Политиката в България - Тема 4

• 684 987
  • 23 521
  •   1
Отговори
# 22 470
Аз пък не съм съгласна че са клекнали, ще преработват методиката за субсидиите, за слънчогледа положението е "за сега", днес сутринта по новините зърнарите обявиха, че повечето от тях ще продават продукцията в складовете, пък който не щял - да си бере ядовете. Въобще хич не съм съгласна, че правителството не е действало в интерес на всички доколкото е възможно. Хубавото е, че представителя на асоциацията за зеленчуци и плодове снощи каза, че за пръв път от 30 години се вижда светлина в тунела. Понеже ББ ги замита тези проблеми 12 години и кляка на всеки браншови протест, а сега ГЕРБ, че и ДПС се държат възмутително и се наслаждават как се пържи кабинетът, поведението на Денков за мен е напълно адекватно и държавническо.
Не знам дали няма да си вкарат автогол в дългосрочен план.

# 22 471
Vapor, а за украинците забраняваме? Интересно.

На кого забраняваме? Моят пост изрично говори за налагане на забрана на цял свят - защото  руснаците натискат цените надолу именно на световния пазар на зърнени.  Мислех, че забраните важат само за местния пазар, на цените на световния едва ли има как да влияят.

Какъв е българският внос на зърно от Русия? Неограничен, безмитен, малък?  Всъщност май вносни количества на пшеница и ечемик / на които руснаците свалят цената на световния пазар/ изобщо нямаме. Само рапица, царевица и слънчоглед, които е интересно на какви цени идват от Русия, ако изобщо внасяме оттам.

https://zarnoborsa.com/article/17837

Последна редакция: ср, 20 сеп 2023, 10:52 от Vapor

# 22 472
За руското зърно нещо или то е ОК да подбива цените?

Кой в Европа внася руско зърно, какво стана със санкциите„

# 22 473
За руското зърно нещо или то е ОК да подбива цените?

Кой в Европа внася руско зърно, какво стана със санкциите„

Не мисля, че зърното попада под санкции /за храни май изобщо няма забрана/, но не съм сигурна, че в България има значителен или някакъв внос.

# 22 474
Хранителния сектор не е санкциониран.
Русия е най-голям износител на пшеница в света за '22-'23.
Вече имат продоволствен суверинитет,махнаха чуждите компании,оперират техни за износ.Наводняват и подбиват пазар,както и крадат пазара на Украйна към Африка.

Ха,опорки,нда.

# 22 475
Хранителния сектор не е санкциониран.
Русия е най-голям износител на пшеница в света за '22-'23.
Вече имат продоволствен суверинитет,махнаха чуждите компании,оперират техни за износ.Наводняват и подбиват пазар,както и крадат пазара на Украйна към Африка.

Факт е, че свалят цените на зърното на световния пазар, но това довчера не беше ли хубаво и в интерес на потребителя, стига да отговаря на фитосанитарните норми на съответната-страна вносител?

Иначе и там, доколкото разбирам, печелят прекупвачите за сметка на производителя.

Ние колко и дали внасяме от Русия, та да се създава проблем за собствените ни зърнари?

# 22 476

Сутринта някакъв гост в сутрешните блокове обясняваше, че трябва да очакваме горивата да стигнат и да минат 3 лв за литър. Но ни успукои, че нямало да стигнат до 4 лв. Много ме успокои.

Тенденцията не е само в България. Последното ми зареждане беше на 1.86 евро, онзи ден видях, че вече е 1.90…нещо си. Лятото зареждах на 1.50 и нещо евро за литър.

# 22 477
  • Разпиляна във въображението
Гечев трябва да се скрие някъде и да не подхваща модерната вълна да си мие ръцете с едни конкретно.
Не можаха да изградят система за кандидатстване за субсидии ,а само удължаваха срока,и удължаваха,като се миеха с фермерите.По регламент,всеки ден извън срока определен от ЕК,се санкционира с порязване от 1% от субсидията.Хората,средни и дребни си си чакали директните плащания,а сп не може да приключи кандидатстването,защото е и забавило стартирането по кандидатстването с 2м.,найс.
СП,екипа на Гечев също е пращал нов стратегически план до ЕК,това дали го е споменал?
Интересното е,че в техния страт.план е заложено субсидии за отглеждане на картофи за нишесте,а България няма мощности за производство на нишесте.За тютюна е също интересно,но да беше само това.
Както можеш да залагаш нови субсидии/вкарваш яко лобизъм за едни млрд./ в нов стратегически план,не можеш ли да преразгледаш как се разпределят те?

