Политиката в България - Тема 4

• 693 107
  • 23 521
  •   1
Отговори
# 22 425
Цитат
Що изобщо бързаха като пърле пред майка да вдигат ветото, като нямат топки да го удържат?
Еми за съжаление за да си държавник, ти трябват топки. Денков няма такива. Не става само да си умен, начетен, академик, и обаче да нямаш топки за държавник. Това е разликата между политика и държавника, топките. Връщаме забраната за вноса, понеже се стреснаха от утрешното блокиране на центъра на София, с десетки единици тежка селско-стопанска техника. Все едно че София не е виждала протести, и по мащабни и по дълготрайни. Разочарован съм, защото това решение не е в мой интерес, като краен потребител. Само че за да ми бъде защитен интереса имам нужда от държавник, а не от политик, на позицията премиер. Който да не изкривява пазара, да мисли как да не помпа инфлацията, което е в интерес на най голямата група в България, крайният потребител, как да запази заетостта в заводите за олио, които сега ще бъдат шантажирани от едрите зърнопроизводители да купуват на по високи цени от пазарните, (дано поне това да е договорил със зърнопроизводителите в замяна на връщането на ветото, да няма нови тарикатлъци, и да не искат отново да продават на по високи цени от пазарните, и накрая и тазгодишната им стока да остане за догодина, и пак да реват после).

За мен обаче това решение е сигнал че начело на държавата нямаме хора с топки. Нямаме държавници, готови да променят България, защото за всяка нужна реформа са нужни, тежки и непопулярни решения, които очевидно тия хора не могат да взимат, защото клякат и се отметват при първият протест. И вече всеки знае, че напрактика имаме един нов по интелигентен, по начетен, по умен Борисов начело на държавата. Като стил на управление говоря, и неспособност да се взимат трудни и непопулярни решения, каквито са нужни при всяка една реформа в който и да е сектор. За съжаление го казвам, тия хора, няма да променят държавата, след като са неспособни едно правилно решение да го отстоят, без да се страхуват от протести.

# 22 426
  • Разпиляна във въображението
Бях на рс на дъщерята и пропуснах решението на кризата. Само видях, че Сабрутев във фейса е написал, че протестите били организирани от ГЕРБ. Вече се обърквам в различните теории Simple Smile

# 22 427
Много лесно се решават нещата. Спират се всички субсидии и се слагат начални цени от 4 лева за кг брашно и 6 лева за олио.
Така хората реално ще видят какво представлява субсидията и как я плащат.
За въглищните централи, ако не се лъжа Бойко отдавна обеща да ги закрие, без да поиска отсрочка. Не е нещо, за което да не е писано.

Ако цените на украинците наистина са по-ниски не виждам защо трябва да се качват цените? напротив - трябва да паднат.

Няма да има украински цени. Оставаме си с нашите, каквито си поиска бранша. Няма конкуренция.

# 22 428
Бях на рс на дъщерята и пропуснах решението на кризата. Само видях, че Сабрутев във фейса е написал, че протестите били организирани от ГЕРБ. Вече се обърквам в различните теории Simple Smile

И Корнелия каза същото вчера. Честно казано няма да се учудя, ако е така. Слушах днес ББ, който каза, че вече е време да се казва, че ПП-ДБ и ГЕРБ са си коалиция, защото е смешно за се лъже, че не са. И не бих се учудила, ако използват протестите, за да притиснат ПП да подпишат коалиционно споразумение.

# 22 429
Цитат
Бях на рс на дъщерята и пропуснах решението на кризата. Само видях, че Сабрутев във фейса е написал, че протестите били организирани от ГЕРБ. Вече се обърквам в различните теории

Депутат от Герб е един от едрите зърнари. Депутатът с най луксозен автомобил от всичките 240 е точно от зърнарите и е от Герб. Та има логика в това, че Герб стоят зад протеста.

Семейни фирми на депутат от ГЕРБ взели 20 млн. субсидии, но той протестира за зърното
https://gospodari.com/semeyni-firmi-na-deputat-ot-gerb-vzeli-20- … a-zarnoto-snimki/

Ама честно казано нито ме интересува дали Герб са организирали протестите, нито ми е проблем депутата зърнар от Герб. Да е жив и здрав. Никой друг не им е виновен, че нямат топки за държавници.

Интересен коментар на актьора Краси Радков:

На тези, които подкрепят протеста на зърнопроизводителите, искам да задам няколко въпроса.

"1. При 2 млрд. субсидии на зърнопроизводителите, нормално ли е да ядем хляб, който е с много ниско качество. Всеки, който е пътувал в Западна Европа и не само, ще ме разбере.

2. Вие можете ли да подарите на жена си за рождения ден нов Мерцедес с панделка? Зърнопроизводителите могат.

3. Не ви ли писна да ядете краставици, домати, ябълки, картофи и пр. внос от Турция, Полша, Франция и др? Ако част от субсидиите отиваха в този сегмент, салатата ви щеше да е доста по-вкусна. А млякото и млечните продукти - по-евтини.

4. В Холандия печалбата от декар е около 3000 евро, у нас (не претендирам за точност) е около 20 пъти по-ниска. У нас се произвежда основно жито, в Холандия -домати, лалета и др. продукти с доста по висока добавена стойност. Това ок ли е според вас?

5. Знаете ли, че за 50 000 декара жито се наемат 10-ина души работници? Ако обаче се отглеждат други продукти, както в Холандия, Франция и Германия, се създават много работни места. Затова и в тези държави се наемат допълнително работници от други държави.

6. Давате ли си сметка, че масово селата у нас са обезлюдени и това е, защото хората няма какво да работят. Защото стачкуващите нямат нужда от работници, понеже имат трактори Ламборгини, които обработват всичко.

