Предстои ми Инвитро/ИКСИ - Да поговорим - тема 85

• 46 478
  • 734
  •   1
Отговори
# 360
  • София
    Аз си мисля, че нещо доктора се е пообъркал. Бях между прегледи и може в бързината да не се е изразил правилно, защото аз отидох та с идеята за ПИД на 5ти ден. На мен не ми предлагат свеж трансфер изобщо, така че 100% ще се замразява.
    Иначе и аз съм за биопсия на 5ти ден, стига да има на какво.
    А някой знае ли при направен ПИД на ембрионите в различни сламки ли ги замразяват после стандартно или трябва да се уточни предварително.
    Стискам палци на всички кандидат мами в темата, да ви се случи чудото възможно най-бързо 🍀🍀🍀🍀🍀

В тези изследвания по-долу е обяснено,защо и кога се предпочита ПИД на 3ти ден и кога на 5ти ден.
Общо взето,това,което разбрах е,че при свеж трансфер може да се прави ПИД на 3ти ден,защото се взема като биопсия само 1 клетка и резултатът излиза бързо и може да се направи свежия трансфер.
Но и резултатът не е чак толкова достоверен както при 5ти ден.
При 5ти дрн се взимат повече клетки,резултатът се бави,по-точен е,но няма как да е на свеж трансфер.
Различните клиники и лекари предпочитат различен подход,кое е по-правилно,и самите изследвания не могат да кажат.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6517237/
[[/list]
https://www.google.bg/amp/s/www.center4fertility.com/blog/2014/0 … -day-5-146548/amp

# 361
Когато се прави ПИД всеки ембрион е в отделна сламка.

# 362
Момичета може ли да разкажете как минава пункцията в Надежда?

# 363
Предполагам, че има значение всъщност какво е вашето конкретно състояние и така да се изготви хранителен/на добавки режим,
Аз например нямам тръби ... И до луната да литна за чай от лунен кратер нови тръби няма да ми пораснат :/ а не е като да не съм гугълвала дали няма 3D, трансплантиране, коригиране някакво ... На този етап поне няма,
Може би ако дадете някаква по точна информация какво точно е вашето състояние, ще може да ви се даде по-конкретен отговор,
Успех, и дано докато си четете да си забременеете естествено... Ако е възможно 🤞🤞🥰🥰

Здравейте, момичета!
Моят въпрос е малко по-различен, надявам се , че не съм объркала мястото, където да го задам. Те първа ми предстои да тръгна по пътя на инвитро - да подавам документи или да се самофинансирам.
Забелязвам, че се коментира на места хранене, определена козметика и пр.
Иска ми се да попитам от къде черпите информация за тези неща - какво трябва да променя в режима/ежедневието си, за да бъдат условията оптимални итн. Забелязах че няма много литература по въпроса (може би 1 или 2 книги и не съм сигурна дали има точно тази информация, която ме интересува), а не знам кои източници онлайн са достатъчно достоверни, за да се водя по тях.
Извинявам се ако не съм в правилната тема и ви благодаря предварително за разбирането и обратната връзка!

Желая успех на всички ви в мечтаната цел! Heart

# 364
Момичета, а информация за ембриолозите в различните инвитро центрове, от къде черпите? Можете ли да изкажете мнения?

# 365
Момичета може ли да разкажете как минава пункцията в Надежда?
Има тема за Надежда, там може да попитате и други вълнуващи ви неща и ще има повече отговори и мнения!

# 366
Как избирате метода на оплождане?Аз ще ползвам донорски сперматозоиди.Предполагам ,че качеството им ще е добро.До колкото разбрах трябва да реша след пункцията с кой метод да ги оплодят .Дайте някакви съвети ,нищо не разбирам от това което ми предстои.

