🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 61]

• 41 359
  • 741
  •   1
Отговори
# 540
Дано заклинанията  за слънце хванат че лоша работа. иначе. Вчера самолета мина над София. Предния път от Русе се спуснахме към Истанбул. Та минавайки над София едно слънце, едно хубаво време. Викам ха ха, тез си объркали прогнозата. Обаче като взехме да снишаваме, и влязохме тъмнина буквално. Мрачно, облаци, тъмно… турболенция. Викам тука няма да хванем ред да кацнем. Чисто помислих че ще ни отклонят. Но всичко наред. Ей ни на, пак се въртушиним и не знаем как да се оправим.

Не мога да му хвана логиката на метрото и това е. От Сиркеджи то Яникапи ще захващаме. Еми на едната страна пише Yanicapi и на другата. Не знам къде да се наредя да чакам. Питам хората и ми казват. Но сама не мога да вдяна. И днес пак същата обърквация ме чака. Защото същия маршрут ще гоня, само че ще слизаме на Османбей, вместо на след 4 спирки за мола. Първо да заредим картата обаче….

# 541
Вичи, 😍 ти прелетя през океани и морета, пък една карта ще ти се опре ли.
Слагаш я да легне вдясно на прозорчето и само пъхаш банкнотата горе (няма проблем  и по 100 ТЛ).
Вляво на екрана само гледаш сумите, за да се увериш, че се е получило.

Гледай видеото от 1:41 минута (преди това не те интересува).

Щом сте на Сиркеджи - пеш до спирката на метрото на моста Халич и там тя е от страната на моста Галата (дано не те объркам), гледате посока Хаджиосман.

Последна редакция: пт, 28 апр 2023, 09:05 от pepel_ot_rozi

# 542
Пепелче аз пари зареждам, въпроса е че нямам по 50 лири под ръка. Имам по 100. Апаратите край наще спирки само по 50 приемат.

Наче метрото под прозореца ни станцията. Няма проблем. Не знам на къде да хвана като посока. Ще видим днес.

# 543
  • София
Пепелче аз пари зареждам, въпроса е че нямам по 50 лири под ръка. Имам по 100. Апаратите край наще спирки само по 50 приемат.

Наче метрото под прозореца ни станцията. Няма проблем. Не знам на къде да хвана като посока. Ще видим днес.
Всички апарати, които аз ползвах, вземаха и по 100 лири - лично пробвано няколко пъти. Не вярвам да има разлика в апаратите.

# 544
Задраскани са там където пише 100. Иначе има. Съществува на апарата. Но задраскано. На всякъде.

# 545
  • София
Задраскани са там където пише 100. Иначе има. Съществува на апарата. Но задраскано. На всякъде.
А Вие пробвахте ли да сложите банкнота от 100 лири?

# 546
Пробвахме. Връща я.

Днес намерихме Мигрос. Сложих 400 лири. Посшв системата отказа. Щях да сложа още 200.

# 547
Специално за Вичи и всички, които са в Истанбул! ❤️
https://www.instagram.com/reel/CpVGcD8o0dH/?igshid=MTIyMzRjYmRlZg==

# 548

Благодаря, Роже!
За всички жокери и напътствия.
Сега ще ми е от полза някакво инфо за сутрешно хапване в близост до хотела, който ми препоръча и в който ще отседнем и ние. Разбрах, че по принцип има заведения, в които срещу определено заплащане може да си закусиш предоволно. Отново благодаря предварително за любезното виртуално информационно обгрижване!
Петя, ами в този район сигурно има поне 30 заведения, в които можете да седнете и да закусвате.
Просто минавате покрай тях, гледате менюто или асортимента и сядате като Ви хареса.
То повече от заведения в Сиркеджи май няма. Истанбул е толкова богат откъм аромати и храна град, че за мен няма никакъв смисъл предварително да си набелязвате къде да хапвате. Хубаво е да има и малко свобода в търсенето из града, а не всичко да е предварително програмирано и разграфено.
Със сигурност няма да бъдете разочаровани Simple Smile
Благодаря. Програмата ни е волна. Ще импровизираме на място. Довечера яхваме влака. 😉 Жив и здрав, Роже!

# 549
Как случихме на хубаво време миналата седмица!
Ако някой се чуди дали да си вземе билет за хоп-он хоп-оф автобусите, за мен не си струват. Може да се ползва и Т1 за основните забележителности.

Миналия петък и събота беше фул, заради байрама мн. народ, дълги опашки… не го очаквах. Капалъ чаршъ не работеше. Дори в събота след обяд имаше адско задръстване над 7 часа в центъра - имайте го в предвид, ако планирате посещение по време на друг голям празник.

Намерихме Френската уличка, благодаря за описанието, но е пуста рано през деня, явно всичко отваря едва вечерта.

Относно храната, ние бяхме в Локанта 1741 и в Никол - модерна турска кухня и в Нобу - японска. Препоръчвам. За закуска бяхме в традиционните по крайбрежието или в Istanbul Baking Company. Ядохме и бая баклавички с шам фъстък ( ако се чудите има голяма разлика м/у тея от 300 и тея от 600 ТЛ) и от интересния локум с ядки и пълнеж.

