Сицилия - 4

• 53 860
  • 766
  •   1
Отговори
# 150
Вчера приключи нашето пътуване из Сицилия и споделям мои впечатления. За пръв път посещаваме острова и само си представях какво е да шофираш там. И се радвам до някаква степен, че не взехме кола под наем, въпреки че не успяхме да посетим много от местата. Надявам се да имаме друг шанс да се върнем на острова. И дано другият път уцелим по-хубаво време.

Решихме първите 2 нощувки да направим в Сиракуза. От летището хванахме автобус директно към Сиракуза, като билет си взехме от бутката на Interbus след изхода. Както и си представях, голям трафик, не обичат да спират на пешеходци на пешеходни пътеки, дори и паркират на тях. Всеки си кара където намери и с предимство е този, който е по-нахален. Хареса ни Сиракуза, въпреки че не успяхме да видим много от нея. Ако обичате вино, бих препоръчала EVOÈ. Имат голяма селекция от вина, вкусни сирена и месни деликатеси. Собственика обича да обяснява за виното и храната.

На следващият ден отидохме до Ното с влак. Билет за влака взехме от нещо като магазин за напитки на ЖП гарата. Взехме си двупосочен билет. Вечерта не работеше гарата в Ното и нямаше как да се купят от билети, но и във влака се оказа, че могат да се вземат. Ното ни хареса, красив и романтичен, поне според мен. Имаше и няколко сватби през този ден.

Следващите 3 нощувки направихме в Палермо. Взехме си автобус от Сиракуза, като има само 3 на ден. Билет взехме сутринта преди тръгване, защото отказаха да ни продадат предният ден. В Палермо има красиви сгради и катедрали. От друга страна обаче има и доста занемарени сгради, такива на които само предната част е останала и имаш чувството, че всеки момент могат да паднат. На главната улица е голяма лудница, много хора и много заведения, много боклук навсякъде. По някои малки улички се носи миризма на урина и канализация. В комбинация със съмнителните типове, просто ме беше страх да ходя по някои улуци и през деня. Заради дъжда не успяхме и много да разгледаме Палермо. Посетихме катедралата в Монреале и ни хареса.

В един от дните отидохме до Чефалу. На един час път от Палермо с влак. За разлика от Палермо тук беше много много по-чисто. Цветен и приветлив град. Имахме няколко часа без дъжд и успяхме да се разходим из града.

От Палермо си хванахме автобус до Катания, където останахме 2 нощувки. Допадна ми храната в L' Horloge, който се намира в приятна и тясна уличка на центъра. Бяхме решили, че ще се опитаме да се качим до Етна, поне до първият кратер. Отидохме за автобуса, но не успяхме да го хванем. Имаше твърде много хора, които чакаха за него и не возят правостоящи. Пробвахме да купим билет от някоя туристическа агенция, но нямаше. Това беше и един от малкото дни без дъжд и доста хора бяха решили да се качат на Етна. В крайна сметка намерихме в Katane Live места за 30 euro на човек. Не е с висок рейтинг и програмата не е кой знае какво, но все пак ми се искаше да видя Етна. Студ и вятър, но красота. Вечерта хапнахме в Trattoria U Fucularu и ни допадна храната.

След това се преместихме за две нощувки в Таормина. Красива и силно туристическа. Много хора на всякъде. Вечеряхме в Osteria da Rita (dal 1991) и не ни хареса всичко. Хареса ни виното и храната в Wine bar Circe. За съжаление и тук времето не беше с нас и валеше,  излезе и вятър и температурите паднаха. Качихме се до Chiesa Madonna della Rocca, много стъпала и красиви гледки към Таормина и Castelmola. И до Castelmola отидохме, но с автобус. Малко селце с прекрасна гледка. Но валеше и набързо го разгледахме.

В неделя трябваше да излетим в 22:00 часа. Отидохме на летището в 17:00 часа и видяхме, че Етна е изригнал и след 18:00 часа ще има информация дали ще има полети. В 18:00 часа написаха, че няма да има полети до 9:00 часа на следващият ден и да се свържем с авиокомпанията. Огромна опашка, служителите се карат с хората и дума не разбираме, защото не говорим италиански. До 20:00 часа приложението на Ryanair показваше, че ще има полет и няма да има закъснение и след 2 минути изпратиха sms, че е отложен за 15:25 часа на следващият ден. Следващият sms беше да си следим за нова информация в приложението. В крайна сметка ни казаха да си търсим хотели и да се оправяме както можем. Намерихме къде е автобуса за Катания и се качихме и набързо резервирахме апартамент. Не беше останал голям избор. На следващият ден нямаше никаква информация в app на Ryanair. В чата ни казаха просто да отидем на летището и ще сме със същите бордни карти. Отиваме да оставяме багажа и ни казват, че не знаят за такъв полет. Да сме ходили да ни дадат нови билети. Отивам на гишето на Ryanair и ми казват, че няма такова нещо. Ще има самолет и няма промяна на билетите. Да сме извикали мениджър. Пак на гишетата и пак същото. Помолихме за мениджър, нямало свободен. Накрая се сформирахме една група и видяха, че няма на къде да ходят и ни казаха да изчакаме от страни. В крайна сметка излетяхме в 16:40, като 30 минути преди полета имаше информация на кой гейт сме.

Последна редакция: ср, 24 май 2023, 09:16 от Пълнолуние

# 151
И ние хапнахме в U Fucularu в Катания и Osteria da Rita в Таормина. Потвърждавам, че U Fucularu е страхотна тратория с много добра храна, а остерията в Таормина беше ок, вкусно, но нищо специално.

