(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 53)

• 40 621
  • 763
  •   1
Отговори
# 585
Днес ще ми дадат домашен разсад и почивните дни ще се мятам да го садя. До сега по един и същи начин съм садила. Правя вадата и в ниското слагам от двете страни шахматно разсада. Нямам снимка да покажа от миналата година. Питането ми е вие как го правите и ако може със снимка, че докат не видя и не ми става ясно Simple Smile

# 586
В нашия двор се е завъдила паламида. Просто ми писна. В комплект с поветицата мисля,че никога няма да я изчистя. Дано мулчирането даде резултат.
За картицата на Йоана, аз също съм на мнение, че не е къртица. Картицата беше минала през целия ми пипер на длъж и на шир миналата година и нямаше нито едно повредено растение. В ягодите също. А да изрови малини чак не ми се вярва. Нещо друго е според мен. Ако липсват и кореноплодни съм почти сигурна, че е сляпо куче.  Не искам да съм лош пророк, но може и попово прасе да има. То е невероятна гад и преяжда де що млад корен и стъбълце срещне.

# 587
  • София
Аз се повтарям, но къртица не яде растения и няма как да повреди корени ягоди, малини и др. Права е briz, че може да има и попови прасета, но техните тунели ме са толкова дълбоки и при разкопаване ще видите някое.
И аз четох няколко много дълги дискусии във ФБ за борбата със сляпото куче. Трудна и неравна. Физически - отваря се някой от тунелите, слага се срещу него огледало, сяда се и се чака с остра права лопата или мотика. Сляпото куче не обичало да му духа и идва да си затвори тунела и ... Един човек беше показал снимки дори. Методът с карбид и силни миризми също давали резултат, както и шумове. Хората пишеха, че там, където има куче, също бягат поради непрекъснатото движение нагоре-надолу. Но не знам в зеленчуковата градина колко ще оцелее нещо, ако се пусне купето да тъпче и рови, все пак някоя джобна порода едва ли ще свърши работа.

Ох, по-гадна пролет аз не помня. И м.г беше студено март и април, но после времето рязко се оправи. Вчера гледах някой в пловдивско беше публикувал първите зачервени череши, ние още не можем да обработим! Най-сетне се преборихме с купчината пръст и аха да влезе трактора, се изсипа страхотен проливен дъжд изминалата неделя. И от тогава - все така, и го дават и занапред само дъжд 😔 Разсадът го брули вятъра на терасата, поливам го по малко на 7-8 дни, колкото да не загине. Разсад батат се получи предостатъчно, уж бавно ставал, ами готов е от 20 дни. Сложих и краставици - крокодилки, корнишони Левина F1 и още едни от м.г, както и зелени тиквички. Един ден рътене и за още един поникнаха. Може да купя 2-3 корена и Тести кинг, че така и не си взех семена.
Скрит текст:

Последна редакция: чт, 04 май 2023, 08:45 от sofyia

# 588
Реа, когато разсаждах на бразда засаждах растенията леко в брега. На 2-3 пръста от най-ниската. Никога не съм засаждала брега от двете страни. Никога не разсаждам по две растения на едно място, дори и пипер.  Пипера разсаждам гъсто в лехата и големи разстояния между лехите.  Сега разсаждам на леко повдигнати лехи с капково. Тази година и върху мулч та снимките няма да са ти от полза. Виж в постовете на Айла, как е разсадила пипера. Вижда се добре на снимките.
тук също те вижда добре
И едно видео как се сади домат. https://agronovinite.com/zasajdame-domatite-pipera-tikvichkite/
И още нещо интересно https://e-zdravey.com/bg/piper-i-domati-ot-seitba-na-semena-do-z … azsada-v-zemyata/

Последна редакция: чт, 04 май 2023, 09:30 от morskibriz

# 589
     https://youtu.be/oOccnJjh8ec   
Как се залавя къртица.Клипа е на руски.

# 590
Поразиите при Йоана няма как да са от къртица. Явно се е заселила фамилия слепи кучета, което наистина налага радикални мерки - като всички гризачи се множат бързо.

# 591
  • Русе
Ние пък наслагахме по двойка корени домати и пипер. Миналата година двойката пипер се справи добре. Направи доста листа, които го запазиха от горещините. Добивът беше добър. За доматито може и да е грешка, не знам. По принцип по едно слагаме, но имахме повече разсад сега. Една година пак бяхме направили по два корена домати и сякаш нямахме някакви проблеми…
Миналата есен пък направих двойка корнишони. Станаха много нагъсто, но се спукаха от корнишонки за зимнина. Бяха сорт Левина Ф1.

# 592
  • На морето!
Аз имам попови прасета няма такава гнусна, грозна и лакома гад! Ако знаете натурални методи да я прогоня, моля да споделите 🙏

# 593
  • София
Поповите прасета в момента са в любовен период . Прокопали са мрежа от канали,  застават в средата на своя подземен имот и издават рявномерен звук като къркорене на жаба, но постоянен, не си поема въздух. Не е крррррр-кррррррр-крррррр, а е едно безкрайно дълго, тихо, галещо ухото на човека кррррррррррррррррррррррррррррррррррррррррррррррррррр.
За лов на попови прасета трябват двама човека.или трима.
Защото акустиката на мрежата канали не позволява сам човек да локализира откъде идва звукът. Чува се от много места.  А като наближиш, те усеща и спира.
Трябват по 2 - 3 часа всяка късна вечер, събира се много часове от чакането.
След локализация на мястото от обграждащата ловна група, най-силният  разкопава мястото енергично, като полудял. Иначе зверът бяга. Това е моята борба с това насекомо.

Къртиците ги залавях живи и премествах, но сега се моля да имам къртици! Пазя къртиците! Пазете къртиците!

# 594
Току що попаднах на това за тежките глинести почви.

# 595
Според вас от тези чушки ще стане ли нещо или да ги изхвърлям и да престана да се надявам
Скрит текст:

Направих си и разсад за цвекло

Нещо имам провал с тиквичките тази година.  Новите, които взех
Скрит текст:
В пакета имаше само 5 семчици ☹. Насях 2, едната изгни, а другата поникна, сложих нова и тя не иска да се развива и имам съмнения, че и тя изгни 😠.

# 596
Глухарчетата не бива да се косят. Освен че си веят семената навсякъде, следващият цвят е буквално в земята. Някак си гадината разбира, че в ниското косачката няма да го стигне Grinning
За малки площи най-ефикасно е ръчно изваждане с корена. Прави се редовно в началото, тогава рязко ще намалеят и после е достатъчно на три-четири седмици да се минава профилактично. Даже не се налага да ги търся специално, като видя някое цъфнало, минавам и изваждам. За големи площи - не знам решение без химия.

# 597
  • София
Глухарчетата не бива да се косят. Освен че си веят семената навсякъде, следващият цвят е буквално в земята. Някак си гадината разбира, че в ниското косачката няма да го стигне Grinning
За малки площи най-ефикасно е ръчно изваждане с корена. Прави се редовно в началото, тогава рязко ще намалеят и после е достатъчно на три-четири седмици да се минава профилактично. Даже не се налага да ги търся специално, като видя някое цъфнало, минавам и изваждам. За големи площи - не знам решение без химия.
Ха-ха и при нас е точно така. Мъжът ми е впечатлен, как след първо или най-много второ косене всички глухарчета почват да цъфтят близко до земята и се изхитрят да се спасят. Само седмица по-късно вече всичко е прецъфтяло и се размножава. Ние обаче засега поне не се занимаваме да ги вадим, полянката си има всякакви треви , глухарчета и овчарски торбички и така си я поддържаме.
Morkovelka99 чушките изглеждат много добре, имат си и същински листа, просто са още малки. Моите бяха така преди повече от месец. Ако е топло и светло бързо ще дръпнат.
Като каза цвекло и аз имам разсад, за пръв път пробвам. Малко по-голям е от твоят. Някой знае ли кога и как да ги садя? Съвсем бях забравила за тях.

# 598
Чушките са ми от 06-07.03 🤭🤭🤭 . Това са онези наблъсканите 5 вида в сандъчето. Така и не пожелаха да пораснат в него.  Показах ви слоновото ухо колко са големи вече. Миналата седмица ги присадих, имаха големи корени тези от снимките са при мен и се хванаха, но не са мръднали изобщо. Другите всички са си при нашите и не знам живи ли са ? На много време са, а са толкова мънички, светли,измъчени и затова се чудя ще успеят ли да започнат да се развиват нормално.
Семената на цвеклото ги киснах 2 дни и ги засях на 26.04, бързо поникнаха и е още малко няма 10 дни. И аз не знам кога се сади и кога става? Аз мислих, че се сади когато и есенното зеле, но май засадено тогава става на следващата година. И затова взех сега семената, че искам есента да си правя сокчета. На моя пакет пише сеитба на открито февруари/март/април май ще закъснеем малко.

# 599
Цвеклото зависи от сорта. Ако е за прясна консумация през лятото се сее сега, ако е студоустойчиво може и февруари, март когато почвата се е постоплила. Ако ще е за зимата се сее края на този началото на другия месец.
За пипера сигурна ли си, че му е достатъчно топло.Той все пак е топлолюбива култура.

Общи условия

Активация на акаунт