Хистеректомията, въпроси, отговори, коментари.Тема 8

• 53 022
  • 737
  •   1
Отговори
# 615
Момичета, аз съм с рак на гърдата. Правих хистеректомия, защото стана съмнително, че и там ще се появи рак на ендометриума. По принцип ракът на гърдата често е зависим от хормоните естроген и прогестерон. Естрогенът се произвежда основно от яйчниците. Като полови органи, всички са свързани чрез хормоните. Мисля, че това е връзката, без да съм сто процента сигурна. Доколкото знам и аз, по-скоро ракът на гърдата и хормоналната терапия за него може да причини рак на ендометриума. Обратната връзка не ми е известна, което не значи, че я няма, защото едното може да е индикация за другото. Не се паникьосвайте предварително, но просто не пропускайте прегледа при мамолог! 🙂

# 616
  • Северо=Западналия край
И на двата варианта попаднах в онкото - гинекологичен рак след рак на гърдата и рак на гърдата след гинекологичен. Така че се следете!
Аз съм с гинекологичен и на всеки шест месеца ходя на ехография на гърди в онкото. Мамографията не е препоръчителна, тя увеличава риска от рак на гърдата, да си знаете.
За момичето с кистата - киста 7 см си е доста голяма. Колко е туморният маркер CA 125? В норма значи до 35, но стойност около и над 20 клони към проблем.
Маркера е в норма, 7.5 е. Притеснява ме, че доктора засега казва, че ще я наблюдава и не препоръчва нито лекарства, нито операция. Незнам дали да не потърся и друго мнение.

# 617
  • Пловдив
Менопаузата настъпва след отстраняването на яйчниците. Когато е премахната само матката, а яйчниците си стоят, няма хормонален дисбаланс и жената не е в менопауза, въпреки, че няма цикъл.
Абсолютно 👍
Не четат... какво да направим. Разчитат на.... "една жена каза"

# 618
И на двата варианта попаднах в онкото - гинекологичен рак след рак на гърдата и рак на гърдата след гинекологичен. Така че се следете!
Аз съм с гинекологичен и на всеки шест месеца ходя на ехография на гърди в онкото. Мамографията не е препоръчителна, тя увеличава риска от рак на гърдата, да си знаете.
За момичето с кистата - киста 7 см си е доста голяма. Колко е туморният маркер CA 125? В норма значи до 35, но стойност около и над 20 клони към проблем.
Маркера е в норма, 7.5 е. Притеснява ме, че доктора засега казва, че ще я наблюдава и не препоръчва нито лекарства, нито операция. Незнам дали да не потърся и друго мнение.
Да, добре е маркерът. Аз бих потърсила и второ мнение, за всеки случай.

При мен имаше множество кисти, някои доста големи.. 8,5 см. беше най-голямата. Образният диагностик ме предупреди, че големите кисти са опасни, защото може да се усучат около основата си и да се пръснат, което водело до усложнения. Но сигурно зависи и от типа на кистата!

# 619
  • София
Здравейте, имам въпрос към тези които са с премахнати лимфи на таза: Колко време след операцията се възвръща чувствителността в бедрата? кожата? сгъвките? Има ли нещо по - особено за което да следя?
Оперирана съм преди 10 дена ( да, знам че е още рано...)

# 620
  • Washington,USA
Здравейте, четох последните постове, но не намерих друг такъв случай... Замислям се за хистеректомия. Не защото имам някакъв медицински проблем, а защото искам да подобря начина си на живот. По време на цикъл се чувствам ужасно - гадене, повръщане, страшни болка, обилно кървене,всички екстри. Не искам деца също.
Тъй като не видях друг човек да го иска, ако не се налага възможно ли е да ми бъде отказано такава процедура?

# 621
Зависи на колко сте години.  И аз съм правила консултация с няколко гинеколози/ имам много обилен цикъл, пълня превръзка на всеки половин час/. Един казва-"Махаме матката, ще се родиш", друг казва:" Много сте млада да ви махам матката"/ тогава бях на 42 /. Търсите ли варианти за облекчение на състоянието ви, преди крайната мярка? На мен ми поставиха хормонална спирала, вече цикълът е доста оскъден, някои момичета казват, че и болки нямат, аз не мога да кажа, защото и преди не съм страдала от силни болки. Доста странични ефекти има, обаче.

# 622
  • Washington,USA
Зависи на колко сте години.  И аз съм правила консултация с няколко гинеколози/ имам много обилен цикъл, пълня превръзка на всеки половин час/. Един казва-"Махаме матката, ще се родиш", друг казва:" Много сте млада да ви махам матката"/ тогава бях на 42 /. Търсите ли варианти за облекчение на състоянието ви, преди крайната мярка? На мен ми поставиха хормонална спирала, вече цикълът е доста оскъден, някои момичета казват, че и болки нямат, аз не мога да кажа, защото и преди не съм страдала от силни болки. Доста странични ефекти има, обаче.

На 23г съм. Търся, но нищо не изглежда да помага.

# 623
На тази възраст едва ли някой ще отстрани здрав орган. Пробвайте нетрадиционна медицина- човек не знае кое би помогнало. То на лекарите им дай само хормони да изписват.

