(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 53)

• 40 641
  • 763
  •   1
Отговори
# 540
За къртица. Ние едната година сложихме гранясала сланина от съседа и избяга сякаш. Следващата пискало и капан, който нищо не хвана, но имаше къртичини само  в най-далечния край от пискалото, а миналата нищо не сме правили и нямахме въобще.

# 541
Градината е пълна с картичини. Не знам какво е защото не съм го виждала. Тунелите са доста тесни. Няколко сутрини го чаках в засата с мотиката, но за жалост без резултат. Купчинки пръст имаше и до пищящото устройство. Така че със сигурност не дава резултат.

# 542
Йоана, това е малко като въпроса за пърхота или киселините -ако имаше едно работещо лекарство, нямаше да се предлагат стотици алтернативи. Мъжът ми залови едно сляпо куче в капан, капанът се поставя доста навътре в тунела, ако кучето не е дребно може би е безопасно и за вас. Във фейсбук групата Хоби градинарство периодично има дискусии с по над сто отговора. Може и от там да взаимстваш идеи. Но вие явно имате къртица, щом намираш купчини пръст. Сляпото куче се разпознава по дупка в пръстта, която продължава в тунел.

# 543
Благодаря, ще проверя тази група. Трябва да се справя с тази гад, решена съм. Най-вероятно ще взема няколко капана и ще огранича нашия опашатко от градината. И  ще се надявам на добри резултати. Имам още един налудничав въпрос понеже за първи път се сблъсквам с подобен проблем.. Възможно ли е през този месец, в който чакахме да подейства това пискливото (ММ каза че му е необходимо около 3 седмици за да го прогони) да са дошли  още? Навсякъде където ровна и намирам Тунел, опасявам се, че може би се боря с повече от един вредител? Или?

# 544
Къртицата е хубаво нещо.  Аз много и се кефех на тази в нашата градина, но изчезва посред лято миналата година. Явно съседите я хванаха или убиха. У нас е пълно с тунели, дупка на повърхността и дълбок и дълъг тунел. Когато се полива по традиционния начин, водата влиза в дупка и излиза след няколко метра. Днес докато поливах, единия крак ми пропадна в една такава до малко над глезена.
пп Не съм забелязала да има сляпо куче на село, но с попови прасета е пълно. Дано поне тази гад ни подмине.

Последна редакция: вт, 02 май 2023, 21:56 от morskibriz

# 545
Yoana16
Газ пропан-бутан в домакинска бутилка(тези мобилните с котлонче),обаче с накрайник за маркуч.Разравяш купчината,маркуча в дупката и заравяш.Пускаш газта(не е нужно ентусиазъм,леко) за 20-30 мин.Няма да го убиеш,просто ще избяга.Напълно вероятно е да не стане с един опит.

# 546
И при мен за първи път тази година се появи къртица (може и да са повече, че много купчинки имаше).
Купих от агроаптеката семена рицин и направих разсад.Казват ,че гони къртиците..ще видим.
Досега ходеше в неразорано място където кося,но като поникнаха картофите беше минала през три реда.

# 547
Марко нямаме вкъщи газова бутилка. Всичко е на ток. Четох в групата във фейсбук, която препоръчахте съвети като заравя е на парцали напоени с нафта, заравя е на коса от фризьорски салон, глави от риби. Идните дни ще отскоча до близкия град и ще взема капани. Най-много отзиви има за тях. Рових и в нета хич не са скъпи. 10-12 лв. За това пищящото дадохме 45-50 лв  и отделно батерии и нищо. Толкова съм бясна... Пишат и с мотика да се чака. Чаках я с готовност няколко поредни сутрини. И нищо..

# 548
Къртица или сляпо куче за домати не е проблем,обаче краставици - тотал щета.
Вариант е и разрязани бутилки (пластмасови от бира,безалкохолно,пепси, фанта),които се въртят от вятъра и са върху метални колчета около метър забити дълбоко около 40-50 см.Предават стържещите вибрации и уж,май пъдят гадинките Simple Smile
https://kakda.org/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%BF%D … 0%B8%D1%86%D0%B8/

Последна редакция: вт, 02 май 2023, 22:37 от марко7

# 549
Къртицата беше в пипера и ягодите миналата година. Щети нямаше. Поповото прасе миналата година унищожи грахта почти напълно, картофите също бяха тотал щета. В доматите и пипера изобщо нямаше. В тази част на двора беше къртицата. Тази година освен че изгриза 1/3 от лука, два пъти гризка дините, а вчера намерих и домат. Искам си къртицата.

Последна редакция: вт, 02 май 2023, 22:55 от morskibriz

# 550
Бризче, аз като пиша, че къртицата е полезен хищник, явно не ме четат.

# 551
  • София
Купчинките от къртици са специфични и не могат да се сбъркат, а за двата неприятеля на едно място лично аз не съм чувала.
Yoana16 дай една снимка?
Къртицата е изключително полезен градински помощник. Ако дворът ви е с райграс и ви дразнят купчинките й, тогава се пробвайте да я гоните. Но в зеленчукова градина? 🤔

# 552
Аз постоянно ѝ ровя където в направила купчинка и ѝ пускам вода в тунела. Ето снимки от тази сутрин

# 553
Ето и малко дупки от попово прасе в нашия двор
Скрит текст:
И суша от вчера.
Скрит текст:
Днес заваля.
Скрит текст:
Дано да вали дълго и напоително.
Yoana16, аз мисля, че с това пълнене на тунелите с вода само провокирате животинката да търси сухо място и по този начин да прави все повече тунели. Но всеки си знае..

Последна редакция: ср, 03 май 2023, 08:49 от morskibriz

# 554
Бриз,много се радвам,че си качила снимки.Вчера си мислех как да ти обясня Simple Smile Така ще е по-лесно.Е те точно в тия дупки от попови прасета по една-две гранулки от препарат за попово прасе(не споменавам марка,че не зная кой е актуален в момента,а и няма значение) и са аут Simple Smile Е,химия,ама Simple Smile И по-полека с недоугнил оборски тор или сте близо до място където се изхвърля(складира) такъв,щото прасетата летят(не много и по-скоро се реят във вятъра Simple Smile )

За къртица(сляпо куче) с вода? Сифон(в тоалетната чиния примерно) знаете как работи.И тя(то) знае Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт