Да преправим старите мебели с любов - тема 39

• 62 649
  • 918
  •   1
Отговори
# 630
Снощи пак повтаряха едно филмче по HGTV - почистване на стари месингови дръжки и др. с доматено пюре, концентрат, да е от по-гъстото, търкане с парцалче, намазано с пюре. Киселината в пюрето всъщност вършела работата, пък и е евтино. И безвредно за човека.

# 631
Аз също с въпрос... Успях с поръчката на моето шкафче, пътува... Чакам да пристигне и ми възникват няколко питанки:
Да ми препоръчате препарат за почистване, евентуално импрегниране и полиране на мрамор?
Ако не стане с чистенето може ли да се боядиса например и с каква боя? Марка?
Нещо за почистване и полиране на метални, май месинг дръжчици ако реша да не ги сменям с други?
Мисля част да е байцнато... Отгоре масло как ще е? Чудя се масло/вакса или лак... Но пък за лак нямам пръскалка, сигурно с четка няма да е мн ок....
Върху акрилна боя мога ли също да намацам масло/вакса?
Според мен го изчакай да пристигне и да го видиш на живо, тогава може да прецениш какво му трябва. Ако решиш, и снимка тук може да пуснеш.
За мрамора бих се посъветвала с каменар, респ. с продавачи на естествен камък, аз има кого да питам, нека дойде шкафчето. Не бих боядисала мрамор, направо ми се струва грехота. А ако знаеш колко е практично...ползвай го известно време с него, тогава ще решиш.

# 632
Покрай всички гробища има каменари, предполагам, че на място тарифите може и да са по-изгодни отколкото в нета.

# 633
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
...Мисля част да е байцнато... Отгоре масло как ще е? Чудя се масло/вакса или лак... Но пък за лак нямам пръскалка, сигурно с четка няма да е мн ок....
Върху акрилна боя мога ли също да намацам масло/вакса?...
Маслата и ваксите са продукти "запечатващи" дървото и придаващи му гладкост и блясък. Върху байц мисля може вакса да се сложи. Върху боя е безсмислено да се слагат масла и вакси според мен.
В предишни теми някой беше публикувал личен опит и впечатления от продуктите на ето тези хора - https://woodcraftbg.wordpress.com/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83 … 8/comment-page-1/
Има възможност да се свържете с тях и да си зададете въпросите.

# 634
Привет отново от мен.
Благодаря ви отново за насоките по въпроса ми с дървеното икейско легло. Вече дойде на дневен ред и този уикенд мисля да го започвам.
Скрит текст:
Вкъщи имам две неотваряни кутии от това нещо и доколкото чета, би трябвало да ми свърши работа.

Тъй като обачв се води грунд-боя, изобщо не ми е ясно трябва ли да слагам отделно грунд преди това? Дървото е чист масив, няма лак по него.
Имам в мазето и импрегнационен грунд за дърво на Леко, ама се притеснявам ако го намажа, да не стане точно обратния ефект, тъй като не съм сигурна дали са съвместими двата продукта 🤔
С "това нещо" боядисвах врати, които бяха боядисани, но имаха тук - там ударено. Коригирах дефектите с шкурка, почистих повърхността и нанесох. Покрива добре, но покрието няма никакъв блясък /много е мат/, на пипане има грапавост. По тази причина върху него сложих най-обикновена блажна боя. Та "това нещо" си е  грунд.

# 635
  • София

😂 😂 😂 Това е от обявата...

Профи, имам я точно тази вакса.... И мммм... Не съм сигурна, че съм впечатлена, но за целта може и да стане... А за боята... Може би просто трябва този път да си взема нещо, което не е мат... Знам ли сатен... А може и с полупрозрачен лак да пробвам... Ще видим.

