Политиката в България - Тема 4

• 684 883
  • 23 521
  •   1
Отговори
# 22 515
И аз давах линкове, не си говоря ей така. И образованието ми подходящото, да знам, че зърнарската сметка ще я платим с нашите данъци.

# 22 516
Тъкмо изслушах Референдум по БНТ. Представителят на преработвателите много добре обясни, какво и защо се случва. Как производителите са си задържали слънчогледа, за цените.  Сложи Караколев на място, който в прав текст се опита, да им извие ръцете - първо да купели българския слънчоглед. Абсолютни наглеци.  Да не се учудим, ако олиото пак стане 7 лв.

Защо трябва да става 7 лева? Според мен тогава преработвателите /и не само, но май най-вече/ просто използваха момента. Българският слънчоглед по-скъп ли е от украинския? Представителят на преработвателите го обясни много добре, стига да се приеме, че е 100 % истина, но нещо не ми се вярва. Т.е. не знам на коя от двете страни да вярвам. Той май така и не спомена цена на украински слънчоглед - или на мен ми е убягнала, а  при това вероятно говорим за декларирана цена.

в предно интервю, каза че на световните борси всеки от Европа - унгаци, поляци, украинци - продават на цена 400 евро за тон, т.е. 800 лева, а при нас производителите искат да продават при цена 1200 лева на тон. Лотика - миналата година продавали на цена 1000 лева на тон, значи сега трябва да е по-скъпо. За реална себестойност и  свободен пазар явно не са чували.

Последна редакция: ср, 20 сеп 2023, 20:25 от Лорд Сняг

# 22 517
Не знам за теб, аз отдавна съм се ориентирала.

Да, и аз това имам предвид - всеки вярва на версията, която си е избрал, не че знае фактите.  Според мен не е редно да съобщаваш предпочитаната си версия като факт, но пък всеки е в правото си да го прави.

Физически не е възможно да хванеш една непозната област и по медийни изяви да разбереш всички факти и да направиш сам анализ. Колкото и да се чудиш и съмняваш, едва ли някой тук може да разясни картинката в детайли. Още повече, че ти предимно се съмняваш във версиите на едната страна, не и на другата. Simple Smile

Аз смятам, че ако някой се занимава с някакъв бизнес и каже, че нещо му пречи или помага - то вероятно знае за какво говори. Наистина не разбирам защо асоциацията на преработвателите ще казва, че за тях е добре да има внос, ако не е. Все пак се отнася за техните пари и печалби.

За залежалите количество отпреди няколко дни: В море от слънчоглед заводите за олио затварят

Цитат
Големите губещи са основно големите зърнопроизводители - тези със собствени складове, в които задържаха миналогодишната си реколта в очакване на по-високи цени. За първи път жътвата на новата реколта започва с нереализирани над 600 000 тона от миналата година. Собствениците им отказват засега да ги продадат на заводите за олио на предлаганите 800 лв. за тон. Но и не могат да ги изнесат на по-добра цена.

Дали ще бъдат изкупени тези количества от миналата година не е ясно - според същата статия, земеделците им търсят поне 1000 лв/тон, но глобалното предлагане е за около 800 лв/тон. - т.е. и без украинския внос, пак не е ясно колко могат да им вземат. Ако можеха, щяха да ги изнесат.

Не знам и колко може да стои по складовете тоя слънчоглед и дали качеството му пада.

# 22 518
Jp, напиши го с големи букви, моля.
"Които задържаха", а сега реват.

Преработвателите се обосноваха с по - големи мощности за преработка на слънчоглед, отколкото произвеждаме и се налага внос, иначе затварят. Или олиото 7 лева. Просто е като фасул.

# 22 519

Физически не е възможно да хванеш една непозната област и по медийни изяви да разбереш всички факти и да направиш сам анализ. Колкото и да се чудиш и съмняваш, едва ли някой тук може да разясни картинката в детайли. Още повече, че ти предимно се съмняваш във версиите на едната страна, не и на другата. Simple Smile

За залежалите количество отпреди няколко дни: В море от слънчоглед заводите за олио затварят

И в двете се съмнявам, за съжаление. Колкото и да се цитира статията от "Сега" - а тя е основна опорна точка, че преработвателите са за ожалване, така и не намерих следи от цената на украинския слънчоглед, която според публикацията пък в Агри е била по-евтина от българската по декларирана стойност  единствено във втората четвърт на 2022. За сметка на това открих, че в същата тази медия Агри е оборено твърдението на журналистката, че "Производителите на слънчоглед избягват да кажат на колко са готови да продават" и се твърди, че искат по 700 лева на тон /излиза, че под глобалното предлагане/.

Това пък са двете статии, които аз непрекъснато цитирам в отговор на тази.

https://agri.bg/novini/slnchogled-4
https://agri.bg/novini/zrnoproizvoditeli-pazart-na-slnchogled-um … -ukrainskiya-vnos

Кое от двете е истина не знам, предполагам, че е по средата, но и не вярвам в страшките, че олиото щяло да стане по 7 лева точно заради липсата на неограничен украински внос.  Всъщност допускам, че ако преработвателите ни чак пък толкова не могат да са конкурентни, винаги може да купуваме/внасяме олио от Румъния, а те да си го държат, ако настояват да задържат големи печалби.

