🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 61]

• 41 398
  • 741
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Скрит текст:
Здравейте момичета и момчета.
Извинявам се за въпросите, които ще задам, но понеже сама организирам нещата искам да съм сигурна.
Искаме да посетим Сапфир. Все още не знам в кой хотел ще бъдем настанени, но най - вероятно от Везнечилер ще хванем М2 за да стигнем до Сапфир, там слизаме на Левент4, а въпроса ми е; след това за да се върнем обратно от там където сме слезли ли трябва да хванем отново М2 или за обратно спирката е на друго място.
И още един въпрос; ако знаете цената на Водохранилището, защото искам и там да ги заведа.
Благодаря предварително.
Спирката е 4Levent ( след Levent е), изход от метрото Челиктепе - извежда точно пред входа на мола.
Скрит текст:
На връщане - пак същия път, но ескалаторите за влизане / слизане😀, същата линия М2, но обратната посока 😀
Има изход на метрото, който води не пред входа на Сапфир, а вътре. Имаше табели направо за небостъргача.

Скрит текст:
Искаме да посетим Сапфир. Все още не знам в кой хотел ще бъдем настанени, но най - вероятно от Везнечилер ще хванем М2 за да стигнем до Сапфир, там слизаме на Левент4, а въпроса ми е; след това за да се върнем обратно от там където сме слезли ли трябва да хванем отново М2 или за обратно спирката е на друго място.
направихме друго - от Еминьоню до Bebek Sahili с корабче и от там до небостъргача е около 5-6 км. пеша и по пътя е  Kanyon Shopping Mall и разни други неща , големи булеварди , магазини , заведения ............
Скрит текст:
бяхме отделили много време и всичко беше яваш , яваш ,  на връщане някакъв автобус до скелята ама кой/какъв идея йок- казаха ни качвайте се на този и това помня , че беше отдавна
А как е като денивелация? Има ли много изкачване?

Последна редакция: сб, 01 апр 2023, 17:59 от Тaня67

# 136
Здравейте,
приблизително за колко време се стига до Флория?Ако е повече от час, няма да си причиня недоволството на ММ 😉
Ще пътуваме на 13 април
Бях влюбена в Истанбул , но от пет години не сме ходили

# 137
От къде за колко се стига до Флория?

# 138
Добро утро ,
хотелът ни е близо до Св София
От там бих искала да отида до Флория Не съм от най- ориентираните хора и моля да ме упътите за по- бързо придвижване

# 139
  • София
Здравейте,
приблизително за колко време се стига до Флория?Ако е повече от час, няма да си причиня недоволството на ММ 😉
Ще пътуваме на 13 април
Бях влюбена в Истанбул , но от пет години не сме ходили
С Мармарая от Сиркеджи до Флория пътуването е 25минути, сложете още по 5-10 минути влизане и излизане, чакане на влака и става общо около 50 минути.
Много ти е изнежен ММ. Като рохки яйца ги крепите тези мъже, сакън да се не скинат Simple Smile Егати мъжете, бетер жени Simple Smile

# 140
Вичи😍, Супер Марио все още не е рухнал и те чака. 😂

Обещах да ви покажа и заведението, което ми се стори скъпо, но сега на финала си, давам сметка, че евтината храна и стоки са останали в миналото.
А в моя случай добавям и глупостта да седнем на пъпа на туристическата част, ама гладен човек не мисли ...
Отчитам и факта, че хора разни, за друг може да си е баш таман, затова погледнете менюто отвън и ако цените са ви по мярка, влизайте смело- храната е вкусна и разнообразна, има wifi, а персоналът е повече от любезен. 😂

До трамвайната сп. Султанахмет, по името ще го намерите.
Да ви е сладко!

Ще ви пиша само за новите пътеки, по които ходих, останалото са добрите стари места, където винаги се чувствам у дома.
Пък и вече не съм толкова пъргава и издръжлива като едно време и гледам да не прекалявам с бройката. 😂
А тя постоянно се увеличава...