Според него те не са пращали нов План. Върнат е плана на Петковото правителство със забележки и те са ги отстранявали. И не се е съгласявал, че проблемите в сектора са от тогава.
Потърсих одобрения план и там категорично пише Към момента от производителите на фуражни продукти нито един преработвател и инвеститор не е склонен да инвестира в специфично производствени мощности, с
които да може да преработва картофи за нишесте или фураж

Ще потърся първоначалния план на Петков и ще го сравня с този на Донев.

# 22 478
Денков продължава с глупостите.
"При преговори няма губещ". Явно не е чувал, че за да са успешни едни преговори трябва и двете страни да са еднакво недоволни

# 22 479
  • София
Денков и Пеевски (какъв тандем само, радост) казват, че са се оправили с протестиращите и всичко е ок, поздравяват се сами с успеха. Протестиращите обаче май не са доволни. Някой ни лъже и замазва, та да видим и днес какво ще стане.: https://epicenter.bg/article/Zemedelskite-proizvoditeli-nedovoln … sryada/326844/2/0

Инициативният комитет на общонационалния земеделски протест взе решение протестиращите да останат в протестна готовност с машини и хора на паркинга на Долни Богров до подписването на меморандум с властта за договорените параметри на 19.09.23 г.
В случай, че не бъде разписан меморандум с властта на 20.09.23 г., протестиращите ще излязат отново на ефективни протестни действия в центъра на София, стана ясно към 23.30 часа.
"Въобще не ни удовлетворява това, което беше договорено. Ами това е поредната глупост. Ние искаме едно нещо - спиране на вноса на всички видове продукти от Украйна, докато не се изкупи продукцията на българския пазар с цени не по-ниски от себестойността," заяви протестиращ.

# 22 480
Аз пак съм объркана.
Това НЕкоалиция ли е, или не е коалиция Grinning.

Скрит текст:

# 22 481
Денков и Пеевски (какъв тандем само, радост) казват, че са се оправили с протестиращите и всичко е ок, поздравяват се сами с успеха. Протестиращите обаче май не са доволни. Някой ни лъже и замазва, та да видим и днес какво ще стане.: https://epicenter.bg/article/Zemedelskite-proizvoditeli-nedovoln … sryada/326844/2/0

Инициативният комитет на общонационалния земеделски протест взе решение протестиращите да останат в протестна готовност с машини и хора на паркинга на Долни Богров до подписването на меморандум с властта за договорените параметри на 19.09.23 г.
В случай, че не бъде разписан меморандум с властта на 20.09.23 г., протестиращите ще излязат отново на ефективни протестни действия в центъра на София, стана ясно към 23.30 часа.
"Въобще не ни удовлетворява това, което беше договорено. Ами това е поредната глупост. Ние искаме едно нещо - спиране на вноса на всички видове продукти от Украйна, докато не се изкупи продукцията на българския пазар с цени не по-ниски от себестойността," заяви протестиращ.
[/b]
Като не го удовлетворява да връща субсидиите. Аман от наглеци. Сега сигурно всеки един от нас трябва задължително да му купи скапаната продукция от миналата година на цени, каквито той каже.....къде го има това? Зърнарите сутринта казаха - продаваме всичко от складовете, който не иска - на негов си риск. Точка. да е мислил, като е задържал продукция, то специално и за слънчогледа казаха, че той гранясва като престои.

# 22 482
Понеже съм видна семкаджийка Grinning, със скока на цените моите пакети станаха от 0.85лв - 1.30 лв . Нещо не са отразили спада в цената на слънчогледа.

# 22 483
Да вземат да ни кажат себестойността тогава. Ама не пожелателната им такава, а реалната.

# 22 484
Лятото веднъж като летях с България Еър се зачетох в тяхното списание. И прочетох за някакви българска фирма внасяща слънчоглед. Тук го обработва,пакетира и след това изнася в чужбина. Тоест,продава продукт с висока принадена стойност. Само до преди две-три години България само е изнасяла слънчоглед.

Общи условия

Активация на акаунт