Хистеректомията, въпроси, отговори, коментари.Тема 8

• 53 394
  • 737
  •   1
Отговори
# 330
Привет, момичета.
Сигурно сте дискутирали хиляди пъти, но все пак ще попитам дали има такива пъзли, като мен, които четири месеца след тотална хистеректомия, да изпитват ужас да правят секс. По препоръки на доктора изчаках четири месеца и тези дни мислех да зарадвам съпруга, но, Бога ми, в паника съм само  като се сетя...
С един оставен яйчинк съм, ако има значение.
Имам нужда от подкрепа, наистина...
Светли и благословени празнични дни, смели момичета 🥰
мнеее, ние брояхме дните хах. Обаче първите няколко пъти при мен имаше лека болка. От стесняване ли беше. Мина след седмица. Действай! Все някога трябва да се престрашиш.

# 331
  • Варна
Привет, момичета.
Сигурно сте дискутирали хиляди пъти, но все пак ще попитам дали има такива пъзли, като мен, които четири месеца след тотална хистеректомия, да изпитват ужас да правят секс. По препоръки на доктора изчаках четири месеца и тези дни мислех да зарадвам съпруга, но, Бога ми, в паника съм само  като се сетя...
С един оставен яйчинк съм, ако има значение.
Имам нужда от подкрепа, наистина...
Светли и благословени празнични дни, смели момичета 🥰
Може да вземеш глобули Цикатридина да си слагаш няколко вечери под ред, за да си по-спокойна. Зарадвай мъжа си, зарадвай и себе си! Апетита идва с яденето. Живота е кратък, достатъчно страдаме и се измъчваме - нека взимаме всичко, което ни се иска (и не е незаконно Simple Smile )

# 332
  • България
Благодаря за отговорите, прекрасни!
Постоянно си представям, че "там" нещо ще се разкъса и още куп други глупости, с които ми е пълна главата...
Не го искам, по-силно е от мен.
Друго си е вече прескочилите тази психологическа бариера да дадат насоки, за което безкрайно благодаря отново!
Бъдете здрави, благословени и много щастливи!

# 333
И аз съм 3 месеца след хистеректомия..Не ми се мисли за секс. Ужасявам се честно казано. Добре, че съм разведена и разкарах половинката този месец 🫣. Някой ден може и да се престраша. Светли Празници и бъдете здрави 🥰🥰

# 334
E, как ще се разкъса, то всичко е зараснало отдавна.

# 335
  • България
E, как ще се разкъса, то всичко е зараснало отдавна.
О, разбира се!
Не случайно казвам, че в главата ми е чудо. Нереални страхове, които са смешни, осъзнавам го.
Затова потърсих помощ при вас. Знам колко налудничаво звучи и до скоро не съм предполагала колко ми се отразява преживяното... Но, факт ☺️

# 336
Честита Коледа, дами!
Je suis, същите страхове имах. Споделям и аз мненията, че лубрикант и една чашка за кураж помагат.  В началото е странно, но лека-полеко се свиква.

# 337
Момичета имам леко зацапване от два дни и дискомфорт от вътрешната страна, където явно съм зашита. 🤔Аз съм оперирана на 18.12.  с оставени яйчници. Първите два дни имах съвсем леко бледо розово зацапване, което след това спря, до преди два дена. Отделно имам и леки тъпи болки в десния яйчник. Аз обаче съм си виновна, задето седнахме навън на заведение, точно преди три дни, то си беше студено, но си викам хайде ще пийна едно топло билково чайче, какво толкова  едва ли ще настина толкова за половин час 🥹....Ама на! На следващия ден се събуждам сутринта с едни тъпи болки в яйчниците и ниско долу в корема, и се почна с едно леко розово зацапване...🫣 А, си бях толкова добре с ежедневните превръзки, нищо ми нямаше.Дами тези от Вас, които сте преминали през всичко това, споделете до кога е нормално да имаме това зацапване, вярно ли е и това, че зацапване се получава и от разграждането на вътрешните конци? Весели празници! 🌲❄️☃️🌹

# 338
Много трябва да се пазиш именно да не се простудиш!!! Не е нормално. Мен ме изписаха без зацапване и болки. Важно е имаш ли температура? Но си виж лекаря или някой един ехограф да ти направи.

# 339
Много трябва да се пазиш именно да не се простудиш!!! Не е нормално. Мен ме изписаха без зацапване и болки. Важно е имаш ли температура? Но си виж лекаря или някой един ехограф да ти направи.
.                                                                   
 Не, нямам температура! Назад в темите четох, че някои дами също са имали зацапване доста време. Утре ще ходя до личния лекар и ще питам. Нека и други се включат и отговорят, как е било при тях.

# 340
Burda, аз съм с тотална хистеректомия плюс яйчници. Имах леко зацапване около месец. Болки имах също толкова време, основно от ляво. Операцията ми беше лапароскопска. Имах контролен преглед на втората седмица - зацапването се оказа нормално, но най-добре хирургът, който те е оперирал, да те види, според мен, било то и след НГ.

# 341
Burda, аз съм с тотална хистеректомия плюс яйчници. Имах леко зацапване около месец. Болки имах също толкова време, основно от ляво. Операцията ми беше лапароскопска. Имах контролен преглед на втората седмица - зацапването се оказа нормално, но най-добре хирургът, който те е оперирал, да те види, според мен, било то и след НГ.
.                                                       
  Непременно ще отида на контролен преглед, когато е готова епикризата на 08.01.24г. Ще изчакам до тогава и ще се пазя повече, взех си урока. Благодаря за отговора, успокоих се поне малко, че не съм единствената с тези симптоми. Защо ли се появява това зацапване не ми е ясно. Колко дена бях "чиста" и се радвах, че всичко е Ок! Ще видя до деня на прегледа, как ще се чувствам и какво ще е положението там "долу", все пак сме шити и всеки организъм реагира по различен начин, та това си е тежка операция, колкото и да е лапороскопска. Бъдете здрави, желая Ви весели празници! ☃️❄️🌲🌹

# 342
Бурда,и аз съм със запазени яйчници.10 дена след операцията 2 седмици имах зацапване .Двама аг казаха,че е напълно нормално.Спря си после.

# 343
Бурда,и аз съм със запазени яйчници.10 дена след операцията 2 седмици имах зацапване .Двама аг казаха,че е напълно нормално.Спря си после.
.            Точно! Все едно описваш мен. Около десети ден от операцията започна и моето зацапване. Значи може да  очаквам още две седмици да зацапва, след което трябва постепенно да спира. Силно се надявам всичко да е наред, че всеки път когато хода до WC почнах да се стресирам дали отново ще има зацапване в превръзката.😞

# 344
  • София
мързеливи,
какви хапчета пиеш? може на ЛС...

Не,  за съжаление, не мога да споделя, не съм лекар и мога да нося отговорност само за моето здраве. А и това беше преди много, много години.  Взех решението си след много четене във всякакви форуми и медицински източници. Разбрах , /пак  след много ровене и четене/, че хашимото води до естрогенна доминантост , и след още толкова ровене и четене , че тя е причината за ендометриална хиперплазия .                                                                                             

"  Ендометриумът е лигавицата, която се отделя по време на менструалния цикъл. Какви са най-честите причини за ендометриална хиперплазия?

Организмът на жени с ендометриална хиперплазия произвежда твърде много естроген и недостатъчно прогестерон. Тези хормони играят съществена роля в менструацията и бременността. По време на овулация естрогенът удебелява ендометриума, докато прогестеронът подготвя матката за бременност. Ако не настъпи зачеване, нивата на прогестерон спадат. Спадът на прогестерона задейства отделянето на лигавицата по време на менструалния цикъл.
Жените, диагностицирани с хиперплазия на ендометриума, произвеждат малко, ако изобщо произвеждат, прогестерон. В резултат на това матката не отделя лигавицата на ендометриума. Вместо това лигавицата продължава да расте и да се удебелява. Клетките, които изграждат лигавицата, могат да растат близо една до друга и да станат неправилни.
 Всички видове хиперплазия могат да причинят необичайно и тежко кървене, което може да доведе до развитие на анемия. "

И така ... след като си поставих диагнозата, отидох на гинеколог в местното ДКЦ,  и тя / беше жена/ ме изгледа скептично и с насмешка. Прегледа ме на някакъв древен ехограф ли беше, видеозон ли беше / не помня вече/, и реши че проблемът са някакви малки миоми.  Затова прецених, че трябва да си помогна сама...и по-натам вече знаете.                                                        Надявам се, че   вече гинеколозите  и ендокринолозите не са толкова невежи и самоуверени и  биха предложили първо лечение с нужните хормони, вместо да прибягват до такива крайни решения като изцяло отстраняване на матката... но знае ли се. Сега пък са толкова алчни, че винаги искат да оперират.

Последна редакция: чт, 28 дек 2023, 14:14 от мързеливка

Общи условия

Активация на акаунт