# 367
Може би ако дадете някаква по точна информация какво точно е вашето състояние, ще може да ви се даде по-конкретен отговор,
Успех, и дано докато си четете да си забременеете естествено... Ако е възможно 🤞🤞🥰🥰

Благодаря.
Със силно нагънати тръби съм. Води се че пропускат много слабо само при много високо налягане. Освен това са постоянно свити , което допълнително затруднява придвижването. Шансът ми за естествено се води почти нулев. От там и преминахме на вариант инвитро. По последни изследвания нямам някакви хормонални проблеми.
Като мъжки фактор имаме само нарушена морфология, всички останали показатели са идеални.
Като цяло те първа “прохождам” в областта и нямам много представа какво ме очаква. Опитвам се да добия представа от следеното тук и те първа търся от къде може да се информирам допълнително.

# 368
Селестиа, една от по-популярните книги е "всичко започва от яйцето", (it all begins with the egg "),
Отделно може да си изследваш нива на витамини, ако случайно някой е под норма, или занижен, сещам се за Д, В12 на първо четене,
Ако имаш възможност можеш да си пуснеш генетичен пакет за риск от тромбофилии, мисля че геника имат пакети (в идеалния случай консултация със специалист, но реалистично много момичета самоинициативно се изследват),
И може би консултация с ендокринолог, за ЩЖ и ИР,
И разбира се - здрав дух в здраво тяло, спорт колкото ви е възможно и какъвто ви е на душа,
Мой познат казваше "е, ама то, ти като отидеш на лекар, те неизбежно ще ти намерят нещо", което не е съвсем лъжа, но когато се прави инвитро всеки иска да си подобри шансовете максимално, така че мен е оправдан разход.
Започнете с тези, дано да попаднете на специалисти, които да водят диалог с вас 🤞🤞 и заедно да намерите оптималните решения 🤞🤞

Благодаря.
Със силно нагънати тръби съм. Води се че пропускат много слабо само при много високо налягане. Освен това са постоянно свити , което допълнително затруднява придвижването. Шансът ми за естествено се води почти нулев. От там и преминахме на вариант инвитро. По последни изследвания нямам някакви хормонални проблеми.
Като мъжки фактор имаме само нарушена морфология, всички останали показатели са идеални.
Като цяло те първа “прохождам” в областта и нямам много представа какво ме очаква. Опитвам се да добия представа от следеното тук и те първа търся от къде може да се информирам допълнително.

# 369
  • София
Днес бях на преглед и съответно говорихме пак за това. Ако някой минава през същото мисля, че ще е полезно:
Док ми каза, че като стигнат 5 ден ги замразяват, после планират биопсията и ги размразяват, за да вземат клетките, след което пак ги замразяват. Явно логистиката прецаква работата. Аз бях убедена, че искам 5ти ден, за да има смисъл. Той ме посъветва 3-ти и накрая каза, че ако се оплоди 1, то даже и няма смисъл да се прави. Странно, понеже 10 пъти ми каза колко е важен тоя ПИД за моя случай и накрая.. Нали идеята е да не забременявам с ембрион, който ще абортира.
Като мине пункцията пак сме щяли да говорим.
Та така..
    Аз си мисля, че нещо доктора се е пообъркал. Бях между прегледи и може в бързината да не се е изразил правилно, защото аз отидох та с идеята за ПИД на 5ти ден. На мен не ми предлагат свеж трансфер изобщо, така че 100% ще се замразява.
    А някой знае ли при направен ПИД на ембрионите в различни сламки ли ги замразяват после стандартно или трябва да се уточни предварително.
    Стискам палци на всички кандидат мами в темата, да ви се случи чудото възможно най-бързо 🍀🍀🍀🍀🍀

В тези изследвания по-долу е обяснено,защо и кога се предпочита ПИД на 3ти ден и кога на 5ти ден.
Общо взето,това,което разбрах е,че при свеж трансфер може да се прави ПИД на 3ти ден,защото се взема като биопсия само 1 клетка и резултатът излиза бързо и може да се направи свежия трансфер.
При 5ти дрн се взимат повече клетки,резултатът се бави,по-точен е,но няма как да е на свеж трансфер.
Различните клиники и лекари предпочитат различен подход,кое е по-правилно,и самите изследвания не могат да кажат.

[[/list]
https://www.google.bg/amp/s/www.center4fertility.com/blog/2014/0 … -day-5-146548/amp

# 370
Това,което ни обясни на нас ембриоложката в България е,че ако остане само 1 ембрионче,предпочитат да не правят ПИД,за да не го увредят при биопсията. Понеже в някои случаи трудно се получават повече ембриончета и дори 1 е успех,го пазят и не смеят да му правят биопсия за ПИД.
Може би, това е имал предвод лекаря.
При нас при последната стимулация оцеляха само 2 ембриончета до 5ти ден,и въобще не искаха да ги пипат. Не знам дали е правилно или не.
Интересувайте и питайте,защото на нас така ни объркаха някои неща,от чисто недоглеждане на лекарите,прекалена натовареност и т.н.
То човек у нас вече трябва да е и гинеколог,и ембриолог,и андролог,и всичко.

Днес бях на преглед и съответно говорихме пак за това. Ако някой минава през същото мисля, че ще е полезно:
Док ми каза, че като стигнат 5 ден ги замразяват, после планират биопсията и ги размразяват, за да вземат клетките, след което пак ги замразяват. Явно логистиката прецаква работата. Аз бях убедена, че искам 5ти ден, за да има смисъл. Той ме посъветва 3-ти и накрая каза, че ако се оплоди 1, то даже и няма смисъл да се прави. Странно, понеже 10 пъти ми каза колко е важен тоя ПИД за моя случай и накрая.. Нали идеята е да не забременявам с ембрион, който ще абортира.
Като мине пункцията пак сме щяли да говорим.
Та така..

[[/list]

# 371
Моят съвет е да настоявате за ПИД преди замразяването, иначе е твърде висок рискът. Успех! 🍀

# 372
  • София
Днес бях на преглед на 6ти ден от МЦ (предстои ми ЗЕТ). След пункцията ми дойде рано - на 21 ден, продължи 4ри дни страшно обилен МЦ и спря УЖ. При прегледа се установи отляво 1 фоликул 21мм и вдясно 3 малки. Док каза, че понякога се получава така, т.е. нарасвали след пункция, тези фоликули, които са били много малки.
Лигавицата е 5мм, пак ще ходя другата седмица. Не ми изписа нищо. Притесних се да не изпуснем месеца, но каза, че няма да има проблем, просто трябва повечко прегледи. Споделям, защото първоначално се панирах много.
Не съм очаквала такова нещо. И друго, преди 2 часа отново започнах да кървя (3 дни нямаше абсолютно нищо). Сякаш пак ми дойде??
На някого подобно нещо да се е случвало?

Последна редакция: пт, 09 юни 2023, 14:08 от NadezhdaML

# 373
Днес бях на преглед на 6ти ден от МЦ (предстои ми ЗЕТ). След пункцията ми дойде рано - на 21 ден, продължи 4ри дни страшно обилен МЦ и спря УЖ. При прегледа се установи отляво 1 фоликул 21мм и вдясно 3 малки. Док каза, че понякога се получава така, т.е. нарасвали след пункция, тези фоликули, които са били много малки.
Лигавицата е 5мм, пак ще ходя другата седмица. Не ми изписа нищо. Притесних се да не изпуснем месеца, но каза, че няма да има проблем, просто трябва повечко прегледи. Споделям, защото първоначално се панирах много.
Не съм очаквала такова нещо. И друго, преди 2 часа отново започнах да кървя (3 дни нямаше абсолютно нищо). Сякаш пак ми дойде??
На някого подобно нещо да се е случвало?

Според мен хормоните още са разбъркани от стимулацията, но кървенето е притеснително

# 374
В някои клиники, ако са повече ембрионите, може да се биопсират за пид и да се замразят пробите заедно с ембрионите и да се изпратят на генетично изследване няколко само, после ако се наложи се пращат и за други и не се размразяват ембрионите за щяло и нещяло.

Общи условия

Активация на акаунт