Политиката в България - Тема 4

• 692 969
  • 23 521
  •   1
Отговори
# 22 395
  • Варна
Конфискацията е само в нечии глави. Ули друго е написала. Видно е с просто око, все пак. Не преиначавайте.
Не е написала друго Ули. Да, видно е с просто око.

# 22 396
Друго си цитирала в поста, който визирах.

# 22 397
Нищо не се преиначава, става дума за тази статия:
https://novini.bg/biznes/zemedelie/802984

Националната асоциация на оранжерийните производители се обяви против протестите на земеделците в страната

"С цел да бъде избегнато затварянето на пътища, моля правителството да не се подава на провокации и ако трябва да бъде изменен Законът за движението по пътищата само и единствено във връзка със стачни действия, за да не може МПС-та, придобити с европейски средства и средства от националния бюджет да бъдат използвани за блокиране на пътищата. Предлагаме същите да бъдат отнемани в полза на държавата", пише още в писмото.
Казано си е в прав текст какво се иска.

И какво лошо има в казаното. Ние сме свободна страна, всяка организация има право да каже как според нея правителството трябва да процедира към протеста, който заплашва реда и удобството на българските граждани за придвижване из националната пътна мрежа. Това не значи че управляващите ще се вслушат, и няма естествено, трябва да се защитава самото право на протест, дори и от несъгласните с него, но аз не виждам нищо пък укоримо, в мнението че превозни средства придобити със средства от националният бюджет и от Европа не трябва да се използват срещу реда и удобството на българските граждани. Разбира се ако имаш трактор и всякаква друга тежка стопанска техника, без значение с чия помощ си ги придобил, е нормално да ги използваш като оръжие за натиск в протеста. Това пък не значи че правителството трябва да удовлетворява всякакви частни интереси, в ущърб на други групи в обществото, на всеки който може да блокира пътища, понеже има техника. Но едно знам, ако Възраждане управляваха тая държава, при протестите срещу тях, не просто ще се конфискува де що може, а направо ще се ходи в лагери, както самият Коце е казвал че ще прави с опозицията, ако вземе властта.

# 22 398
Въгледобивът има много по-смислени аргументи. Там десетки хиляди хора ще останат без работа. При зърнарите въпросът е до лакомия.
Точно. Алчни са зърнарите, но не мога да ги обвинявам, че си пазят привилегиите. JoyGrinning

За въглищата смятам, че все някога ще трябва да се затворят, отсега да се мисли за алтернативи на поминък и преквалификация. Няма ли някакви реални проекти?
То е ясно, че все някога ще се затворят, но като че ли сроковете са твърде кратки. Говори се за 7 години. Не мога си си представя как един черен работник ще се преквалифицира в инженер по зелена енергетика, особено ако няма висше.
Според мен трябва един доста по-дълъг срок да се даде - поне 20-30 години и  по-постепенно да стават нещата там.

# 22 399
В България има 2,5 милиона пенсионери. Тях със сигурност цената на олиото и хляба живо ги интересува. Помня как горките влизаха в бой за бутилка орио, когато беше към 7 лева и нагоре. Все си мисля, че техният интерес също трябва да се вземе предвид и дори да има превес над интересите на стоте семейства с майбасите.

За съжаление партията, която би трябвало да ги защити и представлява, има да изпълнява московска поръчка.

# 22 400
Много лесно се решават нещата. Спират се всички субсидии и се слагат начални цени от 4 лева за кг брашно и 6 лева за олио.
Така хората реално ще видят какво представлява субсидията и как я плащат.
За въглищните централи, ако не се лъжа Бойко отдавна обеща да ги закрие, без да поиска отсрочка. Не е нещо, за което да не е писано.

# 22 401

ПП Започвам да се чудя как толкова години сме оцелявали без украински внос, защото според Евростат от войната насам се е увеличил многократно. От 0.06 милиона тона през 2021 на 0.98 милиона тона през 2022.  Не съм добре с математиката, но близо 15 пъти? И всичко това безмитно. Но през 2021 не сме имали затворени преработвателни заводи?

https://www.osw.waw.pl/en/publikacje/osw-commentary/2023-04-11/e … kraine-causes-and

Мисля, че тук има добър обзор на историята със слънчогледа: https://forbesbulgaria.com/2023/09/13/%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%BA%D … 0%B5%D0%B4%D0%B0/

Сигурно има и други фактори, но на мен ми направиха впечатления две неща:
Цитат
„Папас олио“ внася от Румъния, Молдова и от Русия до 2019 г. След това Русия ограничава износа на суровини, като налага големи експортни такси.
Т.е. след 2019 Русия отпада практически от вноса, а след войната - сигурно и напълно. (Не съм го проверявала.)

Цитат
Откакто през април България, заедно с още четири европейски страни, наложи забрана за внос на слънчоглед и зърно от Украйна, силозите стоят полупразни. В същото време в складовете на българските земеделци застояват 1.2 млн. тона слънчоглед, по данни на Националната асоциация на зърнопроизводителите, но „те не продават в очакване цената да се повиши“.

Още от преработвателите: https://www.chambersz.com/balgarskiyat-slanchogled-ne-stiga-za-p … ite-na-olio-49000

Цитат
Предприятията, които преработват слънчоглед у нас, са с годишен капацитет от около 4 млн. тона. България обаче произвежда 2-2,5 млн. тона от суровината на година и затова фирмите разчитат на внос, който е предимно от Украйна.