Последна редакция: ср, 20 сеп 2023, 19:40 от Vapor

# 22 520
Преработвателите ли държат на големите си печалби сега, та ако скочи цената, те ще са виновни?

# 22 521
А какво има предвид Денков под "всички печелят", това чух да казва в обръщението си. Аз доколкото разбирам правителството е отстъпило по всички искания. Така че освен зърнарите, кои са другите, които са спечелили? А и доколкото чух са се договорили за спиране на вноса + пари от държавата. Е... не беше ли или едното или другото?

# 22 522
За сметка на това открих, че в същата тази медия Агри е оборено твърдението на журналистката, че "Производителите на слънчоглед избягват да кажат на колко са готови да продават" и се твърди, че искат по 700 лева на тон /излиза, че под глобалното предлагане/.

Ако 700 идва от това изречение:
Цитат
По данни на Националната асоциация на зърнопроизводителите преди решението от вторник на депутатите от Икономическа комисия, цената на слънчогледа е била 760 лв./т, след това е паднала с 60 лв./т, а в момента търсенето изцяло е спряло и нито един български зърнопроизводител не може да продаде стоката си.

то от него не следва "искат по 700 лева на тон".

Предполгам, значи, че някой е продавал, търсил или сключил сделка на тази цена. Дори не знаем за какво количество или качество.

Това не значи, че ония 600 000 тона всичките се продават на такава цена. Ако се продаваха, можеха да се продадат отдавна извън България?

Иначе малко ме изненада това, че интервюираният като че ли няма обяснение за себе си и за публиката защо преработвателите не го купуват този слънчоглед. Което би било странно за човек, който се занимава от 20-30 години с това.

Цитат
„Но дори и на тези цени преработвателите не предпочитат българското производство“, констатира бившият председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Предполагам, си говори редовно с преработвателите и се изненадвам, ако не ги е попитал поне веднъж защо така.

Иначе и аз не вярвам олиото да стане непазарно скъпо. От едната ни страна е Румъния, от другата - Турция. Все на под 4 часа път.

# 22 523
Преработвателите ли държат на големите си печалби сега, та ако скочи цената, те ще са виновни?

Еднакво вероятно е и двете страни да държат на големите печалби. Във всички случаи, когато цената на олиото хвръкна, то беше от старата реколта, та едва ли бяха виновни зърнарите.

# 22 524
Малко са се прецакали Епицентър с орязаното  изказване на ХИ,особено с оглед интервюто му при Цвитанка.
Уж до вчера бяха "дружки" с ББ,сега му сипа,но не по възражденски,а истимаро 😀
Очаквам заглавие-Скандал!Сглобката се разтресе,малкото ДПС нарича Борисов м@мунка Joy

# 22 525
А какво има предвид Денков под "всички печелят", това чух да казва в обръщението си. Аз доколкото разбирам правителството е отстъпило по всички искания. Така че освен зърнарите, кои са другите, които са спечелили? А и доколкото чух са се договорили за спиране на вноса + пари от държавата. Е... не беше ли или едното или другото?

Това правителство се крепи на толкова тънка нишка, че сигурно ще падне, ако само го погледнем лошо. Така че няма много опции.

Доколкото аз разбрах, за слънчогледа ще има квота - предполагам, че ще осигурят продажбата на тия 600 000 тона от миналата реколта + тазгодишната реколта - и ако не стига, ще пуснат внос. Кой ще плати цената м/у пазарната и търсената от земеделците - ами държавата. Така ги разбирам аз нещата.

Иначе другите браншове от земеделието не са безкрайно доволни. На зеленчукопроизводителите са им обещали екшън план - каквото и да е това.

Животновъдите не ги чух.

Но ме изненада, че практически не се спомена нищо за житото - аз ли пропуснах или цялото нещо е било заради залежалия слънчоглед?

# 22 526
Jp,  да, да, да и да!
От колко дни пиша, че проблемът е слънчогледа. Зърното го изнасяме безпроблемно. Внос на зърно имаме от 0.03% от общото. Линк давах даже.
Та зърнарите, кво? Защо? Някой да сметне разхода на гориво на един трактор, да стигне от нейде си до София, пък да им сметнем акциза и ДДС, дето ще им възстановим всички ние. Наглеци.

# 22 527
...
Но ме изненада, че практически не се спомена нищо за житото - аз ли пропуснах или цялото нещо е било заради залежалия слънчоглед?

Полша има проблем с пшеницата, ние основно със слънчогледа.

# 22 528
РУмен Радев:"Държава не се управлява с бягство от отговорност, с квалификации, лозунги, противопоставяне на едни сектори от икономиката и обществото на други."
Joy

"Възкръсналият призрак на самоунищожението в резултат на пълномащабната война в Европа, е призрак, който моето поколение грешно си мислеше, че е отминал етап в човешката история", заяви държавният глава от трибуната на Общото събрание"

Вече война ли е?

# 22 529
...

Полша има проблем с пшеницата, ние основно със слънчогледа.

Т.е. всичките тези снимки на тучна пшеница с български флагове и надписи "Искам си родния българския хляб" из Facebook са просто PR трик? Не мозе да бъде! Grinning

И под "зърно" всички имат предвид "слънчоглед"? Ти да видиш. Пълен plot twist за мен.

Общи условия

Активация на акаунт