Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 73

• 42 775
  • 737
  •   1
Отговори
# 285
Според мен, единствено Т4 е по-нисък. Т3 и ТСХ са добре.  Моето мнение е, че можеш да останеш без хормон все още. Витамини изследвани ли са, добре ли са?

Преди 6 месеца Д3 и желязото бяха леко занижени. От тогава пия и 2те с почивки, но предполагам, че скоро ще трябва отново да ги проверя. Благодаря за отговора!

# 286
Тези граници не са акуратни. Фт4 е до 22, Т3 е до 6 по принцип. Виждала съм и други изследвания с тези стойности от лабораторията и хората се успокояват, че всичко е топ. Пускай на друго място, щом има и симптоми. Чисто хипо си е това.
Здравейте дами,
Ще съм Ви благодарна за мнение за следните резултати:

TSH     2,25 (0.27 - 4.20)
fT4    15,83 (9.30 - 17)
fT3     3,72 (2 - 4.40)
TAT     21,3 (0 - 115)
MAT    8,1 (0 - 34)

Всички изглеждат в норма, но някои не са оптимални стойности. В комбинация с някои симптоми, ме притеснява, че има все пак проблем с щитовидната.
Благодаря Ви!

# 287
Gabriela240923 като проверяваш тях и В12 си проследи, ако не си.

# 288
Добре е да се провери и феритинът как е, заедно с ЖСК, желязо и хемоглобин.

# 289
  • София
Здравейте! На какво може да се дължи нисък пулс-55, 54 с хипофункция и хашимото съм. Пия и лориста за кръвно,. Пулса  варира между 60,65 и после  пада на 54. Сигурно през нощта е още по- нисък, не съм го мерила.

# 290
При хипофункция често има брадикардия, пише го и на първата страница, а при хипер е тахикардия

# 291
Minnie.Mouse, определено имаш хипофункция, но не и Хашимото (според стойностите на антителата). Не е зле да направиш и една ехография на жлезата.
Дали, обаче, неоптималните резултати е възможно да са причина за разбутания цикъл, това няма как да се каже. Сякаш е по-вероятно причината да е другаде - например, може да тестваш половите хормони.
Инсулинът също е леко завишен, но не е нещо драматично. На гладно, трябва да е колкото глюкозата, т.е. 4-5.

По принцип, ограничаването на въглехидратите (особено ако е драстично), в комбинация със засилен спорт, при някои хора дава ефект на влошаване на показателите на ЩЖ. Не казвам, че точно заради това си в хипофункция, просто те информирам, в случай че не знаеш. Simple Smile Така че е хубаво да внимаваш с крайните режими.

# 292
Благодаря ти за подробната информация, Гърне! Simple Smile По принцип не съм по крайностите и за това само намалих въглехидратите, но не съм ги спряла.
Ще си запазя час за ендокринолог, за да види жлезата. Ако някоя дама/господин може да ми препоръча за Стара Загора, ще съм благодарна. От 3 месеца съм тук и нямам наблюдения или препоръки за лекари.
Иначе цикъла ще го видя следващия месец как е и ако е пак така, ще видя и половите хормони. По принцип ми се иска изобщо да не дойде. Joy

# 293
По принцип ми се иска изобщо да не дойде. Joy

Ох, чакай, че докато загрея... Joy Помислих си нещо в негативен смисъл.
Ами, силно стискам палци да се случи! Flowers Four Leaf Clover
Според мен, обаче, щом планираш бременност, е много важно да провериш щателно половите. Дори без да е налице проблем.
Отделно, на гинекологичен преглед скоро ходила ли си? Да не е пък някоя киста, че те обикновено правят подобни проблеми и разбъркват цикъла?

# 294
Ох, Гърне, размя ме. Joy Благодаря ти! Simple Smile Ходих на преглед последно миналия месец. Гинекологът не констатира проблеми. Каза че всичко е наред, лигавицата ми била идеална, за яйчниците не помня каква дума използва.
Ако е от значение, имам един аборт в началото на декември, в края на третия месец. Правихме изследване на абортивния материал и резултата беше Синдром на Едуардс. Въпреки това ме посъветваха да изследвам щитовидна жлеза и още няколко показателя, за това и бяха тези от февруари. И сега заради кървенето този месец ми казаха да я проверя пак. Не мислех че може за толкова кратко време да се променят показателите.
Ще ги изследвам и половите хормони. Само трябва да видя какви бяха изискванията.

