🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 61]

• 41 353
  • 741
  •   1
Отговори
# 585
За Галата около 17 лв. платих вход през февруари. А време без тълпи според мен там няма. 15 милионен мегаполис… няма как да няма хора.

# 586
За Галата около 17 лв. платих вход през февруари. А време без тълпи според мен там няма. 15 милионен мегаполис… няма как да няма хора.
Благодаря!
Това е ясно. Имах предвид да не е огромна навалица, и блъсканица, както е било тези дни по думи на хора от разни групи.

# 587
Здравейте.Планувам пътуване до Силиврия.Но като видях колко е близо до Истанбул реших,че и там ще отида.Но реших да е в Бакъркьой/тази част където е мол Caroulsel/-мисля че там е най-интрресно,а и от там минава Marmaray.Искам да посетя и елитния пазар в събота,но не знам точно къде се намира.
Решила съм от Силиврия до Бакъркьой да пътуваме с кола.Кой път по не е натоварен.Предполагам рано сутрин и късно вечерта е по спокойно.
Чудя се дали от там с Marmaray да пътувам до Viaport Marina и да разгледам там аквариума,парк с лъвове и крокодили или няма смисъл?Пътя е 2часа.Незнам и от колко и до колко часа има Marmaray.Общо взето не ми се бута по стандартните  и централни места в Истанбул.Предпочитам нещо,което не е толкова натоварваща и да може да се остави колата на паркинг в Бакъркьой..

# 588
  • Варна
Времето за нашето пътуване до Истанбул наближи. Благодарение на темата и на групата съм си направила малка програма и искам да ви я покажа. Програмата е съобразена с това, че не сме много по вървенето и че трябва да се съберем в минимален бюджет.
Скрит текст:
6.05
Пристигане на Халкили в 6.50. Евентуално по-късно предвид традиционното закъснение на международния влак.
Вземане на автобус до Истанбул аквариум. Видях, че е BN1, само не намерих от къде се хваща, но там ще видим.
Чакане да отвори до 10ч.
Мотане там поне зо 15ч. Аквариума плюс мола може и повече.
Пътуване с Мармарей до гара Сиркежи
Настаняване
Малко почивка и евентуално вечерна разходка.
7.05
Към 9ч пеша до Еминюню и с трамвай 36С до Желязната църква.
Там мотане до към 12ч и после от фериботен терминал Фенер с ферибот до Юскодар.
Там фонтана пред пазара и после пазара, ако има какво.
С 15С до Чамлъджа джамия и там музея на ислямската цивилизация.
Към 16-17ч прибиране пак с 15С до ферибота и от там до Еминюню и в хотела.  Ако не ни понесе ферибота с В1.
Ако имаме сили вечерно малко мотане.
8.05
Към 9ч. разходка до египетски пазар, капълъ чарши, един център за прежди, който показахте и въобще магазини и магазинчета. Да видим колко ще устиска синът. Хич не си пада по пазар турове.
Евентуално Йеребатан и още нещо в района.
9.05
Към 9ч с ферибота да Кадъкьой и там пазара. Там намерих Gazhane Muzeum. Изглежда голям комплекс, но така и не намерих цени и как става да влезеш там.
Към 17ч прибиране до Серкежи, багажа и на гарата. В 20ч с влака обратно. Само дето няма още да се прибираме, а ще отидем за един ден в София. Само дано влака няма голямо закъснение и да успеем да отидем в МаджикТехноЛенд.
Евентуално, ако успеем съм си харесала Св София, Археологическия музей и музеят на техниката в исляма.
Покрай програмата ми възникнаха и няколко въпроса.
Изработвам картички, албумчета, бижута, украси. Има ли магазини за материали за такива неща и къде да търся?
Кърпата, с която се загъваш, за да влезеш в джамия трябва ли да е едноцветна? Имам много шалове, но все са пъстри. Стават ли?
И един малко неудобен въпрос
Скрит текст:
Има ли обществени тоалетни и въобще къде може да отиде човек?

# 589
Всеки шал става🙂

# 590
Деспина😍, до българската църква вероятно имаш предвид автобус 36С, а става и с разните автобуси 99, стига да спират на Фенер или Балат, но с питане на паркинга, ще се ориентираш. 😂

За тоалетните си е даже много важен въпрос - има вляво от входа на Египетския, където е цветният пазар, под моста Галата ( и от двете му страни) и на паркинга на автобуси  на пристанището на Кадъкьой.
Работят и с Истанбулкарт.
За други сега не се сещам, но все някой ще ме допълни. 😂

Последна редакция: ср, 03 май 2023, 11:56 от pepel_ot_rozi

# 591
  • София
В почти всяка джамия има и тоалетна. Безплатна.
На много места има обществени тоалетни - във всеки парк със сигурност, които струват 1 лира все още, могат да се плащат и с Истанбулкарт - не знам дали и с тях е същата цена - аз си ползвах монетите.

Материали за картички и т.н. ще има в изобилие - просто трябва да нацелите улицата, на която са те. Не я знам коя е, за да подскажа.

Спирката на BN1 е точно пред гарата.

# 592
За тези, които се притесняват, че не знаят турски. 😂 😀 😀

https://www.instagram.com/reel/CoNDUapD7O1/?igshid=MTIyMzRjYmRlZg==

# 593
За тези, които се притесняват, че не знаят турски. 😂 😀 😀

https://www.instagram.com/reel/CoNDUapD7O1/?igshid=MTIyMzRjYmRlZg==

Много яко😄😄😄

# 594
  • Пловдив
И аз бях за уикенда с влака, да кажа за тоалетната- влизахме в джамиите (освен по заведенията ), няма и много хора там,чисто и приятно е.
Съвет - в никакъв случай не ходете по пазарите и изобщо из центъра в неделя. Страшно е. Толкова страшно, че не знам кога пак ще се наканя да идем пак , е, може в късна есен. А съм била в големи мегаполиси, включително и в най-големия (Токио). Няма нищо общо . В Истанбул е наистина ужасяваща гмеж на центъра. За неделя говоря. В събота не беше така. Също и в кварталите извън старата част. Пред всички забележителности има огромни опашки, дано има възможност за фаст трак. До колкото подразбрах и от темата , и на място - цените са доста вдигнати. Нищо не ми се видя много евтино . Но все пак е ок, разбира се.
За влака - на отиване закъсня с 1 час , на връщане с над 2 часа. Самата гара Халкалъ е на едно никакво място , намерете си спирката предварително (свалете приложението moovit от тук и задайте маршрута, ще ви покаже спирката ). Във влака на връщане бяхме с двама млади хора , те бяха си платили нет да имат, но въпреки това казаха,че не са се оправили с транспорта (основно с рейсовете). Така че и това го имайте предвид. Също и че ще сте там няколко дни преди изборите, може да има мероприятия.
В моята програма бяха принцовете острови, на единия ден времето беше лошо, а на другия огромна гмеж и се отказахме.

# 595
  • Варна
И аз да разкажа набързо за разходката ни из Истанбул на 1 май и да благодаря на Таня67 за предложението за Кючуксу!

Хотелът ни беше в Шишли, за да е близо до болницата, в която ходя.

От там с автобус отидохме до Църквата на първото число. Бяхме там около 10.30 часа и опашката беше километрична. Не се виждаше края й и се отказахме.
За първи път бяхме в църквата на 01.12 и пак имаше опашка, но не като сега.
Ако някой иска да посети църквата, трябва да е студените месеци. Ако се бяхме наредили, имах чувството, че щях.е да чакаме до следобяд.

От църквата пеша до Еминюню. Тук дооооста се лутахме кое корабче да хванем. Накрая питахме в туристически център ли беше и се оказа ,че за да стигнем до Кючюксу трябва първо с корабче до Юскюдар и от там с автобус.

Речено сторено, обаче такава лудница беше на първи май, толкова много хора, такъв невъобразим шум.
Корабчето как да е, но в автобуса на отиване и връщане до Кючюксу беше ад. Претъпкано, много хора, много. Така се омешахме с местните, че мъжът ми съжали и ме изкара виновна къде сме тръгнали. Шофюрът кара на газ, спирачка, обаче никой не мърмори 😂 и не се оплаква, задръствания...

Та, Кючюксу много ни хареса, защото гледките напомнят на гледките от езерото Комо. Дворецът беше затворен.
Седнахме на кафето до него, обядвахме. На връщане същата лудница, но тя беше нищо сравнение с лудницата на нещо като автогара, но без сграда, до Еминюню от където трябваше да хванем автобус до хотела ни.
Е, там колко се върнахме, питахме, горещо. Уж навигацията ни казва кой автобус трябва да хванем, а такъв номер няма
Накрая се появи, но шофьорът ни вика йок и ни сочи някъде в пространството друг автобус да хващаме и така няколко пъти. Както и да е. Качихме се слава богу най накрая и пак един върху друг. Пътувахме 1 час на газ, спирачка.

А, да, срещу Кючюксу има парк, който беше почернял от народ на пикник. И решихме, че май и те почиват на първи май.

# 596
Благодаря!
Това е ясно. Имах предвид да не е огромна навалица, и блъсканица, както е било тези дни по думи на хора от разни групи.
Кулата Галата е 350лири от 01.04 ,умрях от яд че не се качих октомври като беше 175 лири....минало са вече тези цени.

# 597
  • Варна
Ами да ни е честито. Истанбул аквариум е с нови по-високи цени.

# 598
  • София
Вичи,толкова ме радваш като те чета и Емка също! Ти чак от Америка се вдигна за втори път само за няколко месеца!

Последна редакция: ср, 03 май 2023, 19:58 от Bqla breza

# 599
  • Sofia
Деспина, за разходката из пазарите и щом не сте по вървенето, започнете от Капалъто и слизайте към Египетския. Така ще избегнете изкачването на баира.

Общи условия

Активация на акаунт