# 152
И на двете места хапнах паста с миди (clams). В  U Fucularu беше много много вкусна. Прекрасен и богат на вкусове сос. Половинката също хапна паста и много му хареса. В Osteria da Rita беше много много безвкусна, никакъв сос. Единственият вкус беше на тесто. Поръчах и брускети и бяха добри.

Може да ми се смее те, но за пръв път видях, че се предлага паста с песто от пистачио и скариди. На няколко места я хапнахме и най-много ми хареса в L' Horloge. Пробвах същата в Сиракуза в A Putia. Там не ми допадна. Скаридите бяха от онези най-малките и не ги усещаш въобще. Половинка хапна паста с доматен сос и кюфтенца и много му хареса. Имаха и брускети с аншоа, които ми допаднаха.

# 153
  • София
До Таормина с влак или автобус бяхте? Някъде в темата четох, че било по-добре с автобус.

# 154
  • София
С автобус е по-добре, защото Таормина е доста високо на една почти отвесна скала, а гарата е на морското ниво и после пак трябва да се хване автобус до горе или да се върви пеша по баира 20-тина минути. Автобусите от гарата до града обаче са доста начесто и се пътува само няколко минути. Така че и по двата начина става.

# 155
  • Бургас
Здравейте! Някой от скоро посетилите Таормина, ползвал ли е лифта? Опитах да се ориантирам по картата. Изходната точка на лифта изглежда е сравнително близо до автогарата ( за Етна и Интербус) , до античния театър и до порта Месина - права ли съм или се лъжа!?

# 156
  • София
Ние го ползвахме нагоре. Не си спомням къде точно беше изхода, но не беше далече от Порта Месина.

# 157
Ако имаш предвид фоникуляра, който ходи близо до Isola Bella, не работи. Уж е в профилактика, но не видяхме да се прави нещо по него.

Има пуснат заместващ автобус, който спира точно до стълбите, по които се слиза до плажа.

https://maps.app.goo.gl/Syrfa7W4HwaHjHgx6

Но ние ходихме пеш до плажа и не знам от къде се хваща. Ние го хванахме на връщане и ни спря малко преди Порта Месина.

Последна редакция: сб, 27 май 2023, 21:58 от Пълнолуние

# 158
  • Бургас
Пълнолуние, аз се притеснявам , понеже не говорим чужд език с ММ. Има ли ясни индикации за къде е автобуса и самите спирки открояват ли се...  Билети от шофьора ли се купуват... Самото слизане до плажа много време ли ви отне?

# 159
Ние стигнахме до  входа на лифта и на вратата имаше табелка, че от Февруари (ако не бъркам) не работи. Щели да правят профилактика. Тръгнахме от там до плажа и беше около 20 мин, но половината път е стълби. Ползвахме Google за да стигнем. Лесно се ориентирахме. Поизморих се. За това на връщане решихме да видим къде е автобусната спирка. Точно на стълбите от към плажа спря малък автобус, ако не бъркам бял на цвят. Не помня дали имаше табела, че е спирка точно на този автобус.

Пред това бяло бистро спря автобуса. Шофьора не говореше английски, но разпозна, че го питаме за Таормина център. По спомен около 1.2 евро на човек беше билета. От шофьора ги взехме. Когато стигнахме центъра, шофьора се провикна Taormina Center.. и слязохме. 😁 Така, че се оправихме.

# 160
  • Бургас
Благодаря Heart Exl

# 161
Здравейте,
Съвсем спонтанно резервирах кратък уикенд в Сицилия и започнах да чета темите, тъй като не сме били в този район на Италия. Пристигаме в събота на обяд и пътуваме обратно в неделя вечерта.  Много ми се ходи на плаж и затова мисля да отделим половин ден на Lido Azzuro. Половин ден на Етна и половин ден да се разходим в Катания.
Дали някой е ходил на плаж на Lido Azzuro? Ще бъде ли рисковано ако оставя плажа преди полета? В google maps гледам, че няма удобен транспорт, а е близко до летището.  Има ли приложение за таксита, което да може да използваме в Катания или ако знаете за препоръчана фирма?

# 162
Sryper, Катания може да я пропуснете съвсем спокойно, половин ден си е губене на време. Има една главна улица, долу горе прилична и катедрала, всичко останало не си заслужава, голяма мизерия. Приложение за таксита няма. Такси от някой хотел може да ви извикат, обикновенно е някой с който работят и ще ви вземе колкото реши, ако искате, тарифа няма. От плажа до летището пак ще трябва да ви извикат от ресторант или хотел. Бях в края на май, сезонът не беше започнал и не се виждаха таксита покрай плажовете.

# 163
Sryper, ние скоро пътуваме, но след всичко прочетено за един ден Ви препоръчвам да се насочите директно към Таормина с нощувка там. Има и плаж. Транспортът е добре убеден до там. Етна не знам дали е ок в момента предвид, че скоро имаше изригване.

# 164
Stryper, ако вземете кола под наем ми се струва изпълним плана. За Етна не мога да кажа дали сега е подходящо за посещения, най-добре е да се провери. Не знам с какво сте планирали половин ден посещение на Етна, но с обществен транспорт е трудно. Автобуса тръгва сутрин и мисля, че се връща към 18 часа. Пътя е около 1 час и половина в посока.

Плажа на Таормина е с камъни, но не от тези малките. Поне този до Isola Bella. За мен е доста неудобно да опънеш хавлия на такива големи камъни, но все пак има и любители на такива плажове.

Общи условия

Активация на акаунт