🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 61]

• 41 395
  • 741
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Здравейте!
 От къде хапватe вкусен " балък екмек"?
Преди няколко години си бях купила от един дядо в района на джамията "Долмабахче", и беше много вкусен. Последните пъти обаче все не улучвам. Правят го в много големи питки и рибата някакси не е подправена добре.

# 481
Е как къде, на Супер Марио 😂😂😂 Но е край Каракой и не знам дали ще имате път на там.

# 482
Здравейте.
Може да ви се стори глупав въпроса ми, ама аз да си попитам. За Гюлхане парк има ли вход откъм трамвайната спирка. Къде да търся вход.
   Има.  То потокът от хората ще покаже-

Написах, но може би не сте прочели. В момента входът откъмтрамвайната сп. Гюлхане е затворен. Или поне беше преди десетина дни. И от двете страни го видяхме. Работи главният вход, който по идея също е до трамвайната, но е между спирките.
Па у понеделник се върнахме и минахме през вход, ама май беше на спирката.

# 483
Входът си беше отворен миналата седмица през деня. Една вечер обаче, прибирайки се към хотела, решихме да го използваме и беше затворен. Минахме от изхода в долната част на парка, която е почти  долепена до Сиркеджи. Според мен след определен час се заключва, съответно сутрин се отключва пак с "работно" време.

# 484
  • Варна
Когато бяхме ние (ако трябва да съм точна, бяхме в парка на 10.04. - миналия понеделник), входът беше затворен през деня (било е около 12 на обед, вероятно). Отвътре не забелязах дали има, но отвън имаше залепена бележка със стрелка, сочеща в посока главния вход. Бяха затворени стъклените врати и от двете страни и посредата на прохода беше разпънат един параван, който обичайно слагат пред вратите на тоалетната, която се намира в този проход.

Може да е било временно! Дано!

Минава ми през ума, че заведението, намиращо се под този проход, не работеше, сякаш. Тоалетната, която споменах, е за негови клиенти. Може би и вратите на прохода са отворени според неговото работно време. Но никога не го бях виждала затворен. А винаги минаваме оттам. Не че вечер съм се сещала да гледам от трамвая...

Papaone, завиждам... неблагородно!
Хвърли око на въпросния вход, когато се сетиш. Да разкрием схемата.
Къде сте този път?

Последна редакция: чт, 20 апр 2023, 21:12 от beljata

# 485
Здравейте!
Преди няколко години си бях купила от един дядо в района на джамията "Долмабахче", и беше много вкусен. Последните пъти обаче все не улучвам. Правят го в много големи питки и рибата някакси не е подправена добре.
В Kadıköy на пазара https://goo.gl/maps/zKZJYhQQbXhrLe827

# 486
  • Димитровград
Пак в Лигис. В момента на Истиклял, но заваля и кадъните ни мерят тоалети.😅😅😅

Белята, отворено е в момента.

Това последното не разбрах за кое се отнася.

Последна редакция: чт, 20 апр 2023, 17:48 от papaone

# 487
  • София
Здравейте!
В Kadıköy на пазара https://goo.gl/maps/zKZJYhQQbXhrLe827
Не знам дали ще стигнем до азиатската страна, но ако ни остане време ще отидем! Изглеждат много вкусно!
Благодаря!

# 488
  • Казанлък
Здравейте! Flowers TulipFlowers TulipFlowers Tulip
От доста време ви чета. Благодарение на вас и групата във фейсбук си направих програмата за първото ни пътуване до Истанбул.
Макар, че пътувахме с ТА, реших, че по-добре е да си направим свой план за посещението. А и аз не съм за ходене със група, защото се налага да правя чести почивки.
Голямо четене падна, голямо разглеждане на картите, разписанията и други подобни, но сме много доволни в крайна сметка, а това е най важното.
Целта ми беше лалетата и разходки из хубави места…без напрежение и по възможност всичко това да съчетая с хубавите гледки.
Реших да пропусна дворците и други популярни места, а да ги оставя за следващите пътувания.
При пристигането в Истанбул първо посетихме мол Форум с аквариума Sea Life. Радвах се, като малко дете и го разгледах с голямо удоволствие.
Скрит текст:
След настаняването в хотела ни в Лалели излязохме и първо закупихме Истанбул кард за градския транспорт. Тръгнахме да се разходим в района на Султанахмед, видяхме масовата вечеря на местните, насядали в тревните площи. Беше малко забавно, но се виждаше, че те се радват. По едно време пуснаха и фонтана.
Скрит текст:
Сутринта хванахме първото корабче за Емирган в 9,30. Времето беше чудесно, точно за парка. Много ни хареса там!
След това пак с корабче продължихме до Саръяр. По целия път снимах…дворците, джамиите, красивите къщи. Не съм фен на турските сериали, та не знам кое откъде е, но беше удоволствие да гледам.
На Саръяр хапнахме в Ла Марина на брега на Босфора и се разходихме по крайбрежната до предната спирка…оттам вече хванахме корабче за Еминьоню.
Така по корабчета и с лалетата и красивите къщи премина първия ни ден.
Скрит текст:

На следващия ден тръгнахме с групата с автобуса. Първо посетихме българската църква и запалихме свещичките точно на Великден.
Скрит текст:
ТА ни изненада с панорамната обиколка и посещението на хълм Чамлъджа. За мен беше идеално, защото този ден го предвидих точно за азиатската част. Heart
След половин час, прекаран горе с гледките към европейската и азиатската част на града, ние се разделихме с групата. Екскурзовода ни показа павираната пътека, по която за 10 минути стигнахме до голямата джамия Чамлъджа. Тя е точното копие на Синята джамия. Огромна е!
Половинката ми каза, че остава на голямата тераса, откъдето се вижда целия град, а аз тръгнах да търся Музея на ислямските цивилизации. Намира се на долното ниво, може да се слезе към него с ескалатор, който е отвън.
Музеят е много голям и интересен. На всеки кръгъл час в една зала се провежда 10-минутно светлинно шоу. Много ми хареса! За съжаление имаше мнооого хора в неделя, но все пак останах впечатлена. После на втория етаж видях поне две зали, лъдето също можеше да се гледат интересни филмчета с обемна визуализация. Впечатляващо е.
Директно от това ниво се качих по стълбите и разгледах вътре и самата джамия. Красива е. Искаше ми се в този ден да отидем и на панорамната площадка на небостъргач Емаар (където има и стъклена пътека Hug), но видимостта в този ден не беше много добра и се отказахме.
Скрит текст:

От джамията тръгнахме с градски автобус да разгледаме павилион Кючуксу. Видях инфото за него тук и веднага си го включих в плана. Малък и кокетен. Красив е…жалко, че не даваха да се снима вътре.
Скрит текст:

Обядвахме в учителското заведение и след тов се придвижихме с автобуса до Юскудар.
Там намерихме водната стена… хареса ни, много интересна и красива, а и е съвсем близо.
Разходихме се по крайбрежната и с корабче се прибрахме до Еминьону, където прекарахме още почти два часа, зяпайки хората и корабчета….нищоправейки Blush е точната дума. Просто не ни се прибираше, а вече нямахме сил да ходим.
Скрит текст:

На следващата сутрин напуснахме хотела и автобуса ни стовари до Египетския пазар. Някои тръгнаха на разходка с корабче. Ние мислехме да отидем през това време на Пиер Лоти, но мъгливото време ни отказа и допълнихме програмата с парк Гюлхане. Чудесен е! Прекарахме там почти два часа преди да поемем към България.
Накрая искам да благодаря на всички вас за хубавите идеи, а аз продължавам да си попълвам списъка "искам да посетя" и слагам флагчета в картата, за следващото ни пътуване в прекрасния Истанбул. О, едва ли ще издържа до следващата година…

Скрит текст:

# 489
Ей такива постове обичам да чета😀А тук те са много и дай боже да стават все повече. Мисията ми на мен е две екскурзийки и една почивка на година (толкова позволява джоба,квот такоз) Едната задължително в най-любимият ми 🌷Истанбул,🌷

Имам въпрос ,ама няма да се смеете😀
Търся си подходящ планер/тефтер за записките🤣Вие какво ползвате? В джъмбо няма нищо,днес ходих.Имам една тетрадка...ама нещо по така ми се иска😊

# 490
Като отидеш пак в Истанбул си вземи. Имаше жестоки.

# 491
Благодаря на valpan за хубавия разказ и снимките! ❤️

Голяма грешка допускам, че правя снимките без дата и вече не помня кое от коя година е, макар уж да са разделени в различни директории.
Моята приятелка имаше грижата да записва в малко бележниче интересни случки и дребни битовизми от рода: "другия път да не забравим....", но тя вече не може много да пътува и без нея хич не се сещам да пиша.
Или го правя в телефона и после забравям.
Бележничета традиционно си купувахме от страната, в която сме, за да имаме за следващо пътуване и сега по инерция винаги  й нося такъв подарък.

