Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 73

• 42 767
  • 737
  •   1
Отговори
# 315
ОГГТ не е изследване, което се прави често, т.е. важно е да е проведено възможно най-коректно. Аз бих го отложила, ако имам възможност.

Последна редакция: чт, 18 май 2023, 22:47 от dolce miele

# 316
Долче, идеята беше да се облекчи панкреаса и да се виде дали може с него още известно време вместо инсулин, но не беше никак добър вариант и за по-малко от месец си мина на инсулин.

# 317
  • София
Здравейте, отново!
В началото на месец май, направих изследвания на ЩЗ, които показаха завишени стойности на ТSH. Нямам предистория, за първи път правя подобни изследвания.

По съвет на съфорумка реших да направя изследване на ТАТ и МАТ, но по ред причини едва днес успях да отида и резултата е много високи нива на ТАТ, аз съм в лек шок … има и лека разлика в стойностите на TSH.
Пуснах си и пакет Анемия, а там пък феритина е доста нисък, което означава, че ще се наложи прием на желязо.

Витамин В12 е висок, защото в момента приемам витамини В комплекс, и не искам да ги спирам за 20 дни. А той се включваше в пакет Анемия, и нямаше как да го изключат от изследването, същото се отнася и за фолиевата киселина.
Имам запазен час за ехография на ЩЗ в Токуда следващата седмица, и отсега изпитвам притеснения какво ще видят там …

Моля, посъветвайте ме какво друго, като изследвания да направя и имам нужда от препоръки за специалист в София.
Благодаря!

# 318
Инсулин изследван ли е някога? Вит. Б 12 може да повлияе на нивата на желязото (да го понижи). В случая, желязото е в норма, хемоглобинът също, но явно е за сметка на феритина...Възможно е и преди приема на вит. Б 12 феритинът да си е бил нисък.

# 319
  • София
dolce miele, инсулин не съм изследвала никога…А може би трябва, той има ли отношение към ЩЗ?
Имам следните изследвания от есента

И тогава феритина е бил нисък, но не и под долната граница.

# 320
Феритинът от другото изследване е в различна мерна единица...не е извън нормите, но е много в долната им част.
По-скоро щитовидната влияе на инсулина, отколкото обратното. Все пак е добре да се провери, защото може да е висок с години, преди КЗ да се повиши.

# 321
Хубаво е, също така, инсулинът да се тества в комбинация с глюкозата, еднократно, сутрин, около 8 ч., на гладно и по възможност - жадно. В дните преди теста е желателно човек да се е хранил високовъглехидратно, т.е. да не е спазвал ограничения. Сутринта не трябва да се пуши или да се вземат хапчета, а директно след ставане от сън - отиваш в лабораторията, без да се движиш много-много или пък да се нервираш за някакви неща, защото всичко това влияе на нивата на инсулина. Трябва да е налице 12-часова пауза между последното хранене и часа на изследването.
Горе-долу това са предписанията. Simple Smile

# 322
  • София
Изследването днес го направих около 9.40ч, и пих вода вкъщи, а и докато чаках пред лабораторията, дали това е дало отражение върху КЗ?
Благодаря за цялата информация, нямах представа, че толкова неща влияят!
А под изследване на инсулин се има предвид взимане на венозна кръв, нали така или греша?

# 323
Ами, като цяло, не е желателно, ако ще се тестват инсулин + глюкоза, но ако си от хората, които по принцип не могат без вода, не е фатално. Simple Smile Все пак, не си струва да припаднеш от жажда или да ти стане лошо.
Разбира се, ако имаш възможност, следващия път спази по-стриктно изискванията. Инсулинът, както споменах, е най-добре да се тества около 8 сутринта, не много по-късно. Пусни го заедно с глюкозата, нищо че вече си я изследвала веднъж. Тя е около 3 лв., та няма да се набуташ излишно.
Но също е много важно в дните преди самия тест да си хапваш по-въглехидратни неща, за да се види как реагира организмът ти на такъв тип диета.
Да, кръвно е изследването.

# 324
Това за не пиенето на вода преди инсулин и глюкоза да се изследват не го знаех, даже последния път ендото ми каза да пия вода преди боцкането, понеже съм с ниско кръвно.

# 325
В някои източници го споменават като по-оптимален вариант, в други - не е зачекнато нищо за пиенето на вода.
Във всеки случай, както написах, ако някой по една или друга причина не може без прием на течности, няма какво да го мисли. Simple Smile
Лаборантките също не обичат да не си пил вода сутринта, защото им е по-трудно да ти вземат кръв.
Иначе, аз лично всичките си изследвания ги правя на гладно и жадно, сутрин, около 8 ч., след стабилен сън, през първата половина на МЦ. Просто ми е като някаква рутина.

# 326
Имам запазен час за ехография на ЩЗ в Токуда следващата седмица, и отсега изпитвам притеснения какво ще видят там …
Нищо животозастрашаващо, то сигурно вече всеки втори е с Хашимото. )

# 327
Виждала съм в лабораториите плакати с препоръки да се пият по 1-2 чаши вода преди изследването. Лично аз го правя. Помня как веднъж отидох да изследвам щитовидните показатели, като вечерта и през нощта бях ходила до тоалетна (имаше пълнолуние май), плюс сутринта. Доста вода бях източила, а сутринта просто забравих да пия вода. Адски трудно ми намериха вена тогава, а това друг път не е проблем...
Мисля, че за ОГГТ са препоръките да не се пие вода, за да не се компрометира изследването (и то след изпиване на глюкозата, а не преди това). Разбира се, не става дума за количества над 250-500 мл. Но не мисля, че за стойности на КЗ и инсулин на гладно чаша-две вода ще попречат.🙂

# 328
Момичета, пуснах си трикратен кортизол в слюнка. Ето ги резултатите:

Скрит текст:

Как ви се струват, някой може ли да ги интерпретира? Знам, че май някои от вас бяха пускали.

Вчера сутринта тествах и кортизол в серум (еднократно) - излезе много близо до горната референтна граница - май така беше оптимално, доколкото помня?!

Значи, аз от много много четене разбрах, че най - достоверен е кортизол в серум, но пак поне двукратен. Слюнката се влияе от много неща, които са временни, като хранене, медикаменти, здравословно състояние и т.н. Кортизол в урина отчита само изхвърления, не и наличния.
 Тая слюнка дава ебаси ниския кортизол. Според мен би трябвало следобед да си труп, прекалено отива към долна граница. То и моят е нисък следобед, ама май не чак толкова.

# 329
Здравейте. Може ли мнение?
До есента бях на доза еутирокс 50мкг, през зимата се наложи да вдигна на 75мкг. Усещам, че почвам да влизам в хиперфункция и май трябва да го намаля пак на 50мкг 🤔 Често изпадам в депресия, рязко ми се сменя настроението и се опъпчивих като пубертет.
Когато бях на 50мкг ТХС ми беше м/у 2,0-2,5 , а Т4 беше 19,0
И на фона на всичко това планирам и бременност 🙂

Последна редакция: сб, 20 май 2023, 14:07 от deni_5

Общи условия

Активация на акаунт