🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 61]

• 41 356
  • 741
  •   1
Отговори
# 570
Днеска да дам отчет, да не се разтревожите, че не съм забуксувала на някой баир сокак.

Още от сутринта коня отиде у ряката и оттървахме Галата. Но пък стигнахме без проблем и от първия път 😂😂😂  Направо съм за нобелова награда. Ама да кажа защо се замотахме. Авария в хотела и вода няма. Е чакахме да дойде. Тъкмо дойде водата, по едно време по интеркома в хотела на турски “паника, паника”, на английски почва: излизайте на вън евакуация. Хукнахме на вън кой по гащи, кой без гащи, кой по чаршафи…. Идват хотелиерите мятат да се прибираме. Фалшива тревогА. И айде отиде ми половината ден. Как да е.

Тръгнахме и стигнахме до Истиклял с метрото.

Тоя път не сме катерили. Обаче тръгнахме да търсим френската улица. Няма и няма. Въртошинихме се 30 мин и на края я зарязах. Хвана ме яд. Тръгнахме катедралата да търсим. Добре че я намерихме, че вече и без друго ми кипна келя с водата, паниката и загубеното време.

Пихме кафе в двора на Музея на илюзиите.

В него не сме влизали, че времето хубаво и не ми се затваря никъде.

От там право на Галата. Ама то в 2-3ч опашката в 5 редици. Народ, няма разминаване. Глава до глава, снимки, пози, чупки чупи всеки.

Пихме по един чай от рози на едно заведение срещу Мигроса и на долу се смъкнахме.

Оказахме се пред мост. Но не на Галата, не на метрото, ами преди тях.

Като го минахме, се оказахме пред началото на Египетския. И като захвана кака ви пазаря, както нямах какво да купувам, се натоварих с торби, сам на врата си нямах чанта вързана. Едно палтенцЕ си взех кашмирено, ама красота, подаръци, блузки…. Мъж ми костюм търси, но никъде не намери. По едно време в един магазин влизаме, собственика американец. Жива да не бях. Че като отворихме един лаф. 3 часа в тоя магазин. Продавача му пък кардашим от Кърджали. Отиде. На края се прибрахме и бързо излязохме, че съм чисто заспала.

Рали, ето в гърненцето какво има:

Тук случайни снимки:

Локумени истории:

Тези неща много ми станаха много интересни. Някакви контейнери за боклуци в земята. Каква е идеята не разбрах. Но сшучайно видях камион който ги отваря и измъква за изпразване.

# 571
  • София
Цитат
Обаче тръгнахме да търсим френската улица. Няма и няма. Въртошинихме се 30 мин и на края я зарязах.
Трябва да тръгнеш покрай оградата на Лицея, перпендикулярно на Истиклял. Върви се дълго, докато свърши въпросният дувар, че и още по-нататък. Simple Smile Завива се в първата уличка в ляво и после се гледа на дясно. Уличката е от стълби и пред нея има саксии и статуя на лале, която май не е чистена откакто е сложена там. Това е входът на уличката.
В последните години  не съм ходила, но в темата е споделяно, че е доста западнала спрямо 2010-2013 г, когато беше на мода в бг мама. Simple Smile Но слезеш ли веднъж по уличката, по-разумно е да продължиш към трамвая, а не да се катериш наново към Истиклял.

Такива контейнери има в София. Мисля, че надолу е доста обемисто и побира много боклук, а на повърхността се вижда само малка част от неприятните гледки. За съжаление, никой не се старае да ги почисти и макар и малки са много отблъскващи. Често има натрупани боклуци и отвън. Не знам дали е от препълване или от хора, които не знаят как да си хвърлят боклука вътре. Joy

# 572
Танче, благодаря за поясненията за френската улица. Може би трябваше да питам преди да тръгнем. Но не очаквах че ще се запилеем толкова. Телефона ми показва че сме там. Но там където показва че е, го няма. Моя мъж вкара мястото на Google map.  Там друго място даде. Сякаш леко в страни от моето на Moovit app. Еее там пък къде ни закара, цяла улица с клошари. Не цигани, клошари. Завити по тротоара, боклуци край тях… и това под Истиклял ( паралелно някъде беше, не много ма долу). Карай. Щом казваш че не е било нещо особено, значи за това ме сме я намерили.

Тези контейнери за боклуци не съм го виждала никога.   Но аз и в София не съм ходила над 20 години. Но ме впечатлиха много. Идеята е хубава. И да, някъде е чисто край тях. На други места боклуци има оставени.

Днес да не е почвен ден тук нещо? Снощи 12ч тролеите пълни бяха с народ. Заведенията и те. Жени забрадени по 2-3 на заведение, че някъде и с малки деца. Почудих се какво правят тези деца по това време на вън и как не хленчат. От изхода на водохранилището към 22:00ч че и към и половина да е било, хора излизаха. Не затваря ли по-рано? Тоя град се пука по шевовете целогодишно.

Последна редакция: пн, 01 май 2023, 11:15 от vici75

# 573
  • София
Днес да не е почвен ден тук нещо?
Първи май е! Simple Smile Да живей, живей трудът! Joy В Америка не се ли почива?

Днес избягвайте Таксим. Често има протести на този ден.

# 574
Ооо деня на труда в Америка септември. Деня на майката май. Наопаки са за всичко Танче.

Редактирам се че няма как да пускам ново мнение.

Днес голям удър с корабчетата по Босфора. Уж тръгнахме за Бебек, какво са ми казали, какво съм разбрала, баш нащо корабче прескочи Бебек и замина на горе. Да се върнем, да се върнем, не завива на никъде. Питам до къде стига, давам на телефона превод. Нема. Не можахме да разберем. И лека по лека амен амен до Черно море стигнахме. До последната спирка Румели нещоси. 2 часа нагоре. До третия мост.

На връщане ни изкараха от корабчето последната спирка и ни накараха да се таксуваме и пак и влязохме. Тоя път корабчето пътувахки на долу вече, спря на Бебек. Слязохме там и пеш до Ортакой по покрайбрежната. Много красиво, времето разкош беше, а морето цялото в медузи.

На Ортакой толкова народ, едва се разминавахме.

От там корабче до Еминюню и айде пак по пазара, че имах поръчки от домочадието вземи това, вземи онова. Прибрахме се, разтоварихме багажа и давай на горе към Султанахмет заведенията. Там си харесахме. Ние си харесваме заведения и места с възможно най-много хора. Не обичаме да сме самотни гларуси. На заведението където заседнахме имаше българи на две маси. Заговорихме едните, заговорихме другите, пълен игнор. Въобще не искаха две думи да обелят. Дано не са някои съфорумци от нашата тема. Много жалко. Това за втори път го преживявам в Истанбул. Както и да е.

Там хапнахме ето това. Мешена скара, но не знам съда как се казва.

1000 лири му е цената. За трима четирима човека, но пак остана. Не се справихме. Добре че не поръчахме други неща.

Последна редакция: пн, 01 май 2023, 23:50 от vici75

# 575
  • Варна и...духом на Босфора

Via Севджан Кендже ❤️

Вичето75,
4000 лири Нощничка, чиста пара 🙂🥳😻
Ма тез изумени ли са бе?😃😃
Барем пипна ли я,свила лий,сърма и коприна Лий,тц тц,...
Къде е тоз американски дюкянджия,хубав моабет напрайхти таме..
😻
Ами палтенцето,свали ли от цената,одма кажи,Индирим напрай ли?
За леглото дай да видим кувертюрата.
Манджата хубава,ето за 100 лева ,Емен за 4- на човека стига..

