Сицилия - 4

• 54 009
  • 766
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Здравейте, спонтано купих билети за утре до Катаня за мен и 5 годишната ми дъщеря. 2 нощувки. Предполагам за Alibus и за street food ще трябва да носиме кеш? Може ли да се плаща с дебитни карти в лв и има ли допълнителни такси за транзакциите ако теглиме още кеш в евро на място в Катаня?  Бих искала да запазя стая в централната барокова част на града, а там сградите нямат изолация и ме притеснява да не простудя малаката с това мое желание?

# 451
Търсете настаняване с много отзиви и четете внимателно в хисторито тези от януари и февруари минали години, които говорят за температурите в стаята. Много се мръзне по Средиземноморието в този сезон (заради влагата) и аз съм станала като куче в издирването на информация за отоплението в сградите Simple Smile
На банкоматите има такси, така че си вземете малко евро от тук. За Аlibus билети можете да си купите по интернет, както и с карта, ако е от будка на автогарата. Реално освен улични търговци (примерно фреш продаваха напълно нелегално без касови бележки) не съм забелязала другаде да не може да се плати с карта.

# 452
  • Melmak
Навсякъде се плаща и с карта, Алибус също няма проблем. По заведенията има пос терминали, всички магазини също. Евентуално нещо дребно от улицата, магнити плащахме кеш.
Вендинг машините бяха само кеш и нямаха пос (аз вода си купувах от там).

Ние бяхме този уикенд в Катания и не беше студено. Спахме в студио до Рибния пазар, отопляваше се на климатик, който даже не пуснахме. Не беше студено без отопление, разбира се, ако бях с дете сигурно щях да пусна климатика. Но искам да кажа, че просто не се усещаше никакъв студ.
Параход добре ви ориентира да четете ревюта от зимните месеци и да видите как се отоплява имота.

Относно таксите, зависи от вашата банка как превалутира. Можете да си проверите. Аз ползвам револют и плащам с него в чужбина. Не обичам да нося хартиени пари.

По принцип ако теглите кеш от българската ви банкова карта на банкомат извън страната, ще има такса и вероятно висока. От револют се теглеше безплатно до 400€ месечно ако не се лъжа.

Ако сте на уникредит си проверете условията за теглене в чужбина на техни банкомати. В Катания има уникредит, а аз знам, че съм с някакви специални условия и тегля от всичките им бакомати безплатно, дори в чужбина, но не важи за всички клиенти.

Съветът ми е да си носите някакъв кеш, колкото да имате. И малко хартиени пари ще ви оправят, защото пос терминали има.

# 453
  • София
Благодаря за отговорите! Днес ни е полета и утре мисля да се качим до вулкана Етна- най-долната му част на 2000 метра- двата Силвестри вулкана. Какъв вариант бихте препоръчали тур или обществен транспорт- гледам има автобус до там https://www.astsicilia.it/bus-catania-etna/ , който тръгва 8.15 от Катаня и се връща обратно чак 18 часа. Има ли какво да правим толкова време около двата Силвестри вулкана?

# 454
Доста време в само за долните кратери, ще ви стане скучно.

# 455
Благодаря за отговорите! Днес ни е полета и утре мисля да се качим до вулкана Етна- най-долната му част на 2000 метра- двата Силвестри вулкана. Какъв вариант бихте препоръчали тур или обществен транспорт- гледам има автобус до там https://www.astsicilia.it/bus-catania-etna/ , който тръгва 8.15 от Катаня и се връща обратно чак 18 часа. Има ли какво да правим толкова време около двата Силвестри вулкана?
Не Ви съветвам да ходите до Етна в това време, особено с 5 годишно дете. Освен, че ще му е скучно, вероятно ще е и доста студено. Ако не ви се стои в Катания, по-добре отскочете до Сиракуза или Таормина за 1 ден.

# 456
Ако се качвате, вземете много дебели дрехи. Ние се качвахме лятото, и горе ни стигна такава буря и порой, че... Температурите долу бяха 30+ градуса, а горе около 5-10.

# 457
  • София
Отказваме се от качване на 2000 метра. А возили ли сте се на теснолинейката около вулкана Етна? Интересно ли ще е за 5 годишно дете? Не искам да ставаме в тъмни доби и идеята ни е на обяд 12.20 да я хванем от гарата BORGO и да отидем до RIPOSTO в 16.20. Има престой около 45 минути в RANDAZZO и може малко да се разходим. Чета, че била стара и много шумна.

# 458
  • София
Стара е и шумна, да. То това е част от преживяването.
Не мога да преценя дали е интересна за всяко 5-годишно дете. Ако има интерес към влакове и обича да пътува, вероятно ще е.
Маршрутът от Борго до Рандацо е по-интересен от този между Рандацо и Рипосто.
Няколко пъти съм отговарял по темата, за мен Рандацо беше най-интересното място в Сицилия, но 45 минути не стигат. Чарът му е в малките улички. Автентично, ненапудрено за туристи. Не мисля, обаче, че градчето ще е интересно за малко дете.

# 459
  • На морето!
Ние ще ходим март, засега сме определили 2 места за спане- 3 нощувки в Катания и 3 в Сиракуза като планираме те да са отправни точки за малките градчета около тях. Засега планът е да се движим с обществен транспорт.
Връщам се да чета.

# 460
  • Пловдив
Някой да е ходил от Катания до Агридженто (долината на храмовете) с обществен транспорт? Мъжът ми е намерил този сайт за автобуси:
https://www.saistrasporti.it/en-US/ricerca-orari-e-linee?fromval … no=01%2F23%2F2024
но на мен ми се струва съмнителен.

# 461
  • София
Не е съмнителен - това е една от основните автобусни компании на острова. Ние пътувахме от Палермо до летището на Катания и беше супер - бързо и комфортно.

# 462
  • София
Итабус също трябва да имат курсове от Катания до Агридженто, вижте и техния сайт.

# 463
  • Пловдив
Не е съмнителен - това е една от основните автобусни компании на острова. Ние пътувахме от Палермо до летището на Катания и беше супер - бързо и комфортно.
Супер, много ти благодаря!

# 464
  • Бургас
Аз също търся пътуване до Агридженто с обществен транспорт, но през сайта не ми дава да се букнат билети.
https://www.saistrasporti.it/en-US/ricerca-orari-e-linee?fromval … no=01%2F23%2F2024
Дали могат да се купят от някъде на място?

Общи условия

Активация на акаунт