Не бях ходила в Ъхламур, а пък ми беше в списъка с разните му дворци, павилиони и както там си ги наричат.
Пък и джамията Тешвикие исках да видя, която преди време беше в ремонт, така че реших да ги съчетая.
Стигнахме по познатия и лесен начин до  Нишанташъ и преди да атакуваме седнахме в приятно кафене за едно истинско еспресо.

Не зная само моето приложение (мапс. ми) ли ме праща все в грешната посока, но реших да попитам сервитьорката за ориентир.
Явно добре говоря английски 😉 😜 , защото момичето веднага ми донесе чай от липа (ъхламур). 😂 😀 😀
Много се смя като разбра, че питам за двореца и каза, че чаят е подарък от заведението, а аз от едната любезност го изпих след кафето. 😂
После ме прехвърли на портиера и тук е моментът да кажа, че
откакто се мъча с офлайн навигацията 😊 забелязвам как турците дори и да не знаят за какво питаш, винаги те упътват много уверено и в повечето случаи в грешната посока. 😂
Но имат желание да услужат. 😂
И така с много питане, много въртене и малко верни отговори, все пак стигнахме до мястото.
Преди това видях дажамията Тешвикие (до нея поне знаех как да стигна 😀), но когато реших да вляза се оказа, че има отделен вход за жените, който води до 3 стаички за молитва и няма достъп до основното помещение.
И пак се ядосах на Ердоган. 👿

А ето ви и обедната молитва, ще си счупят краката да тичат да не я изпуснат. 👿 😈 👿

И малко квартално стрийтфото. 😂  
Ето това магазинче винаги е много кипричко и пременено.

И най-накрая и павилионът Ъхламур.
Има отделни такси за парка и за влизане в двореца, плаща се само в брой, но са мнооого малки (от порядъка на 2, 3 лв. после ще погледна билетите, за да ви ги  напиша).
В двореца честно казано, няма какво много да се види - точно 3 стаи и една тоалетна, но пък защо не.

Спирам засега, че да не затрия това, което писах до тук.

Още не мога да стана от леглото след вчерашния ден и нощното пътуване.
Тук да спомена и за Хунтур.
На отиване се счупил нещо автобуса, но въпреки двучасовото закъснение се справиха доста добре с проблема като първо намериха друг автобус, а в Любимец ни прехвърлиха в техен, който пътуваше за Истанбул.
Беше хубав и удобен, минахме бързо границата (за около 40 мин. общо) и пристигнахме към 7 сутринта на автогарата.
На връщане всичко беше ок, пак удобен автобус, раздават кексчета, вода, сок, че и с одеколон могат да те полеят по желание. 😂 😀 😀
Може би Метро са една идея по-добри, но пък и с тях имахме проблем веднъж като им конфискуваха някакви колети и висяхме 2 часа на митницата.
Понякога си мисля, че човек  и не бива много да чете и да вярва на отзиви, защото иначе никога няма да тръгне да пътува.

Последна редакция: нд, 02 апр 2023, 11:41 от pepel_ot_rozi

# 141
  • Варна
Момичета, помогнете ми с идеи 🌷🌷🌷

Ще бъдем в Истанбул края на април или началото на май месец в Шишли.

Преди години бяхме на екскурзия в Истанбул и видяхме основните забележителности.
Не искам да ви обидя, защото всички в темата сте влюбени в града, но на нас изобщо не ни хареса...

Животът така се завъртя, че започнах лечение в Истанбул и за 5 месеца бях там 16 пъти, но само до болницата и газ обратно в България.

Първият път дойде с нас сина ни. Имахме време да се разходим по Истиклял и видяхме Галата. Качвали сме се, когато бяхме на организираната екскурзия. Сега нямахме желание. Синът ни също не хареса града. Каза, че повече не иска да идва.

Обяснявам ви всичко това, защото искам да дам втори шанс на града да го харесаме  и да останем 1- 2 нощувки и мъжът ми се съгласи. Също искам да си променя настройката и да не го свързвам с гадна болест.

Дайте ми идеи какво да видим. Мисля за азиатската част. Били сме там за 1 ден и ми се струва, че ще ни допадне повече.
И тук идва проблема  -  Молове не ни влекат, дворци, джамии не искаме, качване на Сапфир също. Разходка с корабче, заради самата разходка също (професията на мъжът ми е свързана с "корабчета" и хич не го влекат като как да кажа атракционно средство). Казах на синът ни за аквариума и плуване с делфини, за да се съгласи да дойде с нас. Той гледа клипчета, не прояви ентусиазъм. Просто обикаляне по улиците и потапяне в града също, кулинарен туризъм също, пазари абсурд...

Ами то, нищо не остана...
Затова реших все пак да ви питам, може да ви хрумне нещо.
А, Желязната църква искаме да видим, да влезем, защото сме я виждали само от вън, от някакъв паркинг по спомени.

# 142
Здравете , въпрос относно закупуването на карта за магистралата и пътуване от Варна до Истанбул с кола .

Къде след влизане в Турция можа да се закупи таква карта по пътя от Малко Търново към Истанбул , мястото от където може да се закупи с какво  работно време е ,  и каква е минималната стойност която може да се зареди в картата ?

Също така на този пункт може ли да се заплати с кредитна/дебитна карта ?

Нужно ли е според вас за 4 ри дни в Истанбул да имаме турски лири в брой ?

# 143
Мис Ноар, а може ли да ни насочиш какво обичате и какво би ви било интересно, защото така наистина въпросът е много труден.
Шишли веднага го свързах с Мол 😀, но разбирам, че не е по вашата част.

Никол😍, по магистралните въпроси още в първи пост на темата има инфо, а и много е дискутирано.

По въпроса за турските лири - преди 3 дни бих ти казала, че почти не ти трябват, но сега установих, че все по-често ми отказваха плащане с карта или слагат някаква измислена надценка (особено в онези железарските дюкяни след моста Галата), абсолютно на око.
Казвам го от опита ми през последните 3 дни, което този път ме научи преди да купя нещо да питам дали приемат плащане с карта.
А лирите основно си ги пазех за зареждане на Истанбулкарт, защото така и още не съм пробвала как става с дебитна карта.

Още малко снимки от първия ден "по следите на сериалите" 😉 😜 , докато събера сили за следващия разказ.

От Фенер, който обиколих почти 3 пъти (шарените стълби са много западнали, но все така събират любителките на селфита).

Пристанището Мода (отвън и първият етаж - кафе, книжарница, чакалня) и къщата на Баръш Манчо.
Прекрасен е този квартал! ❤️ 💕 ❤️

# 144
Аз лично не виждам смисъл да се насилвате да харесате нещо, което не ви харесва.

# 145
Извинявам се, ако вече е пускан назад в темите, но попаднах на според мен интересен сайт, показващ византийските следи в Истанбул. Слагам линк по-долу, за който иска да хвърли един поглед.

https://www.thebyzantinelegacy.com/

# 146
MissNoir, трудно ще получите отговор на въпросите си тук, но Истанбул е толкова многолик, че няма начин да не намерите какво да разглеждате и правите.
Има десетки пътеписи в мрежата, някои са изключителни и завладяващи. Според интересите си там четете и със сигурност ще намерите Вашето.
Успех!

Последна редакция: нд, 02 апр 2023, 12:04 от Tony Maria 22

# 147
  • София
Мисля, че Истанбул или грабва още първия път или никога няма да стане любимо място. Малката ми дъщеря също не го хареса. И никога не пожела да дойде с нас отново.

Все пак ето предложения за Азия:
 1. Гледката от хълм Чамлъджа, но е с доста катерене или с такси.
 2. Парк Отаатепе, откъдето буквално можеш да "докоснеш" втория мост.
 3. Дворецът Кючюксу, но само като място. Разбира се, може да влезете. Билетът беше доста евтин, а вътре е малък и кокетен. Но самото място е много приятно. Може да се седне в заведенията наблизо. Най-близкото до двореца в посока Анадолу Хисар има част на самообслужване и е на достъпни цени, а гледката е за милиони- отсреща е Румели Хисар, втория мост, отзад е двореца, сяда се буквално до водата. Другите заведения са най-вече по реката, но не сме влизали там.
 4. Разходка в Кадъкьой - карето с многото магазинчета, антиквариати, заведения и статуята на бика.

