Любители на кучета - 134

• 34 122
  • 762
  •   1
Отговори
# 105
Разпитайте пак з,а милпразона. Няма логика да е на по- дълъг период от 30-40 дни,освен през зимата,когато няма комари.
Милпразон е за вътрешно обезпаразитяване.И аз на Тайра го давам през 2-3 месеца.Всеки месец-за външно.Единствено, че е монопродукт и може да се ползва за превенция на дирофилария.
Освен него трябва да има и нещо за външно обезпаразитяване за по-голяма сигурност.Според мен само на Милпразон не става.Все пак има и кърлежи не само комари, които пренасят още по-гадни зарази от дирото.

Въпреки, че при Тайра явно нищо не действа 😃

# 106
Разпитайте пак з,а милпразона. Няма логика да е на по- дълъг период от 30-40 дни,освен през зимата,когато няма комари.
Милпразон е за вътрешно обезпаразитяване.И аз на Тайра го давам през 2-3 месеца.Всеки месец-за външно.Единствено, че е монопродукт и може да се ползва за превенция на дирофилария.
Освен него трябва да има и нещо за външно обезпаразитяване за по-голяма сигурност.Според мен само на Милпразон не става.Все пак има и кърлежи не само комари, които пренасят още по-гадни зарази от дирото.

Въпреки, че при Тайра явно нищо не действа 😃

Ние милпразона го даваме също на 2-3 месеца за вътрешно обезпаразитяване. За външно си му капя капки, и то по това време, защото ходим по-често на дълги разходки, преди седмица му извадих кърлеж точно от такава… Не очаквах толкова рано, че ще лепне, ама а де… Аз съм против приемането вътрешно на препарати за външно обезпаразитяване, но това вече си е до стопанина на кучето ☺

# 107
  • София
За ваксините против бяс.
Доколкото знам, преди много години единствената ваксина срещу бяс в наличие у нас е била руска, с тежки последствия за организма и с тежки странични ефекти, за нея изрично е било изискването да се поставя след 6-месечна възраст. 
В момента ваксините, които се поставят, са на друг принцип - инактивирани т.е. от типа „убита“ ваксина, страничните ефекти са рядкост, могат да се поставят на възраст над 12 седмици - според листовките на производители, които съм чела, например ТУК.

# 108
  • на земята
Ще сложа ваксина за бяс,по скоро не се изразих правилно.
За Милпразон ще се допитам и до друг лекар,но и двамата ми казаха на 3 месеца.

# 109
Лори приема Милпразон на 3 месеца, когато сме в Германия, но ветеринарният ни лекар  го включва задължително ежемесечно, когато лятото сме си в България.Тогава освен каишката на Bayer,/ целогодишно е с нея/-добавя и капки Advantix Spot On за външно обезпаразитяване.

# 110
  • София
За профилактика срещу дирофилариоза Милпразон трябва да се взема ежемесечно през  топлите месеци (от април до ноември), когато има много комари - те са междинен гостоприемник.
Stronghold, Advocate, Milprazon и Nexgard spectra са препарати за профилактика под формата на пипети за накапване или на таблетки. ... Тъй като препаратите за профилактика действат само на младите паразити (ларви L3 и началниL4), те са ефикасни за около 30 дена след заразяване. Затова е изключително важно да се прави профилактика веднъж месечно на интервали не по-големи от 30 дена (например на дата 1-ви от всеки месец). При интервали по-големи от 45 дена е възможно заразяване и развитие на по-възрастни ларви, които няма да умрат със следващата профилактична доза, а ще се превърнат във възрастни паразити с последващо заболяване.
от ТУК

# 111
За профилактика срещу дирофилариоза Милпразон трябва да се взема ежемесечно през  топлите месеци (от април до ноември), когато има много комари - те са междинен гостоприемник.
Stronghold, Advocate, Milprazon и Nexgard spectra са препарати за профилактика под формата на пипети за накапване или на таблетки. ... Тъй като препаратите за профилактика действат само на младите паразити (ларви L3 и началниL4), те са ефикасни за около 30 дена след заразяване. Затова е изключително важно да се прави профилактика веднъж месечно на интервали не по-големи от 30 дена (например на дата 1-ви от всеки месец). При интервали по-големи от 45 дена е възможно заразяване и развитие на по-възрастни ларви, които няма да умрат със следващата профилактична доза, а ще се превърнат във възрастни паразити с последващо заболяване.
от ТУК

Нашият тропчо е на почти 8г, милпразонът действа с натрупване и това ежемесечно даване е излишно, поне според 2-та вет., с които сме се съветвали 😊 Дори и даван на по-голям интервал, не е проблем.

