Политиката в България - Тема 4

• 692 946
  • 23 521
  •   1
Отговори
# 22 410

Според зърнарите, докато е имало забрана. След като онзи ден забраната отпадна, е станала 700 лева.
https://agri.bg/novini/zrnoproizvoditeli-pazart-na-slnchogled-um … -ukrainskiya-vnos

А според обзора на jp, е била 780 лв, когато преработвателите са чакали внос на 550 евро / но тези 550 евро били договорени "месец по-рано", когато и да  е това./

# 22 411
Пазарната цена е тази, която може да се намери на пазара. Нормално е хората да предпочитат по-изгодната цена, на всичкото отгоре при по-високо качество на стоката. Украинският слънчоглед бил с по-висока масленост, казват.

# 22 412

"„Земеделците извадиха статистика от митниците, че слънчогледът от Украйна влиза на 550 евро за тон, а цената на българския пазар беше паднала до 780 лв. Така е, защото вносът е договорен месец по-рано, но транспортът е затруднен“.  

Не разбрах колко е била цената на българския пазар преди месец, когато е бил договорен вносът с Украина, но защо щом в момента очевидно е по-ниска - и то осезателно по-ниска, няма сделки /според зърнопроизводителите, които дори твърдят, че цената вече е 700/?

Как така земеделците не искат да продават, щом самите те са извадили статистика, че цената им е по-ниска?

Обяснявам как аз разбирам посочения текст.

Първата част се отнася до срещите преди април по отношение на забраната за внос. Тогава земеделците казват: "ама нашето е по-евтино, няма да има проблем". От там и обяснението, че 550 евро е била цената преди месец.

Залежаването (неизкарването на количествата на борсата) се случва след забраната в очакване тя да вдигне цените и тогава да се изкара слънчогледа.

Изобщо несигурността и временните мерки водят до спекулативни действия от всички агенти и изкривяват пазара.

# 22 413

"„Земеделците извадиха статистика от митниците, че слънчогледът от Украйна влиза на 550 евро за тон, а цената на българския пазар беше паднала до 780 лв. Така е, защото вносът е договорен месец по-рано, но транспортът е затруднен“.  

Не разбрах колко е била цената на българския пазар преди месец, когато е бил договорен вносът с Украина, но защо щом в момента очевидно е по-ниска - и то осезателно по-ниска, няма сделки /според зърнопроизводителите, които дори твърдят, че цената вече е 700/?

Как така земеделците не искат да продават, щом самите те са извадили статистика, че цената им е по-ниска?

Обяснявам как аз разбирам посочения текст.

Първата част се отнася до срещите преди април по отношение на забраната за внос. Тогава земеделците казват: "ама нашето е по-евтино, няма да има проблем". От там и обяснението, че 550 евро е била цената преди месец.

Залежаването (неизкарването на количествата на борсата) се случва след забраната в очакване тя да вдигне цените и тогава да се изкара слънчогледа.

Изобщо несигурността и временните мерки водят до спекулативни действия от всички агенти и изкривяват пазара.

Все някога са изкарали слънчогледа, на който са му искали 780 лева -  явно месец след като са били договорени 550-те евро. Т.е. искали са да го продават.

Доста мътно ми се струва откъм цените, вероятно така е във всички засегнати страни покрай вноса на украинските стоки.

# 22 414

Все някога са изкарали слънчогледа, на който са му искали 780 лева -  явно месец след като са били договорени 550-те евро. Т.е. искали са да го продават.

Доста мътно ми се струва откъм цените, вероятно така е във всички засегнати страни покрай вноса на украинските стоки.

Да, искали са да го продадат. Може и да са го продали.

После е спрял вноса и са си казали "абе що да не изчакаме малко да видим какво ще стане с цените като отпадна и Украйна".

С цените винаги е мътно, когато има извънпазарни механизми, които се появяват или изчезват хаотично. И това не е нещо, което се случва конкретно с украинските стоки.

# 22 415
Вече 3 часа продължават преговорите между Денков, Василев и Вътев и представителите на зърнарите, които били много недоволни че ще си говорят само с Денков, финансовия и земеделският министър и на срещата не били Кирил Петков и Бойко Борисов. Такова отношение да не присъстват лидерите на двете големи партии, било едва ли не обидно за тях. Не че е нещо ново, те след като зам-министрите са им под нивото, явно вече под нивото са им и премиера и ключови министри в правителството. Утре се очаква пълна блокада на центъра на София, с десетки единици тежка селкостопанска техника.

Чест им прави на протестиращите, които се страхуват за бъдещето си във връзка с енергийната трансформация на България. Заетите във въгледобивният сектор че са изгонили днес от протеста си попа анатемосвал Зеленски, Кирил Петков, наричал украинците западни сатанисти и фашисти и т.н. Опитал се да им се присламчи към протеста, но самите протестиращи са го изгонили за да не го политизира и да изкривява целта на протеста.

# 22 416
Аз така и не разбрах, какво провокира точно днес протеста на енергетиците. Одеве в БНТ Искрето Михайлова се изпусна, че са го организирали. Водещата я засече веднага, а тя се опита да замаже, но късно.

