Политиката в България - Тема 4

• 685 479
  • 23 521
  •   1
Отговори
# 22 455
Чат-пат да казват редовното по нещо в конкретика  ,а в традиционно български стил,като си тръгват предните,залагат мини на следващите,че да има после дъвка.
Споменах за Росен Хритов на изпроводяк как е подписал влючване на скъп ток от Марица-Изток 2.,в енергийния микс на битовите потребители.
Но няма проблем,това е подпомагане на едно предприятие,което произвежда скъп ток и е неконкуретно на пазара.

# 22 456
Айдееееее протестът се разцепи
Животновъдите и зеленчукопроизводителите са възмутени, че се защитават само производителите на слънчоглед.
Те се оплакаха, че нямат информация за преговорите с премиера Николай Денков, които вчера се проведоха в МС. "Разбрахме се, че в 4:30 часа ще се съберем тук и ще отидем на жълтите павета. Така стана, че са се разбрали двама-трима между тях да си отидат в хотелите, да се наспят и да дойдат в 10 часа, да ни излъжат пак нещо. Никой тук не знае какво се случва. Трябва да сме единни, а не да се делим на някакви групи. Гърчихме се цяла нощ в тракторите”, каза представител на зеленчукопроизводители пред Нова тв.
Оранжерийните производители пък директно се обявиха против протестите на земеделския сектор. Те изпратиха остра декларация, в която дори предлагат купените с евросредства трактори, които блокират пътища, да бъдат конфискувани в полза на държавата.

# 22 457
  • Другата България
Аз ви казах, че зърнарите не са свикнали да спят в трактори и комбайни, те си имат хора за целта.
Така, така, още малко и ще си кажат всичко.

# 22 458
Между другото като разбрах, че ще съдят Полша украинците ми стана много кофти. Държавата, която първа им подаде ръка и винаги са ги подкрепяли, сега на пангара. Че и ще въвеждат забрана за внос на полска селскостопанска продукция. Много грозно от тяхна страна, каквото и да пишат експертите.......
Отношенията между Украйна и Полша съвсем не са отлични, въпреки огромната подкрепа от полска страна. През юли се навършиха 80 години от Волинското клане. По този повод поляците изразиха желание Зеленски да се извини от името на Украйна за убитите от украински националисти близо 100 хиляди полски граждани. Не че такова нещо може да се забрави, но поне да поискат прошка. Е, извинение не получиха. Дори и сега, дори и след всичко, което направиха за Украйна. А по повод точно на забраната за внос на украинско зърно от страна на Полша украинците привикаха полския посланик в Киев да му искат обяснение и да му "набиват канчето" образно казано. Та и според мен украинците са доста неблагодарен народ и епитетът "нагли"съвсем не е лишен от основание.
https://novini.bg/sviat/rusia/803037
Дуда: Украйна трябва да не забравя, че получава помощ от Полша
""Има бизнес кръгове, които имат интереси в Украйна и биха искали да продават зърното възможно най-бързо и на възможно най-ниска цена. Ние трябва да се защитим от това", отбеляза президентът на Полша. "Бих го сравнил с нещо като давещ се човек... Давещият се човек е изключително опасен, защото може да ви повлече към дълбините... Той може просто да удави спасителя", добави той."

# 22 459
  • Буркина Фасо
Правилно ли чух, че не украинският внос, а руският свалял цената.
може би да.
вчера Асен е казал, че сме внасяли от Украйна по-скъпи семки - по 1000 лв. за тон. а нашите не могат да го продадат за 700 лв. така поне показвали цифрите.

# 22 460
По аграрната тема, Полша леекинко нарита Украйна...Дуда напомнил на Украйна да не забравя какво и колко получава от Полша. Яко са се самозабравили украинците, не ги мъмрят съюзниците за първи път за прекалено нагла риторика. С този подход на разглезено дете, изпадащо в тантруми, ги очакват бая разочарования.

По темата Денков, напомня ми на Плевнелиев...слаб човек, мижитурка, сложен да слугува политически, без собствена мисъл и участие. Просто ще опере пешкира на сегашното управление, в опит Асен, Киро и сие, да не бъдат силно асоциирани с провалите.

# 22 461
Правилно ли чух, че не украинският внос, а руският свалял цената.
може би да.
вчера Асен е казал, че сме внасяли от Украйна по-скъпи семки - по 1000 лв. за тон. а нашите не могат да го продадат за 700 лв. така поне показвали цифрите.