# 112
  • Пловдив
Няма талъв филм "действа с натрупване"
Потърсете "Milbimicin Oxym" и в раздел "Фармакокинетика" вижте колко му е полуживота и за колко време се елиминира от плазмата.
На мен не ми се рови,но по спомен е опколо 48 часа -полуживот, и 72 часа -  време за елиминация .Може и да не съм съвсем точен ,но са под тези стойности(т.е не са над тях).
Ивермектин/производни или Милбимицин се дават за профилактика срещу Дирофилария Имитис/Репенс ,на иинтервал не повече от 30 дни,както е написала Нумлок.
Както и причината  защо е такъв интервала.
Профилактика за Дирофилария се прави ако живеете в ендемични райони или пътувате до тотакива. В Германия ,където е Ро Ро ,я няма Дирофиларията,затова и не е задължително да е ежемесечно.

За Ваксините против Бяс - 100 пъти се писа,ама няма кой да чете. Поставянето и е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО по закон ,да се случи преди навършване на 4 месеца.
2-3 страници по напред пак писах по-въпроса , и споменах и САЩ,Обединеното Кралство и Германия. В Германия ваксината за бяс  дори се поставя преди мултивалентната ,на мималната възраст
на която може да се постави - 12 седмици ,и две седмици след нея мултивалентната.Въпреки че Германия е "свободна" от случаи на бяс над 15 години.

Най-добре да се доверите на ветеринаря, мисля, че той знае повече от нас. ...
Това не е задължително вярно.
Явно някои ветеринарни лекари не знаят повече от нас.Няколко души пишат ,че ветеринаря им е казал да дават Милпразон на 3 месеца. Явно или не е наясно с Дирофиларията или целта му е след няколко месеца да вземе мнооого пари за лечение на дирофилариоза (когата лартите L5 са се замъкнали до сърцето и са станали филарии).

За който питаше дали Милпразон е единстрения вариант за профилактика за Дирофилария - НЕ, всичко, което съдържа Ивермектин/производни или Милбимицин са подходящи:

Милпразон- Милбимицин Оксим + Празиквантел
Диронет - Ивермектин + Празиквантел + Пирантел
Празимек Д -Абамектин + Празиквантел
Ендектовет - Саламектин
Иверпразин - Ивермектин + Празиквантел
ХартГард - Ивермектин

И комбинираните за вътрешни и външни паразити като НексГард Спектра, в повечето сл. съдържат Милбимицин

Ивермектин и Милбимицин оксим не действат на тении ,затова е необходим Празиквантел. За Препарати ,които не съдържат Празиквантел трябва да се дава ежемесечно(може и на 2 или 3 месеца,заради дългия период на полово съзряване на тениите) , От горе избоениете - Ендектовет,ХардГард и НексГард Спектра  не съдържат Празиквантел , ако давате от тях трябва да давате и нещо с Празиквантел,което прави избора им на средство за вътрешни празити и превенция от Дирофилария лееекоооо нелогичен,при условие ,че има доста други които покриват и двете.

Последна редакция: пн, 27 мар 2023, 14:06 от whitefang

# 113
Ако е болно кучето или има закъснение с първите ваксини, както беше в нашият случай, ваксината за бяс слагат и по-късно, но я слагат. Затова аз написах, че е сложена на 6 месеца.

# 114
Ние външно обезпаразитяваме със Симпарика, а за вътрешно редуваме два месеца ендектовет, един месец милпразон, тази схема ни дадоха предишните ветове. Сега се зачудих дали е ок, но като ходим при другия вет ще попитам дали има нужда нещо да променяме.

Глезанка-мързеланка

# 115

Наш глезан 😊

# 116
  • София
Зъбчо, завиждам ти за търпението. Не съм преглеждане първата страница отдавна, но ако наредбата я няма, ще е добре да се добави.
Спазването на закона е лично задължение, а не на ветеринаря или ЕЖК.

# 117
  • Пловдив
И към този форум ,в който за съжаление вече няма активност от доста време.
http://forum.dog.bg/

В него темите са по-организирани и там пишеха няколко доктора по втеринарна медицина в темите/въпросите които я засягат,няколко треньора в темите касаещи обучението и възпитанието ,няколко собственици
на легални развъдници .

# 118
Като заговорихме за закони и наредби,до края на март е срокът за пререгистрация на домашни любимци ( за Пловдив,не знам за другите места) . Тук изискват дори освободените от данък да се пререгистрират.

А ако има доброволци за тренировка на кучета от Общински приют, Пловдив,утре, вторник,28.03 от 16 до 18 ч. Ще има тренировка. Записването в линка
https://dog-bg.com/event/zapisvane-za-dobrovolci-trenirovka-v-pr … -03-2023-vtornik/

# 119
  • Пловдив
Тази година е последна, в която в Пловдив, освободените от такса собственици са длъжни ежегодно до 31 март да го  пререгистрират.
Другите трябва да ходят за да си платят таксата.

Общи условия

Активация на акаунт