# 295
Тези граници не са акуратни. Фт4 е до 22, Т3 е до 6 по принцип. Виждала съм и други изследвания с тези стойности от лабораторията и хората се успокояват, че всичко е топ. Пускай на друго място, щом има и симптоми. Чисто хипо си е това.
Здравейте дами,

fT4    15,83 (9.30 - 17)
fT3     3,72 (2 - 4.40)
TAT     21,3 (0 - 115)
MAT    8,1 (0 - 34)

Всички изглеждат в норма, но някои не са оптимални стойности. В комбинация с някои симптоми, ме притеснява, че има все пак проблем с щитовидната.
Благодаря Ви!

didito1, бихте ли пояснили какво имате впредвид като казвате, че границите не са точни? Изследванията са правени в Бодимед и това са границите на лабораторията. Какво Ви навежда на мисълта за хипофункция? Стойностите са в дадените граници, защо е съмнението за хипофункция? Симптомите ми по-скоро клонят към тези на хиперфункция, ако въобще са свързани с жлезата. Ще съм благодарна, ако можете да поясните, защото в сряда съм на лекар и бих искала да отида с по-ясна представа какво показват изследванията и има ли място за притеснение. Благодаря!

# 296
Здравейте дами,

fT4    15,83 (9.30 - 17)
fT3     3,72 (2 - 4.40)
TAT     21,3 (0 - 115)
MAT    8,1 (0 - 34)

Благодаря Ви!

didito1, бихте ли пояснили какво имате впредвид като казвате, че границите не са точни? Изследванията са правени в Бодимед и това са границите на лабораторията. Какво Ви навежда на мисълта за хипофункция? Стойностите са в дадените граници, защо е съмнението за хипофункция? Симптомите ми по-скоро клонят към тези на хиперфункция, ако въобще са свързани с жлезата. Ще съм благодарна, ако можете да поясните, защото в сряда съм на лекар и бих искала да отида с по-ясна представа какво показват изследванията и има ли място за притеснение. Благодаря!

В никакъв случай не сте в хипер. Симптомите на хипо и хипер са доста близки и могат да се сбъркат. Само с повече натрупан опит могат да се различат във времето - като опазнаете тялото си и това как то реагира на дадена терапия.
Стандартните мерни единици за фт4 са 12,00-22,00 в pmol/L. Вашите резултати в какви мерни единици са? Всяка лаборатория използва различни реактиви, но ако мерните единици са pmol/L, референтните са 12-22

# 297
Здравейте дами,

fT4    15,83 (9.30 - 17)
fT3     3,72 (2 - 4.40)
TAT     21,3 (0 - 115)
MAT    8,1 (0 - 34)

Благодаря Ви!

Аз се водя по тези референтни, те са масови. Наистина не знам защо в Бодимед са толкова занижени.

# 298
  • София
Не е въпрос в масовите референтни стойности. Различни са мерните единици
например има ng/dl 0.700 - 1.480 референтни стойности (Рамус fT4) и pmol/L 11.90 - 21.60 референтни стойности (Бодимед fT4).
В нета има много места, на които изследванията могат да се конвертират в различни мерни единици.

# 299
Масови, не масови... гледат се референтните на лабораторията, в която са правени... и да са в средата и наd sредата на конкретните норми (за FT4 и FT3):
Токуда са с референтни    за
FT4 pmol/l   (9.01-19.05)
FT3 pmol/l   (2.62-5.7)
TSH mU/l    (0.35-4.94)

Bodimed
FT4 pmol/L   (11.5 - 22.70)
FТ3 pmol/L    (3.5 - 6.5)
TSH mIU/L    (0.55 - 4.78)

Общи условия

Активация на акаунт