Хистеректомията, въпроси, отговори, коментари.Тема 8

• 53 235
  • 737
  •   1
Отговори
# 465
Мили дами, има ли сред вас такива които са претърпяли хистеректомия заради плацента превия? С такава диагноза съм и рискът от това да се наложи отстраняване на матката по време на секциото е много голям. Ще раждам при др Дяволов в Майчин Дом, знам че той ще се постарае, но все пак съм много притеснена.
Здравейте, аз имах плацента превия акрета. Оперира ме доктор Дяволов и съм адски доволна от него и от всички в болницата. Всичко ще е наред.

# 466
  • София
В моят случай първичният е на шийката на матката. В следствие от HPV ( 18 щам  положителен )
Силвър, понеже съм с проблемна намаска и неуспешна конизация, както и сега следва ще правя реконизация, как ви поставиха диагнозата, какви изследвания правите? Благодаря!

При мен имаше извънцикълно кървене. Отидох на гинеколог и тя каза, че имам раничка на шийката на матката и че трябва да се вземе биопсия за да се види какво е.
И така, отидох в Майчин дом и там под пълна упойка ми взеха биопсия.
Резултата беше : Плоскоклетъчен карцином .

# 467
Добре, че вече слагат упойки. Преди 20 г ми направиха биопсия на шийката без упойка.

# 468
В моят случай първичният е на шийката на матката. В следствие от HPV ( 18 щам  положителен )
Силвър, понеже съм с проблемна намаска и неуспешна конизация, както и сега следва ще правя реконизация, как ви поставиха диагнозата, какви изследвания правите? Благодаря!

При мен имаше извънцикълно кървене. Отидох на гинеколог и тя каза, че имам раничка на шийката на матката и че трябва да се вземе биопсия за да се види какво е.
И така, отидох в Майчин дом и там под пълна упойка ми взеха биопсия.
Резултата беше : Плоскоклетъчен карцином .

Silver_Mist,  и при мен всичко започна с извънцикълно кървене въпреки, че съм редовна на годишни прегледи и цитологичните и колпоскопските изследвания са ми били ок. Зная през какъв шок преминаваш в момента. И аз като теб не можех да спя, да се храня и бях в състояние в което дори физически изпитвах страха. Искам да те успокоя колкото е възможно, че лошите дни ще отминат. Извънцикълно прокървяване е един от първите симптоми и мисля, че сте го хванали навреме. Мога да ти препоръчам проф. Славчо Томов в Плевен. Той беше моят хирург. Оперира ме с робота. Много щадяща беше операцията. Възстанових се за дни. След това последваха 25 курса лъчетерапия. Сега се следя. Първата година на всеки 3 месеца. Тази година на 6 месеца. И се надявам все така на добри резултати. Ако имаш въпроси може да ми пишеш на лични. Искам да помогна с каквото мога. Аз също получих изключителна подкрепа от момичетата тук във форума. Благодарение на всички които ми писаха успях да се възстановя психически Simple Smile

# 469
  • Дубай
И аз имах извънцикално кървене- преминава, пак и така. Цитологията излезе 3Б, последва биопсия-ЦИН3. Неуспешна конизация със суспекция за изрязване на конус, тоест не е изрязано до здраво, което ме притеснява...
Не знам какво да правя, какви изследвания да пускам и разбера, какво ми е положението. Това неведение ми е много изтормозващо. Лекарят ми ме успокоява, но аз се притеснявам.
Момичета, силни сме и това ще премине. Всяко нещо има решение щом е хванато с време...

# 470
Ако няма да раждаш, махай всичко.

# 471
  • Дубай
Вече съм родила две деца, нещото, което ме спира е, че още нямам 40. Не знам как би ми се отразило на психиката, а и това не е ли по преценка гиниколог-онколога.

# 472
Вече съм родила две деца, нещото, което ме спира е, че още нямам 40. Не знам как би ми се отразило на психиката, а и това не е ли по преценка гиниколог-онколога.

Преценката е на онкогинеколога. Не мисля, че има лекар който ще препоръча премахване на органи ако не е наложително. Реконизацията ще даде яснота в твоя случай. Пожелавам ти възможно най-добрия резултат. Аз преди 27 год. имах раничка и бях 3А група, последва конизация и след това стрикно следене първите 5 год. на всеки 6 месеца и след това веднъж годишно. Мислила съм си, че е възможно още тогава да е останало нещо и да си е растяло в мен, но дори и така да е било не съжалявам, че тогава решението е било да няма отстраяване на органи, защото нямаше да имам две прекрасни деца, каквито имам към днешна дата Simple Smile

# 473
  • София
Пак съм аз и вече съм тотално объркана :
Бях при д-р И. Карагьозов, който ми насрочи отворена операция.
В същото време обаче за моят стадий ( 1B2 ) разбирам че е подходяща роботизирана операция.
В понеделник съм в Плевен за консултация със С.Томов.
Може ли мнения коя операция би била по сигурна откъм рецидив? За възстановяването е ясно. Но....доколко е надеждно че ще изчистят всичко с робота...? 
Като гледам и тази вечер няма да се спи, само тези въпроси са ми в главата постоянно.
п.с. диагнозата ми е  - плоскоклетъчен карцином на маточната шийка. Имам раничка.

# 474
По-принцип при онкологични операции отворената операция е за предпочитане. Така ме посъветва моят хирург. Преди много време бях намерила някакви медицинско трудове в Интернет за клиника в Канада, където чисто статистически доказват, че според тяхното проучване рецидивите са по-чести при роботизирана операции.

# 475
При класическата отворена операция възстановяването е най- бавно, но пък при нея има най - голяма видимост и най- добре се изчиства всичко, особено при карционом. Затова помислете и от тази гледна точка, защото операцията с робота нито е бюджетна, нито е за препоръчване при онкологичен проблем.

# 476
Във връзка с темата роботизирана или отворена операция при рак прилагам две нови проучвания от 2023г. от NCBI

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9969504/ - за рак на шийката на матката
Заключението е: Хирургичните резултати от RSRH /роботизирана хирурция/ за лечение на рак на маточната шийка в ранен стадий са безопасни и приемливи. Въпреки това, RSRH може да се обмисли внимателно само при добре подбрани групи пациенти.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37848280/ - за рак на ендометриума
Заключението е: Установено е, че робот-асистираната хирургия и лапароскопската хирургия са по-малко инвазивни и показват подобни онкологични резултати в сравнение с отворената хирургия за рак на ендометриума при пациенти с нисък риск от рецидив.

# 477
  • Пловдив
Момичета тъй като лекаря ми не благоволи да се видим за контролен преглед  на който исках да питам как стои въпроса с движението месец след операцията. Най-вече навеждане и свиване. Премахната матка и шийка ми е операцията... коремна. В следствие на 10см миома. И едно чувство на сухота и оток на влагалището. Нормално ли е за този период... 1месец след операция.

# 478
Saucron, най-вероятно усещанията  Ви при навеждане и движения са свързани с това,че операцията е била отворена,трябва време да се въстановят тъканите. Иначе чувството на сухота и оток ( при мен и опъване и придърпване в областта на вътрешните шевова-аз бях лапароскопска) ги усещах близо 2-2,5 месеца след операцията. Върна се и една остра болка и се оказа ,че съм задържала фоликули,но доктора не се притесни особено. Вече близо  4 месеца след операцията нямам никакви усещания и дори в неделя ще ми е първата тренировка с ток,защото имам и дискова херния и трябва да започна и физиотерапия.

# 479
Sauron, всичко ще се оправи. Дай си време. ☺️

Общи условия

Активация на акаунт