраст, но те са много широки.
От началото на промените при детето ти могат да минат няколко години до настъпване на същинския пубертет. Или пък развитието да забърза и детето да се промени много за няколко месеца. Не е нещо, на което да можеш да повлияеш. Просто гледай да е подготвена за промените и да ги приема спокойно. Да знае какво е цикъл и да го очаква спокойно и без драми. Да може да се грижи за хигиената си и да се храни разумно. Толкоз.

# 610
  • София
Хелена, на дъщеря ми преди години (може би беше на 8 или 9, не помня точно) и се поду едно зърно. Заведох я при лекарката и тя ми обясни, че е предпубертетно състояние и не е реалното порастване на гърдите и ще бъде ту едното, ту другото. Така и стана. Гърдите й реално започнаха да се оформят към 11 - 12. Преди това само се подуваха леко, но не приличаха на женски гърди и никой не им обръщаше внимание.

# 611
  • София
Моята е на 8 и от миналата година зърната ѝ са изпъкнали.

Педиатърката каза, че вече е толкова често срещано в ранна възраст, че някои лекари не го смятат за истински признак. Окосмяването било по-показателно за начало на пубертета.

# 612
Здравейте Мами, какво да правя, ако дъщеря ми излиза с по-големи момчета? Трябва ли да се притеснявам? Господинът изглежда свестен, въпреки че баща му е лежал в затвора и чичо му има минало с нелегални вещества и автовози. Тпй от своя страна работи в Англия и си изкарва хляба честно с труд като бере ягоди. Не ми харесва че има татуировка на врата, на която пише “Bitches on their knees” Какво е вашето мнение? (дъщеря ми е на 14) 🤔

# 613
Абсурд, не бих разрешила да излиза с такъв тип. Само на 14 години е.

# 614
Здравейте Мами, какво да правя, ако дъщеря ми излиза с по-големи момчета? Трябва ли да се притеснявам? Господинът изглежда свестен, въпреки че баща му е лежал в затвора и чичо му има минало с нелегални вещества и автовози. Тпй от своя страна работи в Англия и си изкарва хляба честно с труд като бере ягоди. Не ми харесва че има татуировка на врата, на която пише “Bitches on their knees” Какво е вашето мнение? (дъщеря ми е на 14) 🤔
Това не може да е сериозно.
Стига сте гъбаркали хората с регистрация от днес ...

Общи условия

Активация на акаунт