Ето тук има снимки от първите две места- http://pantonov.com/galleries/places/turkey/istanbul-from-above_bg.php  За съжаление преди около 10 години му мина мерака и не е слагал никакви нови снимки.

За мен корабчетата не са само разходка по море, но и гледки към красивите сгради около Босфора. От друго място няма как да се види тази красота! Но вие си знаете...

Пепелче, влизахте ли в кафенето Ъхламур? Когато бяхме дворецът беше в реставрация и влязохме само в кафенето. Не знам защо, но реших, че дворецът няма да се различава особено много и повече не сме опитвали да ходим. Можеш ли да направиш сравнение?

Много ме разсмя с чая и упътванията. Joy

# 148
  • София
Таня67, смея да не се съглася напълно с теб. Преди 10 год. за първи път стъпих в Истанбул и имах неблагоразумието да запазя апартамент на неправилното място - точно срещу моста на спирка Halic от страната на Fatih. Две дни виждах само забулени в черно жени и сирийски бежанци, които едва не ни разбиха колата. Бях се зарекла повече да не спъпвам там.
Слез 3 год. обаче по стечение на обстоятелствата се наложи сама да пътувам до болница в Истанбул, видях изгрева точно от моста Halic докато се возих в метрото и любовта започна.........🥰.Така и до ден днешен. Трябваше в петък да съм отново в любимия град, но децата ми бяха нещо болнави и отложих пътуването.
Моята любов не беше от пръв поглед, но пък ще е вечна. Благодарение на лекарите там си имам прекрасен Истанбулски принц 🤴

Последна редакция: нд, 02 апр 2023, 14:36 от brayan__

# 149
Момичета, помогнете ми с идеи 🌷🌷🌷

Ще бъдем в Истанбул края на април или началото на май месец в Шишли.

Преди години бяхме на екскурзия в Истанбул и видяхме основните забележителности.
Не искам да ви обидя, защото всички в темата сте влюбени в града, но на нас изобщо не ни хареса...

Животът така се завъртя, че започнах лечение в Истанбул и за 5 месеца бях там 16 пъти, но само до болницата и газ обратно в България.

Първият път дойде с нас сина ни. Имахме време да се разходим по Истиклял и видяхме Галата. Качвали сме се, когато бяхме на организираната екскурзия. Сега нямахме желание. Синът ни също не хареса града. Каза, че повече не иска да идва.

Обяснявам ви всичко това, защото искам да дам втори шанс на града да го харесаме  и да останем 1- 2 нощувки и мъжът ми се съгласи. Също искам да си променя настройката и да не го свързвам с гадна болест.

Дайте ми идеи какво да видим. Мисля за азиатската част. Били сме там за 1 ден и ми се струва, че ще ни допадне повече.
И тук идва проблема  -  Молове не ни влекат, дворци, джамии не искаме, качване на Сапфир също. Разходка с корабче, заради самата разходка също (професията на мъжът ми е свързана с "корабчета" и хич не го влекат като как да кажа атракционно средство). Казах на синът ни за аквариума и плуване с делфини, за да се съгласи да дойде с нас. Той гледа клипчета, не прояви ентусиазъм. Просто обикаляне по улиците и потапяне в града също, кулинарен туризъм също, пазари абсурд...

Ами то, нищо не остана...
Затова реших все пак да ви питам, може да ви хрумне нещо.
А, Желязната църква искаме да видим, да влезем, защото сме я виждали само от вън, от някакъв паркинг по спомени.

Galataport - доста европейско място за разходка покрай Босфора с приятни заведения за хапване.

Общи условия

Активация на акаунт