# 636
  • София
Мраморът изглежда е попил. Ако това не се махне с някакъв обезмаслител от типа Meglio, можете да го занесете в някоя работилница, в която полират камък и да го минат на шлайф. Там ще го и запечатат. Виждала съм разни майстори (на каменни чешми например или зидове), че лакират гнайса с лак за дърво, за да не се изронва с годините. Аз изрично им забраних на нашата селска чешма да лакират камъните, защото те използват гланц и е страшен кич. Мраморът все пак не е толкова порьозен и може по друг начин да е запечатва.
Иначе дървената част бих я изсветлила/избелила и запечатала с лак сатен или вакса.
Колко излиза доставката от Германия (ако е от там)? За всеки следващ килограм се добавя първоначалната цена за кг. ли или има някакъв ценови диапазон?
Допълвам се - възможно ли е плотът да е само имитация на мрамор? Да е от т.нар. изкуствен мрамор, който използват за кухненски плотове или прагове на душ-кабини?

# 637
Само със щкуркане това. Ако имаш винтоверт - има накрайници...

# 638
  • София
А не от антик бг или нещо такова, беше в склада им в белгия, но пътува, за тяхна сметка си е до склад софия. Аз нещо такова искам да го направя
Скрит текст:
в моето си зелено от стената евентуално.
ето го цялото....
Като ако не ми хареса камъка съм готова да си вземя някако дърво и да го сменя🤣 абе на думи ми е леано, така или иначе ще ми е проекче за забавление.

Духи имам си  шлайфове - лентов, вибро, орбитален... Само шкурки трябва да видя какви имам... И не съм сигурна дали за камък не трябва водно шкурене.
Мен повече ме интересуват разните там пасти, импрегнанти, мазила с които не съм мн запозната.

Последна редакция: пт, 02 фев 2024, 12:18 от Angel_Dust

# 639
  • София
Подозирам, че плотът може да е имитация на мрамор заради този кант. Почти навсякъде мраморните масички или шкафчета са с мраморна плоча с прав или леко заоблен ръб. Бялото петно е също странно. Ако беше от мазно, щеше да тъмнее. Но може и да съм в грешка, разбира се.
За дървената част ще караш на принципа на пробата и грешката Simple Smile)- има един реставратор във ФБ, който се занимава с антики. Но гледам в коментарите, че никога не отговаря на хората, които го питат какви материали е използвал и в каква поредност - лаконично - "вакси и масла". Можеш да боядисаш корпуса, а да оставиш крачетата дървени. Орнаментът не знам как се шкури - може би с ремовал и фина телена гъба.

# 640
  • София
Според мен някоя саксия е стояла отгоре.
Ам ще го видя като дойде.
Иначе гледам разни клипчета сега из ютуб, но ползват, ако покажат какво, разни неща, които ги няма на нашия пазар...  Ще е забавно.

# 641
  • София
Да, гледам и аз т.нар. Gel stain на Minwax, с който мажат всичко наред  в Щатите и постигат невероятни резултати. Ама в България и Европа не съм намерила подобен продукт. Затова по-добре гледай клипчета за реставриране от Европа, за да можеш да си набавиш и необходимите материали. Успех и сподели после!

# 642
От снимката не може да се види, но дали не би било възможно плота да се обърне. Долната част може да е хубава. Фризовете на мрамора не се виждат как са.

# 643
  • София
Много е хубаво шкафчето!
Възможно е плотът да е мрамор, имам подобно бяло петно на една мраморна плочка в коридора и досега с нищо не съм успяла да го махна. Уж изчезва за няколко минути и пак  се появява след изсъхване.
Ето такова е

А тук е след забърсване със салфетка само с вода

Захабена месингова дръжка изчистих с такава шкурка от поларен плат, падна доста чернилка и стана като нова.
Скрит текст:

# 644

В предишни теми някой беше публикувал личен опит и впечатления от продуктите на ето тези хора - https://woodcraftbg.wordpress.com/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83 … 8/comment-page-1/
Има възможност да се свържете с тях и да си зададете въпросите.

Аз съм си купувала от тях масла за дюшемето и съм много доволна. Мисля, че вече станаха 3 години откак мазах и си е добре на цвят и няма буболечки.

Общи условия

Активация на акаунт