Пусти неудачи с няколко задачи - някой ако смогне, нека да помогне :)

• 30 808
  • 780
  •   1
Отговори
# 165
Задачата е 7-ми клас, мисля че не са учили средна отсечка или поне как се доказва, но може и да греша 🥺
Ние нещо с медиана DQ в ADC въртим някакви неща с еднакви триъгълници и доказваме че QM е 1/2 от CD, но дотам…

# 166
Е, то за средна отсечка е аксиома - не се доказва, а се използва като факт, че е 1/2 от страната, на която е успоредна. И понеже е средна, би следвало и да минава през средата на височината.
Не доказвайте нищо. Просто в решението детето да напише "по условие" и да си сметне S= 2,5*1,5, че не ми се смята сега.

# 167
Средна отсечка е, но се учи в 8 клас.
Така става ли ясно, че ме мързи да пиша по-подробно.

# 168
Супер, Dincho! Благодаря! Flowers Hibiscus
Младежът посмъртно нямаше да се сети, а майка му беше на път… Satisfied

# 169
Е, то за средна отсечка е аксиома - не се доказва, а се използва като факт, че е 1/2 от страната, на която е успоредна. И понеже е средна, би следвало и да минава през средата на височината.
Не доказвайте нищо. Просто в решението детето да напише "по условие" и да си сметне S= 2,5*1,5, че не ми се смята сега.
За протокола, средната отсечка се доказва. В 8 клас май с вектори, в 9 доказателство има с пропорционални отсечки (подобие) , но има и доказателство със седмокласен материал. Не може да се използва в 7 клас обаче просто като се нарече средна отсечка. Да не се заблуди някой.

# 170
Солничка, мисля че след като в 8 клас вземат за средна отсечка, може да го ползват без доказателство на теоремата. Ако не съм права, моля да ме поправят знаещите. В 7 клас обаче няма как да напишат по условие това е средна отсечка.

Мама Ру, за човек завършил отдавна и твърдящ, че не е бил силен по математика, имаш учудващо много спомени. Браво на учителите ти по математика.

Последна редакция: пт, 14 апр 2023, 21:42 от Dincho

# 171
Да, имах предвид, че в 7 клас не може да се цитира средна отсечка. В 8 вече се ползват теоремите - 1. За отсечката свързваща средите на две страни на триъг., че е успоредна и 1/2 от третата страна и 2. Че ако отсечка минава през средата на едната страна и е успоредна на третата страна на триъгълника, то ще пресича втората страна в средата.

# 172
Здравейте, нещо не се получава верният отговор на тази задача:

Синът получава отговор 5 - 10x, дори замести с x = ⅕. Ами даден е верен отговор 10x - 5. Дали нещо ние пък бъркаме, или е грешка от издателството? Благодаря предварително

# 173
Под корена имаме (2х-1)^2. Изпод него ще излезе като |2х-1|. Ползваме условието, че х>1/2 и от там излиза 2х-1 точно, а не 1-2х. Ще имаме 10х-5.

# 174

Синът получава отговор 5 - 10x, дори замести с x = ⅕. Ами даден е верен отговор 10x - 5. Дали нещо ние пък бъркаме, или е грешка от издателството? Благодаря предварително

И как го получава този отговор?
1/5 е по-малко от 1/2.
4х^2-4х+1=(2х-1)^2
Ако х е по-голямо от 1/2, значи изразът е по-голям от нула.
5.(2х-1)=10х-5

# 175

И как го получава този отговор?
1/5 е по-малко от 1/2.
4х^2-4х+1=(2х-1)^2
Ако х е по-голямо от 1/2, значи изразът е по-голям от нула.
5.(2х-1)=10х-5

Ами случват се грешки, видя си грешката по-рано. Тъкмо щях да изтрия въпросът. Замести с 1 и си видя грешката. Но благодаря все пак Smiley

Последна редакция: пт, 14 апр 2023, 22:01 от Leoline

# 176
Това някакъв бъг ли е? Не ми показа, че Солничка е писала преди мен.

# 177
Солничка, мисля че след като в 8 клас вземат за средна отсечка, може да го ползват без доказателство на теоремата. Ако не съм права, моля да ме поправят знаещите. В 7 клас обаче няма как да напишат по условие това е средна отсечка.

Мама Ру, за човек завършил отдавна и твърдящ, че не е бил силен по математика, имаш учудващо много спомени. Браво на учителите ти по математика.
Благодаря от тяхно име. До гимназията бях с петици, а в гимназията вече става по-сложно за мен и паднах на тройки и четворки, но пък това, които знам го знам наистина. Геометрията винаги ми е била по-слабата част, харесвах алгебрата. Но и много неща съм забравила, уви. Следя темата, защото имам шестокласничка, на която се налага да обяснявам и преподавам, че ми е с дислексия и дискалкулия, а аз държа да се движи по учебния план на класа.

# 178
Здравейте,може ли някой да ни помогне с решенията на тези задачи и чертеж за 8 клас.Благодаря предварително!

# 179
Задача 7

Дъги АВ, ВС, СА са съответно 60,140,160 градуса.
Тогава ъгълът м/у допирателната и АВ е 60/2=30, а м/у допирателната и АС 200/2=100
 Другите трябва да ги начертая, но в момента нямам възможност. Малко по-късно, ако някой междувременно не ги реши.

Общи условия

Активация на акаунт