Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 73

• 42 761
  • 737
  •   1
Отговори
# 330
Висок е Т4 затова си с хипер симптоми, намали на 50

# 331
Здравейте , след спонтанен аборт ми пуснаха някои изследвания . Според вас , сериозно ли е положението?Нямам никакви симптоми. Спрях бялата захар и бялото брашно,тъй като по принцип доста прекалявам точно с тези храни .Чудя се,дали след месец пак да ги пусна изследванията,или съм директно за хапчета

# 332
Здравейте. Минават ли изследванията за щитовидната жлеза по здравна каса?

# 333
Не всички.

# 334
Скрит текст:
Момичета, пуснах си трикратен кортизол в слюнка. Ето ги резултатите:

Скрит текст:

Как ви се струват, някой може ли да ги интерпретира? Знам, че май някои от вас бяха пускали.

Вчера сутринта тествах и кортизол в серум (еднократно) - излезе много близо до горната референтна граница - май така беше оптимално, доколкото помня?!

Значи, аз от много много четене разбрах, че най - достоверен е кортизол в серум, но пак поне двукратен. Слюнката се влияе от много неща, които са временни, като хранене, медикаменти, здравословно състояние и т.н. Кортизол в урина отчита само изхвърления, не и наличния.
Тая слюнка дава ебаси ниския кортизол. Според мен би трябвало следобед да си труп, прекалено отива към долна граница. То и моят е нисък следобед, ама май не чак толкова.

Скрит текст:

Благодаря ти за коментара!
Интересно - аз пък, без въобще да разбирам нещо от кортизол, бях чела, че е най-точно изследването със слюнка, затова реших да го пусна.
Иначе, в същия ден тествах и кортизол + ACTH в серум. Ето ги резултатите:

Скрит текст:

Тук вече кортизолът е близо до горната граница, както трябва, предполагам. Изследван е сутринта в 8 ч., а ACTH - в 10 някъде, защото стана грешка в лабораторията.
Иначе, пробите за трикратния в слюнка са взети респективно в 8.00, 18.00 и 00.00 ч.
Аз принципно съм си уморена по цял ден, включително - сутринта. Не мога да кажа, че умората я усещам по-силно в определени периоди от денонощието.
А твоят сутрешен кортизол защо е толкова висок? Консултирала ли си се с лекар, и ако "да", той какво казва?

kratos84, изследванията ти са непълни. Липсват FT3, TAT и MAT (това, в случай че не си ги изследвала до момента). При непълни изследвания, няма как да се постави диагноза, да се дадат тълкувания или да се изпише терапия.
Иначе, стойностите на TSH и FT4 при теб не са добри, т.е. да, вероятно има проблем в тази насока.

# 335
Гърне щях да ти пиша оня ден и се отнесох Simple Smile - аз много от кортизол не разбирам и затова не ти коментирам резултатите, само знам, че сутрешен трябва да е най-висок, но мисля, че все пак не трябва да е чак на горна граница и после през деня намалява. Преди време много хвалеха изследването в слюнка, после започнаха да то отричат и сега се шири мнението, че е по-достоверен в кръв.
Взех си книгата за надбъбречните от преди 3-4 месеца, но не ми остава време да я погледна, там вероятно пише подробно какво що.

# 336
Благодаря и на теб, mibobo! Simple Smile
Реших да пусна по-обстойни изследвания за кортизол, защото това е един от малкото показатели, които не съм проверявала през годините (знаете, че аз принципно си се тествам за много и различни неща).
Интересното е, че при мен хроничният стрес е в чудовищни размери. Буквално през почти целия ми живот е било така. Често изпадам в депресивни епизоди или периоди на силна тревожност - странно как, при това положение, кортизолът не дава кой знае какви отклонения при мен. Аз си мислих, че няма как всичко да е наред с него... Наистина се учудвам.

Може по-натам да пусна кръвен тест отново - двукратен - сутрин и следобед. Ако пак всичко е наред, въобще няма да го мисля повече.

Между другото, лаборантката ме беше посъветвала 2-3 дни преди изследването да спра кафето и енергизиращите напитки. Така и направих. Не знам, обаче, дали беше разумно решение, защото, в крайна сметка, аз кафе пия всеки ден, в големи количества. Т.е. по-скоро трябваше да видя каква е реалната ситуация, а не да ограничавам неща, които потенциално биха могли да завишат кортизола.

# 337
kratos84, помня след моя аборт, че трябва да се изчакат поне 3 месеца преди да се правят изследвания. Дано твоят лекар да се е съобразил с това. Трябва време да се нормализират хормоните и всичко останало. Ако са правени скоро след аборта, аз бих ги повторила след месец. За доказване на Хашимото се изследват ТАТ и МАТ, и трябва да се види с ехограф жлезата.

# 338
kratos84, помня след моя аборт, че трябва да се изчакат поне 3 месеца преди да се правят изследвания. Дано твоят лекар да се е съобразил с това. Трябва време да се нормализират хормоните и всичко останало. Ако са правени скоро след аборта, аз бих ги повторила след месец. За доказване на Хашимото се изследват ТАТ и МАТ, и трябва да се види с ехограф жлезата.

Изследванията ги пуснах месец и половина ,след него. Ще изчакам и ще пусна след месец,благодаря за препоръката. Няколко дни преди изследването бях пила и хапчета ,че на микробиология ми излезе,че имам гъбички. Знам ли,може и да си имам проблем,но да нямам симптоми. Разрових се доста,четох коментари при спирането на глутен и захар,че се нормализират стойностите ,но сигурно си зависи и от самите стойности всъщност . Ще следя темата с интерес

# 339
Не при всички хора се нормализират стойностите, особено пък, ако има и високи антитела.

# 340
Гърне, аз нали хвърлям от време на време по едно око на групата на Рей Пийт, та наскоро започнаха да споделят за изследване на минерали и хормони от коса - HTMA. Така било най достоверно.
Ако искаш ще се поразровя да ти пратя инфо.
https://idealabs.ecwid.com/Bioanalysis-c127040361
С българско участие е.

# 341

Здравейте,

Правих си TSH тест и покрай него пуснах и за калций, който пък се оказа висок и сега ще пускам допълнителни по препоръка на доктора.

Никой не ми даде указания дали да правя изследванията на гладно или не, вие какво ще кажете?

Благодаря,
Ивилина

# 342
Здравейте, аз съм с Хашимото, но до сега ни ми бяха изписвали лечение. Напоследък обаче качих килограми и то при доста внимателно хранене. Направих си изследвания и ТСХ-то ми се оказа завишено, поради което отидох при друг ендокринолог, който се възмути как така до сега не ми е било изписвано лечение. Изписа ми Еутирокс 50 мг. Малко трудно ми беше в началото - сърцебиене, силно учестен пулс, налягане в главата, но вече усещам, че свиквам - все пак ги пия от 4 седмици. Въпросът ми е дали ще ми помогне да сваля качените килограми и някой пил ли е  Т3, който не се намира в България.

# 343
Качените кг, може и да не са само от хипофункция а също и от ИР. Как и защо мислите в посока Т3? Да, има момичета тук, които го вземат, но той се взема при определени обстоятелства.
Съвета ми е да прочетете първата страница като за начало, да направите нужните изследвания...да разберете, че само ТСХ не е достатъчен, че е важно да нямате дефицити на витамини.
Малко като каруцата пред коня ми звучи поста, не са основни кг, хипофункцията прави много по-големи поразии от едни кг.

Последна редакция: пн, 22 май 2023, 22:41 от mibobo

# 344
Здравейте, аз съм с Хашимото, но до сега ни ми бяха изписвали лечение. Напоследък обаче качих килограми и то при доста внимателно хранене. Направих си изследвания и ТСХ-то ми се оказа завишено, поради което отидох при друг ендокринолог, който се възмути как така до сега не ми е било изписвано лечение. Изписа ми Еутирокс 50 мг. Малко трудно ми беше в началото - сърцебиене, силно учестен пулс, налягане в главата, но вече усещам, че свиквам - все пак ги пия от 4 седмици. Въпросът ми е дали ще ми помогне да сваля качените килограми и някой пил ли е  Т3, който не се намира в България.

Не ви съветвам да започвате Т3. Може конверсията ви да е добра и да нямате нужда от добавянето му. А и трябва доста обстойно да се запознаете с начините на дозиране и действието му. Това не е бонбон. Предозирането с Т3 може да бъде доста опасно. Първо наваксайте с Т4. едва, когато ФТ4 стигне близо до горната граница и все още имате хипо симптоми и ФТ3 ви стои ниско, може да помислите за включване на т3 и то след като сте опитали всичко за подобряване на конверсията и смяната на различни препарати. Т3 трябва да ви е последния останал избор.

Общи условия

Активация на акаунт