Политиката в България - Тема 4

• 684 944
  • 23 521
  •   1
Отговори
# 22 485
Да вземат да ни кажат себестойността тогава. Ама не пожелателната им такава, а реалната.

На кое? Аз така и не разбрах този протестиращ какво произвежда. Тези със слънчогледа явно са доволни, но протестът е и за мед, зеленчуци и пр и изобщо за забрана на вноса на "всички продукти" по думите на този протестиращ.

Последна редакция: ср, 20 сеп 2023, 13:30 от Vapor

# 22 486
  • София
За контрол над вноса на четири продукта са се разбрали - слънчоглед, нерафинирано олио, сухо мляко и мед. Но, вероятността Украйна да спазва квотите била 50/50. 😃 https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2023/09/20/4530382_zurnoproizvod … vat_da_podpishat/

# 22 487
Лятото веднъж като летях с България Еър се зачетох в тяхното списание. И прочетох за някакви българска фирма внасяща слънчоглед. Тук го обработва,пакетира и след това изнася в чужбина. Тоест,продава продукт с висока принадена стойност. Само до преди две-три години България само е изнасяла слънчоглед.
Снощи в Референдум имаше представител на маслопреработвателите.
Той каза, че България разполага с поне два пъти / не запомних/ по-голям капацитет да преработва слънчоглед от нашите добиви. И за да работят на пълен обем, трябва да внасят от трети страни.
Сигурно за това става дума в списанието.

Много разнопосочни претенции и накрая, едно голямо нищо. Доколкото разбирам, всичко е било за едни пари. И пак не за всички.
Пак в Панорама се говореше за дългосрочна стратегия на правителството, каквато нямаме, за закон за кооперативите, какъвто нямаме. Нещата са доста изоставени и ако не вземат мерки за промяна в този сектор, все така ще става- шум, бум, и после нищо. За някои само е привилегията.

# 22 488
Miriel,тия картофи за нишесте се появяват още 2021г.
https://agri.bg/novini/samo-kartofi-za-nisheste-li-shche-se-podp … -programen-period
Това бях чела:
https://www.mediapool.bg/agrovedomstvoto-poluchi-2-mesetsa-srok- … o-news349129.html

Последна редакция: ср, 20 сеп 2023, 14:23 от Морана

# 22 489
Тъкмо изслушах Референдум по БНТ. Представителят на преработвателите много добре обясни, какво и защо се случва. Как производителите са си задържали слънчогледа, за цените.  Сложи Караколев на място, който в прав текст се опита, да им извие ръцете - първо да купели българския слънчоглед. Абсолютни наглеци.  Да не се учудим, ако олиото пак стане 7 лв.

# 22 490
  • Разпиляна във въображението

Да, това намирам в Стратегията -

Други сектори
Картофи за производство на нишесте
С началото на новия програмен период и предвид невъзможността трапезните картофи да бъдат
подпомагани с обвързано с производството подпомагане на доходите, България възнамерява да
прилага нов вид подпомагане за страната ни - обвързано с производството подпомагане на картофи
за производство на нишесте. В рамките на интервенцията за обвързано с производството
подпомагане на доходите за зеленчуци (картофи, лук и чесън) са прогнозирани потенциални
площи за картофи, които ще бъдат реализирани за производство на нишесте. С оглед
категоричната липса на възможност за подкрепа за трапезни картофи считаме, че част от
картофопроизводителите ще се насочат към производство на картофи за нишесте. Основно
изискване към производителите на картофи, кандидати по интервенцията, ще бъде да предоставят
договори за преработка на произведената от тях продукция.

От статията става ясно, че преговорите през 2021 г. продължават 5-8 месеца.

# 22 491
Хранителния сектор не е санкциониран.
Русия е най-голям износител на пшеница в света за '22-'23.
Вече имат продоволствен суверинитет,махнаха чуждите компании,оперират техни за износ.Наводняват и подбиват пазар,както и крадат пазара на Украйна към Африка.

Факт е, че свалят цените на зърното на световния пазар, но това довчера не беше ли хубаво и в интерес на потребителя, стига да отговаря на фитосанитарните норми на съответната-страна вносител?

Иначе и там, доколкото разбирам, печелят прекупвачите за сметка на производителя.

Ние колко и дали внасяме от Русия, та да се създава проблем за собствените ни зърнари?
Не знам дали внасяме и колко,такова инфо не съм мяркала.Сигурно в някоя таблица на мин.на земеделието ще е отразено.
Да,и аз това срещнах,че руските фермери са ощетени.
Поеже за Украйна се изписаха много неща,за суровината,която изнася,за Русия и тя как процедира при отглеждането не съм срещала.
Да,за потребителя ще е добре,за производителите-влияние върху цена и условия на търговия.

Последна редакция: ср, 20 сеп 2023, 15:16 от Морана

# 22 492
Копейкин днес се похвалил в предаването на проруския пропагандист Волгин, че бил на среща със зърнопроизводителите...А истината както винаги се оказала съвсем различна - отишъл там, с намерение да яхне протеста, но те го изгонили..Smile..Изглежда че утре на протеста на копейките няма да има голяма посещаемост, няма и към кой да се присъединят, за да имитират както обикновено уж многобройно присъствие, какво да правиш - лош късмет този път..Satisfied.

# 22 493
  • София
Земеделците са подписали меморандума между тях и правителството - пълна забрана за внос на слънчоглед до изчерпване на националните количества. За другите стопански култури - внос на не повече от 10% от националното производство.
Протестът се прекратява.

# 22 494
  • Разпиляна във въображението
Слушам приемането на закона за корупцията. Опитва се Рашков да налее малко акъл, но уви.

# 22 495
Ами да изкупуват българското, да не внасят от Украйна, супер. Но да го изкупуват на реалната пазарна цена, какви са тези тъпотии не по-малко от себестойността. Пазарна цена и това е, олиото ако ще да стане 7 лева, ако ще 14. После просто да няма мрън.

# 22 496
То аз от години купувам румънско олио...

# 22 497
  • Варна
То аз от години купувам румънско олио...
Не знам дали знаеш, но Калиакра например  още 2007 премести производството си в Румъния.
Та и тези които си мислим, че купуваме българско, всъщност купуваме произведено в Румъния.

# 22 498
  • София
Христо Иванов - "Без ДПС трудно щяхме да се справим".
https://epicenter.bg/article/Hristo-Ivanov--Ochakvame-na-6-oktom … hetene/326865/2/0
"ДПС сами дефинираха своята роля, казаха че подкрепят определени политики. Без тяхната стабилизираща роля в теми, свързани със сигурността, трудно щяхме да се справим. Коалиция с ДПС няма", отсече Иванов след вчерашното признание от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който призна, че ПП-ДБ и ГЕРБ са реална коалиция и ДПС е част от нея."

Първи дружки са вече. Жалко за пърформанса с гумената лодка, сблъсъците при Росенец, после обвиненията към Слави, че е малкото ДПС. Кой сега е малкото ДПС...Thinking Всичко казано от Слави се оказа истина.

Последна редакция: ср, 20 сеп 2023, 16:59 от jasmin tisane

# 22 499
Тъкмо изслушах Референдум по БНТ. Представителят на преработвателите много добре обясни, какво и защо се случва. Как производителите са си задържали слънчогледа, за цените.  Сложи Караколев на място, който в прав текст се опита, да им извие ръцете - първо да купели българския слънчоглед. Абсолютни наглеци.  Да не се учудим, ако олиото пак стане 7 лв.

Защо трябва да става 7 лева? Според мен тогава преработвателите /и не само, но май най-вече/ просто използваха момента. Българският слънчоглед по-скъп ли е от украинския? Представителят на преработвателите го обясни много добре, стига да се приеме, че е 100 % истина, но нещо не ми се вярва. Т.е. не знам на коя от двете страни да вярвам. Той май така и не спомена цена на украински слънчоглед - или на мен ми е убягнала, а  при това вероятно говорим за декларирана цена.

Последна редакция: ср, 20 сеп 2023, 18:10 от Vapor

Общи условия

Активация на акаунт