(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 53)

• 40 604
  • 763
  •   1
Отговори
# 615
Имаш време за зелен боб Ники, ако засееш семена до средата на юли ще береш септември. Така ще избегнеш горещините. Т.е засей нови семена лятото за да имаш есента реколта. Избери сорт с по къса вегетация.

# 616
Този Ривал във една фейсбук група много го препоръчвяха при сеч на разсада.
Моите чушки като бяха хванали мухъл, се обадих в една агроаптека, да питам за препарат и тогава ми препоръчаха Проплант. Във фейсбук също го препоръчват при сеч. Обаче минах през друга аптека и жената не искаше да ми го продаде 😂. Каза ми да махна горния пласт пръст, нямало смисъл от препарат, ако го бях купила можеше и да мога са спася патладжаните. Аз тогава мислих да поръчвам Ривал, но май  видях само голяма разфасовка и се отказах.
Някъде пък четох, че този Проплант е вреден.

# 617
Какви и къде ще са тези минусови Т, ужас!
Днес засадих разсада домати навън, защото нямам парник и разсада ми е подарък. Беше в кофичка с вода, та нямаше как да чакам.
Имам питане. Всяка година си връзвам доматите за дървените колове с въжета от плат. Вие какво ползвате?

# 618
За щастие, няма да са минус 3, а минималната ще е 3 (над нулата). Ние ползваме за колове на доматите - арматурно желязо. За привръзване от тази година ще опитам с пвц лента, т.е. с ножица.

Последна редакция: нд, 07 май 2023, 03:10 от Анонимен

# 619
Питането ми е с какво връзвате растението към коловете?

Днес докато си садях ...

# 620
С ленти от плат е най -добре. Аз връзвам и с платнени ленти и със сезал. Тази година имам ножица за връзване, та ще е с найлонови ленти.

# 621
А някой ползвал ли е/ ползва ли каменно брашно за подхранване? Сега без да искам попаднах на фейсбук групата на Тихомир Трайков и там много го хвалят това брашно.  Ивайло Иванов сущо съм го слушала да говори за него. Стана ми много интересно.

# 622
И от мен глас за ленти от плат.

Каменно брашно се слага са балансиране на почва с повече органична част, или кисела почва. Ако при теб си е каменисто или песъчливо, няма полза от брашното. Всички методи за обогатяване на почвата са за да допълнят това, което липсва на конкретното място.

# 623
Аз ползвам ленти от стари чорапогащи.

# 624
Николай, мисля, че не е късно за нов боб. Признавам, че в летните жеги поливам всеки ден, но брах и през август. Но и при мен нищо от съществените растения не расте. Бобът си стои както го преместих. Избуяват само подправките и манголдът..

# 625
Не ползвам колове за доматите, връзвам ги с канап за тавана на оранжерията и в процеса на разреж ги увивам около него. По-добре сезал, но тук няма.
Щях да показвам разликата в разсада ми чушки.
Разликата в тези големите и онези дребните е само в почвената смес, всички други условия са еднакви. Не съм ги разсадила все още на открито заради прогнози за 2-3 дни нощни температури от 3 градуса след седмица.
При доматите ми имах корени с разлика от големината от 3 пъти, пак заради почвата. Повече смес за разсад от Лидъл - никога.

# 626
Здравейте, днес имах време да снимам малко из градината
Скрит текст:

Това ще са основните домати. Навън още не сме започнали даже и с коловете.

Грахът тази година реших с тези колове да е та да видим ще издържи ли на вятъра.

Картофите.

Част от тиквичките

Касисът цъфти

Малините са напъпили

А така изглежда клематиса
и ден след като отвори цветове

От тази страна няма камери и не съм сигурна на врабчетата, гугутките или лястовички е дело, но предполагам че не са лястовички.

# 627
J_M_M, прекрасни снимки. Впечатлиха ме оранжериите. Желая ви добри добиви  без болести и теприятели.
Имам въпрос за капковото;
защо минават по три реда маркучи?
Мойте тиквички нещо не ги бива. Откакто жи сложих вън пожълтяха и  не растат. Вече трета седмица са вън.

# 628
  • Русе
Хубави снимки. Браво!
Миналата седмица купихме едни средноголеми розови домати от Билла. Турски. Взех семена просто ей така. Не бяха много вкусни, но ми харесаха като големина и вид, а вероятно в нашата градина ще са по-вкусни.  Предполагам са Ф1. Не знам дали имате практически опит, но вероятно като хибрид втората реколта също би трябвало да е що годе реална за сорта. Докато се разпадне хибридния вид би трябвало да минат 2-3 поколения. За 3 дена се появиха кълнове хаха. Ще пробвам да експериментирам за евентуални есенни розови домати.
Не знам сорта. Така изглеждаха
Скрит текст:

# 629
Препоръчаха ми тези препарати да пръскам само с тях зеленчуците. Някой ползвал ли е? Впечатления?

Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт