Къната, билките и всичко останало за билките - Тема 18

• 44 375
  • 859
  •   1
Отговори
# 150
  • волно калдъръмче
Моята коса е права, но с къната стана неподатлива на накъдряне. Загубих извитите краища и падащите свободно вълни. Права като праз. Не е лошо, защото къната овладява и фриза, прави косата по-твърда, плътна и повдигната от корена, докато е още в свежия си вид. Като недостатък бих посочила само мазните корени и бързото отмиване, което води със себе си по-слаби, сухи и късащи се краища с ясно изразен фриз. Честото боядисване е за предпочитане. Ако се боядисвам на по-големи интервали, косата ми е вяла, без плътност и бързо се обезцветява.

Не мога да определя на какво се дължи оредяването на косата, на хормоналните промени, с които се боря, на къната или на ковида. Косата ми не е в добър вид, трите фактора съвпаднаха. Кажете как е при вас. При мен е някакъв ужасен косопад. За здравата коса, къната е много хубав вариант. Започвам да се съмнявам, че за моята е добра алтернатива. Над 5 години съм с къна, за да закрепя положението, но вместо да става по-добре, се влошава.

# 151
И при мен е същото положение с косопада. Но през повечето време съм подложена на стрес, над 40 години съм и кой знае на какво точно се дължи косопада... Успокоявам се, че пада, но има и нови растежи.
Пробвах с боя преди година и половина, но положението се влоши, къдриците ми съвсем се изправиха и косъма изтъня.

# 152
Алегриq , предполагам, че е точно съвкупност от трите фактора. При мен положението с косопад също е много притеснително. Изкарах повторно Ковид преди месец. Иначе започнах да се къносвам след зверски, ама наистина зверски косопад преди 5 години. Преди да мина на къна тогава, стоях небоядисана около година.  До преди това съм се боядисвала 20 години, била съм във всички възможни нюанси на боите. Но нямах проблем с косопад. Когато започна, беше страшно. Не се откри причина, а косата падаше на снопове направо. Така 3 години! В един момент реших да се къносам с идеята, че нямам какво да губя, то си беше достатъчно плачевно положението. Та може би след около 5-6 месеца от първото къносване започнах да виждам положителен резултат. Поспра да пада, стоеше по-плътна, по-бляскава, по-жива. Нещо, което ме радваше, защото косата ми беше станала перушина. Аз имам натурално права като праз коса, бързо омазняваще се, с тънък косъм. Та къната ми помага в това отношение да стои една идея по-плътна. Показвала съм снимки назад. сега съм се заредила с два лосиона за косопад и усилено пръскам, но трябва да мине време, за да кажа за ефект. Ползвам ги от съвсем скоро, от седмица.
Накрая с една дума искам да ти кажа да продължиш с къната. Ако трябва да избираш между боя и къна - боята съвсем ще ти скапе косата.

# 153
Да, и аз съм на същото мнение, въпреки че не съм се боядисвала с боя. Никой не може да ми гарантира, че боята няма да ми съсипе косата. За това избирам по- лекото, натуралното и се моля на Господ косопадът да спре. Simple Smile

# 154
  • Бургас
На мен също косата ми като цяло се "развали", особено от периода на ковид насам .Периодично придобива един вял вид и дори с къната не става хубава и плътна.Отдавам го първо на белите коси, които сигурно се увеличават, на  периодичен косопад- аз съм с анемия и явно в моментите на спад на желязото и хемоглобина.Когато започна да взимам по-сериозно витамини нещата се пооправят.

Аз също не мога да си навивам косата-пада за минути.Преди години бях пробвала ретро преса- с нея държеше.

С боя съм сигурна, че ще си докарам перушинестия вид за нула време.

# 155
  • Пловдив
dragon8, благодаря за информацията за лосионите против косопад. Тъкмо навреме са предложенията ти 🙂

# 156
Хайде да разбием още един мит за къната Simple Smile.
Къната е средство за спиране на косопад - мит.
Не знам защо битува това мнение, може би защото при вече започнал косопад някои минават на къна. Аз не съм открила изследвания, които да посочват вещество в къната, което спира косопада. Тя може да помогне за стимулиране растежа на нова коса в някои случаи, но може и да няма такъв ефект. Има различни видове косопад - телоген ефлувиум, андрогенен косопад, алопеция ареата, постпартум косопад, косопад от възпалителни състояния на скалпа, от наранявания, заболявания, химиотерапия и т.н. Подходите са различни, защото причините са различни. Къната не е универсално средство против косопад, ако изобщо е средство против косопад. Идеята при косопад да се мине от боя към къна е по-скоро, за да се намали степента на дразнене и изсушаване на скалпа от някои бои. Освен това на оредяла коса боята прави вида още по-рехав, като изсушава и уврежда косъма. Къната го уплътнява и така косата изглежда по-малко рехава. Но къната може на свой ред да изсуши донякъде скалпа, да не говорим за сърбежа от частиците ѝ. Ако изправи вълниста коса, също има загуба на видим обем. Така че, къната си има плюсове и минуси. Реално билките против косопад са други - брингарадж, брахми, амла, тулси, чимен/метхи, зелен чай, коприва, детелина, розмарин, корен от репей, корен от хрян, семена от синап... Ако искате грижа без оцветяване, избирате тях. Особено за чуплива и къдрава коса е по-добре смес от зизифус, алое и амла+някои от другите билки, специално за косопад, ако не искате изправянето от къната. Касията също може частично да поизправи, тя има от същото нишесте, но в по-малка концентрация.
Има и друг момент - косопадът рядко започва внезапно, рядко и свършва внезапно. Обичайно настъпва 3 месеца след някаква промяна в тялото и отнема към 6 месеца, за да се прояви видим растеж на нова коса. При някои хора фазата на растеж е по-къса, фазата на покой също, а фазата на падане е по-дълга от обичайното. Това се влияе от възрастта, здравето и други фактори. След 40 години някои космени луковици постепенно забавят дейност, някои направо "заспиват" и спират да произвеждат нови косми, отново е индивидуално. Трябва да бъдат сръчквани, будени редовно, за да се активират. Аронията например съдържа точно такива вещества, които активират дейността на позаспали фоликули.
С последиците от ковид положението е съвсем мъка. Траят дълго, докато позатихнат, може да ни повтори и хайде пак, на нова сметка...това къната няма да го оправи. Освен това съм забелязала, че отначало къната прави косата по-хубава, но прекаленото наслояване по дължината води до не съвсем добър резултат. Затова ако се търси оцветяване, къносване в корените и веднъж на 4-5 месеца по цялата дължина е по-разумният вариант. Ако се търси заздравяване, къносване веднъж на 1,5-2 месеца. Филмът от къната върху косъма е траен, от касията не толкова, с нея може 1 път месечно по цялата дължина. Зизифусът също прави покритие, което трае до месец, но то е от вещество, подобно на восък, не от нишесте. Затова не е плътно и по-лесно се отмива.
Все едно къната и касията са (изправяща косъма) протеинова терапия, а зизифусът е (запазваща чупливостта, ако има такава) хидратация, колкото и да не съм съгласна с тези грешни термини, но дано така е по-ясно.

