Дългото чакане след трансфер – тема 117

• 18 932
  • 445
  •   1
Отговори
Добре дошли в новата тема!Flowers Cherry Blossom

Какво се случва след трансфер на трети ден?

Ден след ЕТ — Развитие на ембриона:
Ден 1: Ембрионът продължава да расте и да се развива, преминавайки от 6-8 клетъчен ембрион в стадий морула.
Ден 2: Клетките на морулата продължават да се делят, развивайки се до бластоцист.
Ден 3: Обвивката на бластоциста започва да се пука.
Ден 4:  Бластоцистът продължава да се освобождава от обвивката си и започва да се закача към маточната стена.
Ден 5: Бластоцистът се закача все по-дълбоко и започва имплантацията.
Ден 6: Имплантацията продължава.
Ден 7: Имплантацията е завършена, клетките, които в последствие ще се превърнат в плацента и фетус вече са започнали да се развиват.
Ден 8: hCG започва да навлиза в кръвта.
Ден 9:  Феталното развивие продължава и hCG продължава да се секретира.
Ден 10: Феталното развивие продължава и hCG продължава да се секретира.
Ден 11: Нивата на hCG са вече достатъчно високи, за да бъде установена бременност

Какво се случва след трансфер на пети ден?

Ден след ЕТ — Развитие на ембриона:
Ден 1: Обвивката на бластоциста започва да се пука.
Ден 2: Бластоцистът продължава да се освобождава от обвивката си и
започва да се закача към маточната стена.
Ден 3: Бластоцистът се закача все по-дълбоко и започва имплантацията.
Ден 4: Имплантацията продължава.
Ден 5: Имплантацията е завършена, клетките, които в последствие ще се превърнат в плацента и фетус вече са започнали да се развиват.
Ден 6: hCG започва да навлиза в кръвта.
Ден 7: Феталното развивие продължава и hCG продължава да се секретира.
Ден 8: Феталното развивие продължава и hCG продължава да се секретира.
Ден 9: Нивата на hCG са вече достатъчно високи, за да бъде установена бременност.

Линк към старата тема: https://www.bg-mamma.com/?topic=1739565

Истории, вдъхващи надежда: Remembryo: Uterine wall of fame

Полезни статии
Както виждате в материалите, препоръките и практиките в различните клиники не са напълно еднакви, но общото е: избягване на сауни и горещи душове, да не се вдига много тежко, без силни физически натоварвания, но и без да се лежи постоянно (движението спомага за кръвоснабдяването на матката), ограничаване на кофеин, алкохол и цигари, и повече спокойствие. Точно заради спокойствието обаче всяка жена трябва да прави това, което я кара да се чувства по-уверена в успеха.

Уринарните тестове отчитат бременност по-късно от кръвните, заради различната концентрация на ЧХГ в кръвта и урината. Отрицателен тест вкъщи няколко дни преди официалната дата за тест не е причина за спиране на лекарствата! Лекарства се спират единствено след отрицателен кръвен тест и обсъждане на резултата с лекар или друго медицинско лице от болницата/клиниката, където е правена процедурата.

Всеки организъм секретира ЧХГ с различни темпове. Това, че при някой теста е бил положителен например 4-5 дни след ембриотрансфер, а вашия е отрицателен, не означава задължително, че опитът ви е бил неуспешен.

Грейда (морфологичната оценка на ембрионите) не е гаранция за успешен или неуспешен трансфер. Успеха зависи от много фактори.

Теста е положителен Heart Какви са следващите стъпки?
За свое спокойствие може да пуснете ЧХГ и прогестерон още един-два пъти, за да видите как нараства, но ако от клиниката не ви го изискват, не е задължително. Първият преглед за установяване на вътрематочна бременност е обикновено 10 дни след положителния тест (около 5+3/5+4 г.с.). На този преглед е нормално да се види сакче в матката, евентуално с жълтъчно мехурче. На следващия преглед след още седмица до 10 дни вече може да се визуализира ембрионална структура с пулсации (сърчице). От там нататък сте бременна като всяка друга бременна, но продължавате да следвате терапията, назначена ви от репродуктивния лекар докато не се прецени, че може даден медикамент да бъде спрян.

Теста е отрицателен Sad А сега накъде?
Успеха в инвитрото също понякога се свежда до късмет. Затова ако ви е първи неусшпешен трансфер, това не означава задължително, че трябва да се впуснете в многожество изследвания или смяна на лекар. Ако имате няколко неуспешни трансфера, тогава вече може да почнете да търсите причините за неуспех. Идеи какво може да се промени или провери са (като въобще не е задължително да се прави всичко от изброените):
- ако трансферите са били на контролиран/стимулиран цикъл, да се пробва на естествен и обратно
- хистероскопия, за да се огледа матката
- при напреднала възраст, отклонения в кариотип, многожество неуспехи и/или повтарящи се загуби, висока ДНК фрагментация на сперматозоиди - ПИД
- имунологични изследвания (както от периферна кръв, така и имунологична маточна биопсия)
- проверка за имплантационен прозорец
- микробиологични и вирусологични изследвания (чрез PCR от секрет или с биопсия)
- промяна в лекарствения протокол преди и след трансфер (например замяна на един прогестеронов препарат с друг)
- и най-вече: обсъждайте с лекаря си какво може да е довело до неуспеха и какви стъпки може да предприемете при следващ трансфер