# 22 417
https://www.facebook.com/watch/live/?extid=NS-UNK-UNK-UNK-AN_GK0 … =1697611487424972
Брифинг след преговорите с протестиращите днес

# 22 418

После е спрял вноса и са си казали "абе що да не изчакаме малко да видим какво ще стане с цените като отпадна и Украйна".

С цените винаги е мътно, когато има извънпазарни механизми, които се появяват или изчезват хаотично. И това не е нещо, което се случва конкретно с украинските стоки.

Извънпазарният механизъм всъщност е неограниченият безмитен украински внос, който не минава транзит, а остава в страните. Точно затова са мерките срещу него с оглед да не деформира пазара /според ЕК/.

Не знам откъде е заключението, какво са си казали българските зърнари щом слънчогледът от 780 лева  /при единствено спомената цена на украинския по документи 550 евро, което реално може да не е така/ е отишъл на 760 /докато е имало забрана/, а след отпадането на забраната на 700. Но пък иначе няма да се върже историята с българските спекуланти.
Правим си догадки според нагласата си.

ПП Все пак правителството най-после реагира адекватно.

Последна редакция: вт, 19 сеп 2023, 21:15 от Vapor

# 22 419
Много лесно се решават нещата. Спират се всички субсидии и се слагат начални цени от 4 лева за кг брашно и 6 лева за олио.
Така хората реално ще видят какво представлява субсидията и как я плащат.
За въглищните централи, ако не се лъжа Бойко отдавна обеща да ги закрие, без да поиска отсрочка. Не е нещо, за което да не е писано.

Ако цените на украинците наистина са по-ниски не виждам защо трябва да се качват цените? напротив - трябва да паднат.

# 22 420
  • София
Слънчогледаджиите победиха. И за зърнените култури, мрън-мрън и ще завъртят някаква схема. Ще го издухат млечни, пчелни и прочие...
Що изобщо бързаха като пърле пред майка да вдигат ветото, като нямат топки да го удържат?

# 22 421
Ама май ги подхлъзнаха по тънката лайсна с това, че заради отпадане на забраната от утре ще има субсидии. Гледам, мълчаха като бити з@дници протестиращите. И останах с впечатление, че другите браншове извън зърнарите са особено доволни. Чу се и преразглеждане на субсидиите и по-справедливо разпределение, дано. А за слънчогледа обещаха прозрачност на цените, така всеки ще може да си направи справка по колко е купен и по колко е продаден този слънчоглед.

# 22 422

Извънпазарният механизъм всъщност е неограниченият безмитен украински внос, който не минава транзит, а остава в страните. Точно затова са мерките срещу него с оглед да не деформира пазара /според ЕК/.

Не знам откъде е заключението, какво са си казали българските зърнари щом слънчогледът от 780 лева  /при единствено спомената цена на украинския по документи 550 евро, което реално може да не е така/ е отишъл на 760 /докато е имало забрана/, а след отпадането на забраната на 700. Но пък иначе няма да се върже историята с българските спекуланти.

Митата по принцип не са пазарен, а антипазарен механизъм. Както и забраната за внос или износ - в много по-голяма степен.

Аз просто ти отговорих на въпроса спрямо текста на цитираната статия - че двете изброени събития се развиват в различен период от време. Иначе от производство на олио не разбирам.
Смятам, че производителите знаят кое е най-добро за тях. И то се разминава с най-доброто за земеделците. Т.е. едното е добре за едните, другото за другите. Не е черно и бяло, някъде трябва да има компромис.

Това, което се говори на брифинга, засега ми се струва разумно и предполагам, че ще се разберат в крайна сметка - до следващата драма.

# 22 423
Скрит текст:

Митата по принцип не са пазарен, а антипазарен механизъм. Както и забраната за внос или износ - в много по-голяма степен.

Аз просто ти отговорих на въпроса спрямо текста на цитираната статия - че двете изброени събития се развиват в различен период от време. Иначе от производство на олио не разбирам.

Излишен спор водим кой какво разбрал от цитираната статия. Аз разбрах, че нашите зърнари са продавали на 780 лева, когато "договорената преди месец" украинска цена е била 550 евро.

От другата публикация разбрах, че преди отпадането на забраната цената на българските зърнари е била 760 лева, след отпадането - 700. Каква е украинската цена към този момент не разбрах.

И аз не съм специалист, но щом ЕК казва, че Украина трябва да вземе мерки, за да не се деформира пазарът в близките страни, предполагам, че не лъже и има основания да го иска.

Иначе и на мен ми се струва адекватно. Безмитен внос, но поне с квота, както е било преди войната. Надявам се и украинците вместо да се чудят кого да съдят, да си изпълнят ангажиментите в замяна на които ЕК не удължи забраната

Последна редакция: вт, 19 сеп 2023, 21:28 от Vapor

# 22 424

Излишен спор водим кой какво разбрал от цитираната статия.

Аз не знам ти с кого спориш. Аз не споря. Simple Smile Нито ще се повтарям.

Аз пък се надявам руснаците да си се приберат по къщите и войната да свърши скоро, за да отпадне една голяма част от тоя хаос. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт