Политиката в България - Тема 4

• 693 089
  • 23 521
  •   1
Отговори
# 22 440
Разбира се, никой не спира протестиращите зърнари да убеждават пряко българския потребител, че фуражът им за Х лева е по-добър от украинския такъв за Х/2 лева. Ако успеят - ще продават на цените, които искат. Ако не - намаляват цените или напускат бранша. Ще се намерят следващите.

Аз също мисля, че трябва да се пусне неограничен безмитен внос освен на украински, също и на китайски, турски, американски и пр. стоки, стига да отговорят на нашите санитарни изисквани, пък тогава да се види изобщо конкурентни ли са нашите производители /изобщо в целия ЕС/ в останалите сфери и ако не са, да затварят.  Ще се намерят други - ако не се намерят, ще караме на внос. Изобщо да има свободен пазар за всичко и никакъв протекционизъм.

Точна така трябва да бъде. Това би позволило на всяка държава да произвежда/предоставя стоки/услуги, в които има сравнително превъзходство. По този начин, всички бихме били по-добре. Останалото са дъвки и локуми, които нямат нищо общо с икономическата логика.

Затова не съм доволен от решението на Денков, дори и да разбирам, че има политически и социални калкулации в случая. Да, интересът на Х брой “зърнари” щеше да пострада, но “в голямата схема на нещата” останалите хора (потребителите) щяха да са по-добре. Отделен въпрос колко го схващат.

# 22 441
  • Варна
Ако не друго, то кризата с газа миналата година показа колко добре глобализацията си върши работа - преди 20 година подобно спиране на синьото гориво щеше да доведе до доста по-тежки последствия за индустрия/домакинства. Този път за няколко месеца бяха организирани доставки от отдалечени държави и нямаше недостиг. Зърно се пренася доста по-лесно.
А Ковид кризата доказа, че всяка страна в критичен момент гледа себе си.

# 22 442

Излишен спор водим кой какво разбрал от цитираната статия.

Аз не знам ти с кого спориш. Аз не споря. Simple Smile Нито ще се повтарям.

Аз пък се надявам руснаците да си се приберат по къщите и войната да свърши скоро, за да отпадне една голяма част от тоя хаос. Simple Smile
Тоя хаос няма да отпадне със свършването на войната от само себе си, ще продължи дълго време, после ще трябва да ги подкрепяме да се възстановяват, а там схемите ще са огромни и предвид как се отнасят в момента с Полша, аргумента сега им помагаме, после ще влезем да възстановяваме очевидно не издържа.
При тях коректност и лоялност към партньорите няма - само дай, щом не даваш си лош, путинофил и т.н
А европейските държави, за да продължат да дават трябва да са добре, щото не се връзва хем всичко им се изкупува, хем милиарди се изсипват и те един път не казаха благодаря, че ни помагате.
Та става въпрос за парите на едни хора, от украинска и българска страна, които са в схемата на вноса.

# 22 443
И какво? Слънчогледът ли беше най-големият проблем?
Цитат
Кабинетът отстъпи: Скоро няма да има внос на слънчоглед от Украйна

# 22 444
Така казват за 🌻. Добивът бил 200 кг на декар, а за да са на "нула" им трябвало да е минимум 250кг на декар.
И кьораво и кьопаво посяло слънчоглед, щото е лесно и актуално, но неграмотни и некадърни, и естествено неуспешни. Кой ви е виновен?
Да бяхте посяли лалета, като холандците, или картофи като поляците...  Ама трябва да се работи, а не само да щракаш пръсти и с комбайна.
75% от консумацията ни на картофи е от внос. Понеже сме уж земеделска държава.

# 22 445
  • София
От самото начало бе ясно, че Денков е мижитурка, а силната личност е АВ.
По какъв повод казваш, че Денков е мижитурка? Не че не съм съгласна..Laughing
Той така или иначе едва ли взима някакви решения сам.

Румънският МП много ме радва:
Цитат
Той /румънският МП/ коментира и тезата на австрийския премиер Карл Нехамер, че Шенген не работи в настоящия си формат.

"Тогава защо гласувахме за Хърватия миналата година? Ако е толкова съсипан Шенген, аз нямам никакъв проблем Австрия да излезе от Шенгенското пространство, да си направи километрични огради с бодлива тел и електричество, нямам никакъв проблем. Ако Австрия иска такъв подход, с огради, да си ги плати, да излезе от Шенген и ние ще се оправим вътре в Шенген без проблеми“, посочи още румънският премиер."
https://www.economic.bg/bg/a/view/rumynija-shte-sydi-avstrija-pr … a-pusne-v-shengen
Румънецът ми оправи деня…😇😎
Най-после някой, който казва нещата в прав текст и с напълно основателна ирония.
Ние тук, разбира се, спим, както винаги. А от тАлАвизора експерти ни обясняват как трябва да се подмажем на Австрия и да убедим канцлера, че сме заслужили Шенген. 😵💫

# 22 446
Румънецът всъщност казва ясно, че иска в Шенген Simple Smile

# 22 447
Румънецът всъщност казва ясно, че иска в Шенген Simple Smile
Естествено, че това казва. Въпросът е как им го казва. След като австрийците смятат, че не е време за разширяване на шенгенското пространство защото в момента там има сериозни  проблеми, нека да напуснат. Румъния иска и има право да е там.Това им казва румънецът. Нашите никога не са говорили по този начин. Те винаги търсят вина в България, ние още трябва да се постараем, все нещо не ни е наред. Или пък другото - търсят начин да влезем от задния вход като тарикати. А ние отдавна сме си заслужили правото да бъдем в Шенген изпълнявайки всички изисквания, които са ни поставили. Оправданията и обясненията на Австрия са абсурдни и да, като не им харесва да напускат. Кога някой от нашите политици ще спре да се гърчи като безгръбначно и ще им го каже в прав текст.

# 22 448
  • Разпиляна във въображението
Интересно интервю на бившия служебен министър Явор Гечев - https://www.btv.bg/shows/lice-v-lice/videos/javor-gechev-protest … politicheski.html 

Таванът на субсидиите, преразпределението им, е решен в стратегическия план направен от правителството Петков. Няма решение, план, малките и средните предприятия да получават повече пари. СП са договаряли с Украйна коридори, с речните ни пристанища, имало е посещения от тях, дори са се водили преговори за закупуване на част от пристанище Кавала и т.н.

# 22 449
Правилно ли чух, че не украинският внос, а руският свалял цената.

# 22 450
Гечев трябва да се скрие някъде и да не подхваща модерната вълна да си мие ръцете с едни конкретно.
Не можаха да изградят система за кандидатстване за субсидии ,а само удължаваха срока,и удължаваха,като се миеха с фермерите.По регламент,всеки ден извън срока определен от ЕК,се санкционира с порязване от 1% от субсидията.Хората,средни и дребни си си чакали директните плащания,а сп не може да приключи кандидатстването,защото е и забавило стартирането по кандидатстването с 2м.,найс.
СП,екипа на Гечев също е пращал нов стратегически план до ЕК,това дали го е споменал?
Интересното е,че в техния страт.план е заложено субсидии за отглеждане на картофи за нишесте,а България няма мощности за производство на нишесте.За тютюна е също интересно,но да беше само това.
Както можеш да залагаш нови субсидии/вкарваш яко лобизъм за едни млрд./ в нов стратегически план,не можеш ли да преразгледаш как се разпределят те?

# 22 451
  • Другата България
Както винаги, Гечев говори пълни глупости.
Но и той не е виновен, изпълнява чужди поръчки, това му е казано, това говори.
Тъкмо се чудех КОГА и за субсидиите ще са виновни Киро и Асен.
Ето, дочаках, не беше нужно много време. Joy

# 22 452
Както винаги, Гечев говори пълни глупости.
Но и той не е виновен, изпълнява чужди поръчки, това му е казано, това говори.
Тъкмо се чудех КОГА и за субсидиите ще са виновни Киро и Асен.
Ето, дочаках, не беше нужно много време. Joy

Ами Киро и Асен да спрат да мълчат и да извадят наяве мизериите на служебното правителство. Точка по точка, с ясни обяснения, какви са последиците и какво ще направят за да минимизират проблемите.

# 22 453
От самото начало бе ясно, че Денков е мижитурка, а силната личност е АВ.
По какъв повод казваш, че Денков е мижитурка? Не че не съм съгласна..Laughing
Той така или иначе едва ли взима някакви решения сам.

Румънският МП много ме радва:
Цитат
Той /румънският МП/ коментира и тезата на австрийския премиер Карл Нехамер, че Шенген не работи в настоящия си формат.

"Тогава защо гласувахме за Хърватия миналата година? Ако е толкова съсипан Шенген, аз нямам никакъв проблем Австрия да излезе от Шенгенското пространство, да си направи километрични огради с бодлива тел и електричество, нямам никакъв проблем. Ако Австрия иска такъв подход, с огради, да си ги плати, да излезе от Шенген и ние ще се оправим вътре в Шенген без проблеми“, посочи още румънският премиер."
https://www.economic.bg/bg/a/view/rumynija-shte-sydi-avstrija-pr … a-pusne-v-shengen

По поведението си му личи. Взима някакви решения, после отстъпва, почва да се оправдава...Асен Василев като каже нещо той повтаря като папагал. На единия ден Асен Василев излиза и говори за житарите - че 140 милиона били загубени от ДДС. Прав-крив - говори уверено, със самочувствие, обосновава се с някакви цифри. Излиза Денков, свит, треперещ и започва да повтаря тези цифри, като оправдание. Вижда се много добре кой е силният човек в правителството - Асен Василев. Той е единственото политическо лице, той взима всички важни решения.
По всички скандали дотук поведението на Денков бе "първо изчезни някъде, а ако не мине номерът - оправдавай се". Не искам да навлизам в конкретни детайли, но само за житарите той три път смени поведението си за два дни.

# 22 454
Интересно интервю на бившия служебен министър Явор Гечев - https://www.btv.bg/shows/lice-v-lice/videos/javor-gechev-protest … politicheski.html 

Таванът на субсидиите, преразпределението им, е решен в стратегическия план направен от правителството Петков. Няма решение, план, малките и средните предприятия да получават повече пари. СП са договаряли с Украйна коридори, с речните ни пристанища, имало е посещения от тях, дори са се водили преговори за закупуване на част от пристанище Кавала и т.н.
Както му отговори Ризора- Появи се Кирил Петков и започнаха проблемите със земеделието ли ?  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт