Пубертетът при момичетата - как да подготвим децата ? - 17

• 47 281
  • 751
  •   1
Отговори
# 615
Щом вече работи, би трябвало наистина да е доста по-голям. Ако бях в подобна ситуация, притеснена нямаше да е точното прилагателно. Вземете мерки, говорете с детето, обяснете му кое е нередното в ситуацията.
А те кога се виждат след като той е в Англия да бере ягоди?

# 616
Постът не може да е реален.

# 617
Здравейте Мами, какво да правя, ако дъщеря ми излиза с по-големи момчета? Трябва ли да се притеснявам? Господинът изглежда свестен, въпреки че баща му е лежал в затвора и чичо му има минало с нелегални вещества и автовози. Тпй от своя страна работи в Англия и си изкарва хляба честно с труд като бере ягоди. Не ми харесва че има татуировка на врата, на която пише “Bitches on their knees” Какво е вашето мнение? (дъщеря ми е на 14) 🤔
За татуто всеки си отговоря сам за тялото. Колко голям е? От това вече зависи всичко друго.

# 618
Здравейте Мами, какво да правя, ако дъщеря ми излиза с по-големи момчета? Трябва ли да се притеснявам? Господинът изглежда свестен, въпреки че баща му е лежал в затвора и чичо му има минало с нелегални вещества и автовози. Тпй от своя страна работи в Англия и си изкарва хляба честно с труд като бере ягоди. Не ми харесва че има татуировка на врата, на която пише “Bitches on their knees” Какво е вашето мнение? (дъщеря ми е на 14) 🤔
Това не може да е сериозно.
Стига сте гъбаркали хората с регистрация от днес ...

Неуважителното ви отношение ме нарани. Направих си регистрация тук, защото нищо не помага и вече бях отчаяна и това беше единственото ми решение. Той е на 19 виждат се на всеки 7 седмици и говорят почти всеки ден, когато си идва в България. Говорих с нея, но тя твърди, че не я разбирам и възнамерява да се измести с него догодина. Наистина моля за съвети, благодаря предварително!

# 619
  • София
Та исках да попитам при вашите момичета кога започнаха най-първите "симтоми" и колко време след това започнаха следващите етапи в развитието. 

Подкрепям изказването на Мьос, че е много индивидуално.
При моята дъщеря на 7 г започнаха съвсем леко да се уголемяват зърната. Забелязах и потъмняване на цвета на мъхчето в пубисната област. Постепенно мъхчето започна да се преобразува в отчетливи косъмчета, а гърдите да се уголемяват. Сега е на 9 г и вече си е с изявено окосмяване в пубисната област. Гърдите продължават да нарастват постепенно, личат си вече под дрехите като леко надигане и казва, че при тичане усеща да се поклащат , затова пожела  бюстиета. С тях й е по-комфортно. Усеща болка в гърдите, свързана с растежа, а в последните дни споделя, че болката се е засилила.
За сравнение: на зеленото училище преди 2-3 седмици беше в една стая с други две момиченца от нейния клас. Каза, че едното от тях все още няма никакви признаци - съвсем плоски гърди и без окосмяване на пубиса. Другото вече е с нарастващи гърди, но по-малки от нейните и без окосмяване на пубиса.

Нашата педиатърка каза, че все по-често започват тези промени на 7-8 години.

Дъщерята на приятелско семейство имаше наченки на пубисно окосмяване още преди да навърши 7 г. Родителите бяха малко стъписани когато ми разказваха, но и тях ги успокои тяхната педиатърка, че е нормално.

# 620
Няма как непълнолетна да живее с пълнолетен,това е престъпление.
Плюс това вие сте родителят.

# 621
Здравейте, много благодаря за споделеното. Ще я наблюдавам. Тя е много кротка и тиха. Няма засега никакви пубертетски изблици и емоционални промени. Засега има едно леко подуто зърно с малко топчица отдолу. Не я боли, казва, че нищо не усеща. Надявам се, че ще отложим съзряването още във времето.. Но не се знае.
При нейните приятели няма никой с каквато и да е форма на развитие.. Но четейки, явно са клас - изключение. Може би от това, че са със спортен профил всички. И затова се притеснявам да не й се подиграват...

# 622
Не разбирам защо да и се подиграват. Децата растат и се развиват.
Моята дъщеря на 8-9г беше напълняла изведнъж, но нямаше наченки на гърди, нито окосмяване. Просто качи кг видимо. Около 10-11г започнаха да се развиват гърдите. Имам наблюдения и на близко момиченце - още на 9г имаше цикъл и се потеше доста, а е слабо дете, на 10 носи бюстиета, на 11г леко напълня, което е нетипично за нея, но явно хормоните бушуват

# 623
Моята на 10 и малко започна да се променя, сега на 11 почти има гърдички, порастна с 15 см и повече за година, качи някое килце, има окосмение само на интим и то не много все още, на мишничките няма още. Цикъл няма, някой милиум тук таме, пъпки още не. Настроения, чувствителност, без нищо крайно засега. Все още е разбрана, когато се държи лошо после се осъзнава и се извинява. Но според мен “ купона” предстои 😅 никой не и се подиграва за гърди или друго, всички имат:) Тя не би се трогнала и да и кажат нещо. Но е много индивидуално кога ще влезе в пубертета има по големи от моята още нямат наченки, а има и 10 годишни с цикъл. Ако всичко се обсъжда спокойно и без да се насажда срам или нещо негативно като емоция, свързано с промените, всичко си минава естествено. Моята има и самоирония 😅😂 Да съм жива и здрава вика и вежди и мустаче съм заформила хайдушки🤣🤣 Което не вярно защото е светла, има мъхче но не за махане.

# 624
Притеснението ми идва, че е в мъжки клас.. И момчетата са си.. Момчета.. А тя като е по-притеснителна и доста суетна и крайно самокритична. ...не знам как ще приеме себе си..с промените.

# 625
Говорете с нея, обяснете, че е нормална такава промяна и тя ще се случи при всички. Едни по-рано, други по-късно съзряват и на края се изравняват.
Моята е почти на 11, с т.н. ранен пубертет според ендокриноложката. Има гърди, развита е, окосмяване също има. Момчетата и се подиграват, но тя е наясно, че това е част от израстването и ще се случи на всички.

# 626
Доста широки са вече нормите за началото на пубертета при момичетата и напоследък повечето източници дават нормалните граници между 8 и 13г. Късен е започващ след 13г. и ранен започващ преди 8г. възраст. Това е с тенденция да върви към все по-ранна възраст, но пък на 11 си е съвсем в нормата и не е нужно да се стресира детето безпричинно. Важно е родителя да разсее всякакви страхове и притеснения на детето си защото да живееш със смачкано самочувствие без никаква съществена причина си е цяло приключение и са възможни поражения върху психиката за години напред.
Дъщеря ми беше почнала да се пригърбва за да не и личали толкова много гърдите. Много време отне докато се справим с това.

# 627
Доста широки са вече нормите за началото на пубертета при момичетата и напоследък повечето източници дават нормалните граници между 8 и 13г. Късен е започващ след 13г. и ранен започващ преди 8г. възраст.
Източник за подчертаното?

# 628
  • София
Моята преди 10 дни навърши 10. По-дребна (ниска) е от всички момичета в класа. Виждам нещо като гърди да начеват, но не мога да преценя дали започват да растат или просто е от нашишкавяването. Определено беше по-слаботелесна, сега гледам корема ѝ леко на мишелин и тези.. като шишкави гърди Rolling Eyes Окосмяване няма никакво, нито наченки дори. Определено от злояда се превърна в гладна почти през целия ден, като само на тесто и сладко налита. Каквото мога ограничавам. Но през 3 чàса е гладна.
В класа има 2 - 3 момичета с цикъл. Та вече сме го водили този разговор и полека лека се подготвяме.
Моят цикъл започна на 16. Надявам се и при нея да поизчака.

# 629
Скрит текст:
Доста широки са вече нормите за началото на пубертета при момичетата и напоследък повечето източници дават нормалните граници между 8 и 13г. Късен е започващ след 13г. и ранен започващ преди 8г. възраст.
Източник за подчертаното?
Не бих се позовал на един конкретен източник защото колкото източници толкова и различни данни и винаги можем да намерим такъв, който да подкрепи тезата ни. Затова писах "повечето източници". Справка в Гугъл за "puberty for girls age" за да е по-представителна извадката на база по-широко използван език, ясно се вижда подчертано на най-популярните страници, че най-цитираната нормално приета възраст за начало на пубертета е 8-13г. Съответно под и над са ранен и късен. Кое точно буди съмнение?
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт