Хистеректомията, въпроси, отговори, коментари.Тема 8

• 53 036
  • 737
  •   1
Отговори
# 600
Е верно ли тия мъки продължават?
Сега пък киста. Уплашиха ме, че и рак на гърдата има вероятност да се появи.
То па аман.
И на мен ми казаха,че задьлжително два пьти мамография в годината,защото аз сьм след тотална хистер.доброкачествена хистология,но има вероятност за рак на гьрдата и за това задьлжителни прегледи!
какво значи тотална хистеректомия

# 601
  • Пловдив
Е верно ли тия мъки продължават?
Сега пък киста. Уплашиха ме, че и рак на гърдата има вероятност да се появи.
То па аман.
И на мен ми казаха,че задьлжително два пьти мамография в годината,защото аз сьм след тотална хистер.доброкачествена хистология,но има вероятност за рак на гьрдата и за това задьлжителни прегледи!
какво значи тотална хистеректомия
Премахната матка и шийка.

# 602
И яйчници.

# 603
И на двата варианта попаднах в онкото - гинекологичен рак след рак на гърдата и рак на гърдата след гинекологичен. Така че се следете!
Аз съм с гинекологичен и на всеки шест месеца ходя на ехография на гърди в онкото. Мамографията не е препоръчителна, тя увеличава риска от рак на гърдата, да си знаете.
За момичето с кистата - киста 7 см си е доста голяма. Колко е туморният маркер CA 125? В норма значи до 35, но стойност около и над 20 клони към проблем.

# 604
  • в пустинята
И трьби

# 605
  • в пустинята
И на двата варианта попаднах в онкото - гинекологичен рак след рак на гърдата и рак на гърдата след гинекологичен. Така че се следете!
Аз съм с гинекологичен и на всеки шест месеца ходя на ехография на гърди в онкото. Мамографията не е препоръчителна, тя увеличава риска от рак на гърдата, да си знаете.
За момичето с кистата - киста 7 см си е доста голяма. Колко е туморният маркер CA 125? В норма значи до 35, но стойност около и над 20 клони към проблем.
Като не е препорьчителен мамографията,на какво да ходим?

# 606
Хистеректомията, е премахване на матката и преждевременно влизане в менопауза.
Сега вече, дали ще се запазят яйчниците, шийката, е според конкретния случай.
А мамография наистина знам, че я препоръчват през 2 години, пак по преценка на лекаря.

# 607
На ехография на гърди, взима се направление от гинеколог. Мамографията облъчва гърдите, затова е забранена в млада възраст, под 50 г. много рядко се прави.

Много е важно и образният диагностик колко е добър!

# 608
на въпроса какво е тотална хистеректомия:

Ето цитат от линка, в който  ще намерите инфо за видовете хистеректомия
Цитат
При тоталната хистеректомия се премахва цялата матка, заедно с нейната шийка на матката, но се оставят яйчниците. При супрацервикалната се отстранява само горната част на матката и се оставя шийката на матката.Прочети още на: Какво е хистеректомия? | Puls.bg - https://www.puls.bg/zhensko-zdrave-c-68/kakvo-e-khisterektomiia-n-49071

# 609
на въпроса какво е тотална хистеректомия: каква е логиката при запазени яйчници да сме застрашени от рак. Аз имам пълно доверу

Цитат
При тоталната хистеректомия се премахва цялата матка, заедно с нейната шийка на матката, но се оставят яйчниците. При супрацервикалната се отстранява само горната част на матката и се оставя шийката на матката.Прочети още на: Какво е хистеректомия? | Puls.bg - https://www.puls.bg/zhensko-zdrave-c-68/kakvo-e-khisterektomiia-n-49071
каква е логиката да си застрашен от рак при запазени яйчници. Това се чудя. За това попитах жената.

# 610
  • Пловдив
А мамография наистина знам, че я препоръчват през 2 години, пак по преценка на лекаря.
Със запазени яйчници не се влиза преждевременно.

Това с честото следене за тези с онкологични проблеми ли е, които са имали.

# 611
  • в пустинята
Със запазени яйчници не се влиза преждевременно.

Това с честото следене за тези с онкологични проблеми ли е, които са имали.
За да не се стигне до онкологични проблеми,за това се прави!!!За да не се....

# 612
Как да не се влиза в менопауза след хистеректомия? Липсата на цикъл какво  е?
При оставени яйчници, също се следи за рак на яйчниците.

# 613
Менопаузата настъпва след отстраняването на яйчниците. Когато е премахната само матката, а яйчниците си стоят, няма хормонален дисбаланс и жената не е в менопауза, въпреки, че няма цикъл.

# 614
на въпроса какво е тотална хистеректомия: каква е логиката при запазени яйчници да сме застрашени от рак. Аз имам пълно доверу

Цитат
каква е логиката да си застрашен от рак при запазени яйчници. Това се чудя. За това попитах жената.
. Тотално ме объркахте. Двама гинеколози потвърдиха, че с тотална хистеректомия и със запазени яйчници, както е в моя случай не се навлиза в менопауза!!! Каква е връзката между хистеректомия и появата на рак на гърдата!? Нали имаме яйчници, които функционират и произвеждат яйцеклетки, липсва само менструация. Разбирам при тотална хистеректомия с премахване на яйчниците преди настъпила менопауза, предполагам се увеличава процента на усложнения с рак на гърдата или рак на яйчниците. Лично АГ ми каза, че профилактичен преглед веднъж на годината е напълно достатъчно, не се паникьосвайте толкова и го давайте по спокойно момичета... Радвам се,че съм в групата и споделяме тревогите си , тук сме за да се подкрепяме и обменяме информация. Желая на Всички Ви, спокойни дни за напред и си повтаряйте по често, че всичко ще е наред , наслаждавайте се на живота....🌹

Общи условия

Активация на акаунт