Да преправим старите мебели с любов - тема 39

• 62 653
  • 918
  •   1
Отговори
# 585
Ще мисля сигурно ще я направя след празниците . Сега ще направя раклата с фолио . Днес купих мраморно , но има и бежово и уж взех дървено - дъб сонома ама ще видим на мебелите дали е точно . От страни ще е с мраморно фолио а от горе ще е дървесното . Даже обмислям вариант дали и тоалетката да не е с фолио от горе , че иначе много време трябва .

# 586
  • София
Здравейте на всички!

Надявах се, че ще намеря в заглавния пост на темата всичко нужно като съвети и няма да се наложи да ви занимавам с въпроси, но уви - там няма нищо. Изчетох цялата тази тема и част от предишната, прегледах и най-първата, но не намерих еднозначен отговор на чуденките си.
Та с две думи:

Имам това легло от няколко години и искам да го боядисам в бял мат. Какви материали ми трябват?
Чисто дърво е, не е лакирано. Нужен ли ми е грунд или мога да го пропусна? След боята трябва ли лак или друго?
https://www.ikea.bg/rooms/baby-children/children-8-12/children-b … no-leglo/00102452

# 587
  • София
Аз бих му сложила грунд/праймер (той обикновено е бял). Ролята му освен да направи по-добра “спойка” с повърхостта и да намали разхода на боята, е да предпази от избиването на жълти петна, които се появяват при боядисването на иглолистна дървесина.
Слагате една или 2 ръце (на кутията е означено), купувате и много фина шкурка, с която да изглаждате малки несъвършенства между отделните слоеве и завършвате с матовата боя. Аз бих избрала полумат (сатен) или т.нар.eggshell, защото почистването ще е по-лесно после, но не е задължително, разбира се. Използвайте валяче “флок”, а не дунапрен, за да не остават мехурчета по повърхността.

# 588
  • София
Благодаря! Точно полумат си представям и аз, но не се сетих, че определението беше "сатен"
А за над боята да слагам ли нещо? Лак, вакса? Обърках се малко с изчетеното, защото за различните бои се препоръчват различни неща, а аз самата все още идея си нямам каква точно боя да взема в случая Thinking

# 589

Ето така стана раклата с фолио . Играх си около 4 часа, но резултата е задоволителен .
Бял говорила за една бяла тоалетка , но реших и нея да я облепя от горе с мраморното фолио и двата етажа .
Останалата част ще бъде боядисана .

# 590
  • София
А за над боята да слагам ли нещо? Лак, вакса?
Ако вземете качествена акрилна (водоразтворима) боя, не би трябвало да има нужда от друг финиш. Ако леглото ще е подложено на джаскане с играчки и т.н., тогава може да му сложите прозрачен акрилен лак. Но лаковете имат свойството да пожълтяват с времето. Така, че го оставете, според мен с боя. Не бих използвала тебеширена боя за легло.

# 591
  • София
Зависи и колко плътен цвят искаш да е, може и направо бял лак за дърво.
Сигурна ли си, че на дървото няма тънък слой лак... Аз все си мисля, че тези им мебели имат нещо...

Последна редакция: чт, 11 яну 2024, 16:14 от Angel_Dust

# 592
  • София
Аз също мисля, че ако се запази дървесната шарка и само се тушира жълтото на дървото, напр. бял лак или техника whitewash, ще е по-красиво. Но това в случай, че няма друго покритие. Иначе трябва да се изшкури до основа, което аз не бих си причинила;).

# 593
  • София
😂 😂 😂 Е, не е толкова страшно чак шкутенето.

# 594
Здравейте, искам да ви попитам как да боядисам шкаф от дърво , предната част е дърворезба цвят череша е. По време на ковида понеже положението беше такова че ползвахме много дезинфектанти,та те направиха грозни бели следи върху него.
Искам да стане като нов ,моля ви споделете как

# 595
  • София
Даже няма да питам какво сте му дезинфекцирали на дърворезбата...
Предполагам има байц, лак нещо? Влязло в реакция с дезинфектанта... И най-вероятно ще трябва да се изчисти дървото, ако вече не увредено... Обяче боя-дърворезба... Помислете го още малко...

# 596
Не не може да се изчисти, истината е че е капнало от спирта,но има лак мисля .
А сега какво да правя , дайте съвет ,вид боя ли да сложа ,лак ли , дайте идея!??

# 597
Вероятно не са го дезинфекцирали, ами на него е стояло шишето с дезинфектанта и е пооляло. Върху дърво се внимава какво се слага.
И си права, че тази дърворезба е по-добре да се възстанови, отколкото да се боядиса.
Евентуално снимки при желание, че да се видят пораженията и да се търси начин?
Не не може да се изчисти, истината е че е капнало от спирта,но има лак мисля .
А сега какво да правя , дайте съвет ,вид боя ли да сложа ,лак ли , дайте идея!??
Щом спиртът го е повредил, не бързай да предприемаш нищо. По-късно ще пиша.

# 598
Извинявам се на дърворезбата няма нищо но отгоре на плота има

# 599
  • София
Ооо ама това директно с шлайф и лак в подходящ цвят.

Общи условия

Активация на акаунт