Пусти неудачи с няколко задачи - някой ако смогне, нека да помогне :)

• 31 402
  • 780
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Здравейте,отново ми трябва помощ,задача 8 -Правоъгълник,7 клас

MLCN е квадрат със страна х.
AN=BL=3-x
Също така AN=NM
x-3=x
x=1.5
4.1.5=6

Не се заяждам, сигурно ми убягва нещо. От къде следва, че MLCN е квадрат ?

# 601
  • Пловдив
Здравейте, качествено зациклихме с няколко задачи.
Моля за помощ! 7 клас

# 602
  • София
Здравейте, качествено зациклихме с няколко задачи.
Моля за помощ! 7 клас

Извинявам се, х = 35 градуса.

Последна редакция: чт, 18 май 2023, 21:31 от buty

# 603

AN=BL=3-x
Също така AN=NM
x-3=x
x=1.5
4.1.5=6

Всъщност тук работата е, че се получават равнобедрени правоъгълните AMN и BML. От там излиза, че периметърът е сборът на катетите на големия триъгълник.

# 604
Може ли някой да погледне една задача за която не се сещаме за условието а , но и за б не сме сигурни

Траекторията на топка може да се опише с точките Pa (5*a-1; 2*a; -3a*a+2a+8/3), където a>0. Топката се удря в пода, който се описва като x1x2-равнина (x1x2x3 e тримерното пространство).
a) Докажете, че топката се движи в равнина и определете координатното уравнение на равнината.
б) Определете координатите на точката на удар на топката в пода.
(За б) предполагаме, че трябва -3a*a+2a+8/3 = 0 и да решим това уравнение? Благодаря!)

# 605

AN=BL=3-x
Също така AN=NM
x-3=x
x=1.5
4.1.5=6

Защо пък да е заяждане 😀
Заблудила съм се от дадения чертеж, всъщност е правоъгълник със страни х и 3-х.
2(х+3-х)=6

# 606
Здравейте, моля за помощ за задача за 8 клас.
В триъгълника ABC е вписана окръжност K(O,r). Ъглополовящите на ъглите на триъгълника пресичат окръжността съответно в точките A', B' и C'.
Ако знаете, че C'B':B'A':A'C' = 11:12:13 , намерете ъглите на триъгълника ABC.
C'B', B'A', A'C' сигурно са дъги?
И подозирам, че въпросът на задачата всъщност е за ъглите на триъгълника A'B'C'?

Определение: Градусна мярка на дъга от окръжност се нарича градусната мярка на съответния й централен ъгъл.

Като знате, че трите дъги заедно съставят цялата окръжност, значи сборът им е 360°.
За да определим пропорцията (коефициент k), смятаме:
11k + 12k + 13k = 360°
36k = 360°
k = 10°
=>
(дъга)C'B' = 11k = 110°
(дъга)B'A' = 12k = 120°
(дъга)A'C' = 13k = 130°

Определение: Вписан ъгъл. Ъгъл, чийто връх е точка от окръжността, а раменете му са секущи. Той е равен на половината от прилежащата му дъга.

<B'A'C' = (дъга)C'B' / 2 = 55°
<A'B'C' = (дъга)A'C' / 2 = 65°
<A'C'B' = (дъга)B'A' / 2 = 60°

# 607
Здравейте, моля за помощ за задача за 8 клас.
В триъгълника ABC е вписана окръжност K(O,r). Ъглополовящите на ъглите на триъгълника пресичат окръжността съответно в точките A', B' и C'.
Ако знаете, че C'B':B'A':A'C' = 11:12:13 , намерете ъглите на триъгълника ABC.
C'B', B'A', A'C' сигурно са дъги?
И подозирам, че въпросът на задачата всъщност е за ъглите на триъгълника A'B'C'?

Определение: Градусна мярка на дъга от окръжност се нарича градусната мярка на съответния й централен ъгъл.

Като знате, че трите дъги заедно съставят цялата окръжност, значи сборът им е 360°.
За да определим пропорцията (коефициент k), смятаме:
11k + 12k + 13k = 360°
36k = 360°
k = 10°
=>
(дъга)C'B' = 11k = 110°
(дъга)B'A' = 12k = 120°
(дъга)A'C' = 13k = 130°

Определение: Вписан ъгъл. Ъгъл, чийто връх е точка от окръжността, а раменете му са секущи. Той е равен на половината от прилежащата му дъга.

<B'A'C' = (дъга)C'B' / 2 = 55°
<A'B'C' = (дъга)A'C' / 2 = 65°
<A'C'B' = (дъга)B'A' / 2 = 60°
Да, дъги са. И детето ги намира. Но пише, че отговора е <А=40 <В=80 <С=60. Не пише и триъгълника да е равнобедрен. Дали има нещо грешно в условието.

# 608
Толкова са ъглите на ABC. Ъглите на А'В'С' се изразяват с ъглите на ABC и те са В'А'С' = 45 +алфа/4, А'В'С'=45+бета/4 и А'С'В'=45+гама/4.

Изразяването става като използваме, че вписаната в АВС окръжност е всъщност описана за А'В'С'.  Ъгъл А'С'В' е вписан и е 1/2 от централния ъгъл А'ОВ', който е 90+гама/2 (основна задача от 7 клас).

Ама пишете условията като хората, когато ги преписвате. Добре че, Barbabeau се е сетила, че става въпрос за дъгите. Аз установих с материал за 10 клас, че ако даденото отношение е на страните, ъглите са някакви измислени и се предадох.

Последна редакция: пт, 19 май 2023, 10:06 от solnichka

# 609
Здравейте, пускам тази задача:

Точка P от хипотенузата AB на правоъгълния ∆ABC е на равни разстояния от двата катета и разделя хипотенузата на отсечки с дължини 3 cm и 4 cm. Дължината на отсечката PC е равна на:

Верен отговор: 2,4√2 cm

# 610
СР е ъглополовяща на практика (и да не се сети човек за свойство на ъглополовящата, като се пуснат перпендикулярите това се установява лесно).
След като дели хипотенузата в отношение 3/4, значи и катетите са с това отношение. Ако са 3х и 4х с питагорова теорема ги намираме лесно. Те са 21/5 и 28/5.
Намирането на СР в 10 клас е направо по формула или с косинусова Т в АСР.
В 9 клас, страната на квадрата, който се образува като пуснем перпендикулярите от Р към катетите се намира с подобни триъгълници. СР е диагонала в този квадрат.

# 611
Толкова са ъглите на ABC. Ъглите на А'В'С' се изразяват с ъглите на ABC и те са В'А'С' = 45 +алфа/4, А'В'С'=45+бета/4 и А'С'В'=45+гама/4.

Изразяването става като използваме, че вписаната в АВС окръжност е всъщност описана за А'В'С'.  Ъгъл А'С'В' е вписан и е 1/2 от централния ъгъл А'ОВ', който е 90+гама/2 (основна задача от 7 клас).

Ама пишете условията като хората, когато ги преписвате. Добре че, Barbabeau се е сетила, че става въпрос за дъгите. Аз установих с материал за 10 клас, че ако даденото отношение е на страните, ъглите са някакви измислени и се предадох.
Много благодаря! Искрено се извинявам!

Последна редакция: пт, 19 май 2023, 14:00 от krasi78

# 612
моля погледнете и задачата която дадох. може би някой ще се сети поне за напътствие?
Траекторията на топка може да се опише с точките Pa (5*a-1; 2*a; -3a*a+2a+8/3), където a>0. Топката се удря в пода, който се описва като x1x2-равнина (x1x2x3 e тримерното пространство).
a) Докажете, че топката се движи в равнина и определете координатното уравнение на равнината.
б) Определете координатите на точката на удар на топката в пода.
(За б) предполагаме, че трябва -3a*a+2a+8/3 = 0 и да решим това уравнение? Благодаря!)

# 613
Слагайте и информация за кой клас е, поне ориентир някакъв да имем как да се захване задачата...
Последната предполагам е за някой модул в профилирана подготовка 12 клас, но предложение за решение нямам Hands V

# 614
В кой клас се учи еднаквост на триъгълници?

Общи условия

Активация на акаунт