Сицилия - 4

• 53 928
  • 766
  •   1
Отговори
# 555
  • Beyond the stars
Била съм в Палермо, Катания и Неапол. Определено в Неапол има какво да се види в пъти повече и целият град не навява усещането на занемарен, заради мръсните и посивели сгради на Катания. Особено в частта на крайбрежната  Riviera di Chiaia си е направо нормален европейски  град.

Колко различни сме хората. Моите впечатления са корено противоположни. И на двете места бих се върнала в интерес на истината. За мен Неапол носи един неподправен първичен дух на Италия - прането, кофите които пускат от етажите, пеещите хора по улицата. Със сигурност има повече за разглеждане, но категорично беше много по-мръсно, с много повече емигранти и странни субекти. И усещането за лудница, не само като трафик по пътищата, е доста по-силно за мен.
Впечатленията ми са от преди година.

# 556
Същият материал се използва в Палермо, Неапол и всички градчета по крайбрежието на Сицилия. Особено на изток на острова. Включително и под Неапол до Амалфи. Никъде другаде сградите не са така посивели (на вадички дори), както в Катания. Напротив!
Аз лично не разбирам прехласването по Катания, още повече, че по улична мръсотия конкурира далеч по-големите Палермо и Неапол.
Именно защото трябва да се стараем да сме обективни се налага да сравняваме еднакви понятия. В централната си част, там където се движат туристите, Катания няма място за сравнение. Иначе не веднъж съм писала, че Неапол, в сравнено с другите два града, съм се чувствала най-несигурно и напрегнато, заради криминалния контингент.

Очевидно всеки град си има пикове и спадове на чистотата. Знаем за проблемите и мафията в този бизнес. За мен най-мръсна точно с улична мръсотия беше Катания, после Палермо и най-накрая Неапол. Като и в трите града определено сме се движили в централни градски части и то препоръчителни за туристи. В Неапол единствено около гарата беше малко по-мръсно, но не толкова колкото беше на централния паркинг в Катания, на който оставихме колата(например). Аз лично не бих се върнала никога повече нарочно в Катания, защото нито архитектурата ме грабна с нещо забележително, нито има кой знае какво да се види от туристическа гледна точка. Освен това ми се стори по-мръсно и неугледно. За разлика от другите по-малки градчета в региона.

Последна редакция: чт, 29 фев 2024, 13:38 от Аncy

# 557
  • София
При нас шока дойде след два други града.Ако отседнеш в Катания ще ти хареса много.Има повече храна, евтино е, лудница и вечер сигурно е красиво.Но след Таормина и Ортиджа, тяхната красота и чистота, получаваш шок. Даже съпоставих катедралата и площада в Ортиджа,ами чистичко, музика и красота, а в Катания веднага просещи отпред навалицата, мизерия и едно те задушава. Лично мнение ...

# 558
  • София
Същият материал се използва в Палермо, Неапол и всички градчета по крайбрежието на Сицилия. Особено на изток на острова. Включително и под Неапол до Амалфи. Никъде другаде сградите не са така посивели (на вадички дори), както в Катания. Напротив!
Само над Катания обаче периодично се посипва вулканична пепел от Етна. Вижте тук какво става след изригване. Честно казано не си представям как се чисти това.

# 559
Другият месец ще пътувам за Сицилия, до сега не съм била там. Планираме да обиколим за седмица част от острова - Катания, Сиракуза, Палермо, Таормина, Ното.... Надявам се да не се разочаровам от Катания, така както не се разочаровах и от Неапол. Непрекъснато четях колко е мръсно, грозно, опасно... Е, аз на десет дни не видях нищо грозно, чак толкова мръсно или пък опасно, а не е да не попадах и в ситуации. Озовах се сама по една малки улички на път към замъка над града, сама и със всичките си пари и документи. И въпреки, че на няколко пъти се засичах с разни мъже, сами и на групички, не се притесних. Да не говорим, че през нощта, след като не намерих такси в целия град се качих на автостоп с детето си при напълно непознати неаполитанци, мъж и жена, които според мен си бяха доста криминални,  най-малкото се занимаваха с проституция и дрога, но си ни откараха на аерогарата, за което любезно им платих 70 евро. Сигурно и повече щях да им дам, ако имах, защото ме спасиха и си хванах самолета.

Последна редакция: чт, 29 фев 2024, 14:51 от La farina

# 560
Другият месец ще пътувам за Сицилия, до сега не съм била там. Планираме да обиколим за седмица част от острова - Катания, Сиракуза, Палермо, Таормина, Сото.... Надявам се да не се разочаровам от Катания, така както не се разочаровах и от Неапол. Непрекъснато четях колко е мръсно, грозно, опасно... Е, аз на десет дни не видях нищо грозно, чак толкова мръсно или пък опасно, а не е да не попадах и в ситуации. Озовах се сама по една малки улички на път към замъка над града, сама и със всичките си пари и документи. И въпреки, че на няколко пъти се засичах с разни мъже, сами и на групички, не се притесних. Да не говорим, че през нощта, след като не намерих такси в целия град се качих на автостоп с детето си при напълно непознати неаполитанци, мъж и жена, които според мен си бяха доста криминални,  най-малкото се занимаваха с проституция и дрога, но си ни откараха на аерогарата, за което любезно им платих 70 евро. Сигурно и повече щях да им дам, ако имах, защото ме спасиха и си хванах самолета.
Според мен, няма да се разочаровате от Катания, щом ви е допаднал Неапол. Аз не видях нищо кой знае какво притеснително в Катания, вече сме ходили 3 пъти, има хубава и вкусна храна и симпатични улички, красиви паркове. Със сигурност обаче ще се влюбите в другите градчета - Сиракуза, Таормина ( в тях само съм била) Simple Smile

