(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 53)

• 40 623
  • 763
  •   1
Отговори
# 555
Сигурна съм, че бризчето няма да ползва химия. Два пъти съм пускала линк към биопрепарат, който ги трепе, но бавно. Най-добре есента да се прилага.

# 556
А линк 'отде' се вземат след като са изтрепани? Simple Smile Бавно,но сигурно,след като са съсипали настоящите насаждения(реколта,добив) ? Simple Smile
Нали не писах доза в грамове на декар(дето я пише на опаковките).По схемата,която описвам дозата е в десетки(че може и стотици) пъти по-малка и 'отровата' си отива в организма на съответната бройка вредител,а не разхвърляна безполезно и да се доразгражда в почвата и съответно храната ни!

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0% … D0%B0%D1%81%D0%B5
Наесен,че зимата,малко за шлифера ще го хванем Simple Smile

# 557
  • София
Първите снимки си ми изглеждат на къртичини. Идеална работа вършат за разсада.
Аз също си имам вече трета година къртица. Изобщо не ми пречи, даже и се радвам. Нямам нито един загинал корен заради нея. Единствено, ако е надигнала близо до нещо скоро насадено го утъпквам.
Стотиците корени пипер и домати си ги садя без каквато и да е защита и отново нямам проблем, надявам се заради помоща на къртицата.
Все пак мисля, че имам и сляпо куче, което си беше прибрало половината реколта от картофи и батати, но го преживявам.
Уикенда привърших със саденето на повечето пипер, насадих и още 20 корена домати директно навън. Определено изглеждат по-добре от измъчените насадени преди студовете корени навън.
Поне тези в оранжерията са добре, почти всички вече цъфтят, като ръгбито и някои други сортове са се изхитрили и пускат втори цветоноси нагоре вече.

Ръгби
Скрит текст:

Рошав физалис, идея нямам как да го връзвам и дали да го култуча.
Скрит текст:

Последна редакция: ср, 03 май 2023, 11:29 от Aila

# 558
Aila, къде го ся пипера, под открито небе или в оранжерия.. Разсадът ми е готов, но още ми се струва студено за пипер под небето..
Ръгбито е много хубав и ранен сорт, точно той ми цъфна в кофичките, пазя си 5 корена резерв ако нещо насятите пострадат.
Тази сутрин се изнесох на къщата и си пътувам и гледам едни мъглявини, едни сивеещи мокри тревици.. и взе да ми пари под лъжичката.. За сега не виждам поражения по домата и тиквичките.
Облачно е и наторих ягодите и рано-рано напръсках с фунгицид, че кафявото гниене си пролича по череши и сливи.., хем ги пръскахме предцъфтежно
Уикедна имам да копая всички градинки след като милото приключи с инсталирането на капковото, че след него пръстта е като тъпкана от стадо бизони

# 559
  • София
Мен нещо моите домати ми изглежда, че мн бавно и хилаво растат, все още са само 10-тина см, не знам кога ще стигнат до градина... Като гледам следващите 10дни го дават пак дъждове, та може би и без др не му е съвмесем времето..
Та права ли съм, че пак ми изглеждат издължени
Скрит текст:

босилекът и той не е мръднал наникъде цяла седмица, но айде, на него може да му е студено.

# 560
Знам , че трябва да се засаждат хризантеми, за да гонят Попово прасе. Дали помага наистина? Ако да, то това е супер.
Преди пет дена засадихме и чери доматите, още са си бебета, но поне са в оранжерията. Прихванаха се, не са клюмвали.
Вързах всички колови домати със сезал.
Тиквичките са много добре, започнали да пускат пъпки за цъфтеж.

# 561
Не ми се иска химия. Имам си един биопрепарат дето го тествам на картофите за първи път. Ще видим. ММ е купил някаква химия за поповото, но за сега отлежава.
 Аз се бях наканила да свърша цялата селска работа за 3 дни, та не свърших и една трета от нея.
Angel_Dust доматките са добри. Ако мислиш, че не растат полей ги малко с мая или тор за разсад.
пп хризантеми имам доста та май нищо работа не нэршат.

# 562
  • София
Мерси, ще пробвам с малко мая ако до края на седмицата не дръпнат хич.

# 563
  • София
Angel_Dust доматите са ок, ако е по-топло и светло ще дръпнат бързо.

Aila, къде го ся пипера, под открито небе или в оранжерия.. Разсадът ми е готов, но още ми се струва студено за пипер под небето..
Моите са си директно навън. Тези които насадих още в събота, в понеделник изглеждаха много добре.
Скоро част от тях щяха да почнат да пускат цветове и не исках да чакам повече. В кофите редовно изсъхваха и полягаха, след което се изкривяват и само се мъчеха. Дано оцелеят, а догодина ще почвам месец по-късно с разсада.
Морски бриз и аз бях планирала и доматите да насадя почивните дни и да останат само патладжаните, но успях само с пипера да се преборя.
Скрит текст:

Имам 5-6 корена салвия, отчупени стъбла, които наслагах на свободни дупки есента при ягодите. Почти всичките са се хванали. Мислех да ги държа до есента там, за да се вкоренят хубаво, но сега се замислих, че после може да ми е трудно да ги извадя както са под найлон. Според вас да рискувам ли сега да ги местя, или есента с риск да скъсам найлона или пък да нараня корените?
Скрит текст:

Последна редакция: ср, 03 май 2023, 12:21 от Aila

# 564
Айла, респект. Може и аз да сложа пипера тези дни. Време му е.
Салвията премести сега. Много вкоренена няма как да извадиш без поражения. Ако накъсаш найлона си е двойна работа после.
Някой отглеждал домати Такадо f1 и Белмонте? Търся отзиви за сортовете.

# 565
  • Бургас
"
Рошав физалис, идея нямам как да го връзвам и дали да го култуча."
Какъв е този вид? Не можах да намеря с търсачката нещо по-разли„но от жълтия и оранжевия. Аз имам само оранжев и листата му са леко къдрави, но той сега се показва . Като станат по-големи стъблата, листата са като на пипера.
Имахме съседи, които срещу къртиците/сляпо куче   вкопаваха леко в земята бирени стъклени бутилки и вятърът като духа, те леко "свирят" и плашат нашествениците. Принципът е същият, както с надянати бутилки на колчета.
Аз съм купувала всевъзможни "капани" и свирки за тези животни, но полза- никаква. Съседката е посадила от години няколко корена рицин и непрекъснато крещи нещо за майките им. И при нея -никакъв успех.

# 566
Подземни домашни любимци гоним с бръмчене на машини - косачки и орачки. В ливадата с карбид една кутия миналата година и вече ги няма. Изяли са ми хиляди луковици на цветя и се принудих да ги слагам в пластмасови касетки под земята.
За салвията - имам една във външно сандъче за цветя на терасата - жива е вече няколко години.
Преди две седмици ходихме в Румъния и не се удържах - купих 15 броя разсад пипер, висок > 35 см, съвършено качество. Никога не съм виждала такъв. Цената беше 1 лея - около 44 стотинки. Възхитена бях, такива любезни хора.
А моя пипер стария, го налазиха зелени бълхи и се накъдри .... Открихме сезона с пръскането.

И поредната смешка в моето градинарство - преди време намерих някакви семена без пакетче. ММ каза, че било зеле 100% . Направих разсад и дори го преместих навън и си мислех, че е някакво различно зеле. Оказа се ряпа, най-вероятно черна :

И си имам тиквички, да видим дали ще оцелеят:

# 567
В дупките на къртиците или сляпо куче се слага използван пясък от котешка тоалетна.Миризмата ги прогонва.

# 568
Виждала съм стопанин на джак ръсел да се хвали с хванато от кучето сляпо куче. Аз имам същия голям проблем. Миналата година съседът ми го уби, обаче тази се е появило ново. Аз съм в планински район. Където копна е тунел. Където съм изкопала и засяла нещо, след месец има тунел. В момента охранявам петте ми репички, които останаха в две бръмчалки. Едната беше скъпа, за 50лв, но слабо бръмчи. Взех една от Лидъла, от която и аз подскачам. Гледам, че не е ровило откакто я сложих. Направо на моменти съм отчаяна. Струва ми се, че само сляпото куче храня в тази градина. Поне да не ми пипаше лалетата, но и на тях не прощава. Защо не яде паламидата? Я колко е много, а не я докосва.

# 569
Защо не яде паламидата? Я колко е много, а не я докосва.
И аз това се питам. Защо никой вредител и никоя болест не ходи по плевелите, щеше да е прекалено хубаво...
Днес си купих малко разсад. Ще го засадя навън, каквото ще да става. Вчера малко ми беше замръзнало стъклото на колата, днес не.
Ние една година сложихме пищялки, нито къртицата нито мишката се впечатлиха. И при мен където копна е тунел, терасата и цветните лехи направо са започнали да пропадат от подкопаване. Съседът убива къртиците, неприятно ми е, аз не бих ги убила, но и не мога да ги изгоня. И затова те копаят предимно в нашия двор Grinning но въпреки това където копна има ларви на бръмбари в момента. После бръмбарите ми изяждат розите и ей така, аз също с градината си предимно изхранвам разни неканени животинки Grinning

Общи условия

Активация на акаунт