(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 53)

• 40 621
  • 763
  •   1
Отговори
# 570
Браво, Айла ! Колко много чушчици 😍🤩 и колко добре изглеждат ! Много реколта да дадат.
И моя босилек тази година нещо не иска да става. Първият всичкия ми поникна и умря, а втория малко поникна, но изобщо не расте нещо.
Имате ли идея какво може да им липсва на чушките когато са с много светли листенца?

# 571
магнезий или желязо или и двете Simple Smile

# 572
Значи, съседа ме посъветва така: вечерта му развалям от тунелчетата, на другата сутрин към 5 и 30 чакам с лопата или мотика по това време се появяват. Или ще дойде да си поправи тунелчето, което съм разрушила, или ще започне да прави ново и по ровенето ще разбера къде е. Но трябва постоянство няколко ситрини. Също така по обяд били активни. Аз за жалост онзи ден си навехнак крака и не съм много подвижна, но само да се пооправя и ще пробвам а в петък съм на лов за капани. Ще съм благодарна да разбера, ако има конкретен капан, от който сте доволни. И също така дали този метод с мотиката е бил успешен за някоя от вас. На мен ми се струва че няма да успея толкова бързо да действам. До колкото знам са доста бързи.

Последна редакция: ср, 03 май 2023, 23:09 от Yoana16

# 573
Ама наясно ли си,че хладнокръвно и антихуманно ще трябва да го съсечеш и разчлениш с мотиката?А не да го напляскаш и да си ходи!
Съмнявам се,че ще го чакаш - трябва да дебнеш като снайперист в засада - да не дишаш да не мърдаш и това с часове,с късмет може и минути,но не малко.
 Това с котешката тоалетна е добър вариант Simple Smile Научих нещо ново (лайк)

Последна редакция: ср, 03 май 2023, 23:04 от марко7

# 574
Напълно.. Два месеца съм в градина и неуморно се трудя. Колко от новонасадените ми ягоди и малини съсипа. Да не говорим за расадите.
Пробвах по нехуманния начин със вода във тунелите, слагах пищящото устройство, чаках месец, понеже съпруга ми настоя че трябвало време за да ѝ е нетърпим вече звука. И какво? През това време тази гад се настани най-нагло из цялата градина. Където и да ровна има тунели. Всяка сутрин има трупички с нова пръст.
Това е моето мнение и не го налагам на никого. Но ако трябва да избирам между растенията, които ще изхранват семейството и един гризач, избора ми е ясен.
ПС надявам се да не се стига до там и капаните да подействат.

# 575
Йоана, има виц за това. Когато някой го мързи да работи, стои подпрян на мотиката и се оправдава с "чакам Кърт". Шегата настрана, няма никакъв шанс да се случи. Аз по-горе писах за моята дългогодишна борба с подземните. Най-успешно е за мен това https://www.otrovi.com/repelent-granula-protiv-kartitsi-karbidex … irthoCN_wQAvD_BwE
Това са бучки бял твърд материал. Слагат се по 2-3 в дупката, засипва се и се утъпква здраво и се полива с вода. Като реагира карбида с водата се отделя задушлив дим долу в тунелите и гони животните далече. Те си имат достатъчно дълги тунели да избягат от миризмата. Прочетете упътването.
За магданоз, моркови и луковици може да се ползват пластмасови касетки вкопани в земята. Подземните не умират от глад, а от яд като ги срещнат Grinning

# 576
Така като пишеш имам чувство,че става дума за сляпо куче(щом отмъква луковици) и със сигурност не е само едно,защото живее на семейства.Някъде в съседство има необработващ се двор или люцерна и те там си живеят.Голям късмет ще е ако му намериш скривалищата.Но не се знае къде и на КОЛКО метра под земята са Simple Smile за водата вече писах - нямаш шанс Simple Smile
Успех в битката неравна Simple Smile

# 577
С вода абсолютно никаква полза. Изляла съм тонове.
Страхуват се от шумове, след като взехме моторна фреза намаляха много. Чела съм съвети да се пуска много силна музика с колони на земята до дупките.
Уредът от Лидл никаква полза и от него. Рицин, тагетис, розмарин, лавандула, мента - не и не. Купувах от Амазон капан, загуба на пари, нищо не хвана.

# 578
FB680797BGM а това ще навреди ли на растенията в близост? Именно за това не ползвах съвети като нафта и различни отрови, които ми препоръча друга съседка.
А за водата беше напълно права много се разгневи.. На другия ден някои от тези които съм изровила и налива ла вода си ги беше ремонтирала и заедно с това беше добавила още доста. В продължение на няколко дни си играхме така и накрая вдигнах бяло знаме.

# 579
Рицина е за къртица.
И само да се посмеем малко(извинявай,че за твоя сметка) - какъв стил да е музиката? Simple Smile Щото,някои и аз не харесвам Simple Smile

# 580
Не, Йоана, не е вредно за растенията по никакъв начин, не се притеснявай.
Не съм опитвала с музика още. Дано не ми се наложи хах
Тия дни се боря с глухарчета по ливадата и почти губя битката. Кося, падат жълти и на другия ден пускат семена, хвърчат навсякъде и се самозасяват, иде ми да се гръмна... На ръка ли да ги събирам или да включа листосъбирач, ще ми се смеят съседите.

# 581
В петък ще взема и ще пробвам. Предполагам може да се намери по агроаптеките, Практикер?

# 582
Много разпространено и популярно е, но за всеки случай звънни и питай по телефона.

# 583
Скрит текст:
Тия дни се боря с глухарчета по ливадата и почти губя битката. Кося, падат жълти и на другия ден пускат семена, хвърчат навсякъде и се самозасяват, иде ми да се гръмна... На ръка ли да ги събирам или да включа листосъбирач, ще ми се смеят съседите.
Работата със семената на плевелите не е лесна и за подценяване.За разлика от нашите домати и краставици,дето не никнат на 2-та или 3-та година,при 'дивата' природа периода за покой на семето е заложен още при формирането му.За методи за борба ще се въздържа да пиша,че съм на косъм от анатемосване Simple Smile
Скрит текст:
Обикновеният щир е масово разпространен плевел при окопните култури, зеленчуковите градини, лозята и др., особено на богати почви при поливни условия. Семената попадат в почвата, където запазват кълняемостта си 5-6 години.
много повече години са,но не успях да намеря статия потвърждаваща това,което писах - та на доверие Simple Smile

Последна редакция: чт, 04 май 2023, 00:03 от марко7

# 584
От цветовете на глухарчето може да се направи мед или да се свари чай. Листата и корена му са полезни при някои болести. Например диабет. Затова тази година смятам да събирам цветове и листа. Ако се оберат жълтите цветове няма да се разпространява.

Общи условия

Активация на акаунт