Взели сте кораблика,дето на Бебек не фърга котва,амчи как😻,то секой вапурчика да не е ръца- пръца😁😁
Како прайваш- плаваш къде Евксиноград и толкоз.
Сега след медузите,идвала хубава риба,ама Петерки да каже,той е 😃спец.

Едните са били от Бг мамата,100 💯 процента!
Ама ,на,кви хора сме...

От вчера пак имало увеличение на цените,четох в ФБ групата.
500 лири Топкапъ,
Ако Паса е 1750- си стои- ...
Тънкаш иди галиба?

Последна редакция: вт, 02 май 2023, 22:54 от redemi

# 576
ТопКапъ беше 650 лири с харема, мисля.Агенцията с,която пътувахме изобщо не го предлагаха в програмата защото цената му би била 120лв (~60 евра) и сметнали,че никой няма да прояви интерес...и според мен правилно са преценили.Въпреки ,че целият автобус се изпозаписа на къде що имаше.
Докато отида пак (планувано за ноември😁 непланувано само Бог знае,кога ще ме ударят сачмите) кой знае ,какви цени ще са! Ама каквото такова,аз и на кафе със симид съм навита,😃 само Истанбулкартата да е пълна.

Много ми е  странно,да чуеш БГ реч и да не реагираш...на мен ми е кеф.Дори се обаждам без да са ме питали😁😂 сега последно се намесих в разговор на нашенци в Т1,понеже чух че се канят да слязат на Кабаташ а трамвая не минаваше моста заради онази къща.
Трябваше да си замълча и да ги оставя да се чудят,какво става ли?
Ми нали ще си загубят времето така, а то там е най-ценният ресурс както всички ние знаем.

# 577
Аа redemi❤, за 4хил лири мъжо вика по голо дупе да джъткам. Много хубава беше нощничката. Една лилава люляк. Пипнах, свалиха ми я. Жестока беше. Но то в тоя Нишантъши и дилър на Ферари ли не видях, на Мазерати ли, на Ролс Ройс ли…

Обаче на такива магазини за прежди и кълбета ни прати… Голяма работа. такава концентрация на материали не бях виждала в живота си. Значи който има хоби или се интересува от прежди, ръкоделия и подобни, само там. Мястото е възлово и хем от Египетския, хем от Къпалъто може да се намери. Ей тук, влиза се в двора и по стъпала на горе.

Много ти благодаря че такава работа си отвори за някаква си съфорумка. Я виж, хората една дума
не ни обелиха, пък услуга не сме искали… Абе темерути, но какво да правиш. Дано поне да им е влязло малко в главите от съседите как е редно да се държиш.

Днес ходихме на Галата порт.

Много ни хареса. С трамвайчето Т1 и спира баш там. Лошото беше че бяха дошли круизните кораби и имаше някакви ограждения по целия кей. Пихме кафе на барчетата на около и после пак с Т1 по Лалели
се шматкахме. Най-после опитах салеп. Все ми беше чудно на какво бие. Аз го определям на мляко с ориз, без ориза. Хареса ми. Казах на човека че не съм пробвала никога, и той ми донесе в чаша за еспресо две глътки.

Покривалото ще покажа като се приберем, че сега вакумирано за самолета. Направиха го колкото тетрадка. Опасни ей. Черен кимион взех тоя път. Пак малко евкалиптов чай. Намерих подсладен и неподсладен. Но е скъп. Единия 900 лири на кг на египетския. Другия по Лалели 2 хил. Но беше много силен. Чак очите ми насълзи. По 200гр си взех от двата.

А тук ще покажа какво показва където зареждам картата. Дето ви разправях че неще по 100 лири банкноти банкомата. Днес го заснех.

# 578
Аз на таквоз чудо не съм зареждала карта😀Само на синьо и жълто автоматче.

# 579
  • Варна
И аз!
Даже не съм виждала такава машинария, да си призная. Няколко пъти по 50 не иска ли?
Скрит текст:
Аз ползвам тези:

И даже не съм обръщала внимание кои са "сините автомати"

vici75, пратили са те на моето място.
redemi ли беше човекът? Емка, и ти ли там обичаш да потъваш? Не помня дали сме го коментирали.

Скрит текст:
От години не пропускаме поне по веднъж да влезем в този Kürkçü Han. Преди децата започнахме да влизаме за прежди, но има и други неща там, заради които винаги ходим.
Освен огромното разнообразие на прежди и други материали за плетене (този път пак бях впечатлена, ама пусто съм с две леви в тази област) има хавлиени изделия, детски дрешки сладурски и качествени (по-скоро бебешки, за нашите вече няма почти, май). Преждите са основно от входа наляво и горе на втория етаж, околовръст, хавлиените - в средата и от вътрешната, задна страна, а детското - отдясно, в два магазина основно. След тези два магазина за детско и още един за кърпи, има и една много хубава кинкалерия във вътрешния десен ъгъл на двора. Който търси ластици, ножички, игли, конци и всякакви темподобни джунджурии, да го има предвид. Много голямо разнообразие на супер цени. Като влизаш в двора обаче, веднага вдясно също на един щанд има такива неща. Взех аз (да ме пита човек защо, като си знам магазина) една ролка широк ластик за 60 лири (10м). После в магазина пак отидох, ама за ластик не се сетих да проверя. На другия ден в дъжда обаче имахме нужда от нещо да захванем дъждобрана на малката, че да не се спъва по стълбите и се сетих за едни щипчици , които продават там (за захващане на двата плата при шиене)...
Скрит текст:
... та си намерих повод пак да влезем, защото "случайно" бяхме наблизо. Забелязах ластиците и поисках един по-широк да взема. Ми... 35 лири!
Изводът - подминаваш щанда и покрай магазините вдясно отиваш чак до ъгъла. Ако не го знаеш магазина, може да го пропуснаш, но си е там. Просто трябва да се гледа внимателно за входа му, защото е сврян в ъгъла. А навътре магазинът е голям.
Любим магазин ми е и винаги намирам какво да си купя (нищо, че ни шивач съм, ни плетач, ако трябва да перифразирам класика Wink).
 На втория етаж на хана има и магазин за платове (най-вече за спално бельо и домашен текстил, тъй да се каже). Там е и раят на копчетата! В рая на преждите. Има и много други стоки, свързани с шиене и плетене. Скоро не съм се качвала там...
Скрит текст:
Не е истина колко копчета има (и колко съм купила, голяма част от които така си останаха да чакат внуците, но това е по вина на други хора... е, и на моето ненаситно око... копчетата са супер). Също горе, между копчетата и преждите и точно до текстила, има непретенциозно кафене, което с децата не посещаваме (комбинацията от тях, милиони копчета и други джунджурии и коридор под формата на огромен квадрат и две стръмни стълбища, водещи надолу... побелявам, само като си го помисля!), но когато сме сами, не пропускаме, защото чичкото прави хубаво турско кафе и предлага Пепси (което предпочитаме, а на 99% от местата предлагат конкурентната напитка). Освен това горе е прохладно и е добро място за отмора насред пазарната лудост. Намира се горе вляво от входа, т.е. по лявото стълбище и веднага след първия завой горе.

# 580
beljata,  бшагодаря че ми взе разказа от устата, понеже пиша от телефон и не ми е удобно да се обеснявам. Даже ще си запазя твоя пост да го имам за някога пак ….. Ние имаме с нас плетач на чанти, макрамета такива неща. Купиха се закопчалки за чанти по 5-10 лири е зависимост от модела. Дръжки за чанти -20-50 лири; дъна за чанти 20-30лири. Като стелки за чехли 20-30лири. Едно като кълбо за макраме. Него на кг му беше цената - 100 лири цялото излезе. Но то много тежко. Прежди - 80 лири гранчето грубо. Иначе и по-скъпа има и по-евтина. Но като цяло около тази цена бяха. Да, redemi ❤❤❤❤ ме упъти насам. Значи търси ли някой такива неща, не се губете по малки магазинчета из града. Само тук.

