Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване 79

• 47 694
  • 749
  •   1
Отговори
# 420
Никога не съм била с наднормено тегло.. Сега съм 63 кг. С хормонозависим карцином. Никога не съм пушила. Винаги съм се старала да се храня здравословно. Въпреки това имам рак. От това което прочетох единствено спортът не ми и бил приоритет. Аз съм на  фемара и положението сэс ставите е зле. А я пия от една година. Сутрин ми трябва време да раздвижа всички стави. Особенно тези на ръката, пръсти. Като чета едва ли изказването, че 90 процента от нас са наднормено тегло е вярно. Колкото да това че ракът се предизвиква от дълъг период на стрес поне за мен това и вярно. Сигурно има и някаква наследствена обремененост ,но за мен организмът не може да се пребори с мутиралите клетки при стрес и карциномът се развива. Така че горе главите момичета  всички лоши мисли да изгоним и да си живеем живота с усмивка и ведро настроение.Heart
Ани, значи има същите странични ефекти и при Фемарата. Аз съм на Зеквипра и се чувствам като Пинокиа Simple Smile, от около 20 дни ги взимам и все ми е уморено и отпаднало, като костенурка с бастун съм след като взема хапчето, добре, че после стават малко по-добре нещата. Започнах да търся подобни лекарства и "открих" Фемарата и се чудех дали и при нея е същото положението, нали се водела по-добра. Как ти понася на теб 🤗

Сноу, ти сама трябва да си помогнеш за да могат да ти помогнат докторите и околните . Ако ще ти помогне, плачи,викай,самосъжалявай се, страхувай се ден, два, три и след това трябва да си кажеш сама, че е достатъчно и тази енергия да я пренасочиш в мисли какво да направиш за да победиш положението. Много кураж и сили ти желая 🤗

Болки в ставите след продължително стоене в покой, след сън. Най - болезнени са ставите на пръстите на ръцете. Лош мастен профил. Холестеролът и триглицеридите са с високи стойности. Очаква се понижаване на костната плътност-  остеопороза. Но такива са симптомите при повечето ароматазни инхибитори. Освен това всяко лекарство при различните хора има различни странични ефекти.Общо взето трае се. За ставите ,аз пробвам с йога. Сякаш има ефект. Но ти ако се чувстваш много зле говори с онкологът да ти смени терапията или да ти предпише нещо за туширане на страничните ефекти.

# 421
Благодаря много, Ани, за сега ще си остана на Зеквипра, ще и дам шанс 😜, установих, че по-често и кратки разходки действат добре, въпроса е да тръгна и да се върна 🤭. Юли месец трябва да ходя за контролен преглед, до тогава съм си дала срок.
Аз съм решила да започна да ходя на плуване, само малко да свикна защото тези дни се върнах на работа.

# 422
Ох като ви чета се убеждавам, че явно от стреса ме тресна тази гадост. 50кг съм, метър и петдесет 😄 изкарах трудна или по-скоро емоционално тежка бременност и след това имах още едно събитие, което ме по разтърси иии няколко месеца след това усетих бучката. А най ме е яд, че не беше кой знае какво обаче аз го приех много навътре.... И противозачатъчните са помогнали.. Но само си казвам имало е да става и толкова! Трябва да посетя психолог да си изкарам малко това, което ми тежи.

# 423
Благодаря ви за подкрепата и,че ме успокоихте,мили хора.Благодаря,че ме успокоявате даже с реализъм (не с оптимизъм),което много го оценявам!Бих писала по - често,в последно време ограничавам социалните пространства,включително и форуми и фейсбук,по - добре се чувствам така,но понякога споделянето с хора много помога.Аз знам,че рака не винаги е задължително убийство особено колко напредна медицината.Заради разсейките се изплаших.И че в епикризите пише - четвърти стадий.А четвърти стадий все в нета четох,че винаги е смъртна присъда и,че ако не е ,то е чудо.Вероятно заради разсейките ми по бял дроб,костен мозък и кости са го написали.Черен дроб е чист обаче, знам че по храносмилателната система са по - сериозни принципно.

# 424
И моят рачо дойде от силен стрес. Три месеца след преживяния силен стрес вече имах "подарък". Аз от една година съм на хормонална терапия и качих 12 кг. Като се кача на кантара и се плаша вече. Smile Практикувате ли някакъв спорт? Ограничих сладкото и тестеното и се чудя какво мога да спортувам поне да задържа тези кг.
Сноу, винаги има надежда, когато човек има желание за живот. Ти си млада, живота е пред теб, така че не мисли за лоши неща и разни сънища. Това явно е подсъзнанието ти, това което е в главата ти после го сънуваш. Успех!

# 425
  • Русе
На плуване и на народни танци ходя. Ограничавам тестото и сладкото, но няма ефект.

# 426
Леле, колко ли ще кача аз, и без това вече няма за къде...
Аз бях пробвала преди години народни танци защото едно време ми бяха любими и ходех три пъти седмично, но от многото килца започнаха да ме болят глезените и затова спрях. Затова сега съм се насочила към плуване:).
Момичета споделете какви витамини взимате. Забелязах, че са се появили лишеи по краката ми и кожата е много суха. Мажа с крем, но си мисля, че трябва и нещо вътрешно да взема, струва ми, че е липса на витамини.

