Дългото чакане след трансфер – тема 116

• 17 137
  • 563
  •   1
Отговори
Добре дошли в новата тема!Flowers Cherry Blossom

Какво се случва след трансфер на трети ден?

Ден след ЕТ — Развитие на ембриона:
Ден 1: Ембрионът продължава да расте и да се развива, преминавайки от 6-8 клетъчен ембрион в стадий морула.
Ден 2: Клетките на морулата продължават да се делят, развивайки се до бластоцист.
Ден 3: Обвивката на бластоциста започва да се пука.
Ден 4:  Бластоцистът продължава да се освобождава от обвивката си и започва да се закача към маточната стена.
Ден 5: Бластоцистът се закача все по-дълбоко и започва имплантацията.
Ден 6: Имплантацията продължава.
Ден 7: Имплантацията е завършена, клетките, които в последствие ще се превърнат в плацента и фетус вече са започнали да се развиват.
Ден 8: hCG започва да навлиза в кръвта.
Ден 9:  Феталното развивие продължава и hCG продължава да се секретира.
Ден 10: Феталното развивие продължава и hCG продължава да се секретира.
Ден 11: Нивата на hCG са вече достатъчно високи, за да бъде установена бременност

Какво се случва след трансфер на пети ден?

Ден след ЕТ — Развитие на ембриона:
Ден 1: Обвивката на бластоциста започва да се пука.
Ден 2: Бластоцистът продължава да се освобождава от обвивката си и
започва да се закача към маточната стена.
Ден 3: Бластоцистът се закача все по-дълбоко и започва имплантацията.
Ден 4: Имплантацията продължава.
Ден 5: Имплантацията е завършена, клетките, които в последствие ще се превърнат в плацента и фетус вече са започнали да се развиват.
Ден 6: hCG започва да навлиза в кръвта.
Ден 7: Феталното развивие продължава и hCG продължава да се секретира.
Ден 8: Феталното развивие продължава и hCG продължава да се секретира.
Ден 9: Нивата на hCG са вече достатъчно високи, за да бъде установена бременност.

Линк към старата тема: https://www.bg-mamma.com/?topic=1704063

Истории, вдъхващи надежда: Remembryo: Uterine wall of fame

Полезни статии
Както виждате в материалите, препоръките и практиките в различните клиники не са напълно еднакви, но общото е: избягване на сауни и горещи душове, да не се вдига много тежко, без силни физически натоварвания, но и без да се лежи постоянно (движението спомага за кръвоснабдяването на матката), ограничаване на кофеин, алкохол и цигари, и повече спокойствие. Точно заради спокойствието обаче всяка жена трябва да прави това, което я кара да се чувства по-уверена в успеха.

Уринарните тестове отчитат бременност по-късно от кръвните, заради различната концентрация на ЧХГ в кръвта и урината. Отрицателен тест вкъщи няколко дни преди официалната дата за тест не е причина за спиране на лекарствата! Лекарства се спират единствено след отрицателен кръвен тест и обсъждане на резултата с лекар или друго медицинско лице от болницата/клиниката, където е правена процедурата.

Всеки организъм секретира ЧХГ с различни темпове. Това, че при някой теста е бил положителен например 4-5 дни след ембриотрансфер, а вашия е отрицателен, не означава задължително, че опитът ви е бил неуспешен.

Грейда (морфологичната оценка на ембрионите) не е гаранция за успешен или неуспешен трансфер. Успеха зависи от много фактори.

Теста е положителен Heart Какви са следващите стъпки?
За свое спокойствие може да пуснете ЧХГ и прогестерон още един-два пъти, за да видите как нараства, но ако от клиниката не ви го изискват, не е задължително. Първият преглед за установяване на вътрематочна бременност е обикновено 10 дни след положителния тест (около 5+3/5+4 г.с.). На този преглед е нормално да се види сакче в матката, евентуално с жълтъчно мехурче. На следващия преглед след още седмица до 10 дни вече може да се визуализира ембрионална структура с пулсации (сърчице). От там нататък сте бременна като всяка друга бременна, но продължавате да следвате терапията, назначена ви от репродуктивния лекар докато не се прецени, че може даден медикамент да бъде спрян.

Теста е отрицателен Sad А сега накъде?
Успеха в инвитрото също понякога се свежда до късмет. Затова ако ви е първи неусшпешен трансфер, това не означава задължително, че трябва да се впуснете в многожество изследвания или смяна на лекар. Ако имате няколко неуспешни трансфера, тогава вече може да почнете да търсите причините за неуспех. Идеи какво може да се промени или провери са (като въобще не е задължително да се прави всичко от изброените):
- ако трансферите са били на контролиран/стимулиран цикъл, да се пробва на естествен и обратно
- хистероскопия, за да се огледа матката
- при напреднала възраст, отклонения в кариотип, многожество неуспехи и/или повтарящи се загуби, висока ДНК фрагментация на сперматозоиди - ПИД
- имунологични изследвания (както от периферна кръв, така и имунологична маточна биопсия)
- проверка за имплантационен прозорец
- микробиологични и вирусологични изследвания (чрез PCR от секрет или с биопсия)
- промяна в лекарствения протокол преди и след трансфер (например замяна на един прогестеронов препарат с друг)
- и най-вече: обсъждайте с лекаря си какво може да е довело до неуспеха и какви стъпки може да предприемете при следващ трансфер

Свързани теми:
1. Предстои ми Инвитро/ИКСИ - Да поговорим
2. Предстои ми замразен трансфер, да поговорим
3. Забременели след инвитро

Нека темата се напълни с много добри новини и положителни тестове! Flowers Four Leaf CloverFlowers Four Leaf CloverFlowers Four Leaf Clover

Последна редакция: пн, 10 фев 2025, 11:03 от 2402

# 1
Аз също бях само на 3х2 утрогестан. Не помня дали имаше инжекции тогава (малката е на 2г), но не са ми били изписвани.

# 2
Здравейте! С положителен резултат съм след ЗЕТ на 2 петдневни ембриончета. Моля за Вашето мнение за ЧХГ и също така дали е нормално прогестеронът да спадне малко, като досега беше доста над нормата. От “Надежда” ми казаха, че е добре и да не се притеснявам за това, но съм наясно, че прогестеронът е ключов. За първи път виждам положителен тест след 4 години “домашни” опити, а това ми е втори трансфер в “Надежда”.  Терапията ми е Зарзио (едно деление през два дни), Циклогест 2х1, Магнерот 2х1, Акард 1хвечер, добавки PreMama Duo с фолиева и Омега-3.

Прогестерон в деня на трансфер: 37 ng/ml
Прогестерон 10 ден: 61 ng/ml
Прогестерон 12 ден: 55 ng/ml
Прогестерон 15 ден: 44 ng/ml

ЧХГ 8 ден: 40 mIU/ml
ЧХГ 10 ден: 100.1 mIU/ml
ЧХГ 12 ден: 240 mIU/ml
ЧХГ 15 ден: 770.9 mIU/ml

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 10:10 от Tinkata1

# 3
Супер са стойностите Simple Smile

# 4
Здравейте! Минавам и аз да се запиша. 3ти ден съм след трансфер на едно пет-дневно ембрионче. Hands Pray

# 5
Tinkata, тихичко честито и успех до финал! 🍀🍀

И аз съм в Надежда и същото ми споделиха и на мен за прогестерона. Моята терапия е по-различна като препарати, но улових зависимост между високите му стойности и това колко време е минало от последното му поставяне и ми стана ясно, че бързо се увеличава в кръвта и 3-4 часа след последен прием стойностите са в небесата и после отново се нормализира. Аз около 12-ти ден спрях да го изследвам, като разчитам, че след като няколко пъти е бил ОК (около и над 40), ще се задържи.

WitherWings, стискам палци и за теб! ✌

# 6
Момичета, място не мога да си намеря!
Имах свеж трансфер на 30.01 на 5 дневен бластоцист. 2 дни преди датата за теста (8 дни след трансфера) цикъла ми дойде. Предстои ми преглед при доктора следващата седмица за да коментираме провала. След  пункцията ми бяха изписани 2 таблетки Утрогестан вечер + акард. Терапията след трансфера беше същата. Питах доктора в деня на трансфера дали да изследваме прогесторана и той каза "няма смисъл, той и без това ти е до небето" ?!?!? Още тогава се зачудих как го прецени без изследване, но си замълчах.

