комплексирани стопани и опасни породи кучета

• 5 475
  • 103
  •   2
Отговори
# 15
  • ☀️София / London🌂
Какво означава да си възпитаваме детето на отношение спрямо кучетата?
Няколко примера :
майка казва на детето си и цитирам " не пипай този помияр мръсен" докато се разминаваме в подлеза и детето и е проявило интерес към кучето
няколко пъти вече чувам предимно от баби - " ако не ме слушаш те давам на ей онова куче да те изяде" следва истирично пищене
изгубих бройката на родителите, които са се опитвали да поставят детето си уж на шега на гърба на кучето ми защото е голямо конче, както и на тези, които казват прегърни го маме виж какво е сладко, без дори да се поитересуват може ли , добро ли е това куче с деца.

# 16
Какво означава да си възпитаваме детето на отношение спрямо кучетата?
1. Да е наясно какви опасности свързани с кучетата има. Примерно заразни и паразитни болести, агресия, ловен инстинкт.
2. Да знае как, кога и от кои кучета да се пази.
3. Как да общува безопасно с куче
А защо не и как да отглежда и възпитава куче?
ПС В Цюрих кучетата са като правило без намордници и много често не са на повод. Включително в кафенета, супермаркети и градски транспорт. Не се чува да имат проблеми с това.

# 17
ПС В Цюрих кучетата са като правило без намордници и много често не са на повод. Включително в кафенета, супермаркети и градски транспорт. Не се чува да имат проблеми с това.
В Швейцария, а и в Германия и Австрия трябва да имаш застраховка за щети и наранявания причинени от кучето ти. И това че на някои места е позволено да са без повод, не значи, че като цяло са пуснати на свобода. На запад повечето домашни кучета преминават през обучение за поведение заедно със стопанина си. И то не е безплатно. Успех в България да накараш някой да плаща за училище за кучета или за застраховка за щети които може да причини.

# 18
"Някои места" в Швейцария:

ПС Породите на снимките са акита, кане корсо и амстаф. От "най-опасните"
ППС Обучението на кучета е станало напоследък солидно печеливш бизнес. Както и развъждането и грижите за тях. Справка - темите за домашни любимци във форума.

Последна редакция: пн, 03 апр 2023, 13:54 от Mitteva

# 19
  • София
Аз също твърдя, че положението с кучетата се промени към по-добро специално в София.
Значително намаля популацията на бездомните, когато бях дете беше пълно с глутници бездомни. Има какво да се желае, но не е каквото беше.
Все повече стопани си прибират акото на домашните любимци.  Преди години живеех на ъгъла на Шишман и Граф Игнатиев, сутрин в градинката беше страшно от кучешко ако, и то от големи кучета огромни купчини, сега там не съм виждала.  Баба и дядо живеят там и често ходим с детето. В квартала в който живея, кучетата май успяват да свършат нуждите си по пътя преди да влязат в двора на училището, защото там е чисто, нищо че се събират да тичат всяка сутрин.
В Борисовата градина съм три пъти седмично, докато детето тренира на корта. Там  се разхождам, и  определно куче на повод няма, но са спокойни и не притесняват хората, и купчини от ако не съм видяла, дали го правят в тревата или стопаните го събират, но е чисто, поне около кортовете и къпалнята.

# 20
  • СИ
...

Най-общо казано с кучетата няма проблеми докато не стане инцидент. Но ако не дай Боже стане и си в Цюрих, със сигурност ще ти се усложни доста живота от плащане на глоби и обезщетения.
Сигурен съм също, че в Цюрих няма кучешки остатъци по алеи, тротоари, детски площадки и паркове. И ако кучето ти остави такива и те усетят, също ще го отнесеш.

# 21
между другото и аз попаднах скоро на такъв безумен парк в малко градче в българия - беше забранено за кучета, алкохол и обърнете внимание велосипеди. разбира се, паркът /единственият в градчето/ беше празен. без думи.
Същите неща не се позволяват и в парка на Военна академия в София. Много приятен парк.

# 22
между другото и аз попаднах скоро на такъв безумен парк в малко градче в българия - беше забранено за кучета, алкохол и обърнете внимание велосипеди. разбира се, паркът /единственият в градчето/ беше празен. без думи.
Същите неща не се позволяват и в парка на Военна академия в София. Много приятен парк.
Но се насърчават в Цюрих. Още по-приятен град. Може би проблемът не са кучетата и велосипедите?
В допълнение: в нашенските градинки е пълно с използвани за тоалетна хартия мокри салфетки и пълни памперси. Една майка даже се оплакваше пред мен, че нагазила в кучешка мина, докато водела детето си да си свърши работата. Да забраним парковете и за майки с деца?

# 23
Не е удобно да се коментират хората. Нищо, че те са проблемът в около 98% от случаите с деца, кучета, паркове, велосипеди и пр.