Свързани теми:
1. Предстои ми Инвитро/ИКСИ - Да поговорим
2. Предстои ми замразен трансфер, да поговорим
3. Забременели след инвитро

Нека темата се напълни с много добри новини и положителни тестове! Flowers Four Leaf CloverFlowers Four Leaf CloverFlowers Four Leaf Clover

# 1
Здравейте
Радвам се да започна аз новата тема Innocent Пожелавам на всички много плюсчета и големи ЧХГта Heart

Предните дни бях писала че съм притеснена че на 11 ден след ЕТ Чхг ми беше 56.6.
Днес 13 ден ми е 136. Смятам че наваксва. Как ви се струва на Вас?

# 2
Добре ми се вижда нарастването, честито, Криси!

# 3
Здравейте! 7-ми ден след трансфер на 2, 6 дневни ембриончета съм.
От ден 4-ти след трансфер съм с положителни тестове, чиито черти стават все по-хубави. Ще ви прекача снимка от днешния. Това което ме притеснява е, че преди малко много рязко си свих краката към корема и след това рязко се изпънах докато лежах по гръб. Сега имам леки болки и много, много е страх да не съм направила нещо на бебето/бебетата. Може ли да споделите ваше мнение. Прикачам ви и теста. Успех на всички!

# 4
Няма проблем, Тони, нормално е да се изпъваме. И аз така се притеснявах в началото, за същото. Болката ще отмине скоро. Бебчето или бебетата ще са добре. Много е хубав теста ☺️!

# 5
Понеже стана много рязко свиването на краката и тялото едно към друго и много, много се притесних и заради болката, която изпитах. Много благодаря Мики🍀❤

Последна редакция: пт, 28 мар 2025, 20:00 от Tony02

# 6
Включвам се и аз с днешната ни по-ярка втора чертичка. МЖ този път не изхвърли теста Grinning Гади ѝ се от два дни. Аз я филмирах, че щом ѝ се гади толкова рано, сигурно ембриончето се е разделило на 2 и ще имаме близнаци Grinning Естествено, знае, че се шегувам, но за момент се върза. Тя не разбира от такива неща, бременности, ембриони и т.н. Нито ще седне да чете. Всичко движа аз. Даже лекарствата и инжекциите не си следи. Само вървя по нея с разни хапчета Joy

# 7
Здравейте! Минавам и аз да се запиша в новата тема! Честито на всички момичета с положителни тестове и късмет на всички останали! 🍀

Аз другата седмица съм на хистероскопия и след нея ще има биопсии. Надявам се на нов трансфер през май.

# 8
Здравейте и от мен.Това ми е 4 трансфер.1 с дете,което ще направи 10 тази година (МБАЛ Надежда).Последвали 2 неуспешни опита миналата година (МБАЛ Надежда).Преместих се в МБАЛ Доверие при д-р Станулов за 4 опит.Пункция на 14.03 - 12 яйцеклетка.На 5 ден - 5 с много добро качество.Трансфер на 19.04 на 1 бластоцост 5АА.10 дни след трансфера чхг - 371.50.Аз съм с базедова болест.Преди инвитрото беше вкарана в ремисия, но сега положението не е много ок.Прилагам изследвания.

# 9
Здравейте , както съм писала имах трансфер на 17.03, високо ЧХГ , днес беше датата за МЦ, нямам кървене, но имам от сутринта една бистра слуз буквално като вода… някой има ли престава какво св случва?

# 10
Момичета, как се справяте и как издържате болезнените инжекции пролутекс? Днес ги почнах, два пъти на ден, но много ме боли по време на поставяне и след това 😥 за сега са ми за 10 дни.

# 11
Слагаш ги много бавно, и после леко разтриваш няколко минути мястото. Отделно има зони, в които няма болка. Аз допирах иглата, ако ме боли от допира, местих, докато няма болка, и така.

# 12
Момичета, как се справяте и как издържате болезнените инжекции пролутекс? Днес ги почнах, два пъти на ден, но много ме боли по време на поставяне и след това 😥 за сега са ми за 10 дни.

И аз съм като игленик, карам мъжа да ги слага много бавно и охлаждам с една студена торбичка гел от хладилника.

# 13
Аз имах болка само при първите две и то не по време на поставянето ,а десетина минути след това . Даже посинях . После започнах да ги поставям по бавно и нямам проблем . Редувай страните . Мисля ,че е до начина на поставяне ,защото много хора се оплакват и от фраксипарина ,но аз не го усещам
 .

# 14
И аз така + се старая да сменям страните на инжектиране. Сутрин ляво, вечер дясно и на следващата сутрин пак ляво. Така има 24 часа между инжекциите от всяка страна и мястото има време да се възстанови.
Слагаш ги много бавно, и после леко разтриваш няколко минути мястото. Отделно има зони, в които няма болка. Аз допирах иглата, ако ме боли от допира, местих, докато няма болка, и така.

Общи условия

Активация на акаунт