Къната, билките и всичко останало за билките - Тема 18

• 43 086
  • 859
  •   1
Отговори
# 795
И това е така - тя не капе “поетапно”, както би капала, ако е пусната, ами при сваляне на ластика и сресване всичко пада. Но съм чела и че твърде стегнатата опашка може да бъде причина за косопад и накъсване ..Та нещата са комплексни, аз не се харесвам с пусната коса, според мен ми слага 10 години и съм все вързана и надлежно къносана Simple Smile Да се похваля, че откакто не ползвам индиго в смесите се преродих, изглежда от него получавах силен сърбеж..

# 796
Така си е за опашката, просто при моята мека и тънка перушина ако не е стегнато хваната, не стои прибрана хич. А сресване... косата ми е чуплива, "истинско" сресване при мен има веднъж на 2-3 дни, точно преди да я измия Grinning Къдрави и чупливи коси не изглеждат по-добре сресани...
Хубаво е че си открила от кое ти се дразни кожата и сърби, много е гадно като има нещо такова.

# 797
marks, май сме със сходен тип коси - и моята е чупливо - къдрава, но някак от къната се поизправи..Ето тук за ориентир, но е все още влажна.

Нямам търпение да израсте косата, на която някога е имало химическа боя.

Последна редакция: сб, 31 авг 2024, 14:57 от Mimy8809

# 798
И аз съм перманентно вързана на опашка или кок. Имам време до вторник да реша дали я искам къса (до врата, за да я нося пусната) или само да я подхраня с намаляне на дължината с 2-3 см. и да продължа да я опъвам в опашка или кок.

# 799
Моята ще я резнем скоро до раменете, връзването става изключено, напълно. Но искам още малко да отминат жегите, че не понасям мокра коса на врата си, а точно това става като ми стане горещо и не е вързана.
Чак се изкушавам да се обадя за час тия дни и да изчакам с къносването, а то вече ми е време да мажа... само като се сетя колко по-лесно става на късата коса и мога да си позатворя едното око за още няколко дни Grinning

# 800
От време навреме ползвам билковата смес на хенафокс за измиване, но в последно време развих алергия към някоя от съставките.Та се чудя дали има някоя/ някои наша/и, расла по нашите географски ширини еквиваленти на индийските билки.Харесваше ми техния протеинов ефект върху косата ми.Сещам се за измиването с хума от бабите ни, но мисля, че доста ще пада цвета на къната, а и скалпа ми често е сух и мисля, че не ми е вариант.Вие сещате ли се за измиваща протеинова билка?

# 801
  • София
Включвам се в темата с шапчицата за душ на главата и няколко въпроса към момичетата, ползвали билковите бои на Cultivator’s. Да подчертая, че за сефте си боядисвам косата  заради единични бели косми, които са повече в частта пред ухото и по-малко над челото и слепоочията. Но особено като си вържа косата изпъкват много неприятно и щръкват като антенки.
Та първи въпрос:
Достатъчни ли са два часа да стоя, както е указано в опаковката? Някъде прочетох и 90 мин.
После само с вода ли се отмива цялата зелена “гняс” или се слага малко шампоан? И има ли зависимост между свалянето на боята и температурата на водата, с която ще я отмия? По-хладка вода по-добър вариант ли е?
Оцветява ли се скалпът или само косата?
Намазах се с боя Walnut (орех) и се чудя тя или кестенът е по-тъмна и дали няма да избие на червеникаво. Косата ми е доста тъмнокафява. И хич няма да е добре да червенее, а и червено на по-тъмен тен хич не върви. Sad
И последно - оцветяват ли се кърпите с които си подсушавам косата или спалното бельо, ако си легна с влажна коса?
Мерси много за помощта. Приемам всякакви съвети.

# 802
Стояла съм и 90 Мин. и 4 часа. Колкото повече се седи, толкова по-наситен става цвета. Обаче специално с тези цветове става и по-тъмен, т.е. избива към черно, заради индигото. Това се отмива след няколко измивания, но като за първи път - препоръчвам да не седиш повече от 2 часа.
Когато почнах да се боядисвам с такива бои миех само с вода. Обаче сърбиии… и да, скалпът се оцветява, не си личи, но само да се почешеш и ноктите ти са зелени. Тъй че препоръчвам да се измиеш с малко шампоан. Аз слагам задължително и малко балсам, но след това е важно никакви термозащити, пяна или каквито и да е стилизанти до следващото измиване. Цветът се “развива” за няколко дни, докато я измиеш. Няма значение дали се миеш със по-топла или по-хладка вода, с каквато се къпеш обикновено, с такава.
Тези тонове не са с червеникав оттенък. Кестенявото е по-тъмно от ореха, може би на теб ще ти е по-добре. Аз съм с по-светлокестенява коса и съм за орех. Имай предвид, че белите коси не стават същия цвят. Ще са хм - златисти, да кажем.
Ще ти се оцветят кърпите при първите 2 миения, след това не. Пере се без проблем. Спалното бельо… нямам идея, защото не си лягам никога с мокра коса. То е и много вредно по-принцип за косата и за скалпа.
Съвет - за да ти стои по-дълго цвета, ползвай безсулфатни шампоани. Сулфатните измиват боите доста по-бързо.

# 803
  • София
Аз се върнах към Култиваторс след проба на още няколко марки, от него съм най-доволна. Черен цвят, преди съм се правила и с две стъпки къна+индиго, но не ми се занимава толкова.
Последният път мазах даже на неизмита коса, да видя какво ще стане. Ами, нямаше разлика с преди, когато съм мазала на измита. Добавям сол и оцет, малко глицерин или зехтин. Стоя 2-3 часа, мия с шампоан, после си слагам всичко, каквото и друг път. Не съм сигурна дали кърпите се оцветяват, защото ползвам синя и не виждам следи.

# 804
  • София
Mila, лято!, безкрайно благодаря за съветите и бързото включване. Може би трябваше по-рано да попитам за цветовете, но от лаковете за дърво😂 все съм оставала с впечатлението, че кестенът леко червенее, а орехът си е плътно кафяво. Нищо, ще докладвам по-късно какъв е резултатът.
Аз използвах само едно саше, защото намазах частично само предната 1/3 от косата. Ще видим дали ще има драстични разлики и непокрити бели косми.
Ще я отмия първо с вода, за да изчакам да се разгърне действието на боята, но ако усетя сърбеж ще сложа и шампоан утре. Принципно съм с чувствителен скалп и ме сърби понякога и без причина -от топло, от шапка, от нерви,  от морската вода…
Лято!, с каква цел се слага сол и оцет? Фиксират по-добре боята ли? А зехтинът не й ли пречи да полепне добре за косъма? Нали такава е идеята за полагането на боята върху чиста и неомазнена коса?
Ама щом споделяш, че и върху неизмита става, значи няма такова значение.

# 805
  • София
Оцет или лимонов сок за къната, сол за индигото - помагали за по-добро отделяне на цвят, или за закрепването му. Зехтинът не се е отразявал на крайния резултат, но не е и задължителен.
Аз поддържам само корени на практика, по дължините си стои наслоен цвят. Дано не те подведа с моя опит.

# 806
О, сол и оцет за чувствителен скалп - не!
Моят е супер чувствителен и такива неща просто биха ме побъркали.
По принцип съм слагала в къната масла (арган, макадамия), но само по няколко капки, не се отразява върху хващането на боята. Но зехтин ползвам за сваляне на цвета в дължините, когато ми стане много тъмен.
Мазала съм и на неизмита коса, разлика много не видях, въпросът е косата да е мокра, когато я боядисваш. Пробвала съм и на суха, много трудно се нанасяше.
Скиорче, издръж поне 48 ч. преди да я миеш. Наистина в тези часове реално се разгръща цвета. И нищо не пречи да нанесеш шампоан само на скалпа, колкото да не ти остава зеленото върху кожата. Но е добре да е безсулфатен, както писах.
Не че не съм се мила и със сулфатен, но наистина сваля по-бързо.

# 807
  • София
И аз забелязах, че адски трудно се нанася боята на суха коса. Направо залепваше и чак ми изскубваше косми четката. Следващият път ще пробвам на мокра и няма да следвам толкова стриктно инструкциите.

# 808
Ама то и на инструкциите пише да се нанася на мокра коса, по-точно на току-що измита и подсушена.
Между другото, щом си се боядисала на суха, може и да не е хванало твърде добре. Недей да отчиташ този резултат като меродавен, обикновено първия път не е най-сполучливото, но след всеки следващ път става все по-добре и по-добре, а и вече като си изградиш рутина, ще ти е съвсем лесно.

# 809
  • София
Ами аз изтълкувах подсушена като суха😳
Дам, за сега резултатът е компромисен.
След малко като ми изсъхне косата ще се снимам. Май след 2-3 седмици ще правя втори опит😂
Мерси за насоките!🤗
Допълвам се: колкото и снимки да правя все има някакви отблясъци и не може да се прецени съвсем, но има някакъв положителен ефект. Може би белите косми са по-сивкави, оцветени са в нещо, което още не мога да определя какво е😂, но не изпъкват така грозно на фона на тъмната коса. (А моята е и къдрава).

Последна редакция: пн, 07 окт 2024, 13:43 от Skiorche

Общи условия

Активация на акаунт