# 24
ПС Породите на снимките са акита, кане корсо и амстаф. От "най-опасните"
Да бе, точно кане корсо е това, как пък не Grin
Вземи пусни една снимка от вкъщи и кажи как в цял свят било така. Между публични места и частни обекти правиш ли разлика въобще?
Ами на първата снимка са си акита и кане корсо. Също така снимките изглежда, че са в кафенета, които са публични места. И двете твърдения на дамата са си подкрепени от снимковия й материал.

За пореден път, кучетата нямат вина и няма "лоши кучета". Има необразовани, незаинтересовани и безотговорни хора.

# 25
Светлото куче на първата снимка най-вероятно е хъски, но със сигурност не е кане корсо, другото не се вижда какво е от парапета.
Не е ясно и кафенета ли са това, но по всяка вероятност са частни обекти, които могат да си определят сами правилата вътре. При всички положения не е улица, площад или парк.
На базата на две криви снимки изкарани неясно от къде да се обяснява как кучетата тичали свободно навсякъде е абсурд. Жалък опит за подвеждане.
Да не се надцакваме със снимки от интернет, че ще стане много грозно.

# 26
Бъркаш. Светлото куче си е баш акита, личи си по ухотои носа. Онова черно петно, от което нищо не се различава, съвсем вероятно може да е кане корсо, а на втората снимка кучето си прилича на стафордширски териер, или питбул териер или нещо от сорта.

Последна редакция: вт, 04 апр 2023, 09:49 от Черна станция

# 27
  • СИ
...
За пореден път, кучетата нямат вина и няма "лоши кучета". Има необразовани, незаинтересовани и безотговорни хора.

Лоши кучета има. Никой не говори за вина на кучетата. Пита се какво да правим когато попаднем на агресивни кучета или на такива отглеждани от тъпаци? Аз поне леко се дразня, когато някой започне да ми обяснява, че те миличките кученца искали специално отношение. Трябвало да си носиш постоянно чанта пълна с лакомства и да им хвърляш. А ако те ухапят, сам си виновен, понеже те си пазели територията. И всякакви такива...
Преди няколко седмици се разправях с една откачалка, която гледа 4-5 кучета. Комшийка на тъщата. И понеже взе да ми писва от нейните кучета, с възможно най-мазната усмивка ѝ обясних, че търпението ми е на изчерпване. Малко ѝ се дръпна физиономията, но предполагам, че ефекта ще е краткотраен. С такива няма оправия.

# 28

Лоши кучета има. Никой не говори за вина на кучетата. Пита се какво да правим когато попаднем на агресивни кучета или на такива отглеждани от тъпаци? Аз поне леко се дразня, когато някой започне да ми обяснява, че те миличките кученца искали специално отношение. Трябвало да си носиш постоянно чанта пълна с лакомства и да им хвърляш. А ако те ухапят, сам си виновен, понеже те си пазели територията. И всякакви такива....

Няма прост отговор, защото както споменах и в първия си пост по темата - отговорността лежи в хората. В България масово не се кастрират и не се обучават кучетата, което води и до отгледаните  от тъпаци, и до бездомните . И не е до въпрос на финанси, а на желание и манталитет. Отношението ни към животните е абсолютно ужасяващо.

Не смятам, че предпазливостта към кучета е неоправдана, дори напротив - да разбираш, че едно животно няма вина и въпреки всичко е възможно да е опасно си е разумнно и хуманно.

Преди няколко години, насред пандемията ме нападна глутница в 5:30 сутринта в центъра на София. Спаси ме собствената ми немска овчарка. Знам защо ме нападнаха, знам на теория как да се справя и въпреки всичко, ако не беше моето куче не мисля, че щях да изляза цяла. Трябва ни цялостна промяна в разбирането ни като общество за отговорността, която носим като стопани. За съжаление масово хората за отговоростта към родителството не можеш да възпиташ, какво остава за кучета.

Аз лично за себе си какво правя - старая се да съм промяната, която бих искала да виждам и у другите. Възпитавах си кучето, чистех след него, държах го близо до мен на публични места, защото знам че е нормално и деца и възрастни да се страхуват и контролирах неговото поведение, за да избягвам конфронтации с неадекватни стопани.

# 29
  • СИ

Няма прост отговор, защото както споменах и в първия си пост по темата - отговорността лежи в хората. В България масово не се кастрират и не се обучават кучетата, което води и до отгледаните  от тъпаци, и до бездомните . И не е до въпрос на финанси, а на желание и манталитет. Отношението ни към животните е абсолютно ужасяващо.
...

Отговорността ми е ясно, че е в хората. Пита се какво да правим с агресивните кучета или кучета със собственици, които все се правят, че не разбират за какво става въпрос?

Общи условия

Активация на акаунт