Мога да продължа с въпросите, но едва ли ще се прочетат..."

# 22 430
Да, в България не мога да ям хляб и тестени изделия, в чужбина ям спокойно без проблеми със стомаха.
Нормално е да има скъпи трактори, няма как без тях. Има и хубава продукция, просто не е за у нас явно.
Домати не ям сега в сезон, ми те са ужасни. Като цяло ядем скъпи боклуци. Не са виновни само зърнопроизводителите и само пазара и само веригите. Съвкупност от фактори, основният- лоша политика.

# 22 431
Зърнарите ли са виновни за доматите и краставиците и т.н. Трябва политика и воля. Опираме до държавата, до по-висока производителност, коопериране...

Някои от семейството на Надежда Йорданова също е с много милиони от земеделието.

# 22 432
Ама доказано ли е,че е цицала субсидии чрез подставени лица?Фиктивни фирми?

Не съм гледала брифинга,после ще

# 22 433
Ама доказано ли е,че е цицала субсидии чрез подставени лица?Фиктивни фирми?

Не съм гледала брифинга,после ще

Задължително ли е да има измама? Просто член на семейството й също преработва земя и получава субсидии. Йорданова не е участвала в гласуването за забраната.

Явно всички партии са във връзки със зърнарите. Няма празно.

# 22 434
Хич не съм доволен, че Денков “клекна”.
Трябваше да остави “зърнарите” да протестират и да пусне неограничен, безмитен внос на култури от Украйна с единственото изискване да отговарят на фитосанитарните условия на БАБХ. Свободен пазар и никакъв протекционизъм - тогава най-добре щеше да се види колко са конкурентно-способни. Апропо, не ме вълнува какво мисли Брюксел по темата - същият този Брюксел така се омаза в сектор енергетика 2 десетилетия, че Европа беше на прага на газова криза поради неговата некомпетентност.

Разбира се, никой не спира протестиращите зърнари да убеждават пряко българския потребител, че фуражът им за Х лева е по-добър от украинския такъв за Х/2 лева. Ако успеят - ще продават на цените, които искат. Ако не - намаляват цените или напускат бранша. Ще се намерят следващите.

Остава надеждата МС да пипне квотите така, че ограниченият внос да се окаже не баш ограничен.

# 22 435
"Зърнар" за мен е в този смисъл,иначе излиза,че завиждам на богатите хора.
Росица Кирова в точно това я обвиняват ,фирма с подставени лица.
Но ок.

*Украинско зърно и слънчоглед е влизало и ще влиза през различни фирми,маскирано обаче,знаят ги схемите те.

Последна редакция: вт, 19 сеп 2023, 23:41 от Морана

# 22 436
Разбира се, никой не спира протестиращите зърнари да убеждават пряко българския потребител, че фуражът им за Х лева е по-добър от украинския такъв за Х/2 лева. Ако успеят - ще продават на цените, които искат. Ако не - намаляват цените или напускат бранша. Ще се намерят следващите.

Аз също мисля, че трябва да се пусне неограничен безмитен внос освен на украински, също и на китайски, турски, американски и пр. стоки, стига да отговорят на нашите санитарни изисквани, пък тогава да се види изобщо конкурентни ли са нашите производители /изобщо в целия ЕС/ в останалите сфери и ако не са, да затварят.  Ще се намерят други - ако не се намерят, ще караме на внос. Изобщо да има свободен пазар за всичко и никакъв протекционизъм.

Все пак ми се иска някой да каже каква е по митнически документи вносната цена X на тъй желания украинския слънчоглед /от линка на jp знаем само, че е бил 550 евро месец преди нашият да е станал 780 лева, но не знаем кога точно се развива действието /и дали наистина нашият е 2X /за него се разбра, че е бил 760 лева преди да падне забраната и 700 лева/тон след това/.

Фуражът май бездруго се е внасял в мижави количества и като че ли в България той не е драма за разлика от Полша, която е поела основният удар.

# 22 437
Аз също мисля, че трябва да се пусне неограничен безмитен внос освен на украински, също и на китайски, турски, американски и пр. стоки, стига да отговорят на нашите санитарни изисквани, пък тогава да се види изобщо конкурентни ли са нашите производители /изобщо в целия ЕС/ в останалите сфери и ако не са, да затварят.  
Искаш да поддържаме украинската, китайската, турската, американската и пр. икономики, но не и българската? Нали се сещаш, че това ще засегне доста от хората живеещи в България или това не те засяга лично?

# 22 438
От самото начало бе ясно, че Денков е мижитурка, а силната личност е АВ. Търсеше се компромисен човек между Герб и ПП-ДБ, а какъв компромис е една силна личност?
Лошото е, че точно сега имаме необходимост от държавници, а сме в дефицит.

# 22 439
  • Варна
От самото начало бе ясно, че Денков е мижитурка, а силната личност е АВ.
По какъв повод казваш, че Денков е мижитурка? Не че не съм съгласна..Laughing
Той така или иначе едва ли взима някакви решения сам.

Румънският МП много ме радва:
Цитат
Той /румънският МП/ коментира и тезата на австрийския премиер Карл Нехамер, че Шенген не работи в настоящия си формат.

"Тогава защо гласувахме за Хърватия миналата година? Ако е толкова съсипан Шенген, аз нямам никакъв проблем Австрия да излезе от Шенгенското пространство, да си направи километрични огради с бодлива тел и електричество, нямам никакъв проблем. Ако Австрия иска такъв подход, с огради, да си ги плати, да излезе от Шенген и ние ще се оправим вътре в Шенген без проблеми“, посочи още румънският премиер."
https://www.economic.bg/bg/a/view/rumynija-shte-sydi-avstrija-pr … a-pusne-v-shengen

Общи условия

Активация на акаунт