Цифрите може да се разминават с действителността според тази статия, но това едва ли касае потребителя.

https://agri.bg/novini/slnchogled-4

Тази медия е много интересна. Тук пък нашият отговор на румънския премиер.

Понеже все ни пъдят от еврозоната и Шенген и ни упрекват, че "не изпълняваме" сме решили да не удължаваме забраната, за да покажем, че "изпълняваме". Полша била в Шенген, Словакия в еврозоната, тях не ги интересувало.
https://agri.bg/novini/rumen-khristov-otgovarya-zashcho-glasuva- … na-ukrainsko-zrno

На около 4-та минута от интервюто му с Ризова.
https://www.btv.bg/shows/lice-v-lice/videos/rumen-hristov-sigurn … izvoditelite.html

Последна редакция: ср, 20 сеп 2023, 10:16 от Vapor

# 22 462
  • Буркина Фасо
виж от кога е тази статия.
по-стара е от инфото на А.Василев

# 22 463
Хич не съм доволен, че Денков “клекна”.
Трябваше да остави “зърнарите” да протестират и да пусне неограничен, безмитен внос на култури от Украйна с единственото изискване да отговарят на фитосанитарните условия на БАБХ. Свободен пазар и никакъв протекционизъм - тогава най-добре щеше да се види колко са конкурентно-способни.

Е тогава щяхме да се нагледаме на стачки и блокади. Не мисля, че биха си позволили подобно нещо и то предизборно.

Сутринта някакъв гост в сутрешните блокове обясняваше, че трябва да очакваме горивата да стигнат и да минат 3 лв за литър. Но ни успукои, че нямало да стигнат до 4 лв. Много ме успокои.

# 22 464
виж от кога е тази статия.
по-стара е от инфото на А.Василев

Но е логична и с нищо не му противоречи. По документи са внасяли на 1000 лева /както каза и преработвателят в обзора, пуснат от jp и то май при положение, че българската цена е била по-ниска/,  това не значи, че реално са го купували на толкова, затова ги боли.

Изобщо ако вярваме на графиката, декларираната цена на внасяният украински слънчоглед е бил по-ниска от българската само за едно тримесечие на миналата година, а преработвателите вероятно не са луди, за да купуват по-скъпо.

Последна редакция: ср, 20 сеп 2023, 10:20 от Vapor

# 22 465
Аз пък не съм съгласна че са клекнали, ще преработват методиката за субсидиите, за слънчогледа положението е "за сега", днес сутринта по новините зърнарите обявиха, че повечето от тях ще продават продукцията в складовете, пък който не щял - да си бере ядовете. Въобще хич не съм съгласна, че правителството не е действало в интерес на всички доколкото е възможно. Хубавото е, че представителя на асоциацията за зеленчуци и плодове снощи каза, че за пръв път от 30 години се вижда светлина в тунела. Понеже ББ ги замита тези проблеми 12 години и кляка на всеки браншови протест, а сега ГЕРБ, че и ДПС се държат възмутително и се наслаждават как се пържи кабинетът, поведението на Денков за мен е напълно адекватно и държавническо.

Последна редакция: ср, 20 сеп 2023, 10:27 от milittana

# 22 466
За руското зърно нещо или то е ОК да подбива цените?

# 22 467
За руското зърно нещо или то е ОК да подбива цените?

Чета в новините, че руските зърнопроизводители недоволстват, но някъде мернах, че правителството им ще се бори със срива на цените, като сложи долен праг, под който не може да се изнася /за изкупните цени не пишеше/.  И там прекупвачите ловят риба в същата мътна вода.

https://zerno.ru/node/24140

Така или иначе, няма как да забраним да излизат на световния пазар, нито можем да забраним на всички страни да купуват, може само да не внасяме, което и правим /май зърно изобщо внасяме малко/.

Последна редакция: ср, 20 сеп 2023, 10:39 от Vapor

# 22 468
Каква ирония, фермерите и зеленчукопроизводителите осъзнали, че зърнарите не гонят и техните интереси Smiley

# 22 469
Vapor, а за украинците забраняваме? Интересно.

Руското кое, краденото ли?
Е иначе как да е евтино.
Приемам забележката, не бях обърнала внимание, че в статията пишеше: внос от Русия, а не руско зърно Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт