Малко трудна тема....за болестта рак и борбата с него - тема №6

• 387 216
  • 5 371
  •   1
Отговори
# 3 945
Здравейте, чудни хора!
Чета ви от известно време, а днес ми се прииска да споделя. През ноември миналата година, след лоша цитонамазка и последвала биопсия, научих лошата новина - карцином на маточната шийка. Последва хистеректомия през декември, при която беше изчистено всичко, нямаше засегнати лимфни възли и беше определен T1bNoMo, инвазивен ниско диференциран плоскоклетъчен карцином от базолоиден подтип, след което бях насочена за лъчелечение. В началото на м. март приключи лъчелечението. Началото на юли минах PET/CT при което "светнаха" пето ребро вляво и L3 лумбален прешлен, като в становището на специалистите по нуклеарна медицина в Пловдив категорично пишеше "Данни за метаболитно активни метастатични костни лезии в описаните локализации. Няма данни за други метаболитно активни огнища с малигнен характер". Потърсих второ мнение за PET скенера при проф. Цоневска в Софиямед, която съответно потвърди наличието на тези находки, но без категоричност за малигнен процес, т.к. видя остеопоротични изменения. Нейната препоръка бе ЯМР на лумбални прешлени. От онкодиспансера веднага пускана искане за ЯМР и стана ощо взето бързо, НО! в направлението за писали друга зона - малък таз. Там съответно не излиза нищо притеснително. Аз си организирах ЯМР на лумбални прешлени, което мина вчера, и да, резултатите не са добри. Според становището "находката е най-близка до костни дисеминации от онкологичния процес". От досегашните ми консултации с различни доктори всеки казва, че този вид рак не дава метастази в костите, като не е невъзможно, но е малко вероятно. Образните изследвания обаче показват друго. От КОЦ Пловдив съм разочарована и смятам да се насоча към София, онкологията в Дървеница.
Някой би ли могъл да ми препоръча мед. онколози или други специалисти там или изобщо?

П.П. До сега си бях много дзен, обаче това размотаване започна страшно да ме натоварва, и най-вече липсата на категоричност и адекватно лечение.

Желая здраве и добри новини на всички!

Последна редакция: вт, 23 юли 2024, 12:38 от titilini

# 3 946
Здравейте, мили хора. Писах и в другата група, но ми се струва, че тази е по-активна и исках да попитам някои неща, за които не съм сигурна. На татко му откриха рак на ректума преди 2 седмици, стадиран с хистология и ЯМР като T3aN2bM0, G2. По препоръка на лъчетерапевта в Сити Клиник започва лъче и химиотерапия на капецитабин, като разбирам, че това е протоколът при този вид рак с цел смаляване и предотвратяване на вечна стома.
Имате ли препоръки за добър хирург в областта, с който да се консултираме? Аз имам голям списък от имена, но не знам откъде да го подхвана...
Отделно искам да питам за генетичните изследвания. Никой нищо не каза за тях, а от Трансхеликс, който потърсих, казаха, че трябва да се направят сега, тъй като, ако е на лъче и химия преди операцията, след това материалът няма да е Ок за изследване... Има ли такова нещо? Мога ли да си искам материала от биопсиите, ако е достатъчен и да го нося във външна от Сити Клиник лаборатория?

# 3 947
Здравейте, мили хора. Писах и в другата група, но ми се струва, че тази е по-активна и исках да попитам някои неща, за които не съм сигурна. На татко му откриха рак на ректума преди 2 седмици, стадиран с хистология и ЯМР като T3aN2bM0, G2. По препоръка на лъчетерапевта в Сити Клиник започва лъче и химиотерапия на капецитабин, като разбирам, че това е протоколът при този вид рак с цел смаляване и предотвратяване на вечна стома.
Имате ли препоръки за добър хирург в областта, с който да се консултираме? Аз имам голям списък от имена, но не знам откъде да го подхвана...
Отделно искам да питам за генетичните изследвания. Никой нищо не каза за тях, а от Трансхеликс, който потърсих, казаха, че трябва да се направят сега, тъй като, ако е на лъче и химия преди операцията, след това материалът няма да е Ок за изследване... Има ли такова нещо? Мога ли да си искам материала от биопсиите, ако е достатъчен и да го нося във външна от Сити Клиник лаборатория?
[/quo

Попитайте и в Национална генетична лаборатория, имам чудесни отзиви от други хора за д-р Мария Христова, ще обясни всичко, което Ви интересува.Общо взето са любезни всички.

# 3 948
Да, може да поискаш материала от биопсията и да го занесеш за повторни/допълнителни изследвания на друго място. Нормална практика е.
Успех с лечението! Hug

# 3 949
titilini, поискай второ мнение и на разчитането на ЯМР на лумбални прешлени. Грешки се случват.

А ако не е грешка, трябва да си позитивна. Намираш двама трима онколози и още сега си записваш часове за тях. Август е отпускарски сезон и е по-трудно с лекарите, но трябва да имаш търпение.

# 3 950
titilini, и аз да потвърдя, че при разчитането с второ мниние от доц.Бочев, се оказа съвсем друга диагнозата. Много благоприятна и направо си отдъхнахме.
Дано и тук случаят е такъв. Успех!

# 3 951
Скрит текст:
Здравейте, чудни хора!
Чета ви от известно време, а днес ми се прииска да споделя. През ноември миналата година, след лоша цитонамазка и последвала биопсия, научих лошата новина - карцином на маточната шийка. Последва хистеректомия през декември, при която беше изчистено всичко, нямаше засегнати лимфни възли и беше определен T1bNoMo, инвазивен ниско диференциран плоскоклетъчен карцином от базолоиден подтип, след което бях насочена за лъчелечение. В началото на м. март приключи лъчелечението. Началото на юли минах PET/CT при което "светнаха" пето ребро вляво и L3 лумбален прешлен, като в становището на специалистите по нуклеарна медицина в Пловдив категорично пишеше "Данни за метаболитно активни метастатични костни лезии в описаните локализации. Няма данни за други метаболитно активни огнища с малигнен характер". Потърсих второ мнение за PET скенера при проф. Цоневска в Софиямед, която съответно потвърди наличието на тези находки, но без категоричност за малигнен процес, т.к. видя остеопоротични изменения. Нейната препоръка бе ЯМР на лумбални прешлени. От онкодиспансера веднага пускана искане за ЯМР и стана ощо взето бързо, НО! в направлението за писали друга зона - малък таз. Там съответно не излиза нищо притеснително. Аз си организирах ЯМР на лумбални прешлени, което мина вчера, и да, резултатите не са добри. Според становището "находката е най-близка до костни дисеминации от онкологичния процес". От досегашните ми консултации с различни доктори всеки казва, че този вид рак не дава метастази в костите, като не е невъзможно, но е малко вероятно. Образните изследвания обаче показват друго. От КОЦ Пловдив съм разочарована и смятам да се насоча към София, онкологията в Дървеница.
Някой би ли могъл да ми препоръча мед. онколози или други специалисти там или изобщо?

П.П. До сега си бях много дзен, обаче това размотаване започна страшно да ме натоварва, и най-вече липсата на категоричност и адекватно лечение.

Желая здраве и добри новини на всички!

Според мен няма нужда от повече образни изследвания и мнения. Има нужда от биопсия на L3. Обърнете се към доц. Минкин в Иван Рилски. Да, РМШ рядко метастазира в кости, но, когато това се случи, най-честото място са лумбални прешлени (какъвто е L3).

Тънкият момент е след взимането на материала. Ще се самоцитирам: “Най-общо, има два основни начина за декалциране на костни проби - единият е със солна и мравчена киселини, а другият е с EDTA. Първият е по-евтин и се практикува по-често, но може да компрометира материала за последващи биологични изследвания (ИХХ и генетика). Вторият е по-скъп, практикува се по-рядко и не води до отклонения в същите статуси.” Идеята ми е, че материалът от Иван Рилски трябва да бъде декалциран правилно или в бърз порядък да попадне там, където би бил декалциран правилно. Такова място е патологията на Александровска (проф. Христова).

Успех, пожелавам все пак да излезе нещо друго/несвързано.

# 3 952
Здравейте, лепенките Виктанил могат ли да се използват в комбинация с Оксикодон и Паратрамол?

# 3 953
Благодаря ви. Ще се консултирам с неврохирург и ще действам.

# 3 954
Здравейте, след преглед чух ужасната диагноза - малигнен меланон. Предстой диагностична ексцезия…
Има ли хора с подобна диагноза? Съкрушена съм…

# 3 955
Здравейте! Аз също съм нова в темата, наскоро излезе хистологията на баща ми с диагноза нодуларен меланом. Моят съвет е да се успокоите и да изберете лекар, на който имате доверие. След ексцизията, която беше широка в нашия случай, изчакахме хистологията, която потвърди клиничната диагноз Изследвахме експресията на PDL 1, от което излезе че е подходящ за имунотерапия. В нашият случай следва Пет скенер, решиха че сентинелната биопсия не е подходяща в неговия случай.
За радост вече има ефективно лечение, така че следвайте стъпките от лечебния план и вярвам че всичко ще е наред.
Предполага, че ще получите и отговори от хората с повече опит тук.
Успех!
Забравих да спомена и изследване на Браф мутация.

Последна редакция: пт, 26 юли 2024, 20:31 от millies

# 3 956
  • софия
JoySS, успокой се! Знам, че е шок (дори и за близките хора в първия момент е страшно, не знам на вас какво ви е 🤗).
Намери лекар, на когото се доверяваш, и следвай препоръките му. Винаги можеш и тук да попиташ. Ще получиш адекватни съвети и препоръки.
Дишай! И стъпка по стъпка.
🤗

# 3 957
Ще ви информирам какво се случва за напред. На първи етап ще я отстраним в Понеделник и след като излезе окончателна диагноза, ще процедираме нататък..
Като цяло пазете се хора! Никога не съм била от хората, които са обичали да се пекат, но и като дете не са ме пазели особено.
От тук насетне каквато и диагноза да излезе, да имам тен по кожата е нещо немислимо.
Масово се подценява защитата, но сега разбирам колко е важна. Надявам се не късно..

# 3 958
За съжаление така. Хората масово гледат с насмешка, ако се пазиш от слънчевите лъчи. Едно време, ако не почернееш хубаво, все едно не си бил на море. Успех!

# 3 959
За акад. Горчев в Плевен има ли мнения в темата?

Общи условия

Активация на акаунт