Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване 79

• 47 336
  • 749
  •   1
Отговори
# 570
От лабораторията искат ли някой да ви е пратил при тях? Някаква бележка например, нещо като направление? А иначе е ясно, че касата не поема генетични изследвания. То какво ли поема.
Лейди, аз генетичното изследване го направих в държавната лаборатория на 14-ия етаж в Майчин дом.  Без бележка, 190 лв.

# 571
  • Русе
Лейди, 2021 за около две седмици след подаването го минах. 2022 подадох началото на септември, но беше упоменато датата да е края на октомври. Началото на октомври ми се обадиха, пак споменаха изискването  за края на месеца и го минах на 27 или 29 беше.  В Токуда са по-организирани

# 572
Ама то само в Сити е такова висене. Аз за първи път чакам чак толкова. За следващ път ще си искам направлението и ще се запиша в Онкологията. Там до месец минаваш. В Сити ти извиват ръцете да плащаш за всичко, което то се полага по каса. Не знам как е в Токуда, но май там не е чак такова чудо.

Аз съм в Токуда. Общо взето, ако искаш да се действа навреме- плащаш. Ако не- мотаят те. За генетичните тестова аз съм правила 2- единят е : EndoPredict, а другият- Наследствен рак на гърдата и на яйчника – 26 гена

От  EndoPredict съм много съм разочарована и не бих го препоръчала на никого. Даже изобщо не съм сигурна, че са направили някакъв тест на пробите. За един ден резултатите бяха готови, което ми е доста съмнително. 4300лв на вятъра... Това, което теста показва е същото, каквото можеш да видиш в безплатните платформи като https://breast.predict.nhs.uk/tool
Не казват какво лечение е най-подходящо. Само пише за aнтихормонална и химио. Това си го знаех от преди теста и освен това, го пишеше на документите, които поискаха да им изпратя. Не пише никакви схеми на лечение. Само проценти и то на база други хора със същите показатели. Не на индивидуално ДНК изследване. Това е някакъв вид статистика.

Не искат бележка. Просто отиваш. А превенция, едва ли. Общо взето просто разбираш от къде е дошъл проблема.

# 573
  • Добрич
Момичета, другата седмица ще правя ЯМР в Сити клини в Младост. Не е по зравна каса, предупредиха ме по телефона, че се доплаща и контрастното вещество, ако е необходимо такова. Ще бъде на млечни жлези и лимфни възли, защото туморът е лобуларен и можело да има "фокуси" , от които после да станат нови образувания...
Притеснява ме клаустрофобията. Мисля, да си взема някаква лента за очите...
Изцяло ли ви пъхат в тунела?
Казаха, че  4 часа преди изследването може само вода да пия, така, че нещо успокоително явно няма да мога, да взема. Мислех си евентуално за седатиф пс, хомеопатичен продукт е и не вярвам да се отрази на изследването.

А първият доктор, не обърна внимание на "лобуларен"  и според него трябваше да мина онкокомисия...

# 574
Ъ, що пък да не може да ядеш ? При мен нямаше такова ограничение. Иначе, да изследването е неприятно, много шумно. Но, минава за 30 минути. Дават слушалки и е по-поносимо.
Успех, ще се справите 🍀

# 575
  • Добрич
Благодаря!
Клаустрофобията ме плаши.

Когато си записвах час по телефона, попитах има ли някакви изисквания, които трябва да спазвам  преди изследването и това ми отговориха.

# 576
  • София /Абсурдистан
Благодаря за инфото. Не знам дали има полза от генетичните изследвания, то белята вече е станала…
Вела, защо го правиш платено, а не по каса?

# 577
Ъ, що пък да не може да ядеш ? При мен нямаше такова ограничение. Иначе, да изследването е неприятно, много шумно. Но, минава за 30 минути. Дават слушалки и е по-поносимо.
Успех, ще се справите 🍀
Аз правих в четвъртък ЯМР в онкологията в Дървеница и казаха, че може само вода, даже кафе не било препоръчително 🤨

# 578
  • Добрич

Вела, защо го правиш платено, а не по каса?

Бях на този преглед без направление. Казах на доктора, че ще взема направление, когато трябва, но отговорът беше, че ЯМР не е по касата. Отидох с резултата от хистологията (също не по касата) и той, като го видя, ми обясни, че заради "лобуларен", се налага ЯМР.

Търсих две мнения и затова занесох резултата от хистологията на двама различни хирурзи. Само едният обърна внимание на "лобуларен". Това, което намерих в мрежата за този термин, не ми помогна,  за да получа ясна информация.

Pro, и на мен ми казаха, без кафе и други енергийни напитки, само вода.

# 579
Този ЯМР е първият, който мина по здравна каса при мен, изпрати ме лекуващият ми лекар от диспансера в Младост, но се прави само в Дървеница с тях имали договор. Преди това съм правила още два, но платени. От Дървеница бяха написали, че искат ЯМР, но ми казаха, че докато здравната каса разреши аз нямам време и естествено си ги платих…безплатното здравеопазване 😡

# 580
  • София /Абсурдистан
Касата си покрива ямр, нещо ви мотаят. Аз много пъти правих ямр в Сити и никога не съм плащала, минавах с вътрешно направление. Обаче, налага ми се да правя ямр на гръбнак на лумбална област. Не е свързано с онкологичен проблем. Уж се покрива от касата, но няма кой да ми даде направление и затова си го плащам.
Ама за онкологични проблеми направление дава или хирург онколог, или специалист по медицинска онкология. И обикновено няма проблеми с това.

# 581
И аз не съм плащала ЯМР-а.

Лейди, генетичното изследване на мен ми даде 2 отговора:
1. Защо съм се разболяла
2. Дали да премахна гърдите и яйчниците

# 582
  • София /Абсурдистан
За гърдите ясно, вече е станало каквото е имало да става,  но за яйчниците дава ли яснота дали трябва да се махнат при това положение? Разпитвам така защото аз съм с хистеректомия, но яйчниците са си на мястото. И ако ще покаже, че са за махане, да знам какво да правя.

# 583
  • София
Благодаря!
Клаустрофобията ме плаши.

Когато си записвах час по телефона, попитах има ли някакви изисквания, които трябва да спазвам  преди изследването и това ми отговориха.
ЯМР в Сити на гърди не е да влезеш като в туба и да си изцяло затворен - лягаш по корем, гърдите ти потъват като в дупки и около теб минава само пръстен, без да си изцяло затворен. Да ме поправи някой, ако греша, но мисля, че така беше. 2 пъти съм правила там, и двата пъти с направление, първият път беше точно заради съмнение за лобуларен карцином /то такъв и се оказа/, вторият заради импланти регулярен. Трябва скоро пак да си записвам.

# 584
Точно така е, Оливче! И аз два пъти минах на ЯМР. По корем, главата и гърдите в дупки и ръцете напред. Аз също бях много притеснена първия път, но реших по време на процедурата да си мисля хубави неща, пеех си песни наум и ми се стори, че мина бързо. Дадоха ми памучета за шума, но нямаше никаква полза от тях.Ще се справиш, Вела!

Общи условия

Активация на акаунт