# 157
Да, много правилно и разбираемо си го обяснила. И да, аз не се къносвам с цел спиране на косопад, а с цел уплътняване на косата. Че на моя тънък косъм, както и пада много сега, ако сложа боя, и направо ще я довърша.

# 158
И моята е тънка и нормална боя ѝ разказва играта за нула време. Да не отварям дума пък как се държи боя в червената гама при миене през ден - не само че не става само корени да мажеш, ами и на втората седмица цветът няма нищо общо вече.
Започнах с къносването 15тина годишна, имам няколко периода на боя но все се връщам към къната. С нея косата ми е здрава и цветът е по-постоянен, така че се радвам да я имам като вариант. Късметлийка съм че ми харесва цветът с чиста къна и не се налагат маневри с различни смеси а само бъркам и мажа.

# 159
  • Бургас
Обаче, все пак, къносването има добър ефект според мен ако се използват масла или други добавки.Аз например слагам базово масло-зехтин, кокосово, рициново,  репей, малко тъмен мед,  канела, масло от канела, здравец, портокал.Слагала съм и жълтък, но заради цвета избягвам.Самото затопляне също стимулира корените.

# 160
  • София
Здравейте, извинявам се ако вече сте писали по въпроса, но не намерих такава информация.
Искам да попитам относно билковата боя на Хена фокс - при забъркване нужно ли е да се сложи лимон или друга киселина и колко време й трябва, за да се активира цвета?
И още - дали и как ще хване на коса боядисвана в тъмно рус цвят с химическа боя при положение че цвета на билковата боя е светло кестеняв?
Благодаря предварително за орговорите.

# 161
Здравейте, имам едно питане. Между къносванията пречи ли да се използва от време на време оцветяващ шампоан, който си е чиста химия. Ще направи ли някаква реакция, ако къната или билковата боя е чиста без добавени химикали в нея?
Правих се с khadi ash brown обаче много бързо изсветля цвета. 2 измивания точно. А просто ми е изключително трудно да се мацам сама, да не говорим каква кочина става всичко около мен. Даже стените боядисах последния път 😅 Просто, за да не си причинявам мазането всяка седмица или през седмица, а примерно в месеца веднъж, а през останалото време да поддържам цвета от време на време с шампоан или не е удачно да се прави? Благодаря предварително.

# 162
Здравейте, извинявам се ако вече сте писали по въпроса, но не намерих такава информация.
Искам да попитам относно билковата боя на Хена фокс - при забъркване нужно ли е да се сложи лимон или друга киселина и колко време й трябва, за да се активира цвета?
И още - дали и как ще хване на коса боядисвана в тъмно рус цвят с химическа боя при положение че цвета на билковата боя е светло кестеняв?
Благодаря предварително за орговорите.
Билковата боя се нанася веднага - на нея го пише също. Не е задължително да слагаш нищо допълнително.

# 163
  • София
Здравейте, имам едно питане. Между къносванията пречи ли да се използва от време на време оцветяващ шампоан, който си е чиста химия. Ще направи ли някаква реакция, ако къната или билковата боя е чиста без добавени химикали в нея?
Правих се с khadi ash brown обаче много бързо изсветля цвета. 2 измивания точно. А просто ми е изключително трудно да се мацам сама, да не говорим каква кочина става всичко около мен. Даже стените боядисах последния път 😅 Просто, за да не си причинявам мазането всяка седмица или през седмица, а примерно в месеца веднъж, а през останалото време да поддържам цвета от време на време с шампоан или не е удачно да се прави? Благодаря предварително.
Често практикувам точно този начин- един месец къна / 100 %,без химия/, а следващия- оцветяваш шампоан или Herbal time.   Няма проблем- хваща си и няма никаква реакция.

# 164
  • Бургас
Аз по едно време използвах червения шампоан на Лакме за замаскиране на белите корени/ако става въпрос за такъв шампоан/.Един два пъти пробвах с  оцветители, но става шарен цвят.Иначе няма проблем за къната, тя хваща, но се получават някакви шарени ефекти в цвета, освен ако не се нацели някак си същия цвят на оцветителя.

Общи условия

Активация на акаунт