🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 61]

• 41 357
  • 741
  •   1
Отговори
# 555
Айде бакалъм Кумкапи:

Цените са народни -210 лири порция ципура, салата и тя там.

Две порции ципура, една супа, една салата и малка бутилка раки -1000 лири.

Донесоха ни едно кило плодове на края. Но бяхме платили вече. Така че не са го сложили в сметката.

За обърквацията в метрото да кажа. Слизам да речем на най-долно ниво. И ще хващам влака примерно от Яникъпъ до Сирквджи. На единия перон пише Сиркеджи, и на другия пак Сиркеджи. Идва метро, на него пък хептен друго пише. Някаква спирка дето спира на нея или ще е следваща ли и аз не знам. Не знам т. е. На кой влак да се кача - на тоя от ляво или на тоя от дясно.

Последна редакция: пт, 28 апр 2023, 23:42 от vici75

# 556
  • Sofia
Браво на Vici за репортажите! Heart Eyes
На мен, както не ми се очертаваше никакъв Стамбул на хоризонта, така спонтанно ми се яви. Дотук добре, ама съм болна пък сега... Стискайте палци да се оправя, че датите са фиксирани, мрън..
Някой с идея за актуалната цена на сеир-терасата на Сапфир?

# 557
Сиенче, 😍 да оздравяваш, но и да не - Истанбул лекува всички болежки.
От опит го казвам. 😉 😜

И нали знаеш, че на тебе разчитам - за октомври ще ми трябва един сериален адрес. 😂 😀 😀
Взе да ми става навик, но е много приятно, когато видиш във някой филм познато място (снощи видях пристанището Мода и изтанцувах танца на радостта 💃💃💃).

Днес се опитах да правя японски палачинки, дето не можах да ям в Ченгелкьой, че не остана време за там, но не ми се получиха.
Много ясен знак от съдбата ще да е това, явно трябва да се ядат на място (не в Япония 😊).

# 558
Браво на Vici за репортажите! Heart Eyes
На мен, както не ми се очертаваше никакъв Стамбул на хоризонта, така спонтанно ми се яви. Дотук добре, ама съм болна пък сега... Стискайте палци да се оправя, че датите са фиксирани, мрън..
Някой с идея за актуалната цена на сеир-терасата на Сапфир?
375 лири с вкл. 4D кино . Само терасата 250 лири

# 559
Здравейте на всички Simple Smile
Включвам се с финансов въпрос. Чета ви актуалните мнения с цените и се чудя.
Майка ми ще ходи на екскурзия за петък, събота и неделя.
2000 лири дали ще стигнат (без да броим входове за забележителности)? Или 3000? Да седне един два пъти на непретенциозно заведение за хапване (алкохол и коктейли няма да пие със сигурност), да пие кафе някъде, някоя и друга закуска да си вземе (за около 2 дена). Подаръци, стоки и разни десерти ѝ е забранено да влачи .;р
Те ще имат закуска сутрин, имат си по програма разходка с корабче, за забележителности горе-долу изчислих, че около 1000 лири ще стигнат, защото няма да  може да обикаля неуморно.
Как ви се струва?

# 560
С агенция ли са? Виждам ,че пише корабче по програма ама не ми стана ясно по коя програма😀

Защото ако са с агенция, и на тях ще плащат входове 1000 лири няма да стигнат,да не говорим че не са  в лири цените.

Иначе ако са си самички,и нямат мераци да влязат навсякъде 1000 лири са Долмабахче и Сапфир примерно (или Кулата Галата)~800/900 лири.
Щом има наложено ембарго🤣За баклави/локуми и т.н. Само за хапване/чай/кафе/нещо сладичко смятам,че по скоро 3000.
Ние в непретенциозно заведение вечеряхме два дни ~400/600 лири ,съвсем нормална храна.

# 561
Благодаря много Hug
Значи 4000 лири трябва да са ок.
Те ще са на полу-организирана екскурзия. ;р С агенция са, но първия ден ще ходят на разходка с автобуса покрай Босфора, а вечерта са на нощно корабче с ядене и танци, а вторият ден ще им е свободен. Третият ден, преди да си тръгнат, пак с рейс ще ги разхождат.
Реално този втори ден всеки ще може да поразгледа, каквото прецени. "Свети Стефан" със сигурност иска да види и единия от сараите най-вероятно. В някоя от джамиите като влязат, като се пошматкат из центъра и то ще им свършат батериите.

# 562
Мили дами, днес бяхме на Çamlıca Mosque. Много впечатляваща и величествена. Красота, чистота, архитектура.

Първо да кажа че с корабче се придвижихме до азиатската част и от пристанището до горе с такси. 103 лири излезе. За тези които с такси се чудят как да стигнат.

Много интересни факти в музейната част имаше. Случихме и на светлинно шоу.

Много исторически факти, но исках да прочета за Ертугрул Гази. Според мен той е най-главната историческа фигура и основоположник на  Османската държава датираща от 13-ти век, който принадлежи към „племето Кайи“ и се бори за своята религия, завладявайки много земи. Неговият син Осман, наследява трона и основава Османската империя около 1299 г. Гледам един исторически сериал, та от там се натъкнах на тези факти.

