Дългото чакане след трансфер – тема 118

• 17 196
  • 524
  •   1
Отговори
Добре дошли в новата тема!Flowers Cherry Blossom

Какво се случва след трансфер на трети ден?

Ден след ЕТ — Развитие на ембриона:
Ден 1: Ембрионът продължава да расте и да се развива, преминавайки от 6-8 клетъчен ембрион в стадий морула.
Ден 2: Клетките на морулата продължават да се делят, развивайки се до бластоцист.
Ден 3: Обвивката на бластоциста започва да се пука.
Ден 4:  Бластоцистът продължава да се освобождава от обвивката си и започва да се закача към маточната стена.
Ден 5: Бластоцистът се закача все по-дълбоко и започва имплантацията.
Ден 6: Имплантацията продължава.
Ден 7: Имплантацията е завършена, клетките, които в последствие ще се превърнат в плацента и фетус вече са започнали да се развиват.
Ден 8: hCG започва да навлиза в кръвта.
Ден 9:  Феталното развивие продължава и hCG продължава да се секретира.
Ден 10: Феталното развивие продължава и hCG продължава да се секретира.
Ден 11: Нивата на hCG са вече достатъчно високи, за да бъде установена бременност

Какво се случва след трансфер на пети ден?

Ден след ЕТ — Развитие на ембриона:
Ден 1: Обвивката на бластоциста започва да се пука.
Ден 2: Бластоцистът продължава да се освобождава от обвивката си и
започва да се закача към маточната стена.
Ден 3: Бластоцистът се закача все по-дълбоко и започва имплантацията.
Ден 4: Имплантацията продължава.
Ден 5: Имплантацията е завършена, клетките, които в последствие ще се превърнат в плацента и фетус вече са започнали да се развиват.
Ден 6: hCG започва да навлиза в кръвта.
Ден 7: Феталното развивие продължава и hCG продължава да се секретира.
Ден 8: Феталното развивие продължава и hCG продължава да се секретира.
Ден 9: Нивата на hCG са вече достатъчно високи, за да бъде установена бременност.

Линк към старата тема: https://www.bg-mamma.com/?topic=1759811

Истории, вдъхващи надежда: Remembryo: Uterine wall of fame

Полезни статии
Както виждате в материалите, препоръките и практиките в различните клиники не са напълно еднакви, но общото е: избягване на сауни и горещи душове, да не се вдига много тежко, без силни физически натоварвания, но и без да се лежи постоянно (движението спомага за кръвоснабдяването на матката), ограничаване на кофеин, алкохол и цигари, и повече спокойствие. Точно заради спокойствието обаче всяка жена трябва да прави това, което я кара да се чувства по-уверена в успеха.

Уринарните тестове отчитат бременност по-късно от кръвните, заради различната концентрация на ЧХГ в кръвта и урината. Отрицателен тест вкъщи няколко дни преди официалната дата за тест не е причина за спиране на лекарствата! Лекарства се спират единствено след отрицателен кръвен тест и обсъждане на резултата с лекар или друго медицинско лице от болницата/клиниката, където е правена процедурата.

Всеки организъм секретира ЧХГ с различни темпове. Това, че при някой теста е бил положителен например 4-5 дни след ембриотрансфер, а вашия е отрицателен, не означава задължително, че опитът ви е бил неуспешен.

Грейда (морфологичната оценка на ембрионите) не е гаранция за успешен или неуспешен трансфер. Успеха зависи от много фактори.

Теста е положителен Heart Какви са следващите стъпки?
За свое спокойствие може да пуснете ЧХГ и прогестерон още един-два пъти, за да видите как нараства, но ако от клиниката не ви го изискват, не е задължително. Първият преглед за установяване на вътрематочна бременност е обикновено 10 дни след положителния тест (около 5+3/5+4 г.с.). На този преглед е нормално да се види сакче в матката, евентуално с жълтъчно мехурче. На следващия преглед след още седмица до 10 дни вече може да се визуализира ембрионална структура с пулсации (сърчице). От там нататък сте бременна като всяка друга бременна, но продължавате да следвате терапията, назначена ви от репродуктивния лекар докато не се прецени, че може даден медикамент да бъде спрян.

Теста е отрицателен Sad А сега накъде?
Успеха в инвитрото също понякога се свежда до късмет. Затова ако ви е първи неусшпешен трансфер, това не означава задължително, че трябва да се впуснете в многожество изследвания или смяна на лекар. Ако имате няколко неуспешни трансфера, тогава вече може да почнете да търсите причините за неуспех. Идеи какво може да се промени или провери са (като въобще не е задължително да се прави всичко от изброените):
- ако трансферите са били на контролиран/стимулиран цикъл, да се пробва на естествен и обратно
- хистероскопия, за да се огледа матката
- при напреднала възраст, отклонения в кариотип, многожество неуспехи и/или повтарящи се загуби, висока ДНК фрагментация на сперматозоиди - ПИД
- имунологични изследвания (както от периферна кръв, така и имунологична маточна биопсия)
- проверка за имплантационен прозорец
- микробиологични и вирусологични изследвания (чрез PCR от секрет или с биопсия)
- промяна в лекарствения протокол преди и след трансфер (например замяна на един прогестеронов препарат с друг)
- и най-вече: обсъждайте с лекаря си какво може да е довело до неуспеха и какви стъпки може да предприемете при следващ трансфер

Свързани теми:
1. Предстои ми Инвитро/ИКСИ - Да поговорим
2. Предстои ми замразен трансфер, да поговорим
3. Забременели след инвитро

Нека темата се напълни с много добри новини и положителни тестове! Flowers Four Leaf CloverFlowers Four Leaf CloverFlowers Four Leaf Clover

Последна редакция: ср, 04 юни 2025, 12:21 от miki8713

# 1
  • София
Благодаря за новата тема, надявам се да се напълни с високи ЧХГ-та и много сладки и здрави бебоци.
Днес съм 5 ден след трансфера и лудостта от чакането малко намаля, но съм решила да си купя няколко теста и да си пробвам, въпреки че осъзнавам как няма голям смисъл.
От клиниката ми дадоха снимки на ембриончетата и вчера от лудост ги качих на Chatgpt и го питах какви са шансовете според неговия протичит, при което ми извади супер много информация за ембриончетата, качество, табличка ми направи... излиза, че между 35 и 50% е шансът за успех, което ми се стори доста добре.

# 2
  • София
Благодаря за новата тема. Успех на всички момичета Simple Smile

# 3
Това е интересно за Чат GPT, искаш да кажеш, че от снимката прави обстоен анализ. На мен досега не са ми давали снимка на ембриончетата. Само, когато ми ги върнат и дават снимка, как са ги пуснали вътре и започва приключението. Винаги ми е бил вълнуващ този момент със снимката.

# 4
  • Sofia
Аз лично не бих вярвала много на разчитане/анализ на снимки от AI все още.
Yellow_girl, желая ти успех и се надявам всичко да е наред.

# 5
  • София
Дадоха ми снимки на всички ембриончета по дни как са се развивали. Показаха ми ги секунди преди трансфера и след това ми дадоха още една снимка къде са поставени. На екрана преди трансфера направо се влюбих, като ги видях - едни малки цветчета. Сигурно ще прозвучи откачено, но в главата ми се въртеше само - леле, колко са красиви. Реално ти ги виждаш за не повече от 1-2 секунди, но е безкрайно вълнуващо. А и не очаквах, така че беше още по-странно в добрия смисъл на думата.
Иначе много ползвам AI в работата и след като го питам за какво ли не, ми се стори логично да си "поговорим" и за това. Даде ми доста подробна информация на базата на снимките (на тях имаше описание - вид на ембриона, ден 1, ден 2 и т.н.)
Питах го за съвети как да подтисна нервното напрежение и ми даде някои не лоши мантри и съвети.

Rouina91, много ти благодаря. То аз не "разчитам" на тълкуването на AI, защото каквото е трябвало да стане, вече е станало и сега е време за чакане, но ми беше доста интересно като информация.

# 6
  • Sofia
Дадоха ми снимки на всички ембриончета по дни как са се развивали. Показаха ми ги секунди преди трансфера и след това ми дадоха още една снимка къде са поставени. На екрана преди трансфера направо се влюбих, като ги видях - едни малки цветчета. Сигурно ще прозвучи откачено, но в главата ми се въртеше само - леле, колко са красиви. Реално ти ги виждаш за не повече от 1-2 секунди, но е безкрайно вълнуващо. А и не очаквах, така че беше още по-странно в добрия смисъл на думата.
Иначе много ползвам AI в работата и след като го питам за какво ли не, ми се стори логично да си "поговорим" и за това. Даде ми доста подробна информация на базата на снимките (на тях имаше описание - вид на ембриона, ден 1, ден 2 и т.н.)
Питах го за съвети как да подтисна нервното напрежение и ми даде някои не лоши мантри и съвети.
Не казвам, че е лошо, просто ми се струва, че дава малко фалшиви надежди. И аз след инсеминация, в която имахме 4 фоликула му разправях и го разпитвах разни неща, като ми беше дал шанс над 30% успех, че ще стане (инсеминациите са с доста по-нисък шанс на успех). Дето се вика се хайпнах и след това доста зле се почувствах като не стана нищо. Не е лошо да попиташ и да се интересуваш порсто не приемай нещата от AI за чиста монета да не се разочароваш много след това.

# 7
  • София
Напълно те разбирам, по-скоро използвам моя AI, който съм си кръстила "Гошо", за информация, която със сигурност няма кой друг да ми я даде. Не съм я искала от ембриоложката, разбира се, но и не мисля, че трябва да я занимавам да ми обяснява видовете ембриони, структурните промени, деленето на клетките и т.н. Каквито и проценти да ми дава Гошо, това си е Божа работа и другата седмица ще стане ясно.
Иначе усешам разочарование от това, че нямам силно напрежение в гърдите, както при предишните положителни текстове и това много повече ме тормози.

И тук да се включа с нещо друго - боли ли ви главата от тези хормони и какво пиете за това?

# 8
  • Sofia
Yellow_girl - Боли и е много неприятно. Аз в момента не приемам нищо, но дори когато приемах за стимулацията при инсеминации (Фемара и Кломифен), а също и след овулацията (Дуфастон), главата си ме болеше с дни нон стоп. Особено при последният ни цикъл на инсеминация. Аз нищо не пиех - попридремвах си малко повече и ме отпускаше.
Напрежението/болката в гърдите не е показателно, не разбирам защо всички си мислите, че тези усещания започват толкова рано - може и да се появи, но по-късно. Не губи надежди само заради липсата на симптоматика откъм гърдите. Моите като са винаги напрегнати след овулация - все едно съм забременяла.

# 9
  • София
Чакам си Simple Smile напрежението в гърдите, защото при предишните бременности беше много ясно изразено, затова предполагам, че и сега, ако е станало нещо, ще го има този симптом. Ноооооо рано е, наясно съм, 5 ден е нищо, те бебетата още се чудят къде са попаднали и дали им е достатъчно топло при мен. При предходните пъти при мен нещата са започвали към 7-8 ден.

Главоболието много ме мъчи, хубавото е, че от време на време изчезва от самосебе си, но в повечето случаи е страшна гнус.

# 10
Само да вметна, че не е задължително да попаднете в процентите за успех. Все пак AI не ви дава 100 процента шанс. Дори и 99 процента да даде, пак има вероятност да попаднете в този 1 процент. За съжаление във всичко в живота е така. За това е опит, защото дори и лекарите не знаят дали ще стане или не.
Пожелавам на всички да сте част от процентите за успех ☺️!

# 11
AI може да е много полезен, важното е да си формулирате правилно запитването. Simple Smile Аз също съм го ползвала и досега всичко е съвпадало с казано от лекар като резултати и насоки. Simple Smile

# 12
Моят първи неуспешен транфер приключи с чхг 2 на 8ми ден.. , а уж нямаше причина да не стане.

# 13
На кой ден бяха ембриончетата? Съжалявам за резултата! Имате ли още за друг трансфер?

# 14
На 5ти ден 2 ембриончета с качество АА. Да, имаме още замразени, но ми потънаха гемиите честно казано. След първи неуспешен време ли е за някакви по-сериозни изследвания? И според вас една зъбна инфекция около транфера възможно ли е да е повлияла негативно?

Общи условия

Активация на акаунт