Да преправим старите мебели с любов - тема 39

• 62 488
  • 918
  •   1
Отговори
# 255
Моля препоръчайте лак за дърво за външна употреба. Чамови дъски, парапети на терасата.
Благодаря.

# 256
  • София
Миналата година минах парапети със sikkens  https://mr-bricolage.bg/lak-za-drvo-oreh-sikkens-cetol/p/925198, като преди това добре ги омаслих. Не са мръднали. Ще видя колко време ще изкарат. Скъпичка е тази боя за съжаление. Доста редичка на вид, но ако не ми се наложи подновяване още поне две години, ще си е струвала.

# 257
Миналата година минах парапети със sikkens  https://mr-bricolage.bg/lak-za-drvo-oreh-sikkens-cetol/p/925198, като преди това добре ги омаслих. Не са мръднали. Ще видя колко време ще изкарат. Скъпичка е тази боя за съжаление. Доста редичка на вид, но ако не ми се наложи подновяване още поне две години, ще си е струвала.
Не съм много в час, само се подготвям, затова да повторим - правилно ли съм разбрала, че върху омаслена повърхност сте положили лак? И задържа ли се така надеждно и трайно?

# 258
  • София
Да, но изчаках около седмица, добре да попие. Едно време се минаваше с безир, за грундиране и импрегниране.

# 259
Да, но изчаках около седмица, добре да попие. Едно време се минаваше с безир, за грундиране и импрегниране.
Много благодаря! Доколкото изобщо нещо съм правила, помня, че точно безир ползвах, но беше толкова отдавна...

# 260
Здравейте! Ако искам това лъскаво нещо да стане бяло с боята на Димотика, трябва първо шкурка и после бял грунд, нали така?

# 261
Момичета, здравейте. Някой да се облепял стар шкаф с тапет успешно? Може ли да споделите метод или снимков материал?
Откриват в нета съвет за поставяне един пласт на акрилна боя, след нея лепило и тогава тапет.
Как мислите дали така да направя? Имам един шкаф, който искам да направя за съхранение на играчки за детето та най- лесно и финансово изгодно ми е облепяне с тапет.
За старата баня на село съм решила да боядисам с шаблон плюс фуги и отгоре с няколко пласта от този лак. Моя позната ми се кълнеше с него и личната си баня. Прилагам снимка от нета.

# 262
За детския шкаф не мога да дам съвет как да залепите тапет, но за друго си мисля - тапетът съвсем не е траен материал и точно защото е детски шкаф, може да се окаже скоро обелен, понадран с играчки, боядисан и т.н. Ако се залепи много здраво, не знам как ще го отлепите и почистите, за да му смените тоалета. Мебелно фолио дали няма да стане или просто боядисване с боя за кошери /тя е безвредна, детски играчки се боядисват с нея/.

# 263
Може да пробвате с фолио.

# 264
Със сигурност се запалих и аз да си взема нещо за автоматично боядисване.
Обаче се изгубих напълно, ако е с компресор, какъв компресор, така че както по-горе е писала потребителката да ми върши работа и за колата и какъв накрайник за боядисване съответно.
Има варианти и с пистолети за боядисване на ток или с батерия. Дали е по-удобно и има ли смисъл. Всичко изброено може да варира от около сто лева, до доста повече.
На село ще имам много за боядисване покрай ремонта, плюс врати, мебели, ламперия и тн, а и в апартамента стените също са за боядисване отново, та си заслужваа инвестицията.
Компресор от Практикер, с всякакви накрайници. Цялата къща с него направихме - ползвали сме пистолети за пирони, такери, за боя, за завинтване... Абе всичко.
За боядисване взехме и машина за безвъздушно боядисване. По-удобно е за големи помещения, направо топиш в кофата и пръскаш.
Имаме и Бош пистолет за боядисване отделно.. амииии не знам с кое е най-лесно, ползваме ги и трите за различни неща. Бошчето олива малко повече, като че ли.

# 265
Отивам в практикер да търся. С една и съща машинка мога да си боядисам и стените и вратите, така ли?
Дали има измислено нещо подходящо за закрити помещения за врати, мебели, да пръска минимално встрани и да не се налага изкарване навън?

# 266
Може да, разгледай малко клипчета.
Зависи каква боя слагаш, може всичко да се боядисва.
Ако ще е вътре - облечи наоколо хубаво с найлон. Има едни ограничители, против пръски, ама аз нещо не се справям без да цапам наоколо 😁
Найлон и хартиено тиксо, са си сигурна, че няма да се омаже

# 267
Не мога да си позволя да боядисам касата на вратата примерно с компресор. Трябва къщата да е празна и да почвам отначало. То хвърчи навсякъде, макар и на водна основа, смърди противно.
За справка онези маса и градиснки пейки ги пръсках навън, в градина с алкиден безцветен лак. Ами, цялата бях в лак а косата ми беше буквално ламинирана. Носи се на облаци, макар че бях навън. Във вътрешно помещение освен ако не е в основен ремонт и опразнено не бих си го причинила.

# 268
Амииииииии ние цялата къща боядисахме (буквално отвън, вътре също тавани, стени), трябваше да сме се мумифицирали досега Simple Smile Не е чак такава драма, но си иска предпазни средства - аз слагам ръкавици, маска и шапка за баня.
Найлони такива - https://praktiker.bg/bg/Pokrivni-materiali/POKRIVEN-NAYLON-42-M2 … SCHULLER/p/456868 - много лесно се нагласят, има различни ширини.
Да, пипкаво е опаковането. Ако е за малка площ също предпочитам четка и валяк. Но въпросът беше за цяла къща.
ММ редовно боядисва вратички и разни дребни елементи в едно малко кише, обособено със завеса за баня. Въпрос на практика и работа с пистолета е.
Все пак в бояджийното всички са опаковани от до..

# 269
И мъжът ми пръска с боя цялото стълбище, но го опразнихме и се надиша яко. Затова казвам, че не предпочитам, особено за стени. С валяк за него е по-безопасно, макар и по-пипкаво.

Общи условия

Активация на акаунт