Истанбул е прекрасен, хареса ми много тоя контроверс м/у традиционното и модерното. Трябва поне още веднъж да отидем. За това ще ви следя.

В няколко малки галерийки и книжарници видях една картина с морска вълна. Някой знае ли какъв е тоя символ? Явно е нещо важно за тях.

Последна редакция: пт, 28 апр 2023, 15:19 от Azalee

# 550
  • Варна и...духом на Босфора
Петя Костадинова и аз нещичко съм писала,но нейсе,живи и здрави!

Значиии,ако самолета не беше кацнал,Вичето и Ашкъма и,кръгом и кацат на Варната,и Петерки ги чака на Колхозния 😃 с гореща рибена чорба 😀😀😀👌

Днеска петък,важен ден,пазарен ден, Рибарчето - серия,Шербета - серия,Пепелче 😘- така ли е?,и Вичеви и те в Истанбул.
За всеки случай ,вестник Сабах е уведомен😀,да следи за двама българи от Чикаго в Истанбул 😃.
Вичетоvici75,Ягнешката софра,дип по моя вкус удурдисахти,да ви е било вкусно!😘,
Язе ягнешко много либя, многу 😊
Ох,накапаф са...
Ами...😀
НаRoof mezze как върви кинта парата, коктейлите кач чинят?
Како зехти от Истиние,освен чи кафе пихте?
Ееее,ти како искаш- От Метрото и люс в Мола- Няма!
То тоз Мол е на Гала и Кремиту Халваджиян ,да вървят и те 12 минути 😁😃,че да ги видят ората😀
Хубав въртошинен слънчев ден😘😘😘

Азалее-
Не сте очаквали тълпата ли😁
Е,вече имате представа.😁

Понеже доста се пита тук в темата,къде закусвахте по крайбрежната😃, и коя си избрахте,колко идва за двама Кахвалтъту и всичко ли ви сервираха -?

Едит
Разцъках Камералар- булутчета има,ноДъжд ,but Rain- битти!😃
Ади Вичеви-go Ahead!😘

# 551
Да, не очаквах толкова много народ.

Там където ние ходихме си беше скъпичко. Не си пазя сметките, но от дясно на кея каракьой има няколко кафета, последното към моста Галата е сякаш гръцко.. ние бяхме в това до него  и там 2 еспресо беше 90тл. Турската закуска с менемен, маслини, сирене, кашкавал и сладко от смокини беше май 250тл. Стори ми се бая скъпо, но на друго място зад Истиклял към френската уличка 2 еспресо бяха 140тл, кафето на Джовани май се казва, мн. симпатично и с интернет.

В ресторантите по-горе на човек храната беше повече от 2.000тл- тях ги избрах от гайда на Мишелин и знаех цените.
Коктейли пихме в един бар и бяха по над 300тл всеки.
В по-обикновени ресторанти основно ястие с агнешко и ориз е около 600тл. Може би извън туристическия район или в странични улички цените са други.

# 552
Redemi 🥰🥰🥰 колтейлите двата 560 лири - мартини и аперол. Като наближиш менюто се виждат повече цени.

Мацки, днеска нямам много снимки, обаче тоя Нишанташъ много ме впечатли. Жестоки дрехи, рокли, костюмчета…. Страшна работа. Направо ум да ти зайде. Не е много голямо разстоянието. Два пъти обиколихме петте основни улици. И пак ми се обикаляше. Много стилно, много яко всичко.

Едни нощнички загледах там. Ама 4000 лири. Викам на мъжо, по-добре гола да ме гледа 😂
Там в кафе Виена седнахме ама на кафе само.

От там взехме ферито и на парка с лалетата. Лалетата изфирясали вече бяха. Така че  с лалета не мога да се похваля. Но парка много ми хареса. Много хубав парк. Много ми хареса. Там като слязохме хапнахме в заведението зад гарата. Сервитьора ни на английски ни на турски вдяваше.  Загубено едно. Но се оправихме как да е.

На връщане подкарахме египетския. Взех симедно покривало зА спалнята. Страхотно. Че ми го вакумираха стана кат за Америка. Дрехи не купувах. Чай от евкалипт взех. Мерси peterki.

Абе като сложих пари на картата и ми тръгна по вода 😂😂😂

Сега на вечеря тръгваме и пак ще пиша.

Последна редакция: пт, 28 апр 2023, 20:15 от vici75

# 553
  • Варна и...духом на Босфора
Тотал щета са тез цени бе!
Чи те колкото тука в DE,ама работа!

Вичето75 ❤️,Съзрях цените на КюфтейлитИ,душе,Мадона миа!
Тц.
Ohne Aperol,ши одя на Супер Марио.😀
Ши наблегним на нещо малцово,освен ако след 14 май,някой не яде бой!
Иншаллах!🍀

# 554
Специално за Вичи и всички, които са в Истанбул! ❤
https://www.instagram.com/reel/CpVGcD8o0dH/?igshid=MTIyMzRjYmRlZg==

Аз си бях маркирала Kandilli pastanesi в Юскюдар, Kandilli İskele Cd. No: 28, Üsküdar/İstanbul, но въобще не стигнахме до другия бряг на Босфора.

Общи условия

Активация на акаунт