# 561
При 90% от фирмите е задължителна кредитната карта.Приятели бяха букнали кола, оиват да я вземат и картата изтекла (те са си разсеяни по принцип), та от друга фирма им дадоха с дебитна, но на доста по-висока цена. Сега чета в темата за Андалусия и там са споделили фирма, която работи с дебитни карти, но е местна.
На мен ми се случи същото с дебитна е на много по-висока цена рентакар

# 562
  • Melmak
И на мен Катания ми остана в сърцето. Разбира се, че Сиракуза (Ортиджа) ми хареса, но Катания ми се видя някак съвсем искрена и натурална. Може би лятото е по-мръсно с повече туристи. На мен ми се видя, че има боклуци, да, но чак тооооолкова голям проблем, не. Парковете са красиви и добре направени. Пепелта по сградите е ясна от къде е.

Имаше мигранти, доста от тях вървят и продават някакви гривни и подобни, обаче без да са нахални. Като им кажеш, че не искаш, се махат. В Милано нямаше отърване от тези, които ти връзват гривна на ръката, която не може да се свали и после искат пари. А тези в Катания въобще не бяха чак толкова нагли.

Храната беше много вкусна, аз съм чревоугодник и не понасям гадна храна. Кафето в Италия е топ за мен, защото обичам такива къси и силни кафета.

Като цяло дори зимна Катания ми хареса, аз очаквания нямах, защото запазих набързо и много непланирано кратко пътуване. За миг не съжалих, че отидохме, следващия път дано имаме повече време.

# 563
  • Beyond the stars
Аз съм далеч от мисълта да се прехласвам по Катания, но отидох с очаквания за мръсно и лудница с мащаб Неапол и останах доста приятно изненадана.
Мисля, че всеки изказва субективните си впечатления и спорът като такъв е безпредметен предвид различните периоди на посещение/натовареност на градовете и т.н. и т.н.
На мен лично Катания ми хареса и бих повторила като отправна точка за друга обиколка на Сицилия.

# 564
Без по никакъв начин да омаловажавам преживяването на другите, съм убедена за себе си, че единствената причина да се посещава интензивно Катания е удобното летище и средищното положение спрямо Етна и други топ забележителности на острова.

# 565
  • София
Без по никакъв начин да омаловажавам преживяването на другите, съм убедена за себе си, че единствената причина да се посещава интензивно Катания е удобното летище и средищното положение спрямо Етна и други топ забележителности на острова.

И аз така мисля.

# 566
  • Beyond the stars
Офф топик - напоследък отчетливо разбирам, защото интересът към форума намалява драстично с годините.
Споделиш лични впечатления - н брой хора ти кажат, че не си прав.
Еми ок, гадна е Катания, не ходете. Аз не мисля да губя повече време в споделяне на снимки и отзиви,  за които трябва да се оправдавам. Rolling Eyes

# 567
Офф топик - напоследък отчетливо разбирам, защото интересът към форума намалява драстично с годините.
Споделиш лични впечатления - н брой хора ти кажат, че не си прав.
Еми ок, гадна е Катания, не ходете. Аз не мисля да губя повече време в споделяне на снимки и отзиви,  за които трябва да се оправдавам. Rolling Eyes

Корекция. Н на брой хора също изказват лично мнение, на което имат право.

Ние съвсем умишлено НЕ спахме в Катания, а в едно от многото села точно под Етна. В което между другото къщите НЕ бяха сиви, въпреки по-голямата близост до вулкана. Буквално ги евакуират при всяка тревога.

https://maps.app.goo.gl/goYHB1kDYswL8Jyu6

И това ни беше базата за източна Сицилия нагоре от Сиракуза, преди да отидем в Лидо ди Ното. От което пък обикаляхме всичко под СИракуза, та чак до Рагуза и Модика.

# 568
  • Melmak
Нали за това са тези теми, да споделяме? Аз намерих тук много полезна информация, за която съм благодарна и след това върнах жеста като съм я предала поне на няколко потребителя. Всичко относно настаняване, транспорт и тн. За мен е важно да знам на къде да тръгна като стигна летището, а не да се чудя коя е моята спирка и кой ми е автобуса. Така че наистина съм благодарна на всички, които ме ориентираха.

Абсолютно е нормално да не харесваме едни и същи неща. На един ще му се види мръсно, на друг препълнено с хора, трети ще го завали дъжд и ще се ядоса, четвърти ще хареса нещо друго. Най-малкото всички сме различни и харесваме и търсим различни неща като пътуваме. Не бих казала никога на никого да не ходи на конкретно място, защото може аз да не съм го оценила, но друг да намери красота в него.

# 569
Не разбирам и аз какъв е зорът да приемаме лично различното мнение. Да не съм се венчавала за тия дестинации. Нормално е едно да харесва на един, друго - на друг. Точно затова е толкова по-ценно - за форума и по принцип - да присъства широк спектър от мнения, базирани на различни вкусове, емоции, опит. За да може човек да изгради реалистична представа. Щото ако разчита само на комерсиалните туристически реклами и блогове... нейсе, запуши я.

Дъщеря ми например, а уж аз съм я отгледала и възпитала, има тотално несходен вкус за туризъм с мен. Местата, където се чувствам най-добре на света, за нея са "тъпи села". Аз не понасям, да речем, Париж. Е? Коя от двете е права?

Общи условия

Активация на акаунт