# 624
Хистеректомия на 23 и то без медицински показания за това? Абсурд някой лекар да се навие дори срещу заплащане.
А и вредата за теб от хистеректомията ще е по-голяма отколкото ползата да те отърве от цикъла. Искаш да остарееш на 23? Не, не го искаш. Simple Smile

# 625
  • Бургас
Не е лесно с такъв цикъл от млада възраст, но много често след раждане се оправя.Моят не беше чак толкова ужасен, но имах болки.След като родих не усещах изобщо кога ми идва, после с годините започнах да имам напрежение, но хапчета вече не пиех.

Скрит текст:
За кръвотечението сега използвам К1, калций фосфо Ц, вит.С ампули за вливане, но не всичко наведнъж, както и тинктури или чай от кръвоспиращи билки, но в тези дни никак не ми се пият течности и то с такива вкусове, но помагат за намалянето му.За болката гледам ако може без лекарство.Забелязала съм ако намалее кървенето и болката е по-слаба.Имам хомеопатично, но не знам дали на друг би действало, имам и рескю и някои други  есенции, мазило на Дотера, но те по-скоро намалят болка, не я премахват изцяло.Може да видиш на теб дали рескю ще има ефект.При най-силните ми болки дори и хапчетата действаха много бавно.Сега са малко по-поносими ако овладея положението минавам без хапчета.

Последна редакция: вт, 13 фев 2024, 20:02 от Галчудо

# 626
Ако хемоглобинът е в граници, кръвотечението не е проблем за организма. А и понятията "много", "малко", както "силно" и "слабо" са малко субективни. Може кръвта по-трудно да се съсирва, може да трябва и консултация с хематолог.
Bundyrose, то по Вашага логика половината жени трябваше да сме отдавна с хистеректомия на основание като Вашето. Изследвайте витамини Б12,  Д,  също и желязо, хемоглобин и т.н, и ако има проблеми, се консултирайте със специалисти.
Скрит текст:
Аз съм с цикъл  още когато бях в четвърти клас - с нетърпими болки, обезболяващи се пиеха рядко и в краен случай, с дълъг и обилен цикъл. При овулация също имах силни болки. Може би около една седмица в месеца не ме болеше.

# 627
Здравейте, четох последните постове, но не намерих друг такъв случай... Замислям се за хистеректомия. Не защото имам някакъв медицински проблем, а защото искам да подобря начина си на живот. По време на цикъл се чувствам ужасно - гадене, повръщане, страшни болка, обилно кървене,всички екстри. Не искам деца също.
Тъй като не видях друг човек да го иска, ако не се налага възможно ли е да ми бъде отказано такава процедура?

Има медикаменти, "изключващи" яйчниците
Золадекс напр

На вашата възраст ще е престъпление да премахнат здрав орган заради симптом и да оставят причината, която може да докара други приблеми

# 628
Ако хемоглобинът е в граници, кръвотечението не е проблем за организма. А и понятията "много", "малко", както "силно" и "слабо" са малко субективни. Може кръвта по-трудно да се съсирва, може да трябва и консултация с хематолог.
Това с понятията е много вярно. Доста жени, като чуят, че имам кръвоизливи, казват"Ами то и аз съм с много обилен цикъл" Колко обилен- на два часа пълнят превръзка, което е поносимо, може да стигнеш от точка А до точка Б, без да разбере целият град. Аз и на 15 мин съм готова за смяна, ако не съм с кръвоспиращи лекарства, което се води кръвоизлив. И не говорим за изцапана , а за пълна превръзка от-до. Хемоглобинът няма как да е в граници при такава кръвозагуба цяла седмица.
Та малко жени ще издържат такъв цикъл, трябва да се помогне. На 23, обаче, хистеректомията е крайно, дори опасно решение.

# 629
  • Washington,USA
Не е лесно с такъв цикъл от млада възраст, но много често след раждане се оправя.Моят не беше чак толкова ужасен, но имах болки.След като родих не усещах изобщо кога ми идва, после с годините започнах да имам напрежение, но хапчета вече не пиех.

Скрит текст:
За кръвотечението сега използвам К1, калций фосфо Ц, вит.С ампули за вливане, но не всичко наведнъж, както и тинктури или чай от кръвоспиращи билки, но в тези дни никак не ми се пият течности и то с такива вкусове, но помагат за намалянето му.За болката гледам ако може без лекарство.Забелязала съм ако намалее кървенето и болката е по-слаба.Имам хомеопатично, но не знам дали на друг би действало, имам и рескю и някои други  есенции, мазило на Дотера, но те по-скоро намалят болка, не я премахват изцяло.Може да видиш на теб дали рескю ще има ефект.При най-силните ми болки дори и хапчетата действаха много бавно.Сега са малко по-поносими ако овладея положението минавам без хапчета.

Разбирам, но аз деца не искам. Това не е опция за мен. С билки съм пробвала... Ефект почти никакъв. Ароматерапии, Акупресурата също. Така съм от самото начало.

Ще видя за хомеопатия. 🤔

Общи условия

Активация на акаунт