Не мога да спра да се обвинявам, че не си самоназначих изследване на прогестерона преди трансфера, поне да имам някаква яснота какво се случва... и каква е тази смехотворна поддържаща терапия от 2 таблетки утрогестан на ден???? Като чета вие какви сериозни терапии имате назначени, започвам да се замислям,  дали да не си преместя останалите ми два замразени бластоциста в друга клиника. Останах с впечатление, че доктора не се отнесе сериозно и  нарочно ми обрече опита...психически вече копая дъното

# 7
Момичета, място не мога да си намеря!
Имах свеж трансфер на 30.01 на 5 дневен бластоцист. 2 дни преди датата за теста (8 дни след трансфера) цикъла ми дойде. Предстои ми преглед при доктора следващата седмица за да коментираме провала. След  пункцията ми бяха изписани 2 таблетки Утрогестан вечер + акард. Терапията след трансфера беше същата. Питах доктора в деня на трансфера дали да изследваме прогесторана и той каза "няма смисъл, той и без това ти е до небето" ?!?!? Още тогава се зачудих как го прецени без изследване, но си замълчах.

Не мога да спра да се обвинявам, че не си самоназначих изследване на прогестерона преди трансфера, поне да имам някаква яснота какво се случва... и каква е тази смехотворна поддържаща терапия от 2 таблетки утрогестан на ден???? Като чета вие какви сериозни терапии имате назначени, започвам да се замислям,  дали да не си преместя останалите ми два замразени бластоциста в друга клиника. Останах с впечатление, че доктора не се отнесе сериозно и  нарочно ми обрече опита...психически вече копая дъното
Съжалявам за неуспеха ти, знам как се чувстваш.  Странно е наистина защо ти е назначил само 2 таблетки на ден в повечето случай е 3Х2. Прогестерона при свеж трансфер е много важен преди започването на прогестероновия препарат трябва да бъде много нисък, за да не презрее лигавицата, а от самата стимулация може да се е покачил, а като не е изследван можем само да гадаем. Кой опит ти е това и при кой лекар си, ако желаеш да споделиш и успех при следващия опит. 🍀🍀🙏❤

# 8
От този опит ми е първи трансфер. Предишния път имах отново свеж трансфер на две тридневни и завърши с БХ при Шефкетова. Като тогава имах поддържаща терапия 3х2 утрогестан. Това беше преди почти 4 години. Сега съм в друга клиника.

# 9
От този опит ми е първи трансфер. Предишния път имах отново свеж трансфер на две тридневни и завърши с БХ при Шефкетова. Като тогава имах поддържаща терапия 3х2 утрогестан. Това беше преди почти 4 години. Сега съм в друга клиника.
Според мен изкоментирай ситуацията с док и му кажи за всичко, което те притеснява и си прецени дали да му дадеш още един шанс или да се преместиш при някой друг.

# 10
Tinkata, тихичко честито и успех до финал! 🍀🍀

И аз съм в Надежда и същото ми споделиха и на мен за прогестерона. Моята терапия е по-различна като препарати, но улових зависимост между високите му стойности и това колко време е минало от последното му поставяне и ми стана ясно, че бързо се увеличава в кръвта и 3-4 часа след последен прием стойностите са в небесата и после отново се нормализира. Аз около 12-ти ден спрях да го изследвам, като разчитам, че след като няколко пъти е бил ОК (около и над 40), ще се задържи.

WitherWings, стискам палци и за теб! ✌

Благодаря ти за споделения опит! Надявам се и при мен да е така. 🙏🏻🤗

# 11
Здравейте. Чхг 15.4 на 10 ден след трансфер на пресен ембрион на 4ти ден дали има надежда за бременност или да го пишем провал?

# 12
Струва ми се много ниско. Със сигурност има имплантация, но най-добре след 48 часа отново тест.

# 13
Здравейте, момичета!
Следя ви от дълго време, като черпя постоянно информация за много неща от вас.
Аз живея извън България , досега съм с две инсеминации, и един трансфер, който беше на 24.01.2025. Миналата седмица ми беше деня за кръвен тест, който показа ЧХГ 62. За съжаление, радостта ми беше краткотрайна. На своя глава след два дни направих още един ( друга лаборатория), като очаквах разбира се възходяща градация. За съжаление втория резултат беше по-нисък. Утре отново трябва да направя тест, за да сме сигурни, че нещата са приключили.
Уж всичко е наред , а вече втори път ми се случва биохимична. В един момент спират развитие. В държавата, в която съм не са разрешени ПИД изследвания и вече се замислям дали да не се приберем в България и да започнем отначало. Имам още 11 замразени ембриони, но умирам от страх, че това ще се повтаря до безкрай. Не зная, какво още да изследвам, а и имам чувството, че тук много неща се неглижират откъм прегледи и изследвания.

# 14
Какво се прави ако чхг не достига необходими нива?

Общи условия

Активация на акаунт