За тоя автомат за картите да кажа. Това са автоматите за метрото. А такова имаме точно под прозорците на хотела. И вместо да търся друго място за зареждане, ни е удобно тук. Добре, но имаме само по 100 лири на цяло. И всеки път се чудя къде да развалям и какво да купувам. И губим време. Оня ден намерихме Мигрос че там сложих по 200 - 400 лири на две карти и се свършиха мъките с това зареждане. А ние на всякъде с кредит карти плащаме, и съвсем не мога да се надребня кеша. и бакшиши пак на картата оставяме.  Тези дни вече изхарчихме по пазара, че нали на места с карта и кеш имат две цени. Та днес ще обменяме долари в лири. Поне знам на бюрата да ходя. Предната година в банка обменихме - те на 16 лири долара ни обмениха. По бюрата курса по-свестен. Тези дни и 20 беше.

Също така гледах че може онлайн с кредит карта да се зареди тази Истанбул карт. Добре, но е сякаш за турски граждани само. Изтеглих апа, но като тръгна  да следвам стъпките, и ми стига до турски телефонен номер, а аз няма какво да напиша. Не ми дава опция с моята страна. Дано го усъвършенстват това нещо и фа имаме друга възможност. Поне на мен би ми бишо
много лесно. Забелязах някои от младите точно така действат. На телефона си сканират баркод и не се занимават с карти.

Последна редакция: ср, 03 май 2023, 07:57 от vici75

# 581
  • София
Здравейте! Ще ходим лятото с децата и за тях ще е първи път в Истамбул, та сигурно ще питам много до тогава, защото аз пък съм ходила преди 15 години. За сега ме интересува знаете ли къде могат да се намерят тънки пердета или плат за тънко перде. Интересува ме нещо с бродерия елегантна и фина. И ако може на добра цена Simple Smile
   И второто, което съм обещала е гривна на Пандора за рожден ден. Знаете ли къде има магазини и мога ли да видя някъде какви промоции има като тръгваме?
   А как да сместим програмата по дни ще питам после като наближи. Благодаря за удоволствието да ви чете човек и за помощта!

# 582
Аз само за гривната на Пандора ще се включа. Такива магазини видях вчера на Галата порт и на Мол в Нишанташъ. Предполагам и във всеки друг мол. Промоции не видях сега, но до лятото може да има. Пръстени с оникс се взеха при нас. Сребърни. Но от магазин за сребро, не е от пазара. Теглят ги. Към 15-20$ ни излезе един пръстен. Сигурно са ментаци. Не им разбирам. Каквото такова. За подарък. Иначе ако има заявка за нещо от Пандора, трябва да е такова точно, не подобно, че младите подобия не приемат 😂

# 583
Пандора има и на Истиклял.

# 584
Много хубави снимки и разкази.
Пак ме върнахте мислено в Истанбул ❤️
Как 650 лири Топкапъ бе? Какво е това чудо?
Много са вдигнали цените.
Аз умувам Септември, ама чувам сега, че тогава се връщали гастарбайтерите и май ще се преориентирам за Октомври, ако не ми мине котка път.
Иска ми да нацеля време без големи навалици.
Галата в момента какви са цените да се посети? Има ли вариант пропускане на опашката? 😄
Толкова много ми се ходи там, че вече не се издържа.
Дано да успеем скоро да отидем пак.
Направо не мога да си обясня какво е това теглене натам...
Проглуших ушите на мъжо с тоя Истанбул😄
Тайничко се ндявам да вземе да реши да ме изненада за Рождения ми ден🙂
Че си мечтая там да го празнувам, въпреки, че е през есента.

Общи условия

Активация на акаунт