Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 73

• 42 622
  • 737
  •   1
Отговори
# 645
По принцип на гинеколог, но зависи на какъв ще попаднеш, на повечето много много не им се занимава за такива съвети и препоръки.
А аз съм ходила и при ендокринолог, защото кото започна да ми прескача цикъла, и изведнъж качих килограми, та човека направи каквото можа от към изследвания - захар, инсулин, хорестероли, щитовидни, изписа ми Инофолик комби, който бил добър и при такива състояния, но било добре да е в началото на периода.

# 646
  • Sofia
Видях сега,че Инофолик  комби съдържа соево масло и соев лецитин.
Приемате ли соеви продукти?

# 647
Ако се приема хормон, соята не пречи ли на усвояването му от организма?

# 648
Аз мисля, че не е редно да се приема соя под каквато и да е форма, но не съм компетентна.

# 649
Аз го пих, даже и не съм погледнала помощните вещества, много добре ми се отрази, но не пия хормон.
Питах Денис за подобен продукт от Iherb, но тогава точно същия нямаше, беше ме насочила поотделно към инозитол и фолиева киселина, а другият вид инозитол също го нямаше.

# 650
  • au bout du monde
Зелен чай може ли да се пие или не е препоръчително? Срещнах малко противоречива информация.

# 651
Аз знам за него, че пречи на усвояването на желязото, но други противопоказания не знам има ли

# 652
  • au bout du monde
Аз знам за него, че пречи на усвояването на желязото, но други противопоказания не знам има ли

Аз и с желязото имам проблем, явно няма да пия.

# 653
  • София
Мина, моята дъщеря яде краставици, домати и лук без инсулин, барабар със сирене и не й вдигат кръвната захар въобще. Така че отпиши ги като източник на въглехидрати. От всичко изброено само лактозата и плодовете са ти въглехидрати.
А защо се счита, че източникът на въглехидрат трябва да вдига кръвната захар? Да разбирам ли, че въглехидратите са полезни за щитовидната жлеза, само ако вдигат кръвната захар, а ако не я вдигат - не са полезни?
При ИР и без това е целодневно висока кръвната захар. Та дори и повече месо може да я вдигне, какво остава за плодове.

Последна редакция: чт, 13 юли 2023, 12:08 от BFF_

# 654
BFF, всъщност не е задължително при ИР КЗ да е висока. Може и да е нормална или даже ниска след храна. Това, което е високо при ИР е инсулинът. При диабет гледат само КЗ. Аз отдавна съм с едно на ум за всяко нещо (храна, билка, подправка, чай, добавка), което се препоръчва като "добро при диабет" или "стимулира инсулиновата секреция/панкреаса". Просто не е винаги ясно дали е толкова добро и за инсулина...🙂

# 655
  • София
BFF, всъщност не е задължително при ИР КЗ да е висока. Може и да е нормална или даже ниска след храна. Това, което е високо при ИР е инсулинът. При диабет гледат само КЗ. Аз отдавна съм с едно на ум за всяко нещо (храна, билка, подправка, чай, добавка), което се препоръчва като "добро при диабет" или "стимулира инсулиновата секреция/панкреаса". Просто не е винаги ясно дали е толкова добро и за инсулина...🙂
Значи моят инсулин като съм го свалила до ниво 5-6 mU/L, вече не се водя ИР, така ли? Забелязвам, че при повечко въглехидрати обаче поддържам и по-висока кръвна захар, така че моят инсулин не си върши много-много работата.
Но същевременно с отслабването забелязвам и по-студени крайници и някои др. признаци, описани в линка на Lemy Stop Eating Low-Carb (If You Care About Your Thyroid) . Да отбележа, че не пия хормон.

# 656
ИР се диагностицира с ОГГТ, не по стойност на гладно (макар че в доста случаи инсулинът си е висок още на гладно).

Последна редакция: чт, 13 юли 2023, 14:43 от dolce miele

# 657
Мина, моята дъщеря яде краставици, домати и лук без инсулин, барабар със сирене и не й вдигат кръвната захар въобще. Така че отпиши ги като източник на въглехидрати. От всичко изброено само лактозата и плодовете са ти въглехидрати.
А защо се счита, че източникът на въглехидрат трябва да вдига кръвната захар? Да разбирам ли, че въглехидратите са полезни за щитовидната жлеза, само ако вдигат кръвната захар, а ако не я вдигат - не са полезни?
При ИР и без това е целодневно висока кръвната захар. Та дори и повече месо може да я вдигне, какво остава за плодове.
Защото организмът съществува и се храни с глюкоза. Така зададен вторият въпрос - да. Но по-назад не ставаше въпрос за полезно и не полезно.
Ако целодневно кръвната захар е висока, говорим за диабет, а не да ир. Инсулинът пада и когато панкреасът вече е изчерпал възможностите си за производство. Тогава нома-индексът не е коректен.
Месото по принцип не вдига захарта. Затова нвд са пълни с протеини. Но затова пък успешно дърпа желязото от организма.

# 658
Как точно месото дърпа желязо от организма?🤔

# 659
Значи моят инсулин като съм го свалила до ниво 5-6 mU/L, вече не се водя ИР, така ли? Забелязвам, че при повечко въглехидрати обаче поддържам и по-висока кръвна захар, така че моят инсулин не си върши много-много работата.
Възможно е да е започнал да се изчерпва инсулина. Пиша като пълен лаик разбира се, но при мм е така, и го водят с преддиабет. Хубаво е ендокринолог да проследи нещата.

Общи условия

Активация на акаунт