(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 53)

• 40 607
  • 763
  •   1
Отговори
# 600
  • Русе
@morkovelka99
Може да му е топло, но може да не му допада почвата. Има нещо, което го мъчи и затова не расте. Според мен покирай някаква част от него в друга почва и виж дали ше потръгнат.

# 601
Това е моето цвекло. Нищо не разбирам от сортове и само такова имаше в Бриколаж и го купих. Дано да е хубаво. Татко и той не е гледал до сега.
Скрит текст:
Разсадът, беше на едно място всичко порасна само тези си останаха такива. До последно се надявах да се развият и чак миналата неделя реших да пробвам да ги пикирам, защото ме е леко яд. Няма ли да им дойде много прехвърлянето, ако сега пак им сменя почвата те в новата са от 5 дена 🤔.

Последна редакция: пт, 05 май 2023, 00:26 от Morkovelka99

# 602
  • Русе
Здравейте, хора.
Аз изкарах една седмица болен в нас. Ако не друго - починах си добре. Времето също е студено и мокро в Русе. Гледам за другата седмица пак се очертават студове нощем. До около 5гр, което за Русе за средата на май си е направо лудост. Горките пипери…не знам дали ще издържат. Иначе баба ми ми потвърди, че всички са се хванали. Дори прерастналите чорбаджийки, на които им разкъсах корените, защото бяха толкова много във фирмичката, че не искаха да излязат. Simple Smile
Иначе от 10 дни си правя разсад краставички. Левина, Реджина и Тести кинг. Вървят доста слабо. Не знам какво искат. На закритата терасата в блока са. Денем при слънце вдига до 30-35гр, нощем под 20гр не пада. На пръв поглед идеални условия за краставици.
Вече повече от седмица някои не искат да изникнат добре. Покълнали са, но не искат да разпукат листата. Тази сутрин бяха изгнили два корена така показали се от почвата, пожълтели и изгнили.
Другите са ок, но не растат. Вече около 5 дена си стоят с бебешките листа и не се случва нищо. Добре съм ги полял, не ми се виждат преполяти. Почвата е много хубава. Смес от градинска почва и сух компост от Практикер. Чорбаджийките бяха полудели и за два месеца от изникването си направиха чушки във формите за разсад от тази почвена комбинация.
Прилагам и снимка ако може нещо да ме съветвате. Да им направя една поливка с Мая ли?
Скрит текст:

# 603
Simple Smile Направо съвет или със забележки Simple Smile
Почвата ми се вижда тежка,бих препоръчал торфен субстрат.За температурата пишеш някакви стойности,но ме съмнява корена на растенията да е на повече от 20 градуса.Мисля,че по такава причина са загинали някои.
Съвет : със супената лъжица и ги премести в торф,но са в едно междинно състояние и може да не издържат.Ако съм прав за температурата(може да опиташ да я премериш,но на дълбочина на коренчетата),опитай да ги затоплиш някакси(да ги качиш на по-високо или с отоплителна подложка)

Последна редакция: пт, 05 май 2023, 13:15 от марко7

# 604
Taзи година и моите краставици и тези на майка ми трудно растат, стояха в това положение поне 2 седмици, сега тръгнаха и са едва до 3 то същинско листо.. Единият сорт е Тейсти кинг. Различни сортове сяхме с майка, в различна почва са и после си ги менкахме - аз доглеждам 10 корена от нейните и тя 10 корена от моите, при различни условия - тя в отоплена стая на южен прозорец, аз съм ги зарязала в дневната на къщата без отопление, но има прозорци от три посоки и е светло и като напече си е жега вътре .. Е резултатът и при двете ни и двата сорта не искат да вървят и това си е !!!
Другият уикенд 12-14 .май ги сея навън, каквото им е писано това  ще е ..

Черешите и сливите са повредени, нищо че цъфтяха като пуканки след мраза - завръз няма. Дано се е опазила съседската череша Simple Smile

# 605
  • София
На мен почвата на Ники ми изглежда напълно ок. При мен са насадени само в почва от село, която като пресъхне изглежда доста по- зле, но са си добре и си растат. Краставичките обичат топло, според мен всичко засега забавя растеж при повечето, просто заради по-ниските температури.
Днес отскочих да полея останалият разсад и да нагледам насадените неща.
От всички корени пипер има само два загинали и то някой им е помогнал. Единият корен от земята стърчаха само листата на върха, а другият беше прегризан. Нямам идея кой го е сътворил, но дано да се ограничи само с тези два корена. Имах още от този сорт, така че ги подмених.
Граха от по-топлото време и дъждовете е дръпнал изведнъж рязко, но макар да не било добре да се мести, позапълних от края на реда дупки тук там, за да може остатъка от реда да го ползвам за друго.
Кивитата са живи, както и тези доста сериозно опаковани, на които мисля, че им е сянка, така и незащитеното киви. Може би въпреки котките ще рискувам и ще ги разопаковам и останалите.
Гладиолите и далиите почват да поникват, дано не ги натъпчат много докато сменят оградата от мрежа с комшията, за да има на какво да се радваме като цветове след няколко седмици.
Доматите и босилека в оранжерията са си супер, цъфтят и растат. За съжаление някои домати ги изпуснах вече с култученето и си имат два върха. С новият начин на връзване с връзка, а не с колче изобщо не мога да измисля как да ги превържа. Към момента само единият връх връзвам, но скоро ще стане проблем за вторият. Планирам просто да пусна втори канап за вторият връх, как ви звучи?
Цвеклото и моето е детройт и ако остане време уикенда ще го садя и него.
Въпрос, някой да иска странни сортове домати разсад? Няма да мога всичко да насадя, а вече както писах се мъчат горките домати и се опитват даже и в кофичките да цъфтят. Като гледам насадените в почвата до тях колко са хубави и ми става жал какво им причинявам. Заради това и пуснатото описание за това ,че не трябва да създаваме идеални условия за да раждат растенията не ми звучи много вярно.
Една тиквичка също отново е станала жертва според мен на охлювите. Както писах и миналата година се случи, уж посипвах пясък около нея, но не е помогнал.
Освен наглеждане на зарзавата успях да насадя и доста нагъсто, но нямаше къде леко люти чушки в оранжерията - рибки, чорбаджийски, шипка и жълта шипка. По 50 бр някъде от сорт, общо 200 бр. Все ще родят надявам се нещо. Остават ми и по-лютите Унгарски вакс хот и още някакви вече не помня какви, но тях в неделя.
Вече разбирам колежката, която се оплаква от загиналите патладжани. Явно след като веднъж се пресече някакъв разсад,  при мен е със разсада слоново ухо пипер, след това поетапно в следващите дни едно по едно коренчетата си заминават. Само няколко в края , които са били по-нависоко имат някакъв шанс да оцелеят. Тъй като имам доста пипер не ми е проблем, че тези няма да станат, просто ми е жал, че съм ги бастисала. Хубавото е че другите от този производител, слонова нога и бяло ухо са живи, ще ги садя скоро и тях навън.

Изядената тиквичка:
Скрит текст:

Изяденият пипер:
Скрит текст:

Домати и босилек:
Скрит текст:

Кивита:
Скрит текст:

Моето цвекло Детройт Simple Smile
Скрит текст:

# 606
Айла, на мене миналата година, започна да ми пада пипера, след като го бях разсадила в двора. Тогава ходих с паднал корен в агроаптеката и ми дадоха препарата Ривал, младежа, каза, че ако се инатя и не го полея ще го изгубя всичкия. Ми направих една поливка с препарата и имах прекрасен пипер.

# 607
  • София
Айла, разбира се двойния връх домати го връзваш с втори канап.  Леко ги разминаваш. Аз ако успея да нароча единия за по-слаб, го режа.

