Промоции на книги - тема 17

• 50 361
  • 722
  •   1
Отговори
# 555
Аз пък си  изтеглих Времеубежище на четеца. Скептична съм към книгите, които "те хващат за гърлото" и "спират дъха"... След моето фиаско с прехвалената Глина, дето я четох с 300 зора до средата и я продадох, не ми се рискуваше с въпросното Времеубежище... Букър ми е малко като Оскарите, отличените не са всеки вкус и за всеки човек. Иначе си е похвално отличието и се радвам, нищо, че не съм я чела още. И все пак съм настроена да не ми хареса, пък дано ме изненада Simple Smile

# 556
Ще се абстрахирам от личното ми мнение за книгата и ще кажа друго, независимо от него- радвам се, че наш автор е получил световно признание, че има желание да се чете (каквато и да е причината), нека има четящи повече (и в жанровете, каквито всеки си харесва, стига да не са разбира се крайни измислици, нездравословни за здравия разум (прокламиращи конспирации и теории напр. тип “плоскоземие”)), нека има нещо, което да ни обединява, а не разединява, нека хората вършат повече добрини, това е нещото което на мен стопля душата.

# 557
По повод поста на Манол Пейков го видях, но пустият ми скептицизъм ми напомня на един цитат от "Приятели" - "Няма безкористно добро дело". Така знаковите лице на Сиела - Христо Блажев и Темз Арабаджиева даже и не искам да ги коментирам. Иначе с мъжа ми се смяхме много на кашоните от банани, които бяха разковничето в това да няма вече площад "Славейков".

# 558
Да кода на store.bg хвана и книжка на фют..аз обичам да чета но откакто детето ми започна да проявява интерес към книги се лишавам от това удоволствие за сметка на неговото ..

# 559
Така съм и аз - чета първо на децата, като заспят е времето за моите книги. Но има и предимство- приказния детски свят е много разтоварващ, открих детски книжки, които е нямало в моето детство (съществували са, но не са били тук преведени и издадени, като например историите за мечето Падингтън); а заради децата неочаквано станах фен на Хари Потър, че и заради поредицата зарязах плановете си за четене и други натрупани книги 🤭. Важното е да им събудим по някакъв начин интереса, за да имат желание и те самите са четат (вече са във възраст и с възможности за самостоятелно четене, но това не отменя или не е противопоказно, дори според някои съвети -обратното, съвместното четене вечер.

# 560
  • София
Аз продължавам да съм скептична. И Пат Баркър е носител на Букър (даже май на истинския, а не на международния), а мнението ми за Безмълвието на момичетата е лошо.

Чела съм трилогията на Пат Баркър "Regeneration" и първата от книгите (със същото заглавие) за мен рисува най-яркия образ на Първата световна война, така както "Night" ("Нощта")  на Ели Визел завинаги ще остане в паметта ми като лична хроника на Холокоста. Тежки книги, които обаче трябва да се четат, за да опитаме да разберем случилото се.

# 561
След вече съставеното ми лошо мнение за нея, едва ли скоро ще опитам друго произведение.
А резултатът от това, че цялата държава си купи Времеубежище е, че скоро ще има много отрицателни мнения за книгата (независимо дали ще бъдат споделени в нета или не). По-добре е да си я купят тези, които имат интерес, отколкото да я купят всички и след това да си кажат, че книгата не става.

# 562
Надявам се, че все пак тези, които са решили да я купят имат желание да я прочетат, а не е модно увлечение да им украси рафтовете. Дали ще я харесат- не е задължително, не всяка книга, която поради една или друга причина съм решила да купя или чета съм харесала. Тази специално реших да взема, след като много* харесах “Избрани истории”

Скрит текст:
* за да не се повтарям за незнаен брой пъти - номинирах тези разкази в темата за книга за 2022-ра, очевидно съм харесала там автора.

# 563
  • Разпиляна във въображението
Взех си преди време "Времеубежище". Имаше пасажи, които някак щракваха в мен, "времеубежището" сякаш логично, но като цяло съм по средата, но клоня към безразличие. Другото прочетено от него не ми хареса - "Всичките наши тела".

# 564
Аз чух за Времеубежище покрай номинацията и много се радвам. Темата за носталгията и колко от нея е безопасно да изпитва едно общество и един човек ми е много близка, а сюжетът изглежда интересен. Поръчах си книгата от ориндж и съм сугурна, че няма да съжалявам, за разлика от последното ми заиграване с бг литература (До последен зъб на Тео Чепилов, клиширан, досаден боклук който сякаш нямаше край въпреки че беше около стотина странички без грозните илюстрации).

А що се отнася до хората на опашка да се срещнат с Господинов, не изпитвам никакво презрение към тях. Надявам се срещата да ги е зарадвала.

# 565
От Букър-наградените съм чела само тази за 2007 Ан Енрайт:Събирането - голямо нищо ми се стори, даже по-лошо от нищо - загубено време, след което ти остава лош вкус... От другите спечелили наградата през годините автори знам само Иън Маккюън, но го харесвам само с "Изкупление" (много), други негови съм чела  и имам недобро мнение - "На плажа в Чезъл" и "Почивка в чужбина". Георги Господинов също съм чела, но само разкази, повечето ми допаднаха, умни и докосващи. Айрис Мърдок - "Италианско момиче", добра, както и Уилям Голдинг "Повелителят на мухите" (като дете четена, трябва да си припомня, тогава не ме беше заинтригувала). Моят скромен опит с Букър далеч не е възторжен...

Ели-Мели, от къде си изтегли "Времеубежище"?

Последна редакция: ср, 31 май 2023, 23:29 от alen mak

# 566
"Букър" е като наградите "Сънданс" за кино, не е за литература предназначена за масовата публика. Нека не омаловажаваме постижението на Георги Господинов. Наградата е голяма чест за страната ни. Сега романът ще бъде купен и преведен в много страни, които едва ли някога щяха да чуят за България. А и литературата, както всяко друго изкуство е субективна.

Последна редакция: чт, 01 юни 2023, 08:17 от tarantula87

# 567
  • Бургас
Че те БАФТА са си точно за масовата публика, просто са с по-британска насоченост.

# 568
Че те БАФТА са си точно за масовата публика, просто са с по-британска насоченост.
Моя грешка, нямах предвид "Бафта", а "Сънданс". Поправям го.

# 569
Абсолютно съм съгласна, че е голямо постижение и добре за България. Изказах субективно мнение.

Общи условия

Активация на акаунт