Последна редакция: вт, 25 апр 2023, 13:16 от luce

# 427
На плуване и на народни танци ходя. Ограничавам тестото и сладкото, но няма ефект.
И аз ходя на народни танци, но нещо имам проблем с крака откъм оперираната страна и по-точно с глезена. Предполагам, че е натрупана лимфа, но другата седмица съм на контролен и ще питам там. Витамини в момента никакви не пия.

# 428
Привет отново,хора.Вчера се бях уплашила,че разсейки и четвърти стадий рак означават,че няма да ме бъде и,че ми назначават терапия само за по добро качество на оставащи 2 години живот вероятно,някой ми предложи да си снимам епикризата, това ми е епикризата от последната имунотерапия връчена на 15.04
Някои хора твърдят,че случаят ми е доста често срещан и лечим,моят лимф не е този на Ходжкин обаче (най често срещания) ако някои от вас това са помислили.

Понеже много увъртяно го обяснявам от епикризата може повече наясно да ви стане,преписах каквото можах,че на снимка много ситно.

В лимфни възли - в 2 от 4 са установени метастази от същия карцином.CPS по голямо от 20 процента.

Проведена е ИХХ на материала със заключение: меки тъкани с инфилтрация от нискодиференциранплоскоклетъчен карцином.На 22.02 проведен пет скенер,който потвърждава туморна формация вдясно шийно.Белодробна дисеминация и солитарна вторична костна лезия в десен ацетабулум.Изследван CPS по голямо от 20 процента.След решение на онкологична комисия е насочена към ОМО за първа линия имунотерапия  и последваща палиативна лъчетерапия.При приема в задоволително състояние.Започва лечение

Обективно състояние: Език необложен.ЛВ - не се палпират увеличени.ДС - гръден кош симетричен, двете половини заемат еднакви участия в дишането.Чисто везикуларно дишане без прибавени хрипове.ДЧ- 16,ССС - РСД,СЧ - 82 уд/мин.,ясни сърдечни тонове без прибавена шумова находка.АН - 120/80.Корем - мек,неболезнен, респироторно подвижен.Черен дроб и слезка не се палпират увеличени.СР - двудтранно (-).Крайници - Бо.

Това е.За тези разсейки се бях уплашила и,че е отбелязан че е четвърти стадий в епикризата от лъчето.
Знам,че трябва повече вяра в медицината и доброто и отново да ви благодаря за подкрепата!

# 429
  • Пловдив
Ако може въпрос...преди Пет скенер каква диета са ви казвали да спазвате? За 24ч преди изследването.

# 430
Без сладко,  алкохол, цигари и  кофеин. Нисковъглехидратна, повече белтъчна храна. И сутринта се ходи на гладно( може да се пие вода).

# 431
  • Пловдив
Без сладко,  алкохол, цигари и  кофеин. Нисковъглехидратна, повече белтъчна храна. И сутринта се ходи на гладно( може да се пие вода).
мерси!

# 432
  • София /Абсурдистан
Нищо не ограничавам аз, щото мразя ограниченията Simple Smile
И аз се разболях от силен и много продължителен стрес. Е и наднормено тегло има, но не е много. Не мога да пия антихормоналните и така.

# 433
И аз от стрес и напълняване, 10 кг качих по време на пандемията. Но, все пак основната причина е генетичната при мен, аз съм BRCA1 носител, но стресът определено ми оказа негативно влияние върху имунната защита и така.

# 434
Здравейте, мили сестрици по съдба Heart Exl
Отдавна не съм писала, чета ви редовно. През много труден период минах, май само вие можете да ме разберете какво имам предвид. Приключих химиотерапията, dose-dense, изтърпях я цялата на късите интервали, на максимални дози, всичките. Последва рестадиране - туморни маркери, ЯМР на черен дроб (заради новопоявила се лезия на черен дроб според КТ скенер правен м/у червената и бялата химия), ЯМР на гърди  и ПЕТ скенер. Седмици на напрежение в очакване на поредния резултат....
Green HeartЧиста съм като сълза Yum Заслужаваше си всичко. Green Heart
В началото повръщах от страх, после от химията. Заради себе си, близките си и децата си най-вече се бях свръхмобилизирала. Толкова, че да не допусна нито една грешка. Толкова, че да не посмея да се оплача или пък да се зарадвам или похваля за някоя мъничка победа.
Колко много неща можеше да се объркат....
Днес като си взех разчитането от ПЕТ скенера, седнах в колата, пуснах си Радио 1 РОК до дупка и си изплаках душата. Така ми олекна! Не осъзнавах какъв товар съм носила. Сто пъти прочетох и не вярвах, че е възможно-отличен отговор от химиотерапията - туморът напълно стопен до фиброзна тъкан без никаква малигненост, лимфните възли-напълно изчистени, на черния дроб-не е метастаза, а микрокисти. Аз още не се бях осъзнала какво ми казва и докторът се радваше повече от мен. Припомням, че бях първата и единствена досега във Варна с високодозовата химиотерапия. Дано вече да я направят практика, но много малко жени имат топки Simple Smile
Следваща стъпка - операцията: двустранна субкутанна мастектомия със сентинелна биопсия на лимфните възли - д-р Хатър в Уни Хоспитал Панагюрище на 5 май. Тежка, много ме е страх, но и нямам търпение. 
Не съм я искала, но такава игра ми се падна и много искам да спечеля Gift Heart
P.S. 77 тема, 183 пост за тези, които не знаят каква игра играя Simple Smile

Последна редакция: ср, 26 апр 2023, 01:06 от Alik

Общи условия

Активация на акаунт