# 608
  • София
Айла, на мене миналата година, започна да ми пада пипера, след като го бях разсадила в двора. Тогава ходих с паднал корен в агроаптеката и ми дадоха препарата Ривал, младежа, каза, че ако се инатя и не го полея ще го изгубя всичкия. Ми направих една поливка с препарата и имах прекрасен пипер.
За разсада ли говориш?
При мен и цялата кофа да загубя няма да е проблем. Те останаха 10тина корена само така или иначе. Бях го поляла със много и студена вода и в основата стъблото е заминало.
Корена навън обаче при на саденият пипер някой го е прегризал и отмъкнал. Там вече ми е любопитно кой е, но засега 2 корена от 600 се преживява. Повече ме е яд за единият от двата корена тъмна тиквичка с отхапан връх от охлюв.
ЗаСлон мерси. Значи правилно съм се ориентирала за връзването.

# 609
  • Русе
Айла, страхотно описание и снимки. Всичко изглежда супер. А вероятно прегризаният пипер ще стане най-хубав. Ще пусне разклонения и ще стане храстче.
А да ви питам от опит. Ако пиперът навън го навали много и студен дъжд. Примерно дъжд при температура 7-9гр и то обилен. Според вас дали ще се пресече? Много студено и непостоянно време и гледам във вторник сутринта го дават дъжд при под 10гр…
Типично зимен дъжд.
Иначе Марко, почвата на краставиците е супер рохка. Като пяна е. Отгоре съм насипал малко люспички и градинска пръст половин см, за да не изсъхват много бързо. Тази сутрин огледах внимателно загубите и установих, че всичките (вече 4 корена) са от Тести Кинг. Уж много ранен хибрид ама нещо не му е комфортно. Останаха 5 кофички с растящи и дано не ми правят същите номера и в градината. Левина и Реджина тази сутрин са направили връх на първо същинско листо. Имаше пълнолуние и ги е гряло приятно през нощта…може да не да толкова вкусни корнишоните, но пък доста по-сигурни откъм реколта.

# 610
]
За разсада ли говориш?

Не точно, Разсадих много хубав пипер и на следващото ходене имаше доста зле изглеждащ и някои опадал. Взех един такъв паднал и в агроаптеката. Младежа ме пита поливала ли съм го с нещо преди да го разсада, казах не, предпочитам да не използвам химия. Тогава ми каза, че ако искам да го спася трябва да го полея един път с този препарат. Така и направих. Не пиша дозировка, защото за капково е една, а за поливане на корен друга.

# 611
  • София
А по нашите ширини дали може да се гледа маракуя (падифлора) в градината? 😂
Точно прочетох това и се замислих, не, че съм любител
https://dariknews.bg/novini/liubopitno/nov-metod-za-borba-s-vred … e-mushici-2346414

# 612
Този вид пасифлора не става за Бг. Има само една, която се гледа по южното черноморие, но не става за ядене и надали трепе насекоми - Passiflora caerulea.

# 613
  • Русе
Напълно загубена реколта от зелен боб в градината. А насадихме бая от два различни сорта. Много се ядосах, жалко. Самите бобчета са покълнали, но нещо ги е напднало, нагнили са, целите в черни дупки и червеи, хранещи се от разлгащата се маса.
На това място преди това имаше лук и чесън като чесънът се беше поболял от мухата и също така завиваше листа и гниеше. Не мислех, че е възможно това да навреди и на боба.
Скрит текст:

Няма време за нов боб. Докато изникне и ще стане средата на май. А от средата на юни вече страда при нас заради жегите.
Иначе всичко друго от разсадите се е хванало. Нищо не расте обаче, включително доматито, което е вече 20 дена в гадината. Съвсем малко е дръпнало. Но пък е с едни хубави черни листа и е направило дебело стъбло. Чака затоплянето, което така и не се вижда на хоризонта..

# 614
Привет и от мен! Днес засадих на открито в градината разсада от краставици- късоплодни. Сега гледам, че другата седмица ще има минимални 3 градуса. Ще издържи ли?

Общи условия

Активация на акаунт