Като приключихме с джамията, хванахме автобус до долу, до Юскюдар. Мямаше таксита поради някаква причина. За това взехме автобус. За 20 мин бяхме долу. Разходихме се из Козунджук. Влязох в една сладкарница със сума народ вътре и вън. Гледам по едно време на една табела, приготвяли сладки без захар. Викам точно вие ми трябвате. Купих си една две курабийки. И доволна доволна пообиколихме квартала.

Имаше нещо като зеленчукова градина. Много ме впечатли. Но не можах да си обясня защо беше там на това място.

От Юскудар, директно в Мода се стоварихме. И докато излизам от автобуса….. пак ме наака пиле😂🤪. Ама писна ми всеки път мен да прицелват и нищо да не спечелвам.

В Мода разходка по улиците. Толкова народ не бях виждала за 9 дена престой там през октомври. Какво беше това чудо не знам. Буквално не можеше да се върви от народ. Седнахме на улицата с чадърите за кратка почивка.

После от пекарна за кафе си купих 3 пакета кафе, моите любими закуски от лимец (дето за рецепта ви бях питала) никъде на друго място ги няма. Убих се да ги търся. Взехме и ядки, дреболии за тоз и оня и айде на ферибота. От там на заведение до хотела. Поръчахме си едно ястие в гърне. Много атрактивно ни го донесоха. То фоерверки, заря, ум дА то зайде. Но си беше скъпичко там де. 3000 лири, но не за гърнето само. До сега толкова не бяхме плащали никъде, но ние сравняваме с Щатите, а там за тез пари бургери покриваме. И така и днес мина, смазани до дупка.  Но това е Истанбул. 12 часа, гледаме да ги направим 24. Ще спим като се приберем.

# 563
Вичи, много интересно разказваш ❤️
Това ястие ако не се лъжа е Тепси/ъ/ кебап и наистина е много ефектно поднасян, попадали сме в моменти, когато са го сервирали. Какъв му е вкъсът горе-долу? Само месо ли е?
А историческия сериал да споделиш кой е?
Аз тъкмо приключих романа Харем, отвратих се от традициите, порядките и интригите в Османската империя и парадоксално на това ми е изключително интересно и искам да чета още и още.... Shocked
Тази Хюрем наистина ли е била такава куч*а,  или е само творческа интерпретация се чудя....Чела съм преди време само хубави неща за нея и сега се чудя кое е вярното.

# 564
Рали, сериала е това Dirilis: Ertugrul. Но е на турски с английски субтитри и не знам как се првежда на бг. Няма го на бг. Ертугрул е главния герои. Предната дума не знам как се превежда. Но голямо възхищение имам към този човек. Какви достойно хора е имало… В него няма рокли, красоти, коли. Всичко е на ниво номадски племена. 5 сезона са. След тях почва Осман. В ролята му е Burak Özçivit. За който му е почитател.

Това гърне (да, Тепси се казва) за мен е капама ли беше… Има 3 вида месо с червено сосче. Манжа си е баш. Но много вкусно. Голямото гърне в 750 лири. Има по-малки -350. С голямото се нахранихме 3 човека и остана. Малкото според мен ще е за двама.  Макар че казват че е за един.

Последна редакция: нд, 30 апр 2023, 09:01 от vici75

# 565
  • Варна
Значи 4000 лири трябва да са ок.

Много ще са по принцип , но на връщане в Одрин може да ги доизхарчи , аз си взех 5л. зехтин и 8 кутии сирене - хем е по хубаво хем след 6 м. нищо му няма както си е в кутията в саламура - пробвано е Simple Smile

# 566
Много ще са по принцип , но на връщане в Одрин може да ги доизхарчи , аз си взех 5л. зехтин и 8 кутии сирене - хем е по хубаво хем след 6 м. нищо му няма както си е в кутията в саламура - пробвано е Simple Smile
Ооо, да, благодаря за идеята Simple Smile

# 567
За зеленчуковата градина да кажа аз😀 Предполагам,че това е от тези градини,където можеш да вземеш под наем земя и да си посадиш каквото искаш.Виждам от снимката ,че върте е направена на по-малки ,,парцели,, та предполагам е това.
Ако в Бг,имаше подобна опция бих се възползвала😀

За сериала,точно този не го знам ама знам за другият Куртулуш Осман (с Бурак Йозчивит) точно той е за основаването на Османската държава мисля.

Истанбул ми липсва....обмислям варианта да се метна на ,,градският,, и да се озова там за 1 ден 🤣🤣ММ ще ме затвори в лудницата накрая за да мирясам

# 568
Здравейте! Ще се радвам, ако спеделите локации за шопинг в Истанбул за дрешки Grinning

# 569
  • Варна и...духом на Босфора
Здравейте! Ще се радвам, ако спеделите локации за шопинг в Истанбул за дрешки Grinning

Нишанташъ
Истиклял
Бъдат джадеси
Мол- Истанбул,Истиние,Зорлу,Каньон.

Общи условия

Активация на акаунт