Веве, моята мисия беше един Истанбул и една европейска държава годишно, но напоследък Истанбул се удвои, защото остарявам и времето ми накъсява. 😂
А и с парите започва да става кофти с тази инфлация. 😂
От днес спирам да допълвам файла за Истанбул с разни изкушения и започвам  подготовката за едно италианско пътуване.

Ама все ме влече да си запазя някоя хубост от ИГ и се разсейвам. 😂
Като например ей това инфо...

https://www.instagram.com/reel/Cq6kfaWI9Tb/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

Последна редакция: чт, 20 апр 2023, 20:38 от pepel_ot_rozi

# 492
  • Варна
Papaone, благодаря за репортажа "от мястото на събитието". Това явно е работното време на заведението на снимката отдолу на табелата, което и аз споменах и което е вляво от входа, ако влезеш през този портал. И най-вероятно, както допуснах, този вход работи само през работното време на заведението. Просто ние винаги сме били там през деня и той винаги е бил отворен. Но и заведението е работело. С изключение на онзи дъждовен понеделник миналата седмица.
Като се вгледам, листа със стрелката май си стои на стъклената врата вдясно.
Радвам се, че пак си в "нашия" тараф!

Пепелче, има начин. Ще ти пиша, в удобен момент.

Веве, аз се обзаведох с такъв. Макар че отдавна не водя същински записки, все пак записвам разни неща и все по някакви хвърчащи листчета. Реших, че може да стана една идея по-организирана с него. Хубаво е (макар принципно да не харесвам тетрадки със спирали), че разни ненужни в някакъв момент записки може да се откъснат, без това да съсипе тефтера.

valpan, поздравления за начина, по който сте подходили! Благодаря за разказа! И браво за снимката на стената от водни капки в Гюлхане. В дъжда нямаше шанс да направя такава.

Последна редакция: чт, 20 апр 2023, 21:26 от beljata

# 493
  • sofia
Ето, че дойде и моя ред за въпрос в любимата тема. Чета ви и благодаря за всичките споделени тук неща.
Ще ходим за 7ми път в Истанбул. Спим в района на Галата кулеси и този път искаме да посетим кулата Чамлъджа, джамията Чамлъджа и Уотър Гардън. Видях видовете транспорт до там, но се чудя дали не пропускам нещо. До джамията с Мармарай до Юскюдар, след това с М5 и после рейс 14F...това успях да измисля. Ако знаете нещо по-удачно ще съм много благодарна.
От джамията до кулата дали може пеша?
За кулата таксата все още ли е 120 лири някой скоро ако е ходил?
Благодаря предварително. Като си дойдем живи и здрави всичко ще разкажа.

# 494
Можете с корабче от Еминюню до Юскудар и после с автобус 15 С до джамията. Ние миналата година така пътувахме. До ТВ кулата Чамлъджа отидохме с такси, таман разтоварваше хора пред джамията, около 40 лири платихме. Билетът за кулата е поскъпнал ,сега на сайта пише 375 лири. После имаше безплатен шатъл до метрото.

Ето, че дойде и моя ред за въпрос в любимата тема. Чета ви и благодаря за всичките споделени тук неща.
Ще ходим за 7ми път в Истанбул. Спим в района на Галата кулеси и този път искаме да посетим кулата Чамлъджа, джамията Чамлъджа и Уотър Гардън. Видях видовете транспорт до там, но се чудя дали не пропускам нещо. До джамията с Мармарай до Юскюдар, след това с М5 и после рейс 14F...това успях да измисля. Ако знаете нещо по-удачно ще съм много благодарна.
От джамията до кулата дали може пеша?
За кулата таксата все още ли е 120 лири някой скоро ако е ходил?
Благодаря предварително. Като си дойдем живи и здрави всичко ще разкажа.

Общи условия

Активация на акаунт