Изглежда, че капацитетът за производство и износ на олио растат стабилно, като за 2022 България е била третия по големина износител в света. Така че е нормално и нуждата от суровина да расте.

# 22 402
Ако ние не запълним нашия капацитет за износ, друг ще го направи. В пазара няма празно място. Само че печалбите ще отидат в друга държава. Това са данъчни постъпления, работни места. Отделно сносна цена на крайния продукт. Но важното е да се бутне правителството и да се защити интересът на стоте зърнени олигарха.

# 22 403
  • Буркина Фасо
Скрит текст:
Въгледобивът има много по-смислени аргументи. Там десетки хиляди хора ще останат без работа. При зърнарите въпросът е до лакомия.
Точно. Алчни са зърнарите, но не мога да ги обвинявам, че си пазят привилегиите. JoyGrinning

За въглищата смятам, че все някога ще трябва да се затворят, отсега да се мисли за алтернативи на поминък и преквалификация. Няма ли някакви реални проекти?
То е ясно, че все някога ще се затворят, но като че ли сроковете са твърде кратки. Говори се за 7 години. Не мога си си представя как един черен работник ще се преквалифицира в инженер по зелена енергетика, особено ако няма висше.
Според мен трябва един доста по-дълъг срок да се даде - поне 20-30 години и  по-постепенно да стават нещата там.
"„Не съществува документ в, който да е записано, че България трябва да затвори своите ТЕЦ-ове следващите 10 години. 2038 година България трябва да намали използването на въглища, това е крайният срок, който е заложен и е поето като ангажимент от страната. Във следващото десетилетие нямаме конкретен ангажимент, но имаме конкретен ангажимент за съкращаване на емисиите от използването на въглища и това е 40% съкращаване на емисиите до 2025 година. Една повече от постижима цифра, която съвсем не означава затваряне на въглищни тецове, защото тази цифра може да бъде постигната както със затваряне на някаква мощност, така и с по-малко работа от страна на мощностите, което не означава непременно съкращаване на персонал“."
ясно е ,че черен работник няма да се преквалифицира в инженер. обратното е по-възможно. Smiley
много работещи предприятия ги затриха след демокрацията. и навсякъде това им беше един от аргументите - няма къде да работят и да се преквалифицират. и аз съм бил един от тях. видяхме, че има някакво решение, без да ни се дават пари от Европа. и за въглищарите ще се намери нещо. сега е момента да отпочват. на мода са зърнарите - да взимат земята и субсидиите от Европа. особено в Западна България.

# 22 404
Не мога си си представя как един черен работник ще се преквалифицира в инженер по зелена енергетика, особено ако няма висше.
А защо трябва да е инженер, може спокойно да стане келнер.

# 22 405

ПП Започвам да се чудя как толкова години сме оцелявали без украински внос, защото според Евростат от войната насам се е увеличил многократно. От 0.06 милиона тона през 2021 на 0.98 милиона тона през 2022.  Не съм добре с математиката, но близо 15 пъти? И всичко това безмитно. Но през 2021 не сме имали затворени преработвателни заводи?

https://www.osw.waw.pl/en/publikacje/osw-commentary/2023-04-11/e … kraine-causes-and

Мисля, че тук има добър обзор на историята със слънчогледа: https://forbesbulgaria.com/2023/09/13/%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%BA%D … 0%B5%D0%B4%D0%B0/

Сигурно има и други фактори, но на мен ми направиха впечатления две неща...

На мен ми направи впечатление нещо друго.

"„Земеделците извадиха статистика от митниците, че слънчогледът от Украйна влиза на 550 евро за тон, а цената на българския пазар беше паднала до 780 лв. Така е, защото вносът е договорен месец по-рано, но транспортът е затруднен“.  

Не разбрах колко е била цената на българския пазар преди месец, когато е бил договорен вносът с Украина, но защо щом в момента очевидно е по-ниска - и то осезателно по-ниска, няма сделки /според зърнопроизводителите, които дори твърдят, че цената вече е 700/?

Как така земеделците не искат да продават, щом самите те са извадили статистика, че цената им е по-ниска? Преработвателите чакат украинският да падне още повече? Месец за месец ли договарят? Защо преработвателите да са в неизгодна позиция? И защо вносът от Румъния е прекъснат /да речем, че си го пазят за себе си, това е най-лесно обяснение, значи там изкупуват местната продукция/.

Май ще се окаже прав Илчовски, който в интервюто твърдеше, че всичко е изнудване за да свалят цените на зърнарите още повече.

Последна редакция: вт, 19 сеп 2023, 19:20 от Vapor

# 22 406
Не съм сигурен, че е изнудване да си свалят цените до борсовите. Някои биха го нарекли пазар.
По-скоро изнудването е от страна на зърнопроизводителите.

# 22 407
Не съм сигурен, че е изнудване да си свалят цените до борсовите. Някои биха го нарекли пазар.
По-скоро изнудването е от страна на зърнопроизводителите.

Какви са борсовите цени, до които трябва да ги свалят?
Зърнарите казват, че цената е била 760 лева, сега е 700 и искат да продават на нея, въпреки че себестойността е по-висока. Интересно е каква цена искат да постигнат преработвателите и каква е била цената на българския слънчоглед, когато са внасяли на 1100 лева от Украина. Това не се споменава в обзора, който пусна jp.

# 22 408
Кога е била 760 лв/т.?

# 22 409
  • Буркина Фасо
най-после ... Ленчето роди. Smiley

Общи условия

Активация на акаунт